• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia molekularna w Hotelu Królewskim

rb
3 maja 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 

Kucharz Królowej Belgii zaprezentował swoje umiejętności w Gdańsku.



Jean Bos, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, mistrz kucharski Belgii i Francji, zaprezentował w gdańskim Hotelu Królewskim nowoczesne techniki gotowania i przyrządzania potraw.



Czy miałaś/eś okazję spróbować potraw kuchni molekularnej?

Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni hotelu, prowadził pokaz wraz z Jeanem Bosem, laureatem Oscara Kulinarnego w 2008 roku. Zaprezentowali tajniki kuchni molekularnej - nowego trendu w polskiej gastronomii. Kuchnia molekularna to połączenie naukowych osiągnięć na temat żywienia oraz kreatywności kucharza - może on np. stworzyć lody o smaku jajecznicy czy sos w piance. Wbrew pozorom przygotowane w ten sposób potrawy są bardzo zdrowe.

Także dlatego cieszy się sporą popularnością w całej Europie. Najsłynniejsza restauracja tego typu, prowadzona w Hiszpanii przez fizyka Ferrana Adrię w zeszłym roku miała dwa miliony klientów.

Potrawy schłodzone w ciekłym azocie zamiast zamrażarki, lasery, smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków - to tylko niektóre z zadziwiających wydarzeń, które w kuchni molekularnej nie są naukowymi eksperymentami, a po prostu... gotowaniem.

Mistrzowie kuchni przygotowali również pokaz caravingu, czyli tworzenia z owoców i warzyw niesamowitych kształtów, które częściej niż potrawami stają się ozdobą stołów. Wymyślne łabędzie czy kwiaty przygotowane zgodnie z tajską tradycją są także coraz bardziej popularne w europejskich restauracjach.
rb

Opinie (81) ponad 10 zablokowanych

  • ...nie jestem znawcą

    ale zawsze chętnie popatrze na coś nowego,tym bardziej na żywo,pokaz byl bardzo fajny i im więcej takich pokazow tym lepiej.
    Tam nikt nikomu nie kazal budowć calej karty na bazie kuchni molekularnej,to nie program Geslerowej.
    A jak ktoś jeździ szybkim samochodem nie znaczy od razu,ze jest mistrzem formuly.A impreza była super,tylko nie wycelowana w bufonów a w ludzi z pasją .

    • 4 1

  • fAJNA SPRAWA

    Ja tez nie jestem znawcą,i nie jestem związany z gastronomią,ale pokaz wywarł na nas super wrażenie.

    • 4 2

  • Trochę mało jak na takiego mistrza...

    Metoda gotowania w niskich temperaturach to metoda ,,sous vide" i jest elementem kuchni molekularnej a nie nią samą geniusze. Trochę nie wyszedł kawior z marchewki, ogólnie jakoś słabo to wyszło. Spodziewałem się czegoś więcej na takim poziomie, jaki prezentuje hotel królewski...?

    • 0 1

  • wegetarianskie opcje

    Luka w kuchni molekularnej to brak calych wegetarianskich kart dan w restauracjach.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane