- 1 Dwukrotnie przeszła każdą ulicę w mieście (120 opinii)
- 2 Utonięcie 28-latka w jez. Otomińskim (235 opinii)
- 3 Kilkanaście tys. kwiatów do rozdania (21 opinii)
- 4 Kotlet schabowy a sąsiedzkie relacje (293 opinie)
- 5 Pociągi Polregio na kolizyjnym kursie (251 opinii)
- 6 W niedzielę kolarze na ulicach Gdyni (119 opinii)
Kolacja w wykonaniu światowej klasy mistrzów kuchni w Olivia Star
9 listopada 2021 (artykuł sprzed 1 roku)
Wyjątkowe dania przygotowane przez ośmiu światowej sławy szefów kuchni z czterech różnych restauracji i doznania niedostępne w żadnym innym miejscu na świecie. W czwartek, 11 listopada, na 33 piętrze Olivia Star zawitają sławy świata fine diningu i na oczach gości przygotują autorskie dania, które uświetnią Paco Family Dinner. Liczba miejsc jest ograniczona.
Arco by Paco Pérez jest unikalnym miejscem na kulinarnej mapie Trójmiasta. To Hiszpania z widokiem na cały Gdańsk - fine diningowa restauracja znajduje się na 33 piętrze budynku Olivia Star. Elegancki wystrój, 800 m kw. otwartej kuchni, w której na żywo można obserwować pracę kucharzy, dwa pomieszczenia (jedno otwierane tylko na specjalne okazje, drugie dostępna dla każdego) połączone charakterystycznymi łukami (hiszp. arco - stąd nazwa restauracji) oraz zapierający dech w piersiach widok. Restauracja to jednak nie tylko subtelne wnętrze i niepowtarzalna atmosfera, ale przede wszystkim dania przyrządzane z produktów najwyższej jakości, dbałość o nawet najdrobniejsze szczegóły i świetna obsługa. Na co dzień restaurację prowadzi nagrodzony gwiazdką przewodnika Michelin szef kuchni Antonio Arcieri.
Niedawno miało tu miejsce pierwsze wydarzenie z prestiżowego cyklu Olivia Stars, łączące w sobie kameralny koncert, wywiad z gwiazdą wieczoru - Krzysztofem Zalewskim i wspaniałą kolację na szczycie Gdańska. Drugi wieczór w formule Olivia Stars, podczas którego wystąpi Daria Zawiałow już 27 listopada.
Wyjątkowa kolacja światowej klasy szefów kuchni
Tymczasem już w czwartek 11 listopada progi Arco przekroczą sławy świata fine diningu - sześciu wyjątkowych szefów kuchni z czterech różnych restauracji, posiadających łącznie cztery gwiazdki przewodnika Michelin. Carola Planas, Davide Bacchi, Julià Castelló, Jason Galbao, Julen Rodriguez Pérez i Luis Alonso pochodzą z "Paco Family" - na co dzień prowadzą restauracje w różnych stronach świata: Paco Pérez Miramar (**), Enoteca Paco Pérez (**), Shiro by Paco Pérez i Peralada, nad którymi pieczę sprawuje Paco Pérez. Tym razem zadebiutują kulinarnie w Polsce. Antonio Arcieri i Paco Pérez, którzy będą obecni podczas wydarzenia, oddadzą stery kuchni w zaufane ręce swoich przyjaciół.
Sześciodaniowe menu
Specjalnie na tę okazję stworzono unikalne menu, zawierające po jednym autorskim daniu od każdego z odwiedzających Gdańsk szefów kuchni. Swoje kompozycje kucharze przygotowywać będą na oczach gości. W trakcie opowiedzą także o filozofii i historii kryjącej się za wyjątkowym smakiem potraw.
Każde z zaproponowanych dań będzie autorskim popisem mistrzów kuchni. Wśród potraw, których goście będą mieli okazję spróbować podczas tego wydarzenia, pojawiają się m.in. por z tradycyjnym hiszpańskim sosem romesco, jesienne tartaletki, ryżowe wafle z krabem i sosem nuoc cham, tatar hamachi (hodowlana ryba seriola), okoń morski, polędwiczka wagyu, a na deser gruszki, turron (rodzaj nugatu) i petit fours.
Niewątpliwie sześciodaniowe menu degustacyjne będzie syntezą najwyższej jakości składników, oryginalnych połączeń smakowych i precyzyjnego wykonania, które dostarczy wielu nie tylko smakowych i wizualnych doznań, niedostępnych w żadnym innym miejscu na świecie. Pewne jest jedno, niejeden gość tej wyjątkowej kolacji opuści restaurację w pełnym zachwycie.
Koszt specjalnego menu degustacyjnego to 660 zł. Wybór napojów idealnie komponujących się z podanymi daniami, przygotowany przez doświadczonych sommelierów to dodatkowe 330 zł. Liczba miejsc jest ograniczona. Rezerwacje przyjmowane są telefonicznie: +48 731 334 332 lub przez adres e-mail: info@arcorestaurant.com.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł