• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mały patent, a cieszy

Rafał Rusiecki
27 stycznia 2008 (artykuł sprzed 16 lat) 
aktualizacja: godz. 19:49 (27 stycznia 2008)
Naukowcy chcą, aby produkty żywnościowe były przechowywane w takiej temperaturze, w jakiej są do tego przeznaczone. Naukowcy chcą, aby produkty żywnościowe były przechowywane w takiej temperaturze, w jakiej są do tego przeznaczone.

Naukowcy z Politechniki Gdańskiej idą na wojnę z nieuczciwymi producentami i sprzedawcami artykułów spożywczych. Jeśli wygrają, na ich zwycięstwie najwięcej zyskają klienci sklepów.



- Kupiłem kiedyś w sklepie grzanki, które powinny być przechowywane w temperaturze minus 18 stopni Celsjusza - mówi prof. dr hab. inż. Wacław Grzybkowski z Politechniki Gdańskiej. - Tymczasem znalazłem je w szafie chłodniczej, która takiej temperatury nie gwarantuje. Grzanki nie nadawały się do niczego.
Naklejka jest wielkości znaczka pocztowego - pokazuje prof. dr hab. inż. Wacław Grzybkowski. Z lewej stoi dr hab. inż. Wojciech Chrzanowski. Naklejka jest wielkości znaczka pocztowego - pokazuje prof. dr hab. inż. Wacław Grzybkowski. Z lewej stoi dr hab. inż. Wojciech Chrzanowski.
Artykuły spożywcze przechowywane w złej temperaturze zmieniają właściwości biologiczne i chemiczne. Mogą więc po pewnym czasie być toksyczne dla człowieka. Klienci sklepów nie mają zawsze stuprocentowej pewności, że wybrany przez nich produkt jest w porządku.

Z pomocną ręką wychodzą tutaj naukowcy z Gdańska. Zespół fizyków chemicznych, na czele z profesorem Grzybkowskim i dr hab. inż. Wojciechem Chrzanowskim odkrył znakomity sposób na walkę z nieuczciwymi sprzedawcami.

- Jest duża gama produktów, które nie mogą być rozmrażane i zamrażane ponownie - wyjaśnia dr Chrzanowski. - Ich jakość jest więc zależna od temperatury. Mięso czy ryby można rozmrozić tylko raz. Ludzie często nie zdają sobie z tego sprawy, a producenci potrafią stosować różne nieuczciwe triki.

Naukowcy postanowili więc stworzyć specjalny wskaźnik rozmrożenia (tzw. indykator). Udało im się wynaleźć produkt, który może odmienić życie konsumentów na całym świecie. Na pierwszy rzut oka wygląda on bardzo niepozornie i jest wielkości znaczka pocztowego. Gdański wynalazek jest jednak niezwykły. W przeciwieństwie do produkowanych za granicą podobnych urządzeń, można go wytwarzać w temperaturze pokojowej i co ważniejsze, sam się aktywuje.

Podczas zakupów najczęściej sprawdzam:


- Zagraniczne wskaźniki były produkowane w ten sposób, że po przyklejeniu ich do produktu trzeba było "wyrwać zawleczkę" - tłumaczy Chrzanowski. - Przy masowej produkcji to nie zdaje egzaminu. Nasza naklejka "uruchamia się" sama.

Naukowcy nie chcą zdradzać szczegółów działania wskaźnika, ponieważ jest on w trakcie skomplikowanej procedury patentowej, prowadzonej poza granicami kraju. Wiadomo jednak, że w naklejce będą zachodzić reakcje chemiczne. Jeśli produkt był właściwie przechowywany, to substancja w środku będzie bezbarwna. Jeśli natomiast doszło do rozmrożenia, to barwa zmieni się na czerwoną. Przy ponownym zamrożeniu naklejka nie zmieni już koloru.

Gdańscy chemicy zapewniają, że będą w stanie dostosować wskaźniki do różnego rodzaju produktów. Pojawią się również "rozbudowane" wersje, które pozwolą ocenić na przykład hurtownikom, czy ich towar był właściwie przewożony.

- Najprostsze naklejki muszą kosztować kilka groszy - przekonuje Grzybkowski. - Zagraniczne naklejki kosztują nawet 50 groszy, ale przy masowej produkcji są zbyt drogie. Najdroższe naklejki będą kosztować kilka złotych, ale będą przeznaczone na ekskluzywne produkty, np. kawior.

Postanowiliśmy sprawdzić, co o tym wynalazku sądzą przedstawiciele największych sieci handlowych w Polsce. Odpowiedź dostaliśmy jednak tylko od jednej z nich.

- Zastosowanie naklejek strzegących właściwych temperatur może być dobrym rozwiązaniem - powiedział Przemysław Skory, rzecznik prasowy Tesco Polska. - Ich wejście do powszechnego użytku będzie możliwe tylko wtedy, kiedy spełnią wszystkie wymogi stawiane przez przepisy prawa oraz oczekiwania producentów i handlowców. Bardzo istotna będzie też cena takiego wynalazku, ponieważ musiałby on być stosowany na masową skalę i to już na poziomie producenta.

Wynalezienie naklejki przez gdańskich naukowców to nie wszystko. Na jej zastosowanie muszą zgodzić się m.in. szefowie największych polskich sieci handlowych. Problem jednak w tym, że ci najwidoczniej nie kwapią się z decyzją. Zapytanie w tej sprawie wysłaliśmy do siedmiu wybranych. Odpowiedź dostaliśmy tylko z jednej. Przedstawiciele sieci Auchan, Carrefour, Real, Kaufland, Biedronka i Lewiatan nie chcieli podzielić się z nami refleksjami na temat wynalazku.

Szkoda, bo wydawało nam się, że każdej z nich zależy na jakości oferowanych produktów lub swoje standardy przechowywania żywności uważają za wystarczające.
Echo MiastaRafał Rusiecki

Opinie (41) 1 zablokowana

  • Zadziwiające nie ma co , nie ma jak renoma PG, brawo dla Sz.pana Chrzanowskiego!!! Ciekawe co za głupki piszą pejoratywne rzeczy o nim?, pewnie Ci którzy nie zaliczyli chemii fizycznej.

    • 1 0

  • Chrzanowski (1)

    Eh Chrzanowski... oblał mnie 2 razy, jednak mimo wszystko uważam że jest strasznie w porządku i należą mu się brawa za to co wynalazł (byle nie z Kluczem). Panie Chrzanowski: oby się przyjęło :)

    • 2 0

    • pozdro Koper!

      • 0 0

  • Bo Ci z reszty sklepów wogóle nie wiedzieli o co chodzi

    Zwyczajnie nie zrozumieli zapytania. Ludzie, którzy tam pracuja na stanowiskach kierowniczych to trole :D.

    • 0 0

  • czy Politechnika na tym zarobi?

    ... czy też kasa z patentu pójdzie tylko i wyłącznie do prywatnej kieszeni profesora? Wydaje mi sie że taka informacja powinna się znaleźć w rzetelnym arykule. Ponieważ nic nie piszą na ten temat, pewnie będzie tak żezrobi tylko profesor. A to by było OK tylko i wyłącznie POD WARUNKIEM że przy opracowywaniu wynalazku nie korzystano z aparatury i odczynników chemicznych PG..

    • 0 0

  • lody z reala

    a kupiłam lody w realu i były roztopione, mrozonki też

    • 0 0

  • w końcu fajny wynalazek

    fajnie

    • 0 0

  • brawo dla teoretyków!! (2)

    BRAWO BRAWO, reakcje chemiczne i zmiana koloru to zaden wynalazek, ogolnie znany trik chemikow :P

    ALE CIEKAW JESTEM W JAKI SPOSOB PAN PROFESOR BEDZIE TRANSPORTOWAL ZYWNOSC, PRZY ZALADUNKU I ROZLADUNKU...

    CHYBA STWORZYMY SZTAPLARKO CHŁODNIE??? Nawet na zachodzie nie maja takich bajerow.

    Czyli co? Bedziemy musieli sie przyzwyczaić do kupowania produktow z czerwona nalepka? hehe.. juz widze jak zagraniczni inwestorzy zmiata Pana profesora z powierzchni ziemi...

    IDZ PAN PROFESORZE POPRACOWAC NA MAGAZYNIE TO MOZE SIE DOWIESZ JAK WYGLADA ZYCIE POZA PLOTEM POLITECHNIKI

    • 0 1

    • Czyżby kolega coś oblał na PG

      • 0 0

    • No bez przesady... przecież naklejka nie może reagować na chwilowe zmiany temperatury

      tylko na ROZMROŻENIE towaru. Chyba przy przeładunku nie przenosi się pojedynczych paczuszek w rękach? :)

      • 0 0

  • Chrzan jest "w porzo"

    Chrzan jest "w porzo"a jeśli ktoś ma wątpliwości jako obiekt porównawczy proponuję Kluczka

    • 0 0

  • do emuj eMJey

    takiego idioty jak ty dawno nieczytałem.

    jarzeniówka to tak samo swiatło .jeszce bardziej szkodliwe niz słońce wiec dziecko wracaj do szkoły o klimatyzacji mi nic niemów bo ma z tego dyplom.wiec uwierz mi dzieciaki za tak niejest idziesz sobie do biedronki i zaobacz jak jest zamontowana tam likmatyzacja dyplomatołku:) jesli 1,5 metra od kratki z nawieiwem ciepłego powietrza stoja produkty 24nadobe to dotykasz reka i sa one ciepłe a niepowinny.

    • 0 0

  • można uzyskać

    odpowiednią temperaturę dla żywności nawet przy przeładunku /widziałem taką linię w Polsce/, ale wymaga to zastosowania odpowiednich rozwiązań organizacyjno-technicznych np. zabudowana rampa przeładunkowa. Kogo na to będzie stać? A czy tej naklejki nie da się odkleić i przykleić nową, gdy zajdzie taka "potrzeba"? Poza tym chwilowe podwyższenie temperatury jest bez znaczenia.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane