• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Oberża 86 - podkręcona klasyka

Agnieszka Haponiuk
24 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni. Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Oberżę 86 w Gdyni. Poprzednio byliśmy w  Dodo Roti , które nas nie zaskoczyło, a za dwa tygodnie opiszemy Yummy z Gdańska - już tam byliśmy.



Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni (wcześniej działała tam restauracja Sempre). W kilku niewielkich pokojach ustawiono kwadratowe stoły elegancko przykryte białymi obrusami i zastawione szkłem. Wystrój lokalu jest minimalistyczny. W kolorystyce dominuje biel, w tym bielone drewno i białe ściany z akcentami modnej butelkowej zieleni. Zachowano wiekowe belkowe stropy, również bielone, a także piękne drewniane, olejowane podłogi i gdzieniegdzie odsłonięto ceglane ściany.


Podoba mi się ta estetyka, zwłaszcza, że jasna kolorystyka dodaje wnętrzu elegancji i optycznie je powiększa. Jest przyjemnie i zupełnie inaczej niż w większości restauracji urządzonych w modnym, ale niestety podobnym stylu. Nie brakuje również świeżych kwiatów na stołach oraz kwiatów doniczkowych. Przy wejściu znajdziemy niewielki drewniany bar, a przechodząc na piętro zobaczymy tzw. "wydawkę", gdzie na naszych oczach kucharze w ekspresowym tempie wydają zamówione dania. W tym dniu wszystkie stoliki były zajęte, a więc mówiąc kucharskim żargonem - istna tabaka.

  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
  • Oberża 86 w Gdyni.
Do Oberży zapraszam moje dwie znajome o bardzo różnych gustach kulinarnych. Na wszelki wypadek z wyprzedzeniem rezerwujemy stolik i całe szczęście, bo okazuje się, że był ostatni wolny.

Karta Oberży 86 prezentuje się całkiem dobrze, nie jest ani za krótka, ani za długa. Znajdziemy tu sporo klasyki z kuchni polskiej, jak również z kuchni francuskiej, naprawdę jest w czym wybierać.

Po długich konsultacjach z koleżankami i przemiłą obsługą składamy zamówienie na:

- tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką (19 zł);
- kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami (18 zł);
- schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi (32 zł);
- udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym (46 zł);
- łososia gotowanego w bulionie warzywnym na puree z dyni (44 zł).

Zamówienie zamykamy deserem, czyli:

- gruszką gotowaną w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym (22 zł).

Na realizację zamówienia musimy nieco poczekać, ale czas oczekiwania i pierwszy głód zaspokoił poczęstunek - doskonały mus z gęsich wątróbek w stylu francuskim, podany z wypiekanymi na miejscu, jeszcze ciepłymi, cebulowymi bułeczkami. Ależ to była dobra przekąska, która tylko zaostrzyła nasz apetyt.

Poczęstunek. Poczęstunek.
Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką został okrzyknięty boskim. To nie była żadna niezwykła przystawka, nic zaskakującego, ale świetne składniki, które połączone dały pełnię smaku.

Recenzje kulinarne restauracji z Trójmiasta


Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką. Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką.
Kapuśniak był wyśmienity, dość delikatny. Dobrze zbalansowane smaki - słodkie i kwaśne. Zupa została właściwie doprawiona, a ziemniaki (smażone w mundurkach), cudownie się w to wszystko wkomponowały i dodały smaczku.

Kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami. Kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami.
Schab z kością i babką ziemniaczaną z zasmażanymi buraczkami to przyzwoite i sycące danie. Delikatnie doprawione buraczki, drobno starte na szczęście nie okazały się być ciapą. Babka ziemniaczana zwarta, może odrobinę za sucha, ale mimo to smakowita i mocno nadziana boczkiem. Schab soczysty w chrupiącej, nie za grubej panierce - jak to powiedziała jedna z koleżanek - tak dobry jak u mojej mamy. To danie to klasyka w dobrym wydaniu.

Schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi. Schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi.
Pieczone udko kaczki było obłędnie smaczne. Mięso mięciutkie, delikatne podane na lekko słodkawym, z dymnym posmakiem, sosie demi glace. Do tego ekstra orzechowe kopytka i pomarańczowy sos z cząstkami pomarańczy, który dodawał lekkiej cytrusowej kwaskowatości. Rewelacyjne zestawienie.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym. Udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym.
Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni niestety nas nie uwiódł tak jak pozostałe dania. Sama ryba na plus, soczysta, delikatna, warzywa al dente, ale całość zupełnie bez przypraw, a przez to jałowe w smaku. Puree z dyni mdłe. Trochę rozczarowujące dla mnie, a zupełnie niezjadliwe dla koleżanki, natomiast dobre danie dla tych, którzy są na diecie lub unikają wyrazistych smaków.

Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni. Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni.
Deser skromny, ale smaczny. Gruszka wytrawna z ledwie wyczuwalną korzenną nutą, mocno czekoladowy mus i aksamitny sos angielski. Wszystko w punkt.

Gruszka gotowana w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym. Gruszka gotowana w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym.
Oberża 86 to miejsce dla wielbicieli kuchni prostej, klasycznej i bez udziwnień, a jednocześnie niebanalnej. Można tu znaleźć podkręcone domowe smaki w całkiem nowym, niekiedy ulepszonym wydaniu z francuskim sznytem. Wyszłyśmy z Oberży 86 najedzone, zadowolone i mimo że łosoś z warzywami zawiódł nieco nasze kulinarne oczekiwania, w ogólnym rozrachunku wystawiam Oberży 86 piątkę z minusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Miejsca

  • Yummy Gdańsk, Garncarska 4/6

Opinie (131) 2 zablokowane

  • Antyreklama

    Podręcznikowy przykład antyreklamy

    • 5 0

  • Bylem, jadłem i

    Jedzenie bardzo dobre, ale porcje bardzo małe i cena wygórowana. Napewno zawitam jeszcze raz połechtac swoje podniebienie.

    • 5 0

  • Ja nie wiem... Jak ktoś idzie na jedzenie to po to by się najeść. małe porcje to obraza dla klienta. (1)

    Klient ma wyjść syty i zadowolony. No źle mówię?

    • 14 3

    • Bo tam się zamawia przystawkę, zupkę, drugie i deser - nie wiem ile ty chcesz na tych 4 naczyniach żarcia żeby wszystko zjeść?

      • 1 2

  • (1)

    Na wstępie chciałbym napisać ze nie mam nic wspólnego z tym przedsięwzięciem restauracyjnym, o którym mowa w artykule. Chciałbym tylko odnieść się do komentarzy odnośnie cen ze drogo itp. Ja nie wiem gdzie państwo normalnie jadają ale 30-40zl za danie główne to jest baaardzo średnia Polka cenowa w restauracjach - i proszę mi tu nie mówić o kebabie i piersi z kurczaka z tona sera i frytkami w pizzerii osiedlowej lub jakimś barze. W pizzeri zjemy właśnie pierś i schab na milion sposobów za 18-25zl a w barze jeszcze tanie. Natomiast prawdziwa restauracja ma ceny dań głównych od 30 zł do 60zl. Wysokie ceny zaczynaja się od 60-80zl w górę za restauracje prowadzone przez renomowanych szefów kuchni, którzy się cenią. Z mojego osobistego doświadczenia wynika ze w weekend wolny stolik w godzinach 13-16 dostać w jakiejkolwiek restauracji bez rezerwacji miejsca graniczy z cudem. Gdzie nie pojadę w sobotę to tłumy i trzeba czekać... wiec ludzi stać. I zawsze była grupa, która było stać. Nie ma się co obrażać tylko jak nie stać to ugotować sobie porządnie samemu w domu a nie wypisywać brednie - ze ceny nie dla Polaków.

    • 22 1

    • Ale to już taki tutejszy zwyczaj.

      Zawsze pod artykułem na temat kulinarny musi być komentarz "ceny nie dla Polaków", w końcu ten portal bez trolli szybko by upadł.

      • 3 6

  • Świetne miejsce (3)

    chociaż jakby nieco pechowe.
    Co do potraw i jedzenia, to od kiedy w Londynie pracowałem przez rok w ekskluzywnej restauracji (włoskiej), nie zjadłem i juz nie zjem nic w knajpie, nawet najlepszej.
    Kiedy sam sobie ugotuję to wiem co jem. I naprawdę nie chodzi tu o cenę, czy koszty.

    • 6 2

    • Na zmywaku (2)

      Wyrazy współczucia ... sorrry

      • 1 2

      • (1)

        To na zmywaku nie widać co się robi na kuchni?

        • 3 1

        • DOBRE!!!

          :)

          • 1 1

  • Wszystko w punkt. Ha ha ha oczywiście musiało paść to słowo:D

    • 6 0

  • ilosci

    jak widać minimalne. nie potrzeba reklam z portali niemieckich o spalaniu tłuszczu

    • 0 1

  • dla mnie godne polecenia

    Idźcie i spróbujcie. Potem oceniajcie. Wielcy "znawcy" się tu wypowiadają....a nigdy w restauracji nie byli ( czytając opinie ). Jedziecie jest super. Szef kuchni ma wieloletnie doświadczenie i gotuje z pasją i sercem. Trzymam kciuki aby miejsce się obroniło i uczciło dom Abrahama.

    • 2 3

  • Fajnie że serwują łososia norweskiego.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane