- 1 Za rok pojedziemy Obw. Metropolitalną (89 opinii)
- 2 Akcja ratunkowa nurka przy Westerplatte (179 opinii)
- 3 Dwóch 29-latków z narkotykami (83 opinie)
- 4 Martwe dziki z Karwin miały ASF (259 opinii)
- 5 Nowy menadżer Śródmieścia poszukiwany (53 opinie)
- 6 Flipper dał się oszukać i stracił 15 tys. zł (416 opinii)
Kiermasz "Wina i Sery" w Gdyni
Od 24 do 26 czerwca na Skwerze Kościuszki w Gdyni odbywać będzie się II Kiermasz "Wina i Sery". To kolejna z cieszących się ogromną popularnością imprez promujących produkty i przysmaki regionalne wytwarzane na podstawie starych i oryginalnych receptur przez drobnych producentów z całej Polski oraz Europy.
Od lat więc obserwujemy wzrost zainteresowania wieloma gatunkami serów oraz win z całego świata. Ilość winiarni oraz sklepów z winami w Trójmieście jest tego dowodem.
Celem imprezy jest promocja szlachetnych win, miodów pitnych, nalewek i likierów oraz wspaniale komponujących się z nimi serów rożnych gatunków, w tym też prawdziwej arystokracji wśród serów, czyli długo dojrzewających produktów z mleka owczego i krowiego.
Ser i wino to klasyczny zestaw w kuchni śródziemnomorskiej, w której ostatnio rozsmakowują się Polacy. Na kiermaszu pojawią się importerzy i producenci win i innych szlachetnych trunków oraz niszowi producenci serów żółtych, białych i twarogów, serów długo dojrzewających, pleśniowych, podpuszczkowych, zarówno z mleka krowiego, jak i owczego i koziego. Przyjadą przedsiębiorcy z różnych rejonów Polski i Europu.
Dodatkami często serwowanymi do serów są ręcznie robione konfitury, miody naturalne, a także oliwki i dobre pieczywo. Do win natomiast serwuje się - poza serami - także szlachetne pasztety oraz szynki i wędliny długo dojrzewające. Wszystkie te produkty również będzie można nabyć podczas kiermaszu.
Nie zabraknie również różnych napitków wytwarzanych z naturalnych produktów, szlachetnych oliw i octów oraz innych delikatesów dobrze się komponujących z winami i serami.
I tak - dla smakoszy win - oferta jaką przygotowali bezpośredni importerzy obejmuje wina francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, gruzińskie, bułgarskie, węgierskie, polskie oraz wina z Ameryki Północnej i Południowej, Afryki oraz Australii. Do tego miody pitne, nalewki i likiery polskich producentów.
Znawcy i smakosze serów znajdą za to nagrodzone wieloma prestiżowymi nagrodami : długo dojrzewające sery owcze z Rancza "Frontiera", sery "korycińskie" z Gospodarstwa Rolnego Sł. Szamreto z Korycina na Podlasiu, miękkie kilkudniowe podpuszczkowe sery "wiżańskie" pachnące łąką z Wiżajn na Maurach, góralskie oscypki, sery kozie oraz twarogi i sery białe, a także sery żółte długo dojrzewające z Austrii, Szwajcarii, Francji, Bułgarii, Włoch i Portugalii.
Smakosze wędlin na kiermaszu znajdą szynki długo dojrzewające, tradycyjne wędliny staropolskie i pasztety wykwintne. Głównie będą to wyroby z własnych małych gospodarstw z całej Polski, również nagradzanych godłem "Teraz Polska" oraz godłem Dziedzictwa Kulinarnego.
Kiermasz odbędzie się po raz drugi w Gdyni, na Skwerze Kościuszki (na wysokości ORP "Błyskawica" ). 30 wystawców zaprezentuje się w 20 stylowych drewnianych domkach. Imprezie, przez całe trzy dni, towarzyszyć będą pokazy i degustacje oraz wystąpienia zaproszonych specjalistów.
Degustację i zakupy umilać będzie muzyka z różnych regionów Portugalii, Francji i Polski. Odbywać będą się również spotkania ze znanymi smakoszami, kucharzami oraz serownikami. Przewidziano także konkursy dla publiczności oraz wiele niespodzianek.
Program towarzyszący kiermaszowi ułożony został według planu: 24 czerwiec (piątek) to dzień Portugalii, 25 czerwiec (sobota) to dzień Francji, zaś 26 czerwiec (niedziela) to dzień Polski. Wstęp na imprezę wolny.
Zobacz szczegółowy program kiermaszu Wina i Sery
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (19) 4 zablokowane
-
2011-06-24 20:21
A czy ktoś wie do której godziny będą stali wystawcy?? Dopiero skończyłam pracę
- 0 1
-
2011-06-24 21:07
a czy będzie oscypek kaszubski
bardzo oryginalny smak
- 2 1
-
2011-06-24 22:38
Drogo i miernie
Niestety miernota i drożyzna, np. ser owczy (producent z Mazur) 120 zł/kg. Lepiej kupić oryginalnego Roqueforta (ok. 100 zł/kg) Miody pitne tez drogie - trojniaki po 30 kilka zł. Znacznie tańsze w sklepie pszczelarskim na "wysepce" we Wrzeszczu ( kilkanascie zł) itd itd
- 1 0
-
2011-06-25 05:51
polecamy wino arizona
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.