- 1 Przestępca seksualny wpadł w porcie (58 opinii)
- 2 Milion zł na projekt remontu trzech ulic (62 opinie)
- 3 Martwe dziki na Karwinach. Otrute czy padły z głodu? (282 opinie)
- 4 Agresywny Rosjanin zatrzymany na lotnisku (197 opinii)
- 5 Działkowcy będą mieli przez to problemy? (148 opinii)
- 6 Mieszkają na stałe, ale się nie zameldują (109 opinii)
Kiermasz "Wina i Sery" w Gdyni
Od 24 do 26 czerwca na Skwerze Kościuszki w Gdyni odbywać będzie się II Kiermasz "Wina i Sery". To kolejna z cieszących się ogromną popularnością imprez promujących produkty i przysmaki regionalne wytwarzane na podstawie starych i oryginalnych receptur przez drobnych producentów z całej Polski oraz Europy.
Od lat więc obserwujemy wzrost zainteresowania wieloma gatunkami serów oraz win z całego świata. Ilość winiarni oraz sklepów z winami w Trójmieście jest tego dowodem.
Celem imprezy jest promocja szlachetnych win, miodów pitnych, nalewek i likierów oraz wspaniale komponujących się z nimi serów rożnych gatunków, w tym też prawdziwej arystokracji wśród serów, czyli długo dojrzewających produktów z mleka owczego i krowiego.
Ser i wino to klasyczny zestaw w kuchni śródziemnomorskiej, w której ostatnio rozsmakowują się Polacy. Na kiermaszu pojawią się importerzy i producenci win i innych szlachetnych trunków oraz niszowi producenci serów żółtych, białych i twarogów, serów długo dojrzewających, pleśniowych, podpuszczkowych, zarówno z mleka krowiego, jak i owczego i koziego. Przyjadą przedsiębiorcy z różnych rejonów Polski i Europu.
Dodatkami często serwowanymi do serów są ręcznie robione konfitury, miody naturalne, a także oliwki i dobre pieczywo. Do win natomiast serwuje się - poza serami - także szlachetne pasztety oraz szynki i wędliny długo dojrzewające. Wszystkie te produkty również będzie można nabyć podczas kiermaszu.
Nie zabraknie również różnych napitków wytwarzanych z naturalnych produktów, szlachetnych oliw i octów oraz innych delikatesów dobrze się komponujących z winami i serami.
I tak - dla smakoszy win - oferta jaką przygotowali bezpośredni importerzy obejmuje wina francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, gruzińskie, bułgarskie, węgierskie, polskie oraz wina z Ameryki Północnej i Południowej, Afryki oraz Australii. Do tego miody pitne, nalewki i likiery polskich producentów.
Znawcy i smakosze serów znajdą za to nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami : długo dojrzewające sery owcze z Rancza "Frontiera", sery "korycińskie" z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto z Korycina na Podlasiu, miękkie kilkudniowe podpuszczkowe sery "wiżańskie" pachnące łąką z Wiżajn na Maurach, góralskie oscypki, sery kozie oraz twarogi i sery białe, a także sery żółte długo dojrzewające z Austrii, Szwajcarii, Francji, Bułgarii, Włoch i Portugalii.
Smakosze wędlin na kiermaszu znajdą szynki długo dojrzewające, tradycyjne wędliny staropolskie i pasztety wykwintne. Głównie będą to wyroby z własnych małych gospodarstw z całej Polski, również nagradzanych godłem "Teraz Polska" oraz godłem Dziedzictwa Kulinarnego.
Kiermasz odbędzie się po raz drugi w Gdyni, na Skwerze Kościuszki (na wysokości ORP "Błyskawica" ). 30 wystawców zaprezentuje się w 20 stylowych drewnianych domkach. Imprezie, przez całe trzy dni, towarzyszyć będą pokazy i degustacje oraz wystąpienia zaproszonych specjalistów.
Degustację i zakupy umilać będzie muzyka z różnych regionów Portugalii, Francji i Polski. Odbywać będą się również spotkania ze znanymi smakoszami, kucharzami oraz serownikami. Przewidziano także konkursy dla publiczności oraz wiele niespodzianek.
Program towarzyszący kiermaszowi ułożony został według planu: 24 czerwiec (piątek) to dzień Portugalii, 25 czerwiec (sobota) to dzień Francji, zaś 26 czerwiec (niedziela) to dzień Polski. Wstęp na imprezę wolny.
Zobacz szczegółowy program kiermaszu Wina i Sery
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (19) 4 zablokowane
-
2011-06-24 07:44
fajny pomysł
na pewno się wybieram
- 18 3
-
2011-06-24 07:51
wstęp wolny
to za każdą degustację lampki wina czy serka nieźle skroją
- 13 4
-
2011-06-24 07:51
jeszcze śledzie w oleju
- 8 7
-
2011-06-24 07:58
z kolegami obskoczymy po kilka razy wszystkie stoiska
- 3 9
-
2011-06-24 08:44
o to jest to co lubie
a posmakować będzie można?
- 3 3
-
2011-06-24 08:46
Degustacje w Genevie (2)
Bylem na przelomie maja i czerwca br w Genevie na polach winnych gdzie jak co roku odbywaja sie dni otwarte winnic a jest ich tam mnostwo jakies10 min koleja od centrum Jedyny koszt oplaty to zakup specjalnego kieliszka z logiem akcji - koszt ok 6-8 frankow a pic mozesz do woli kazdego rodzaju w kazdej z winnic Oczywiscie do tego mozna zakupic dobrej klasy sery oraz wina Akcja zawsze tyczy sie rocznika poprzedniego
- 8 1
-
2011-06-24 12:52
U nas
takie degustacje , to sobie wybij z głowy , każdy che na tobie tylko zrobić kasę , nie dorosliśmy jeszcze do tego !
- 6 0
-
2011-06-24 14:28
To samo na Malcie
10 euro za kieliszek, z tym ze kazda z winnic ma swoje oddzielne swieto. Mozna pic do woli, a i tak zawsze duzo wina zostaje. Dodam, ze nie tylko wina z nizszej polki, ale takze wina ze sredniej i wyzszej polki (np. powyzej 10 EUR za butelke).
Jesli chodzi o Polske, u nas by to nie przeszlo jeszcze raczej, po godzinie skonczyloby sie wino bo polowa przyszlaby sie za friko nazlopac i tyle :)- 2 0
-
2011-06-24 08:50
Brawo Gdynia!Super pomysl,extra impreza,szkoda ze nie w Gdansku. (1)
- 13 4
-
2011-06-24 11:14
za to w gdańsku powstaną stołki w ecs
- 3 1
-
2011-06-24 09:26
Nie Skwer Kościuszki a Molo Południowe
Skwer Kościuszki jest od Świętojańskiej do wysokości Sea Towers, dalej to już Molo Południowe (z Al. jana Pawła II).
- 6 4
-
2011-06-24 11:21
w zeszłym roku przycinali równo (2)
8 zł za ciechana miodowego, że niby to taka nowość a obok w sklepie za 4-5 zł.
Jeżeli na wszystkim mieli takie marże to nic dziwnego, że miody pitne były za 50 zł+.- 14 1
-
2011-06-24 12:54
Sami
widzicie , jak nas walą w rogi , tylko kasiora za kwasiora !!, wstyd !
- 2 0
-
2011-06-24 15:28
dodam od siebie ze jedyne dobre miody to półtorak
a pozostałe to 20% miodu a reszta to woda.
ceny zeczywiscie bardzo drogie a co do degustacji to sa podwarunkiem zakupów!- 2 0
-
2011-06-24 19:58
Takie stare te sery jakieś
aż spleśniałe :P
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.