Fakty i opinie

Konserwator skontrolował zabytkowe Zakłady Mięsne. Właściciel musi je zabezpieczyć

artykuł historyczny
Najnowszy artukuł na ten temat

Rzeźba z XVIII w. w fundamentach dawnych zakładów mięsnych

Budynek Zakładów Mięsnych po ostatnim pożarze. Stan na listopad 2011 rok.
Budynek Zakładów Mięsnych po ostatnim pożarze. Stan na listopad 2011 rok. fot. Marek Gotard/Trojmiasto.pl

Pół roku ma spółka Labaro na zabezpieczenie tego, co jeszcze zostało z 22 zabytkowych budynków dawnych Zakładów Mięsnych w Gdańsku. Przez lata dewastacji i pożarów pozostało ich tylko siedem.



Czy zabytki powinny mieć prywatnych właścicieli?

oczywiście, przecież większość z nich dba o nie dobrze 18%
tak, ale powinni być starannie dobierani 57%
nie, wszystkie powinny należeć do samorządów lub skarbu państwa 25%
zakończona Łącznie głosów: 622
W 1983 roku do rejestru zabytków trafiły 22 budynki dawnych Zakładów Mięsnych przy ul. Angielska Grobla zobacz na mapie Gdańska . Historia tych zabudowań sięga do 1 listopada 1894 roku, kiedy na tym terenie otwarto Rzeźnię Miejską. Budynkom udało się przetrwać II wojnę światową. Po niej wznowiono w nich produkcję mięsa.

Po 1989 roku gdy Zakłady Mięsne zakończyły swoją działalność, nastąpił smutny okres degradacji, zniszczeń i pożarów. Obecnie na terenie dawnych Zakładów Mięsnych, stoi kilka obiektów w złym stanie technicznym przypominających o niegdysiejszym "interesującym zespole przemysłowej sztuki budowlanej końca XIX wieku".

Większość obiektów i terenu jest od 2004 roku w rękach prywatnego inwestora - firmy Iberdom sp. z o.o. z Grupy Labaro Polska. Tylko trzy z nich należą do innych podmiotów, te są w zadowalającym stanie.

Konserwator jeszcze w ubiegłym roku przeprowadził kontrolę m.in. w dawnej hali skupu małego bydła, dawnej hali uboju krów, budynku zarządu rzeźni i budynku restauracji. W styczniu wydał nakaz zabezpieczenia tych czterech obiektów, a raczej tego, co z nich zostało.

- Właściciel obiektu do 30 czerwca musi we wszystkich budynkach dokonać licznych zabezpieczeń. Gdy to nie nastąpi, konserwator będzie zmuszony do dalszych kroków w postaci nałożenia grzywien zapowiada Marcin Tymiński, rzecznik wojewódzkiego konserwatora zabytków.

Co musi zrobić obecny właściciel? Usunąć nieszczelności dachów, przywrócić zdemontowane oraz wzmocnić istniejące elementy układu konstrukcyjnego budynków, zabezpieczyć otwory okienne i miejsca przeznaczone na drzwi. Właściciel musi także sporządzić m.in. inwentaryzację obiektów, i ekspertyzę stanu technicznego.

Pod szyldem Grupa Labaro Polska kryje się kilka spółek. Kilka lat temu planowały one co najmniej pięć dużych inwestycji budowlanych na terenie Gdańska, ale żadna z nich nie doszła do skutku. Poza zabudową Zakładów Mięsnych Hiszpanie planowali m.in. budowę hotelu i mieszkań przy ul. Chmielnej, centrum handlowego i mieszkań na terenie tzw. Blaszanki na Dolnym Mieście, hotelu na północnym cyplu Wyspy Spichrzów oraz wieżowców Brama Wolności przy ul. Wałowej. W 2008 roku Labaro ogłosiło, że ma poważne problemy finansowe.

Dziś trudno dotrzeć do przedstawicieli firmy. W sopockim biurze firmy przy ul. Haffnera, na stałe dyżuruje wyłącznie sekretarka. Cały zarząd rezyduje w Hiszpanii. Polski przedstawiciel spółki, Jacek Czaplicki, był dla nas dziś nieuchwytny.

Już jutro przeczytasz u nas o historii Zakładów Mięsnych w Gdańsku.

Opinie (135) 2 zablokowane

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.