• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kiermasz "Wina i Sery" w Gdyni

24 czerwca 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Tak impreza wyglądała w zeszłym roku. Tak impreza wyglądała w zeszłym roku.

Od 24 do 26 czerwca na Skwerze Kościuszki w Gdyni odbywać będzie się II Kiermasz "Wina i Sery". To kolejna z cieszących się ogromną popularnością imprez promujących produkty i przysmaki regionalne wytwarzane na podstawie starych i oryginalnych receptur przez drobnych producentów z całej Polski oraz Europy.



Od lat więc obserwujemy wzrost zainteresowania wieloma gatunkami serów oraz win z całego świata. Ilość winiarni oraz sklepów z winami w Trójmieście jest tego dowodem.

Celem imprezy jest promocja szlachetnych win, miodów pitnych, nalewek i likierów oraz wspaniale komponujących się z nimi serów rożnych gatunków, w tym też prawdziwej arystokracji wśród serów, czyli długo dojrzewających produktów z mleka owczego i krowiego.

Ser i wino to klasyczny zestaw w kuchni śródziemnomorskiej, w której ostatnio rozsmakowują się Polacy. Na kiermaszu pojawią się importerzy i producenci win i innych szlachetnych trunków oraz niszowi producenci serów żółtych, białych i twarogów, serów długo dojrzewających, pleśniowych, podpuszczkowych, zarówno z mleka krowiego, jak i owczego i koziego. Przyjadą przedsiębiorcy z różnych rejonów Polski i Europu.

Dodatkami często serwowanymi do serów są ręcznie robione konfitury, miody naturalne, a także oliwki i dobre pieczywo. Do win natomiast serwuje się - poza serami - także szlachetne pasztety oraz szynki i wędliny długo dojrzewające. Wszystkie te produkty również będzie można nabyć podczas kiermaszu.

Nie zabraknie również różnych napitków wytwarzanych z naturalnych produktów, szlachetnych oliw i octów oraz innych delikatesów dobrze się komponujących z winami i serami.

I tak - dla smakoszy win - oferta jaką przygotowali bezpośredni importerzy obejmuje wina francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, gruzińskie, bułgarskie, węgierskie, polskie oraz wina z  Ameryki Północnej i  Południowej, Afryki oraz Australii. Do tego miody pitne, nalewki i likiery polskich producentów.

Znawcy i smakosze serów znajdą za to nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami : długo dojrzewające sery owcze z Rancza "Frontiera", sery "korycińskie" z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto z Korycina na Podlasiu, miękkie kilkudniowe podpuszczkowe sery "wiżańskie" pachnące łąką z Wiżajn na Maurach, góralskie oscypki, sery kozie oraz twarogi i sery białe, a także sery żółte długo dojrzewające z Austrii, Szwajcarii, Francji, Bułgarii, Włoch i Portugalii.

Smakosze wędlin na kiermaszu znajdą szynki długo dojrzewające, tradycyjne wędliny staropolskie i pasztety wykwintne. Głównie będą to wyroby z własnych małych gospodarstw z całej Polski, również nagradzanych godłem "Teraz Polska" oraz godłem Dziedzictwa Kulinarnego.

Kiermasz odbędzie się po raz drugi w Gdyni, na Skwerze Kościuszki (na wysokości ORP "Błyskawica" zobacz na mapie Gdyni). 30 wystawców zaprezentuje się w 20 stylowych drewnianych domkach. Imprezie, przez całe trzy dni, towarzyszyć będą pokazy i degustacje oraz wystąpienia zaproszonych specjalistów.

Degustację i zakupy umilać będzie muzyka z różnych regionów Portugalii, Francji i Polski. Odbywać będą się również spotkania ze znanymi smakoszami, kucharzami oraz serownikami. Przewidziano także konkursy dla publiczności oraz wiele niespodzianek.

Program towarzyszący kiermaszowi ułożony został według planu: 24 czerwiec (piątek) to dzień Portugalii, 25 czerwiec (sobota) to dzień Francji, zaś 26 czerwiec (niedziela) to dzień Polski. Wstęp na imprezę wolny.

Zobacz szczegółowy program kiermaszu Wina i Sery

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

  • Haczet Sopot, al. Niepodległości 799A

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (19) 4 zablokowane

  • A czy ktoś wie do której godziny będą stali wystawcy?? Dopiero skończyłam pracę

    • 0 1

  • a czy będzie oscypek kaszubski

    bardzo oryginalny smak

    • 2 1

  • Drogo i miernie

    Niestety miernota i drożyzna, np. ser owczy (producent z Mazur) 120 zł/kg. Lepiej kupić oryginalnego Roqueforta (ok. 100 zł/kg) Miody pitne tez drogie - trojniaki po 30 kilka zł. Znacznie tańsze w sklepie pszczelarskim na "wysepce" we Wrzeszczu ( kilkanascie zł) itd itd

    • 1 0

  • polecamy wino arizona

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane