• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Wozownia Gdańska - kuchnia polska w smacznym wydaniu

Agnieszka Haponiuk
19 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Restauracja Wozownia Gdańska to kolejne miejsce, które odwiedzamy w cyklu "Jemy na mieście". Jak wypadła? Restauracja Wozownia Gdańska to kolejne miejsce, które odwiedzamy w cyklu "Jemy na mieście". Jak wypadła?

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Wozownię Gdańską. Poprzednio byliśmy w gdyńskiej Klusce, miejscu, gdzie króluje makaron. Za dwa tygodnie opiszemy Billy's w Gdańsku - już tam byliśmy.



Wozownia Gdańska zobacz na mapie Gdańska znajduje się na szczycie historycznej Góry Gradowej w Gdańsku, na terenie kompleksu Hevelianum. Miejsce jest wyjątkowo urokliwe, dodatkową atrakcją jest przepiękna panorama miasta.

Sama restauracja znajduje się w odrestaurowanej starej wozowni artyleryjskiej z 1875 roku. Wnętrze jest przestronne, utrzymane w stylu karczmy z zachowanymi starymi drewnianymi belkami i kolumnami. Znajdziemy duże drewniane stoły, kraciaste bieżniki, stare beczki i inne elementy dekoracji nawiązujące do historycznego charakteru tego miejsca. W kolorystyce dominuje biel i wciąż modna ciemna zieleń.

Prócz dużej sali restauracyjnej, Wozownia dysponuje obszernym ogródkiem grillowym, który jest czynny w każdy weekend. Tutaj czekają na gości m.in. potrawy z grilla i muzyka na żywo.



  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska
  • Restauracja Wozownia Gdańska

Karta menu jest bardzo krótka, a to, co od razu rzuca się w oczy, to przystępne ceny, najdroższe danie główne kosztuje 35 zł. Dominują potrawy kuchni polskiej.

Wybieram jedną przystawkę:
- śledzia z sałatką z młodych ziemniaków, z kwaśną śmietaną i koprem (15 zł).

Następnie dania główne:
- kaszubską zupę rybną (14 zł);
- kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą (29 zł);
- filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree (35 zł).

Na deser:
- sezonowe owoce pod kruszonką podane z lodami (15 zł).

Śledź z sałatką z młodych ziemniaków uwiódł mnie już przy pierwszym kęsie. Mięso śledzia było jędrne, delikatne, nie za słone, doskonale zbalansowany smak. Całości dopełniała świetna sałatka ziemniaczana: lekka, bez nadmiernej ilości majonezu. To jest klasyka, ale w tym wydaniu po prostu przepyszna.


Śledź z sałatką z młodych ziemniaków Śledź z sałatką z młodych ziemniaków
Kaszubska zupa rybna była lekka, z pomidorową nutą oraz idealną ilością warzyw i ryby. To prosta zupa bez udziwnień i kombinowania z przyprawami, ale smaczna.

Kaszubska zupa rybna Kaszubska zupa rybna
Kacze udo było kapitalne. Soczyste, kruche mięso, dosłownie się rozpadało - takie było mięciutkie. Do tego podano niewyszukane dodatki w postaci młodych ziemniaczków i modrej kapusty, która zawsze pasuje do kaczki i nie przeszkadza. Sos demi glace też niczego sobie. Całość smakuje wybornie.

Cykl "Jemy na mieście" - wszystkie recenzje


Kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą Kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą
Filet z dorsza był wysmażony po mistrzowsku, nieprzeciągnięty, o jędrnym i wilgotnym mięsie. Świetnie łączył się z młodymi warzywami, krótko smażonymi na maśle. Przyznaję, że te warzywa (rzodkiewka, czosnek, cukinia, marchewka) smakowały mi najbardziej. To danie to istny delikates.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree Filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree
O deserze, czyli owocach pod kruszonką, napiszę krótko: był bez zarzutu, ale nie zapadł w pamięć. Po wcześniejszych daniach liczyłam na więcej inwencji, choć finalnie nie można się tu do niczego przyczepić.

Crumble: sezonowe owoce pod kruszonką, podane z lodami Crumble: sezonowe owoce pod kruszonką, podane z lodami
Podsumowanie: Wozownia Gdańska to miejsce, które powinien odwiedzić każdy, kto ceni uczciwą kuchnię polską bez wymyślnych dań, za to prostych i smacznych - przygotowanych w zgodzie z najwyższą sztuką kulinarną. Potrawy są w każdym calu dopracowane i dopieszczone. Popieram również ceny: jak na takie miejsce, bardzo przystępne. Polecam tę restaurację na rodzinny obiad z widokiem na Gdańsk. Finalnie wystawiam ocenę bardzo dobrą z plusem.

5.5/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (71) 6 zablokowanych

  • ceny to tylko chwyt, bo porcyjki maleńkie

    • 8 4

  • filet z dorsza czy kawałek filetu ? (1)

    Żebt sie tym najeść, trzeba by chyba 3 porcje kupić

    • 16 3

    • ryba filet

      najpyszniejsza ryba ta ryba filet. szczególnie ta z morza nie z oceanu.

      • 0 0

  • Ok, ale jak się tym najesc ? To wygląda jak przekąski

    • 11 2

  • Osobiście nie polecam grilla (3)

    Pieczony ziemniak za 7 zł porażka bo dostajesz pół ziemniaka i w dodatku w połowie surowy !
    Muzyka jakiś metal i za głośna bo nawet porozmawiać nie idzie.
    Ps. Przydały by się jakieś parasole.

    • 8 2

    • nie idzie rozmawiać ???? (1)

      nie idzie ciebie czytać, nie idzie !!!!

      • 3 7

      • Jak ktoś chce słuchać muzyki to idzie do dyskoteki a jak ktoś najeść i porozmawiać przy tym, to do restauracji.

        • 4 2

    • ...i parawan.

      • 4 0

  • wozownia (3)

    ja tam kupuje pol kilo podgardla na hali za 4 zl do tego pol kilograma mlodych ziemniakow i jogurt za 1 zeta z biedry za 7 zeta najedzony po pachy polecam sprobujcie.....

    • 11 11

    • (1)

      Odetnij te najtłustsze kawałki, zmiel i zrób smalec a pozostałe kawałki zmieszaj na sucho z solą peklową i do lodówki na min. 4 godzinki.
      Potem pokroić na paski, kostkę itd podsmażyć, odlać tłuszcz i okrasić tym ugotowane lekko pogniecione ziemniaczki polane jogurtem albo maślanką i posypane delikatnie koperkiem.
      Znam taki jeden lokal (nie w Gdańsku) gdzie tak podają, cena za danie bodaj 11 złotych, zagraniczniacy się zajadają.

      • 7 0

      • co to za lokal?

        • 0 0

    • niezdrowo się odżywiasz

      • 2 3

  • za duże porcje, ceny dla Polaków !!!

    Przepraszam !!!, za małe porcje, ceny nie dla Polaków, padnie po sezonie.
    uff tak miało być, teraz już lepiej.

    • 4 3

  • Kącik zabaw

    Warto wspomnieć o kąciku zabaw i nie są to tylko kolorowanki. Byłam z dziećmi pod koniec kwietnia i wyszliśmy zadowoleni.

    • 0 13

  • Ceny może i przystępne, ale te porcje chyba dla przedszkolaków? Dziękuję bardzo za taki pseudoobiad.

    • 5 3

  • W sumie nie ma się do czego przyczepić

    Nie do końca jednak kumam po co ten Demi Glace do kaczki?
    Wystarczyłoby sos z jej pieczenia podgrzać np z świeżymi malinami jakich teraz pełno i mamy super dodatek do kaczki.
    Demi glas robiony z kości wołowych czy cielęcych owszem ma swój kapitalny smak i charakter ale kaczka ma tez ten swój właściwy smak i należałoby to wykorzystywać.
    Więc autora tego dzieła lekko poniosło

    • 9 0

  • 108 (5)

    Czyli za obiad 108 zeta.kogo na to stać

    • 9 9

    • uczciwie pracujących ludzi z normalnym IQ

      • 10 7

    • Mnie

      • 4 0

    • masz plusa Jolka

      • 1 1

    • To w końcu resturacja

      Taniej tylko w Ikei albo w barze mlecznym...

      • 1 0

    • mnie i moich znajomych stać na takie obiady

      nawet 2 czy 3 x w tygodniu. I korzystamy z tego. A jak Cię nie stać to weź się do lepiej płatnej pracy.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane