• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kulinarny weekend w Gdyni już od czwartku

Michał Sielski
15 września 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Pokazy mistrzów kuchni cieszyły się w zeszłym roku dużym powodzeniem. W tym roku z pewnością będzie podobnie - zwłaszcza, że przygotrowanych przez nich potraw będzie można spróbować. Pokazy mistrzów kuchni cieszyły się w zeszłym roku dużym powodzeniem. W tym roku z pewnością będzie podobnie - zwłaszcza, że przygotrowanych przez nich potraw będzie można spróbować.

Restauratorzy nie poszli na łatwiznę. Mieli przygotować po dwa promocyjne dania, a wielu w ofercie będzie miało nawet pięć. W 31 gdyńskich restauracjach w centrum miasta będzie można spróbować specjałów światowej kuchni już za 5 zł.



Czy promocje w restauracjach i dania za 5 zł przekonają ludzi do częstszego jadania na mieście?

To już druga edycja weekendu kulinarnego w Gdyni. Ubiegłoroczna okazała się wielkim sukcesem. - Przed restauracjami ustawiały się kolejki, a rekordziści potrafili jednego dnia odwiedzić kilkanaście z nich - mówi Katarzyna Gruszka z organizującej kulinarny weekend Agencji Rozwoju Gdyni.

Właśnie z powodu tak wielkiego zainteresowania część restauratorów musiała wycofać się z tegorocznej edycji. Ci, którzy mają wynajęte sale na imprezy okolicznościowe - chrzciny czy spotkania firmowe - nie wezmą udziału w akcji, bo kilka wolnych stolików to za mało. W II edycji będzie jednak można skorzystać z ofert aż 31 restauracji w centrum Gdyni.

W restauracjach w wybranych godzinach (zobacz szczegółowy wykaz) będzie można spróbować mini-dań za jedyne 5 zł. Wymogiem wzięcia udziału w akcji było przygotowanie specjalnej oferty dwóch dań, ale większość restauracji będzie miała w menu dużo więcej.

- Nie poszli na łatwiznę. Sporo restauracji będzie miało nawet pięć potraw i nie będzie to najłatwiejszy i najtańszy makaron, ale wymyślne dania. Wśród nich takie specjały, jak krewetki z oliwą i czosnkiem, penne z dziczyzną, kurczak z grilla w przyprawach brazylijskich, podawany z ryżem czy tiramisu - wymienia Katarzyna Gruszka.

Dla najbardziej aktywnych łasuchów na Szlaku Kulinarnym będą czekały atrakcyjne nagrody. W każdej restauracji będzie można zdobyć konkursową naklejkę. Najlepsi mogą liczyć na ufundowany przez Stena Line trzydniowy rejs dla dwóch osób do Szwecji, bilety do kina, teatru czy na gokarty oraz poradniki kulinarne Pascala.

W Centrum Gemini w sobotę i niedzielę odbędą się też pokazy gotowania na żywo, na specjalne atrakcje i opiekę doświadczonej animatorki mogą liczyć również dzieci. Szczegółowy program II weekendu kulinarnego w Gdyni w linku poniżej.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (89) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    no co jest post juz wisi ze 4 minuty a wszyscy zajęci invest komfortem
    startować

    • 5 6

    • co?

      • 0 0

  • Czyli będą wciskać dania za 5zł o wartości rynkowej 3zł :) (4)

    • 23 27

    • (1)

      Jak na to wpadłeś drogi Watsonie?

      • 13 0

      • Sherlock Holmes i doktor Watson pojechali na biwak. Rozbili namiot i poszli spać. W środku nocy Holmes budzi Watsona i mówi: „Mój drogi Watsonie, spójrz na gwiazdy i powiedz mi, co widzisz”. „Widzę miliony milionów gwiazd” – odpowiada Watson. „Jaki wniosek z tego wyciągasz?” – pyta Holmes. „Jeżeli istnieją miliony gwiazd – mówi Watson – i nawet jeśli tylko wokół niektórych z nich krążą planety, istnieje niemałe prawdopodobieństwo, że sporo z tych planet przypomina Ziemię. A jeżeli istnieje choć kilka planet podobnych do Ziemi, to na którejś z nich może istnieć życie”. Na to Holmes mówi: „Watsonie, ty idioto, wniosek jest taki, że ktoś nam ukradł namiot”.

        • 22 0

    • (1)

      o wartosci 3? o wartossci 1zl hah

      • 3 8

      • O wartości może i 50gr... myślałem o wartości rynkowej a nie kosztach produkcji!

        • 1 6

  • akcja jest taka: płacisz piątaka (12)

    to sie zlecą gołodupcy z całego 3city:-) pewnie bedą chcieli zabrać coś do domu
    dla pieska:-)

    • 13 27

    • pewnie sam ręce już zacierasz że może w końcu na coś sie załapiesz

      bilet wyprasuj dobrze - trzeba dojechać za coś

      • 11 2

    • No a to czego nie dajedzę będą chcieli wziąć na wynos..ogólnie zasada: byle dużo, tanio, w tłoku i w biegu - wymarzony sposób na celebrowanie posiłku!

      • 0 2

    • (2)

      pytanie czy ci renty starczy na takie jadło ;

      • 7 1

      • no i dwa trolle maniakalne na "żerowisku" galluxa już ubite hi hi hi (1)

        czekam na trolla POsPOlitego o swojskiej nazwie trollus furmanus

        • 0 7

        • haha

          porzadnis g@llileon :P

          • 1 0

    • jakbys z moreny pojechal to tez bys bral (6)

      w siatki przynajmniej zeby dojazd sie zwrocil ;) hehe

      • 7 0

      • (5)

        mam wbite w przypalonego kuraka z tirąmisu:-) moja elunia robi mi kotleciki z piersi kurczęcych panierowanych w bułce i z ryżem na sypko, do tego pokrojony w kostke ananas
        reszte, którą zostawiam dla zasady, bo tylko cham i prostak wylizuje talerze, zostawiam moim kociambrom

        • 0 8

        • Mało wyszukane danie i chyba nie na codzień !? (3)

          • 0 0

          • (2)

            przeważnie w sobote
            ja lubie prostote
            po co mi jakieś kraby, żaby i ślimoki?
            odnosnie obiadów, to trwa u mnie nieustająca wojna podjazdowa
            zaczyna się od ulubionego pytania: co byś chciał dzis na obiad?
            odpowiedź jest też zawsze ta sama: pypcie z mąciem

            • 1 5

            • Na takie uczty nadszedł czas! (1)

              Kup sobie używany parnik. Na jesieni rolnicy ci spuszczą ziemniory po pół ceny i bal murowany przez całą zimę;-)) Jak fantazji popuścisz to i nowe smaki się wemkną - dobre skwary z tzw. ścinków bigosowych.
              Az mnie sma bierze. Jakbyś mi tylko zostawił trochę w wiadrze...;-)

              • 3 0

              • po co mi artofle:-) jak już to 1410
                kilo cukru, cztery litry wody i 10dkg drożdży:-P
                dwie miski i kociołek do gotowania bielizny
                nie lubie wódki, uznaje wyłącznie żubrówke w małpeczkach
                *

                • 0 2

        • sralux

          Zwierzę upodabnia się do właściciela. I vice cersa.
          Biedne koty. Ciebie chamie mi nie żal.
          Aż kiedyś ci je--ę. Normalnie - w ryj.

          • 0 0

  • Gdynia za piątaka ? (5)

    Wszystko za 5 zł
    Czy to oznacza że wszystko będzie po 5 zł? ;-)

    Litr paliwa 5 zł
    bilet na autobus - 5 zł
    pączek - 5 zł
    hot dog - 5 zł
    piwo - 5 zł

    ;)

    • 11 19

    • (2)

      i wciskanko....

      • 7 0

      • (1)

        o tym że gdańszczanki przyjeżdżają, nikt nic nie pisał

        • 7 6

        • twoje żarciki są na poziomie drozdy, dzbanie

          klawiatura ci jedzie śledziem

          • 3 2

    • (1)

      to mandaty też za piataka ???

      • 1 0

      • I W PlERDOL TEŻ za 5PLN :D

        • 1 2

  • U nas w Gdańsku mamy Budyń (4)

    i to wcale nie za pół ceny

    • 38 5

    • a po ile w Gdańsku jest Budyń? (3)

      • 4 1

      • zalezy czy z cukrem czy bez (2)

        • 4 0

        • chodzi o taki Budyń lukrowany - podaruj sobie odrobinę luksusu (1)

          • 3 1

          • lukrowany to ja sobie moge w domu zrobić :D

            • 0 0

  • Co to jest mini dania za 5 zł? (4)

    Czy to oznacza że za 5 zł otrzymam trzy łyżeczki jakiejś zupy i dwa kęsy potrawy?

    • 16 4

    • a co byś chciał ?? Może C-klasse ?

      • 1 4

    • To chyba taka ilość jak w promocjach w hipermarkecie...

      • 1 2

    • wagowo pewnie zasmiast 300gr bedzie (1)

      100gr. jako zacheta aby zapoznac sie z daniami :)

      • 0 0

      • johnny
        nie liczyłbym na drapane
        jak chcesz więcej niż 50 gram, to wybierz sie do baru mlecznego

        • 1 1

  • pewnie będą cwaniakować jak w gdańsku.... 5zł i o 3/4 mnijsza porcja...albo będzie napsiane 5zł i małym druczkiem za 50 gram ;] (2)

    • 9 12

    • co za ciołki z was (1)

      ty nie masz się najeść za półdarmo tylko skosztować różnych potraw w niskiej cenie , kupisz 4 porcje różnych dań, najesz się jak jedną , zapłacisz jak za jedną a spróbujesz w sumie 4 różnych dań- to ma być coś na zasadzie degustacji ciołki , jak chcecie obiad to sobie w domu schaboszczaka ugotujcie.

      • 16 0

      • Wszystko się zgadza, ale schaboszczaka to proponuję jednak usmażyć.

        • 1 0

  • (4)

    w rumi otwiera się pierre cardin
    i to jest wydarzenie całą gębą:-)

    zbieranie konkursowych naklejek kojarzy mi się ze zbieraniem kapsli czarnej szmaty żeby je potem wymienić na kufel z własnym imieniem:-)
    i jak znam życie paru furmanów zedrze se zelówki, ale nie odpuści takiej "okazji"

    • 5 14

    • jak otworza kino w rumi to bedzie wydarzenie ale zeby wjechac do rumii (2)

      musisz miec specjalny paszport ;)

      znasz zycie zza monitora? ;)

      • 1 3

      • (1)

        1 - Rumi, nie Rumii, rumburaku
        2 - jeśli jesteś na południowy wschód, to rzeczywiście musisz mieć paszport, wjeżdżasz do Polski.
        3 - Multikino z Galerii Rumia pozdrawia.

        • 0 2

        • haha

          Polonista się znalazł. Chyba ci jakiś alkohol "Rumi" pod nosem.

          • 0 0

    • Apóżniej rejs do Szwecji - proszę nie zapomnieć wziąć kanapek, pasztetu drobiowego i paprykarza gdyz w szwecji jest dość drogo...piwo/wódkę kupiicie na promie więc z tym pół biedy....no wiecie taki mini powiew luksusu:)
      Bon voyage

      • 2 0

  • kurczak z tiramisu (2)

    "...kurczak z grilla w przyprawach brazylijskich, podawany z ryżem czy tiramisu - wymienia Karolina Gruszka. " trzeba spróbować cz da się to zjeść

    ulubiony deser wszystkich szefów - tyraj-misiu

    • 16 0

    • kurczak podawany z tiramisu, cóż za składnia w artykule ! (1)

      • 2 0

      • To musi być taki przekładaniec w stylu lasagni. W tym przypadku dwa w jednym - deser i danie główne.

        Żeby klient zjadł szybko i sobie poszedł precz:-) A wpuszczać będą tylko w krawatach, bo jak wiadomo .... :-)

        • 2 2

  • Świetny pomysł (1)

    Tylko w tym chodzi o to żeby spróbować. Jak ktos ma potrzebe napchać bandziuch do twardego rzygu, to niech do rolnika jedzie na ziemniaki z parnika;-)

    • 4 3

    • dokladnie tak...

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane