- 1 Słupki na środku drogi, znaki nie pomogły (200 opinii)
- 2 Gdzie są wrota Bramy Nizinnej? (59 opinii)
- 3 Cmentarzysko traficarów w sopockim lesie (212 opinii)
- 4 Ugaszono pożar na budowie osiedla (184 opinie)
- 5 Podsuwają pomysły na kary dla śmieciarzy (109 opinii)
- 6 Obwodnica Witomina: ogłoszono przetarg na budowę (182 opinie)
Miasto będzie bardziej przyjazne samochodowym barom?
Foodtrucki, czyli samochodowe bary, podbijają serca, a raczej żołądki mieszkańców Trójmiasta. Urzędnicy w Gdańsku zastanawiają się jak im pomóc, bo dziś mobilne bary mogą parkować wyłącznie na prywatnych gruntach.
- Reguluje to rozporządzenie prezydenta miasta, które dopuszcza handel na miejskich gruntach i wymienia konkretnie rodzaje działalności, takie jak sprzedaż bursztynu, gazet, okularów, itp. Ponieważ jednak powstało kilka lat temu, nie przewiduje czegoś takiego jak foodtrucki, ponieważ ich wtedy po protu nie było - mówił właściciel jednego z food trucków.
Wyjątek stanowią imprezy plenerowe, takie jak miejskie grill-party, wakacyjna akcja ożywienia Targu Węglowego czy festiwal smaków foodtrucków, który w październiku odbył się w Gdyni.
Właściciele mobilnej gastronomii przekonują, że prosząc o zmianę rozporządzenia prezydenta, nie planują handlu w historycznym śródmieściu Gdańska, ale chcą parkować na nieużytkach i terenach zaniedbanych.
- Dziś urzędnicy są szczęśliwi, bo z automatu, bez krzty refleksji odrzucają nasze prośby o możliwość parkowania w takich miejscach - skarży się jeden z uczestników spotkania.
Urzędnicy i radni zapewniają jednak, że nie lekceważą przedsiębiorców.
- Ja państwa rozumiem, ale to nie jest tak, że każdy pomysł może od razu zostać zrealizowany. Zasady korzystania z przestrzeni miejskiej są określone przez regulacje miejskie, zarządzenia prezydenta, uchwały. Ten problem [z mobilną gastronomią - dop. red.] pojawił się dopiero w tym roku, w takiej masowej skali i z tym problemem musimy się zmierzyć - tłumaczył Dimitras Skuras, dyrektor wydziału gospodarki komunalnej gdańskiego Urzędu Miejskiego.
Jakie propozycje mają urzędnicy dla właścicieli mobilnych barów z żywnością? Jednym z nich jest uwzględnienie w przetargach na dzierżawę przestrzeni w tzw. pasie drogowym "prowadzenia usług gastronomicznych". Alternatywą może być też dzierżawa nieużytków poza pasem drogowym, ale na gruntach miejskich (czyli m.in. na skwerach, placach itp.).
- Trzeba skonstruować taki system, byśmy mogli przemieszczać się w ciągu dnia, a nie korzystać z jednej lokalizacji przez cały rok - zwracali uwagę przedsiębiorcy.
Imprezy plenerowe to obecnie jedyna możliwość, by gastronomia na kółkach mogła funkcjonować na gruntach miejskich, tak jak miało to miejsce niedawno w Gdyni.
Czytaj też: Jedzenie na kółkach. Foodtrucki zdobywają Trójmiasto
Opinie (128) 4 zablokowane
-
2013-10-30 11:24
To jak to właściwie jest? (2)
Z jednej strony miasto, a właściwe urząd, chce być taki piękny i uporządkowany, a z drugiej strony wprowadzać chcą rozwiązania z krajów 3 świata, gdzie po takich jeżdżących i stojących bud z żarciem jest co niemiara.
- 7 2
-
2013-10-30 11:33
Tyle że w tych krajach niby 3 świata nie ma debilnej UE i istnieje wolność gospodarcza, a nie
sowchozowy biurokratyzm.
To rzeczywiście dziwne, że w Polsce takie "budy na kółkach" w ogóle istnieją.
W czasach "hacapu" itp. ? Widocznie jeszcze żaden urzędas nie nudził się na tyle, aby wpaść na kontrolę.- 8 2
-
2013-10-30 13:07
Tak to jest, czytaj uważnie:
"Ten problem pojawił się dopiero w tym roku, w takiej masowej skali i z tym problemem musimy się zmierzyć".
Przecież problemom nie pomaga się rozkwitać, problemy się likwiduje lub rozwiązuje - tu też proponuję natychmiastowy zakaz sprzedaży z budy i będzie po problemie, panie urzędniku.- 2 0
-
2013-10-30 11:43
(1)
Kolejny artykuł sponsorowany bez odpowiedniej adnotacji. Kto, o zdrowych zmysłach, chciałby zatruwać się syfem jaki sprzedaje się z tych bud poinstalowanych na 20 letnich, odmalowanych VW. Ni to ładne, estetyczne, nie to nowe, nie to ekonomicznie uzasadnione, nie to zdrowe. W takim razie po co zaśmiecać miasto?
Nie mało było walki w trójmieście z obskurnymi budami na cegłach, żeby zastąpić je teraz budami na kołach. Opamiętajcie się ludzie.- 17 9
-
2013-10-30 11:54
nawet jak ta buda bedzie nowa, to jak to możliwe że ceny sa tam wyższe niż
w stacjonarnych barach??/ nie płacą za czynsz, ani za światło tylko na butli taniej gazowej odgrzewają i się cenią nie wiadomo jak za co. Kibla tez nie zapewniają i jeszcze chcą żeby stawać wszędzie gdzie im dusza zapragnie! Takie żarcie może być od odpustu i to powinno być sporo taniej.
- 7 1
-
2013-10-30 11:45
OBY DOBRE BYŁO, A JEŚLI CHODZI O TEN BIZNES TO KTOŚ IM W TYM POMÓGŁ Z ZARZĄDU MIASTA.
NO ALE BISNES IS BISNES.
- 9 1
-
2013-10-30 11:56
Pytanie z dzieciństwa "gdzie robi siku Pani z kiosku" (3)
Mam już 40 lat i nadal nie wiem.
- 52 0
-
2013-10-30 18:17
w pampersa
jak na kasie w biedronce czy realu
- 3 2
-
2013-10-30 21:11
Moja Kobieta zadało to samo pytanie a ma 28 ...
Jestem w połowie a sam się zastanawiałem nad tym . Miło że starsi też mieli ten sam dylemat hehe , pozdrawiam .
- 2 1
-
2013-10-31 03:06
sprawie Tobie przykrosc
I rozwiklam zagadke.
Moja znajoma miala kiosk - taki zwykły, klasyczny i tam miala WC.
Korzystalem, wiec to nie bajka.- 0 1
-
2013-10-30 11:58
Słuchaj Siwy, dodajesz coś "od siebie" do tego sosu? Wiesz co mam na myśli?
Nie.
Szkoda.
Ale czasem lejemy z kumplem do frytek.- 11 4
-
2013-10-30 11:59
Niesamowite ilu ludziom żal d..ę ściska, że takie samochody istnieją. (2)
Jeżeli was nie stać albo wam nie smakuje, to po co siejecie hejt polaki?
- 15 17
-
2013-10-30 12:01
Cebulactwo hejtem się posila, (1)
to żadna nowość. Nudne, szare życie odbija swoje piętno na ich ciasnej psychice, efektem czego wydalają z siebie oralnie takie idiotyzmy.
- 5 8
-
2013-10-30 12:40
Cebulactwo posila się raczej żarciem z bud na kółkach ;-)
- 7 3
-
2013-10-30 12:00
Ciekawe gdzie sprzedawca stawia klocka? (5)
I co to za jedzenie na chodniku ?
Ciekawe kiedy będzie pierwszy przypadek masowego zatrucia,a wtedy szukaj wiatru w polu.- 8 6
-
2013-10-30 12:08
Cały świat tak je. Rusz tyłek poza swoją dzielnicę. (3)
- 2 6
-
2013-10-30 12:25
I większość tego świata ma nadwagę.
To już lepiej zostanę na swojej wsi.
- 3 2
-
2013-10-30 12:41
Naoglądałeś się "londyńczyków" czy sam wróciłeś z roboty? (1)
- 5 0
-
2013-10-31 03:07
jak smiesznie by to nie brzmialo
Koles ma racje.
- 2 0
-
2014-03-06 00:56
food trucki tak jak inne punkty gastronomiczne podlegaja pod sanepid i musza przechowywać próbki sprzedawanej zywnosci. nie mowiac o tym ze ubiegajac sie o zezwolenie na handel obwozny podaja lokalizacje. A wlasciciel zatrudniajc pracownika musi mu zapewnic dostep do toalety pracowniczej (np. musi miec podpisana umowe z lokalem w poblizu na uztkowanie toalety pracowniczej (jak sie dogada jego sprawa)
- 0 0
-
2013-10-30 12:01
Zapiekanki z przyczepy Niewiadów (4)
Moim marzeniem jest kupić zapiekankę z takiej przyczepy i frytki na starym oleju ,solone solniczką po ketchupie z lekko rdzawą pokrywką w której znajduje się ryż!. A to wszystko bym zapił sokiem malinowym z saturatora .
Takie moje marzenie , nostalgia lat 80"- 25 2
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2013-10-30 15:21
solniczka to był słoik po musztardzie z podziurawionym wieczkiem :-)
- 10 0
-
2013-10-30 18:19
a potem sr..aka przez 3 dni
- 2 3
-
2013-10-31 03:08
Jasio
Wchodze w to!!!!
- 0 0
-
2013-10-30 12:12
a ja bym zjadl sobie placki ziemiaczane.oooo (2)
- 4 0
-
2013-10-30 12:42
To sobie usmaż. Pól godziny roboty. Koszt max. 2PLN za solidną porcję domowej roboty ;-) (1)
- 7 0
-
2013-10-30 14:40
moze troche wiecej niz dwa zl,ale smaczne zawsze mi wychodza,zapraszam
- 3 1
-
2013-10-30 12:19
smacznego (3)
Ludzie zacznijcie jesc zdrowo.od roku trwa nagonka w mediach zeby zdrowo sie odrzywiac w wy tu piszecie o wysmazonym g@wn!e w bialym chlebie.
Sportowy tryb zycia I zdrowe jedzenie to tlko utrzyma Was przy zyciu.- 7 6
-
2013-10-30 15:50
Trochę się opanuj. Kto tu pisze o codziennym jedzeniu smażonego mięsa?
Twoje lęki przed nadwagą i chorobą zasłaniają ci rzeczywistość. Raz na jakiś czas możesz jeść co chcesz i własnie dlatego, że uprawiasz aktywny tryb życia.
- 5 1
-
2013-10-30 18:18
Może akurat ty sie tak jakoś odrzywiasz
Myślę, że cała reszta się po prostu odżywia
- 3 0
-
2013-10-30 21:07
Smażyć można na starym tłuszczy i bez ... A co do pieczywa ,
buły są robione na zamówienie ( Baranola Carmnik ... tyle wiem) . Chcesz " zdrowo" ? To wcinaj rybe z ryżem i zielonym bez soli 24/7 . Smacznego i na zdrowie ...
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.