• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: wspaniała kuchnia w restauracji Modern Food&Wine

Agnieszka Haponiuk
11 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
W najnowszym odcinku kulinarnego cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam sopocką restaurację Modern Food&Wine. Na zdjęciu: pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami. W najnowszym odcinku kulinarnego cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam sopocką restaurację Modern Food&Wine. Na zdjęciu: pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Modern - Food&Wine położone tuż przy sopockim molo. Poprzednio jedliśmy w Del Mar w Gdyni. Za dwa tygodnie opiszemy Grono Bistro w Gdańsku - już tam byliśmy.



Dobre restauracje w Trójmieście - ranking najlepszych


Restauracja Modern w Sopocie powstała ponad rok temu w miejscu dawnej Laguny Smaku. Mieści się tuż przy wejściu na sopockie molo, po prawej stronie. Lokal jest dwupoziomowy z niewielką salą i malutkim barem na parterze oraz znacznie większą salą na piętrze.

Wnętrze restauracji jest jasne, utrzymane w morskiej, pastelowej kolorystyce z odrobiną szarości i bieli oraz nieprzytłaczającymi minimalistycznymi dodatkami, takimi jak nowoczesne lampki czy świeczniki. Dominuje niezobowiązująca elegancja. Jedną ze ścian zdobią abstrakcyjne obrazy, które również utrzymane są w kolorach morza i przywodzą na myśl wzburzone fale. Największą jednak atrakcją i zarazem elementem dekoracyjnym jest widok, który możemy podziwiać dzięki dużym oknom.

  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Widok z okna restauracji Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Widok z okna restauracji Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
Do Modern udaję się na niedzielny obiad wraz z koleżanką i jej mamą. Przezornie zarezerwowałyśmy stolik i całe szczęście, bo sala była pełna i znalezienie wolnego miejsca nie byłoby możliwe. Dopiero po czasie zwolniły się stoliki i zrobiło się spokojniej.

Karta nie jest długa. Znajdziemy w niej sporo dań rybnych i owoców morza, począwszy od przystawek, poprzez zupy, a na daniach głównych kończąc.

Po namyśle i konsultacjach z bardzo kompetentną i zarazem przemiłą panią kelnerką zamówiłyśmy:

- bulion z kaczki, gęsi i kurczaka z kopytkami i lubczykiem (19 zł);
- wegetariańską sałatę na ciepło z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, kozim serem, jarmużem (29 zł);
- pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami (33 zł);
- halibuta z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami (59 zł);
- fondant czekoladowy z wiśniami i espumą z maślanki (23 zł).


Wydawałoby się, że bądź co bądź banalny bulion na kaczce, gęsi i kurczaku niczym nie może mnie zaskoczyć. Tymczasem bulion, który mi zaserwowano, miał w sobie to wszystko, czego po bulionie oczekuję, a więc był klarowny, miał bogaty warzywno-mięsny smak z wyraźną nutą świeżego lubczyku, a do tego pokrojone w plastry mięciutkie kopytka. Wszystko razem było przepyszne.

  • Bulion z kaczki, gęsi i kurczaka z kopytkami i lubczykiem.
  • Bulion.
Sałata na ciepło była niemałym zaskoczeniem, na plus oczywiście. Dość pospolite warzywa, jak młoda marchew czy korzeń pietruszki, nie byłyby niczym niezwykłym, gdyby nie sposób przygotowania i dobór dodatków. Podsmażone na maśle warzywa były rzecz jasna al dente - zanurzone w kremowym sosie powstałym z rozpuszczonego sera koziego. Smakowały obłędnie. Ser kozi wydobył ich słodycz i delikatność, jednocześnie ją subtelnie przełamując, a zwieńczeniem były chrupiące prażone orzechy pistacjowe i laskowe.

Wegetariańska sałata na ciepło z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, kozim serem, jarmużem. Wegetariańska sałata na ciepło z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, kozim serem, jarmużem.
Pierogi z gęsiną to kolejne danie, któremu należą się duże brawa. Po pierwsze aksamitne, mięciutkie domowe ciasto, po drugie sporo dobrze doprawionego farszu z pieczonej gęsi. Intensywny smak gęsiny całkiem dobrze komponował się z kiszoną kapustą i wiśniami, mimo że i bez tych dodatków pierogi skradłyby moje serce.

Pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami. Pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami.
Halibut to czysta poezja. Nie pamiętam, kiedy jadłam tak doskonale zrobionego halibuta. Ryba była soczysta, delikatna, wręcz rozpływała się w ustach. Podano do niej sos krewetkowy o słonym i zdecydowanym smaku, słodkie puree z batatów, chrupiące pistacje i kapustę pak choy, subtelne boczniaki i ciekawą w smaku polentę ziemniaczaną. Każdy kęs to feeria smaków i tekstur. Świetny.

Halibut z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami. Halibut z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami.
Nie skłamię, jeśli napiszę, że fondant czekoladowy był idealny. Intensywna słodycz czekolady została przełamana kwaskową espumą z maślanki i wiśniami. W punkt.

Fondant czekoladowy z wiśniami i espumą z maślanki. Fondant czekoladowy z wiśniami i espumą z maślanki.
Podsumowanie: w Modern Food&Wine czeka na gości ładny widok i wykwintna kuchnia, która uwodzi smakiem i nie jest udziwniona na siłę. Każde danie jest przemyślane. Z nieukrywaną przyjemnością wystawiam restauracji ocenę bardzo dobrą z plusem - za całość, w tym za profesjonalną obsługę. Ceny faktycznie nie należą do niskich i mogą zniechęcić, ale pamiętajmy, że to lokal położony w sercu kurortu ze wspaniałym widokiem i świetną kuchnią. Jeśli więc poszukujecie restauracji na wyjątkowe wyjście, Modern nadaje się idealnie.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (40) ponad 10 zablokowanych

  • Niestety (5)

    Wielkość porcji w stosunku do ceny raczej nie wypada najlepiej (np. 5 pierogów za 33 zł)

    • 57 8

    • Powariowali (1)

      Ja rozumiem, że do knajpy nie chodzi się najeść, ale 5 małych pierożków za 33zł to jest przegięcie absolutne. Często chodzę do trójmiejskich restauracji, ale w niektórych ceny są z księżyca. Pól biedy kiedy "nabijają" sobie zysk napojami (woda za 8zł, dzbanek lemionady za 20zł), to potrafię zrozumieć. Ale dania powinny być sycące i dobre, a nie mikro porcje. Ja zamawiam coś za ponad 30zł to chcę się najeść, za 40-50zł/za potrawę niezależnie od rodzaju posiłku, chce się najeść do syta i delektować smakiem - a w takich knajpach jak ta, za 30zł dostaję danie o wartości 5zł.

      • 20 5

      • To tam nie chodź.

        • 0 0

    • Nie ma co już pisać o tych cenach. Wiadomo, że w całej Polsce jest drogo jak cholera.

      • 1 0

    • Gęsina jest droga, dobrze przygotowane pierogi mogą być tego warte. Jeśli chcesz zwykłych ruskich pierogów to polecam bary mleczne np. Kmar, jeżdżę tam przynajmniej raz w miesiącu i biorę wszystkie pierogi jakie mają.

      • 7 9

    • to tylko

      6,6 pln za sztukę :)

      • 12 1

  • Bardzo drogo wow

    Ale Drooooogo !!!!!!!!

    • 5 0

  • Narzekający na cenę i wielkość porcji " suwereni" zawsze mogą skorzystać z jakieś mordowni z piwem!

    • 4 8

  • 29 zl za parę warzyw na talerzu- presada

    • 9 1

  • dla mnie restauracja w samym centrum turystycznego traktu oznacza ze tam wlasnie nie pojdę

    ceny dla skandynawskich turystów, dla których nie ma znaczenia za ile i co zjedzą

    • 11 1

  • "(...)i nie jest udziwniona na siłę." (2)

    "halibuta z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami"

    Co piątek w polskim domu w powiecie Słupskim

    • 36 2

    • :-))) dokładnie (1)

      • 7 0

      • Mówi się:

        W punkt.

        A nie dokładnie.

        • 0 0

  • Świetne zdjęcie bulionu (3)

    Pani się zajmuje zawodowo fotografią ? Serio ?

    • 45 1

    • W punkt.

      • 2 0

    • Przydałby się w tym przypadku filtr polaryzacyjny (1)

      Bo na pierwszy rzut oka odbicie swiatła wyglada jak jakiś koci rzyg. Ale "fotografy" teraz tego nie "znajo".

      • 13 1

      • zdjęcie robione

        aparatem do USG

        • 15 1

  • W obliczu koranowirusa należy jeść tylko w barach mlecznych, gdyż tylko tam mamy pewność, że nie będziemy mieli styczności z osobami, które kiedykolwiek przebywały zagranicą. Ponadto wszystko zdrowo, smacznie i tanio.

    • 7 2

  • kopytka uciekły z bulionu ? (1)

    • 24 3

    • a co robi ten bratek na daniu do zjedzenia?

      • 1 1

  • "nie zapowiadamy wizyty" (5)

    Za dwa tyg opiszemy....

    • 11 55

    • (1)

      Kolejna ofiara systemu edukacji

      • 41 0

      • ... i potencjalny wyborca konfy.

        • 3 3

    • czytać ze zrozumieniem proszę

      • 13 0

    • Ciemnota w narodzie trzyma się mocno.

      • 16 0

    • Czytaj ze zrozumieniem
      "Za dwa tygodnie opiszemy Grono Bistro w Gdańsku - już tam byliśmy."

      • 29 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane