- 1 Zmarł podejrzewany o zabójstwo na Zaspie (133 opinie)
- 2 Więcej połączeń z gdańskiego lotniska (101 opinii)
- 3 Wandal rozrzuca fekalia i niszczy klatkę (340 opinii)
- 4 Napadnięty w taxi przez pasażera i kierowcę (132 opinie)
- 5 Zamknięte szlabany na Hutniczej (92 opinie)
- 6 Pijany rzucił leżakiem w klienta restauracji (73 opinie)
Miasto będzie bardziej przyjazne samochodowym barom?
Foodtrucki, czyli samochodowe bary, podbijają serca, a raczej żołądki mieszkańców Trójmiasta. Urzędnicy w Gdańsku zastanawiają się jak im pomóc, bo dziś mobilne bary mogą parkować wyłącznie na prywatnych gruntach.
- Reguluje to rozporządzenie prezydenta miasta, które dopuszcza handel na miejskich gruntach i wymienia konkretnie rodzaje działalności, takie jak sprzedaż bursztynu, gazet, okularów, itp. Ponieważ jednak powstało kilka lat temu, nie przewiduje czegoś takiego jak foodtrucki, ponieważ ich wtedy po protu nie było - mówił właściciel jednego z food trucków.
Wyjątek stanowią imprezy plenerowe, takie jak miejskie grill-party, wakacyjna akcja ożywienia Targu Węglowego czy festiwal smaków foodtrucków, który w październiku odbył się w Gdyni.
Właściciele mobilnej gastronomii przekonują, że prosząc o zmianę rozporządzenia prezydenta, nie planują handlu w historycznym śródmieściu Gdańska, ale chcą parkować na nieużytkach i terenach zaniedbanych.
- Dziś urzędnicy są szczęśliwi, bo z automatu, bez krzty refleksji odrzucają nasze prośby o możliwość parkowania w takich miejscach - skarży się jeden z uczestników spotkania.
Urzędnicy i radni zapewniają jednak, że nie lekceważą przedsiębiorców.
- Ja państwa rozumiem, ale to nie jest tak, że każdy pomysł może od razu zostać zrealizowany. Zasady korzystania z przestrzeni miejskiej są określone przez regulacje miejskie, zarządzenia prezydenta, uchwały. Ten problem [z mobilną gastronomią - dop. red.] pojawił się dopiero w tym roku, w takiej masowej skali i z tym problemem musimy się zmierzyć - tłumaczył Dimitras Skuras, dyrektor wydziału gospodarki komunalnej gdańskiego Urzędu Miejskiego.
Jakie propozycje mają urzędnicy dla właścicieli mobilnych barów z żywnością? Jednym z nich jest uwzględnienie w przetargach na dzierżawę przestrzeni w tzw. pasie drogowym "prowadzenia usług gastronomicznych". Alternatywą może być też dzierżawa nieużytków poza pasem drogowym, ale na gruntach miejskich (czyli m.in. na skwerach, placach itp.).
- Trzeba skonstruować taki system, byśmy mogli przemieszczać się w ciągu dnia, a nie korzystać z jednej lokalizacji przez cały rok - zwracali uwagę przedsiębiorcy.
Imprezy plenerowe to obecnie jedyna możliwość, by gastronomia na kółkach mogła funkcjonować na gruntach miejskich, tak jak miało to miejsce niedawno w Gdyni.
Czytaj też: Jedzenie na kółkach. Foodtrucki zdobywają Trójmiasto
Opinie (128) 4 zablokowane
-
2013-10-30 11:03
sanepid (12)
proponuje zmienić też przepisy sanepidu dotyczących takiej działalności, sam chciałem otworzyć taki biznes ale przepisy są na tyle absurdalne że zrezygnowałem.
- 93 25
-
2013-10-30 11:16
A chcialbys nie myc rak przez miesiac?
- 19 16
-
2013-10-30 11:44
Daj jakiś przykład (5)
- 8 1
-
2013-10-30 11:48
nie da przykładu bo kolega kolegi szwagra tak powiedział (1)
i on zrezygnował i dalej siedzi w biedrze za 1,5 tys. zł. i mówi że on by chciał ale państwo (tu można wstawić jeszcze żonę lub rodziców) związało mu ręce a on by taki biznes mógł na tym zrobić. Jak ktoś jest leniem to znajdzie 1000 powodów żeby czegoś nie zrobić.
- 27 14
-
2013-10-30 18:08
Po prostu nie rozumiecie istoty sprawy i nie znacie przepisów.
Pozwala to wam bezstresowo "toczyć ten wózek" do pierwszej kontroli tej czy innej instytucji. Niektórzy najpierw badają temat i szacują ryzyko, inni idą optymistycznie na żywioł nie analizując wszystkich aspektów sprawy, a potem zdziwieni płaczą w mediach, że biurokraci ich dopadli i "ukrzywdzili".
- 7 2
-
2013-10-30 14:27
(2)
umowa na pozwolenie z korzystania możliwie najbliższej toalety w pobliżu z jej właścicielem lub toaleta z umową na wywóz fekaliów, umowa na wywóz śmieci(przy tak małych ilościach nikt nie chce takiej zawrzeć, umowa z restauracją na udostępnianie kuchi do produkcji jedzenia lub używanie gotowych półproduktów, maksymalny postój w jednym miejscu to 24h bo inaczo już nie jest handel obwoźny a sanpeid task to kwalifikuje i wiele więcej
- 18 1
-
2013-10-30 18:34
(1)
Sanepid nie sprawdza umowy na wywóz śmieci w lokalach gastr. przynajmniej stacjonarnych.
- 1 3
-
2013-10-31 23:46
sprawdza inczej nie masz odbioru
- 3 0
-
2013-10-30 12:38
sanepit to nie zło (3)
sanepid akurat pomaga nam obywatelom, wg mnie powinno się podnieść im kompetencje i możliwość wystawiania wyższych mandatów, albo zamykania knajp od ręki.
- 11 8
-
2013-10-30 20:25
problem w tym że syf i tak jest
problem w tym że urzędasów jest dużo i są bardzo słabi, nie mają też motywacji bo zarabiają grosze. Na urzędników idą więc tłumoki i głupki. Biorąc pod uwagę niskie zarobki przy kontroli są podatni na łapówki. Ja wolałbym żeby urzędników było dużo mniej ale żeby zarabiali więcej.
- 1 1
-
2013-10-30 21:50
heheh nie slyszalem o przypadku aby sanepid sam z siebie zapobiegl jakiemus masowemu zatruciu czy aby w wyniku ich niczym nie sprowokowanej kontroli jakas firma majaca stycznosc z zywnoscia dostala taki domiar ze na 2 raz by sie 2 razy zastanowilo szefostwo zanim prubowalo oszczedzac/zarabiac w zle rozumiany sposob.
Przekupnosc brak myslenia i zwykle ludzkie sq...wo urzedasow w Polsce jest tak ogromna ze dawanie im do reki mozliwosci zamykania knajp jest samobojstwem i skrajna nieodpowiedzialnoscia.- 2 0
-
2013-11-09 13:44
w jaki sposób pomaga "wam obywatelom"?
no chyba że chodzi o jakiś "sanepit", to agencja rachunkowa rozumiem od kontaktowania się z Urzędem Skarbowym? faktycznie, w takim razie to pomoc nieodzowna
- 0 0
-
2013-10-31 10:56
A JA CZEKAM NA F*CKTRUCKI może Rozi coś takiego otworzy
- 7 1
-
2013-10-30 11:03
czy w ktorymś z tych barów znajdę zdrową żywność? czy tylko pseudo kebaby? (11)
fajnie byłoby jadąc rowerem stanąć i zjeść coś dobrego. Co z higieną w takich przybytkach?
- 59 36
-
2013-10-30 11:06
lipa
Higieny brak
- 26 8
-
2013-10-30 11:07
Agniecha ogarnij się (1)
to żadne kebabsy, to fajne burgery z dobrego miesa. sprawdz Surf Burger albo Carmnik
- 27 20
-
2013-10-30 15:55
Kotlet w bułce z liściem sałaty za 15 pln z barakowozu bez umywalki...
Dziękuję bardzo, zjem za to porządny obiad w mlecznym.
- 28 4
-
2013-10-30 11:07
racja, rower zbyt higieniczny nie jest, umyj więc łapy po skończonej jeździe
- 30 8
-
2013-10-30 11:12
Rasowy hipster się nie przejmuje higieną ;-P
Ważne, żeby było dziwnie i niestandardowo. W szczegóły się nie wnika.
- 43 9
-
2013-10-30 11:14
Sikasz do goracego tluszczu, kebaba robisz na kij.
Po co WC?
- 8 6
-
2013-10-30 11:42
jest jeden bar na kółkach ze zdrowym żarciem (1)
stał jakiś czas temu koło parku oliwskiego jak były tam jakieś imprezy. Robili zapiekanki i wszystko świeże dawali a do polania oliwa z oliwek zamiast jakiegoś syfiastego sosu. Trochę mało ogarnięty był ten sprzedający i bułka była sucha, ale reszta ok. Oczywiście nie jest to jakieś super zdrowe żarcie bo bułka była biała, ser też nie wiadomo jaki, ale i tak duży plus za użycie świeżej sałaty, świeżego szpinaku i oliwy z oliwek.
- 7 9
-
2013-10-30 18:25
Wielka buła
Wielka buła - polecam - pyyyyszna
- 2 3
-
2013-10-30 11:45
Zdefiniuj "zdrowe jedzienie". (1)
- 7 5
-
2013-10-30 16:43
proste: takie które lubię
- 5 2
-
2013-10-30 12:44
sprawdź Muka Bar- mają zdrowe, ale sycące przekaski. jedzenie z roznych stron swiata- naprawde smaczne i wszystko na swiezo !
- 3 10
-
2013-10-30 11:05
(4)
sanepid powinien zainteresować się tą amatorską kuchnią
- 50 54
-
2013-10-30 12:53
To poskładaj donosy na wszystkich... (2)
... bo wymyślili biznes na który Ty nie wpadłeś i toczy Cię teraz zawiść, a wymogi sanepidu oni musza miec spełnione.
Jak mnie wpinia ta typowo polska sąsiedzka zawiść.- 15 9
-
2013-10-30 14:22
(1)
Sanepid to nie złośliwość, to obowiązek każdej gastronomii. Znając ich wymagania nie ma szans gastronomia samochodowa. Chyba, że stwierdza, iż można zrobić wyjątek. Co podważy sens istnienia Sanepidu i HACAP.
- 11 3
-
2013-11-09 13:47
...tylko w polandii
w UK jak słyszą o sanepidzie to sie za głowe łapią, bo po co to komu?
- 0 0
-
2013-10-31 09:20
Urzednicy zastanawiaja sie jak im pomoc?:)
znajac te rzadzace fleje z PO to tak im dowala oplaty ze wiekszosc zniknie zanim sie pojawi.Ot cala polityka...- 2 0
-
2013-10-30 11:09
hamburgery przy SKM Przymorze (4)
MASAKRA!! Sprzedawane z pojazdu, czysto jest ale czekałem 30min na bułkę gdzie sprzedawca powiedział że będzie 10-15 minut, kiedy się upomniałem to dostałem k..a zminą. Zasadą sprzedaży z auta ma być przede wszystkim szybkość i jakość a tu ch## ani tego ani tego
- 58 17
-
2013-10-30 11:13
(1)
w takim razie idź do maca, prosty człeku.
- 9 20
-
2013-10-30 12:24
Myślisz że jedząc z takiej budy nie wiadomo co jesteś trendy?
Prędzej tam zjesz jakieś stare ścierwo niż w macu.
- 23 5
-
2013-10-30 11:15
W McDonaldzie maja dobre buly. I od razu. Po 30 min bylbys juz najedzony.
- 13 8
-
2013-10-30 12:12
Nie pojmujesz istoty hipsterstwa.
- 19 5
-
2013-10-30 11:09
tylko bysta zarli,a robic nie ma komu!!
- 45 3
-
2013-10-30 11:12
Bylem ostatnio w Gdyni na tej imprezie z fooftruckami (7)
totalna zenada, po 16 w polowie nie bylo juz jedzenia i byly zamkniete. W otwartej polowie nie bylo juz prawie niczego, tylko frytki belgijki mialy kolejke i jakies smieciowe jedzenie czyli burgery. Zenada. Jak mozna promowac trujace jedzenie? I zal mi ludzi, ktorzy za rarytas uwazaja tluszcze, ulepszacze i E cos tam.
- 50 27
-
2013-10-30 11:27
Bo to produkt "elytarny" ma być "dla wybranych". Filozofia jest taka, że nie idzie się "w ilość". (2)
Wówczas każdy kto załapie się na taką bułę w zawyżonej cenie będzie miał poczucie wyjątkowości jakby wszamał porcję kawioru z bieługi ;-)
- 18 5
-
2013-10-30 11:48
Fan biedroneczki się odezwał (1)
- 7 16
-
2013-10-30 12:34
Nawet wyśmiewany przez ciebie klient Biedronki nie upadłby tak nisko, aby jeść jak zwierzę
na krawężniku ;-D
Ciekawe w jakiej taniej jatce kupują wołowinę ci "budziarze", snobie? Tobie się pewnie wydaje, że to z ekologicznej i koszernej hodowli pochodzi? ;-D Grunt to złudzenia.- 15 5
-
2013-10-30 11:47
Czy ty wogóle masz pojęcie jak robi sie frytki w Belgii? (2)
Powtarzach uklepane farmazony z kolorowych gazetek. Napisz najpierw co być chciał widziećw takich foodtrackach, a potem biadol, że tego nie ma.
- 5 6
-
2013-10-30 12:12
surowki, prawdziwy chleb bez ulepszaczy i karmelu ze smalcem i ogorkiem (1)
salatka owocowa, prawdziwa kawa a nie odpady, herbata lisciasta, domowe pierogi i wiele innych
- 5 2
-
2013-11-09 13:50
to kup taką budę na kółkach i zacznij to robić, lub znajdź kogoś
polecam!
- 0 0
-
2013-10-30 12:12
Hamburgery same w sobie nie są śmieciowe. To jest zdrowa bułka z jajkiem i małą ilością oleju (zwanymi majonezem), sosem z pomidorów, cebulką, sałatką, ogórkiem, oraz kotletem mielonym z wołowiny. Samo zdrowie. Polecam do przygotowania w domu.
Problem się pojawia gdy kupujemy kotlety i sos gotowe, robione z najgorszych surowców i w dodatku z różnymi ulepszaczami i wzmacniaczami smaku.- 17 2
-
2013-10-30 11:12
Absurdalnie wysokie ceny (13)
Żerują na fakcie, że hamburgery są ostatnio modne. Za bułę z mielonym żądają 18 złotych, bo niby się wpisuje w filozofię slow-food. Prawdziwy slow-food to również celebrowanie jedzenia, a nie żarcie z koryta. Głupki z Ajfonami łapią się na te chwyty i jak lemingi podążają za najnowszą modą. Żryjcie stolec.
- 130 31
-
2013-10-30 11:17
Lemingi? Moze kozy? Albo lwy? (2)
naucz sie uzywac j.polskiego
- 6 15
-
2013-10-30 13:24
(1)
Zacznij od słownika. Jeśli ty nie znasz więcej niż 100 słów, to nie oznacza, że w języku polskim nie ma słowa "leming".
- 6 3
-
2013-10-30 17:19
jest slowo leming ale tu chodzi o prymitywne nazewnictwo ludzi cwoku !
- 3 3
-
2013-10-30 11:17
A niech sobie jedzą nawet qpę skoro im to pasuje ;-)
Wystarczy śmieszna akcja z infantylnymi tekścikami na zachętę na "pejsie" i już jest "kultowa" i "słitaśna" miejscówa ;-)
Skoro "hipstery" imprezują na krawężnikach, to i jedzenie w takich warunkach jest dla nich widocznie "slołfoodowe" ;-P- 17 4
-
2013-10-30 11:33
(3)
kup sobie kilo wołowiny, zmiel w domu i usmaż na patelni, włóz w bułkę , dodaj warzywa i masz hamburgera. Wyjdzie troszkę taniej, ale sprzedawcy muszą zarabiać.
- 18 0
-
2013-10-30 20:54
17 zl za 500g wołowiny w selgrosie + bulka + sosiki autorskie + bułka na zamówienie + (2)
+ zielone + paliwo do agregatu + Więcej niż minimalna krajowa dla pomocnika pracownika + wiele innych ... A zarobić coś też chce się ... Za dużo ? Zrób sobie w domu . Zamiast Pi.....ć zrób w dom burgera i będziesz wiedział o co chodzi .
- 5 1
-
2013-10-30 20:55
Tak się podłączyłem ;)
- 1 3
-
2013-11-09 13:53
przy czym woł z selgrosu to syf
szanujące sie lokale sprowadzają od porządnych dostawców, niektóre mielą na miejscu (ale pewnie w trójmieście jest pod tym względem lipa, nie wykluczam, mówię o reszcie polski)
- 0 0
-
2013-10-30 11:34
(4)
Ceny oscylują wokół 15 zł, jest to przyzwoita cena biorąc pod uwagę, że hamburgery są z wołowiny i świeżych warzyw. Za podobne pieniądze można zjeść kebab a jakość jest nieporównywalnie gorsza. Bezmyślne powtarzanie tekstu o lemingach świadczy tylko o głupocie.
- 15 16
-
2013-10-30 11:39
(3)
hamburgery są z wołowiny i świeżych warzyw ... ha ha ha ... bajki to się zaczyna od słów "dawno dawno temu"
- 10 8
-
2013-10-30 11:46
to idź sprawdź (2)
Tutaj nie jest mowa o przeciętnej budce z hamburgerami.
- 11 7
-
2013-10-30 11:51
sprzedawca syfu poczuł się urażony
- 9 9
-
2013-10-30 12:48
A to ty nie wiesz ąę pseudo-dietetyku,
że jedzenie na stojąco albo w kucki (vide zdjęcie) - jest wyjątkowo niezdrowe?
Nawet pierwsi prywaciarze od bud z żarciem w latach 80-tych mieli więcej kultury i szacunku dla klienta = wystawiali pro forma jakiś plastikowy stolik i krzesełka koło swoich przybytków w przerabianych przyczepkach kampingowych itp.- 5 5
-
2013-10-30 11:13
To to jest nowość? (2)
A może po prostu nowa nazwa? Bo 20 lat temu też były takie jeżdżące bary, a nawet sklepy z pieczywem.
- 65 1
-
2013-10-30 11:52
wtedy było milion przyczep z których sprzedawano zapiekanki
i wielka mi tu nowość ze teraz burgery sprzedają, chcialem kupic nawet dla spróbowania ale ceny rzędu 18 zł mnie zniechęciły bo z takiej budy to powinny byc max za 12 zł, w końcu nie płaca czynszu za wynajem itd..
- 15 1
-
2013-10-30 12:37
Ten pomysł obecnie to chyba rodem z angielskich budów.
Gabsteiterów można karmić takim wózkowym żarciem, bo szybko i dojedzie na miejsce, ale w Polsce hipsterom się wydaje, że są trendy ;-)
Pomysł jak pomysł. Skoro ktoś chce to jeść zamiast samemu przygotować obiad, to jego sprawa.- 8 3
-
2013-10-30 11:15
Zycie staje sie bylejakoscia ! Czlowiek przestaje doceniac zycie i zaczyna zyc byle jak !!!!!!!!!!!! (1)
Zaczynamy jesc jak swinie ! jesc w przeciagu i na drągu, w biegu lub na kolanie przy obsikanej scianie etc. a co najgorsze nie dostrzega juz wielu ze takie zywienie jest niezdrowe a gdzie juz ogolnie wspominac o tzw. kulturze jedzenia przy stole !. To tylko niby banały ale spoleczenstwo stopniowo prostaczeje . Wiekszosc zapomniala czym jest smakowanie czy delektowanie sie obiadem lub potrawami bo spozywanie posilku to nie tylko zapchanie wora smieciem . Sami na wlasne zyczenie dajemy sie oglupic ale nam to sie czkawka odbije jak niektorym pokoleniom innych panstw ktore przez nastepne pokolenie kultury zostali zepchnieci na smietnik historii i margines zycia bo nikt juz nie chce mieszkac w chlewie gdzie swinie zra jak z koryta pasze. Nie mozna tego tlumaczyc nawet brakiem czasu czy czyms tam bo przygotowanie posilku w domu to dzis pare minut nie wspominajac ze domowe jest zdrowsze i tansze wiec nawet pieniadze ludze traca zeby zyc byle jak i to jest juz nonsens . Hipisi tez kiedys mowili ze beda wieczni a ich styl przetrwa setki lat ale niestety nic takiego sie nie stalo wiec i dzisiejsze pokolenie fast pokemonow trafi na smietnik historii za chwile .
- 61 6
-
2013-10-30 11:22
'jesc w przeciagu i na drągu, w biegu lub na kolanie przy obsikanej scianie'
Mam pomysl na refren, bedzie hit, dzieki kolego :-)
- 18 1
-
2013-10-30 11:21
Zapraszam do Brzeźna
Tam same bary. Dla kierowców ciężarówek.......... If ju noł łod aj min. Alko-Tracki, odpowiednik Food-Trucków :))))
- 15 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.