• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Oberża 86 - podkręcona klasyka

Agnieszka Haponiuk
24 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni. Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Oberżę 86 w Gdyni. Poprzednio byliśmy w  Dodo Roti , które nas nie zaskoczyło, a za dwa tygodnie opiszemy Yummy z Gdańska - już tam byliśmy.



Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni (wcześniej działała tam restauracja Sempre). W kilku niewielkich pokojach ustawiono kwadratowe stoły elegancko przykryte białymi obrusami i zastawione szkłem. Wystrój lokalu jest minimalistyczny. W kolorystyce dominuje biel, w tym bielone drewno i białe ściany z akcentami modnej butelkowej zieleni. Zachowano wiekowe belkowe stropy, również bielone, a także piękne drewniane, olejowane podłogi i gdzieniegdzie odsłonięto ceglane ściany.


Podoba mi się ta estetyka, zwłaszcza, że jasna kolorystyka dodaje wnętrzu elegancji i optycznie je powiększa. Jest przyjemnie i zupełnie inaczej niż w większości restauracji urządzonych w modnym, ale niestety podobnym stylu. Nie brakuje również świeżych kwiatów na stołach oraz kwiatów doniczkowych. Przy wejściu znajdziemy niewielki drewniany bar, a przechodząc na piętro zobaczymy tzw. "wydawkę", gdzie na naszych oczach kucharze w ekspresowym tempie wydają zamówione dania. W tym dniu wszystkie stoliki były zajęte, a więc mówiąc kucharskim żargonem - istna tabaka.

  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
Do Oberży zapraszam moje dwie znajome o bardzo różnych gustach kulinarnych. Na wszelki wypadek z wyprzedzeniem rezerwujemy stolik i całe szczęście, bo okazuje się, że był ostatni wolny.

Karta Oberży 86 prezentuje się całkiem dobrze, nie jest ani za krótka, ani za długa. Znajdziemy tu sporo klasyki z kuchni polskiej, jak również z kuchni francuskiej, naprawdę jest w czym wybierać.

Po długich konsultacjach z koleżankami i przemiłą obsługą składamy zamówienie na:

- tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką (19 zł);
- kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami (18 zł);
- schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi (32 zł);
- udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym (46 zł);
- łososia gotowanego w bulionie warzywnym na puree z dyni (44 zł).

Zamówienie zamykamy deserem, czyli:

- gruszką gotowaną w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym (22 zł).

Na realizację zamówienia musimy nieco poczekać, ale czas oczekiwania i pierwszy głód zaspokoił poczęstunek - doskonały mus z gęsich wątróbek w stylu francuskim, podany z wypiekanymi na miejscu, jeszcze ciepłymi, cebulowymi bułeczkami. Ależ to była dobra przekąska, która tylko zaostrzyła nasz apetyt.

Poczęstunek. Poczęstunek.
Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką został okrzyknięty boskim. To nie była żadna niezwykła przystawka, nic zaskakującego, ale świetne składniki, które połączone dały pełnię smaku.

Recenzje kulinarne restauracji z Trójmiasta


Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką. Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką.
Kapuśniak był wyśmienity, dość delikatny. Dobrze zbalansowane smaki - słodkie i kwaśne. Zupa została właściwie doprawiona, a ziemniaki (smażone w mundurkach), cudownie się w to wszystko wkomponowały i dodały smaczku.

Kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami. Kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami.
Schab z kością i babką ziemniaczaną z zasmażanymi buraczkami to przyzwoite i sycące danie. Delikatnie doprawione buraczki, drobno starte na szczęście nie okazały się być ciapą. Babka ziemniaczana zwarta, może odrobinę za sucha, ale mimo to smakowita i mocno nadziana boczkiem. Schab soczysty w chrupiącej, nie za grubej panierce - jak to powiedziała jedna z koleżanek - tak dobry jak u mojej mamy. To danie to klasyka w dobrym wydaniu.

Schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi. Schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi.
Pieczone udko kaczki było obłędnie smaczne. Mięso mięciutkie, delikatne podane na lekko słodkawym, z dymnym posmakiem, sosie demi glace. Do tego ekstra orzechowe kopytka i pomarańczowy sos z cząstkami pomarańczy, który dodawał lekkiej cytrusowej kwaskowatości. Rewelacyjne zestawienie.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym. Udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym.
Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni niestety nas nie uwiódł tak jak pozostałe dania. Sama ryba na plus, soczysta, delikatna, warzywa al dente, ale całość zupełnie bez przypraw, a przez to jałowe w smaku. Puree z dyni mdłe. Trochę rozczarowujące dla mnie, a zupełnie niezjadliwe dla koleżanki, natomiast dobre danie dla tych, którzy są na diecie lub unikają wyrazistych smaków.

Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni. Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni.
Deser skromny, ale smaczny. Gruszka wytrawna z ledwie wyczuwalną korzenną nutą, mocno czekoladowy mus i aksamitny sos angielski. Wszystko w punkt.

Gruszka gotowana w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym. Gruszka gotowana w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym.
Oberża 86 to miejsce dla wielbicieli kuchni prostej, klasycznej i bez udziwnień, a jednocześnie niebanalnej. Można tu znaleźć podkręcone domowe smaki w całkiem nowym, niekiedy ulepszonym wydaniu z francuskim sznytem. Wyszłyśmy z Oberży 86 najedzone, zadowolone i mimo że łosoś z warzywami zawiódł nieco nasze kulinarne oczekiwania, w ogólnym rozrachunku wystawiam Oberży 86 piątkę z minusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Miejsca

  • Yummy Gdańsk, Garncarska 4/6

Opinie (131) 2 zablokowane

  • Znaczenie "86" w gastronomi (3)

    86 - mowi sie jak cos co kucharzowi sie do konca nie udalo i postanawia to wywalic do kosza, zamiast podac klientowi.
    Googlujcie, czytajcie oraz oglodajcie na YT jak najlepsi kucharze krzycza - "86'it! It's raw, discousting and embarrasing!" - Ramsey, oczywiscie.
    Czemu o tym nie wiecie?
    Wiki: "Eighty-six, eighty-sixed, 86, 86ed, or 86'd is American English slang for getting rid of something by burying it, ejecting someone, or refusing service."

    • 19 3

    • sie znasz jak świnia na gwiazdach (1)

      To jest rok urodzenia szefa kuchni/ właściciela patafianie :)

      • 3 10

      • Powiedzial co wiedzial.

        Niegrzecznie.
        Ale 86 ma takie znaczenie w gastronomii a nie inne. To jest fakt.
        A to ze Pan Piotr sie urodzil w 86 to inny szczegol o ktorym ktokolwiek kto wie cokolwiek na temat kuchni - jadal w restauracjach francuskich/Michelin star etc - pierwsze co sie rzuci - 86 - dump it in a bin.
        Co prawda, bardzo chetnie sie tam wybiore bo kombinacja kuchni kaszubskiej z francuskim twistem wyglada i zapewne smakuje super.

        • 9 1

    • Gastronomii

      2i

      • 0 0

  • A gdzie neony przed wejsciem nie to co prestizowy Bar mleczny

    • 1 2

  • Opinia wyróżniona

    FINE dining nie jest dla kazdego (13)

    Drodzy zjadacze "ziemiokow" - fine dining nie jest dla kazdego. To nie jest miejsce aby sie napychac.
    Polacy sie nie znaja na kuchni i mysla ze Magda Gessler jest autorytetem kulinarnym.
    Oberza 86 to nie tylko jedzenie, to doswiadczenie. Placi sie za calosc a nie za kotleta.

    • 25 35

    • (3)

      Wiec w Polsce szybko upadnie

      • 7 3

      • (2)

        Nie koniecznie. Ludzie ktorzy bywali w swiecie znaja sie na kuchni i nie ida sie tam napchac kotletami z ziemniakami tylko doswiadczyc czegos innego. Styl francuski jest jednym z najlepszych na swiecie.
        Ten kto nie jadal w lepszych restauracjach, nie ma pojecia o co chodzi.

        • 5 6

        • no właśnie (1)

          fajnie jest zjeść coś czego nie umiałbym zrobić w domu.

          • 5 2

          • A jeśli umiem to samo zrobić w domu, to co wtedy?

            • 5 1

    • Fine dining? (1)

      W tym przypadku to akurat śmiech na sali. Podają schabowego w pretensjonalnie ustrojonej knajpie i każą uważać, że klient obcuje z absolutem?

      • 13 3

      • A kaczka?

        A gruszka?
        A ryby?
        A prezentacja?
        A zabawa smakiem?

        A widziales "Chef's mind" na Netflixie? lub "Chef's Table"? A byles kiedykolwiek w jakiejkolwiek fine dining restauracji? Ja mysle ze to nie jest miejsce dla Ciebie.

        • 2 9

    • (1)

      Tak. Najlepiej zapłacić 5 dych z jedzenie i wyjść głodny

      • 5 6

      • W takim razie to nie miejsce dla Ciebie

        Idz zjedz aby sie najesc a nie aby doswiadczyc.

        • 5 7

    • doświadczenie buraka, ziemniaka i kapusty

      niesamowite

      • 9 2

    • (3)

      Kiedy w Polsce będą takie pensje, że ludzi będzie stać od czasu do czasu na taką restaurację?

      • 1 2

      • (1)

        Ja bym się zapytał inaczej, kiedy w końcu będą zwyczajne restauracje w której popisy układanek piramidalno-talerzowych, nie zdominują tego czego najbardziej szuka się w potrawach czyli smaku.

        • 6 3

        • bar mleczny?

          • 1 5

      • Żadna rewelacja cenowa.

        Nie mam może jakiejś gigantycznej pensji, a w takie miejsca raz na kilka tygodni chodzę.

        • 1 0

  • Porcje nie dla polaka (3)

    .

    • 6 4

    • Porcje dla Polaka (2)

      ale nie dla cebulaka
      Troszke wyzsza klasa bedzie zadowolona. Ci co patrza na ceny najpierw a potem co to jest - nie powinni myslec o czym kolwiek niz bar mleczny.

      • 2 2

      • szlachcic sie znalazł (1)

        pogonimy was niedługo

        • 0 3

        • Gońcie, czekamy. Po plecach takich jak wy, to mój pradziad na konia wsiadał.

          • 1 2

  • "Na mieście" - jemy w mieście (7)

    Jemy w miescie a nie na miescie
    Jedziemy do Helu
    Dzien dzisiejszy to poprostu dzisiaj...
    Błagam, weryfikujcie co publikujecie. Wasze artykuły często są wyznacznikiem poprawności językowej dla ludzi w których zakorzenily się temu podobne lapsusy językowe.

    • 6 15

    • (2)

      jo. i jadę na oliwe

      • 7 3

      • Taaak dokładnie tak

        • 0 3

      • i na brzeźno

        • 5 2

    • Dyziak (1)

      Masz rację. Ale i Ty nie uniknąłeś błędu. Po prostu piszemy oddzielnie.

      • 7 0

      • Zgadza się

        • 0 2

    • Nie do końca - tego zwrotu używa się żeby zaakcentować jedzenie posiłku przygotowanego komercyjnie. W mieście jadam codziennie bo w mieście mieszkam, a ze jadam w tylko w domu to już inna historia.

      • 5 0

    • Każdy region ma swoste wyróżniki

      NA ! Pomorzu tak się mówi zwyczajowo i nawet jesli jest to błąd poprawnej polszczyzny, to mimo wszystko wart jest, jakby nie było, uszanowania tej minimalnej odrębności językowej.

      • 3 0

  • Pół roku i zamykają

    18 zeciaków za głodową porcyjkę zupy

    • 7 5

  • 181 zł za obiad. Taniocha

    • 11 2

  • poco (1)

    Ja się tylko zastanawiam po co otwiera się kolejna knajpa w miejscu, w którym już jedna była, w Gdyni gdzie jest tego od groma? Zupełnie bez sensu jest tez menu- degustacyjne? Mało juz było takich miejsc? Słabo zrobiony research w gdyńskim gastro- that's all.

    • 3 1

    • To jest restauracja, nie knajpa

      Ja uwazam ze menu bardzo interesujace.
      Ceny jak najbardziej ok. Styl idacy w fine dining. Moim zdaniem, ten kto jada w fine dining uzna to za calkiem normalne, wrecz tanie.

      • 0 1

  • Była siedziba Muzeum Miasta, miałem tam praktyki na studiach Historia muzealnictwo

    • 7 2

  • Karta Wielbłąda

    Czy lokal zamierza wprowadzić kartę wielbłąda uprawniającą celebrytów do darmowych posiłków? Nie wiem czy jest po co jechać ze stolycy do 3miasta

    • 5 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane