• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza ryba? Z widokiem na morze

Borys Kossakowski
19 lipca 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 

Plażowe bary rybne

Zapytaliśmy gości plażowych barów rybnych czy ryba z widokiem na morze smakuje lepiej.


Smażona ryba najlepiej smakuje z... widokiem na morze. Pytanie tylko: flądra czy dorsz? A może turbot? Wybraliśmy się z kamerą na plażę, by zasięgnąć języka u turystów.



- Zdecydowanie: filet z dorsza - twierdzi plażowicz z centralnej Polski. - Z flądrą jest za dużo grzebania się z ośćmi.
Z dorszem jednak jest problem, bo ciężko dostać świeżego. Flądra prosto z morza, ale dorsz często z zamrażalnika.

Jeśli ryba to:

- Wybraliśmy zupę rybną, była wyborna - mówią przyjezdni z Bydgoszczy. - Dzisiaj jest niezbyt gorąco, więc zupka była idealna. Ostatnio był taki upał, że nic nie jedliśmy.
Z jedzeniem nie szarżuje też pewien Norweg, który przyjechał z rodziną.

- Na razie tylko przekąska. Frytki. Ale rybę jedliśmy wczoraj w Barze Przystań. Dorsza. Był pierwszorzędny.
Bar Przystań to oczywiście legenda trójmiejskiej gastronomii, ale tam nie zaglądamy. Skupiamy się na barach typowo plażowych, do których można wejść w zasadzie prosto z morza.

Jest godzina 15. To, co przypiecze słońce, zaraz schładza wiatr. Większość gości wybiera napoje. Na stolikach króluje piwo z sokiem.

- Chodzimy od baru do baru i smakujemy - mówią goście z Amsterdamu. - Ryby jeszcze nie próbowaliśmy, ale na pewno spróbujemy.
Czego warto spróbować? W menu panuje standard angielski: "fish and chips", czyli ryba i frytki, ewentualnie pieczone ziemniaki. Do tego surówka. Zaskakuje nas Plaża Rybaki w Sopocie, gdzie na talerzu klientów zobaczyliśmy rybkę z kaszą pęczak i rukolą. Jak smakuje?

- Wybornie - chwali klientka z Warszawy. - Mąż nie dojadł rukoli, bo on z zieleniną ma problem, ale resztę zjadł do czysta. Kasza jest dużo zdrowsza od frytek. To miła odmiana.
A dzieci jedzą rybę?

- Jak nie ma zbyt wielu ości to zjedzą - śmieją się goście ze Śląska.
- Lubię rybę, choć ta akurat jest taka sobie - tylko dzieci stać na taką szczerość. Dziewczynka właśnie rozprawiła się z halibutem. Nad morzem smakuje lepiej? - Tak.
Siadam w jednym z barów. Ceny - przeciętne: flądra po 6,50 za 100 gramów, frytki po 6 zł, surówka - 4 zł. Pani na moich oczach wyciąga z lodówki rybę i waży: 300 gramów. Ile się czeka? Krótko - 15 minut. Danie przychodzi nawet szybciej. Obsmażona na patelni w panierce smakuje świetnie. Lubię jak chrupie pod zębami skórka. Frytki i surówka - przeciętne. Ale słońce, wietrzyk, krzyk mew... Do tego niestety łupie coś z jakichś głośników i grają nieudolnie jakieś flety (nie mam pojęcia skąd), ale co zrobić. Jeśli chcesz ciszy, nie znajdziesz jej na plaży latem.

Pod wieczór, koło 18 znów robi się gęsto. Schodzą się turyści na obiadokolację. Jak jest chłodno, częściej sięgają po zupę rybną - pikantną i rozgrzewającą. Albo rybę i grzane piwo. Plaża powoli pustoszeje. Można zapatrzyć się w dal, w horyzont.

Opinie (186) 1 zablokowana

  • Ryba ryba

    Ja kupuje swieze halybuty od znajomego rybaka z nocnego polowu.

    • 0 0

  • Tylko sala klubowa

    przy hotelu Mera, wejście wprost z plaży, ryby świeże i pachnące, najlepszy łosoś w sosie aioli:) rewelacja, dla dzieci, które nie jadają ryb polecam pierś z kurczaka w lnie i płatkach migdałów. Największy niejadek zje z przyjemnością. Dania przepyszne, a miejsce wyjątkowo urokliwe. Gorąco polecam

    • 0 0

  • w lesie niedaleko Krojant w drodze na Chojnice,hodowla pstraga...wedza tez

    • 0 0

  • Najlepsze swieze ryby hm w Oliwie w lesie ,restauracja i hodowla pstragow! (2)

    Super smaczne ryby ,fajne miejsce,wszystko swieze i smaczne.Odpowiednie surowki do ryby maja ,duzy wybor piwa w butelkach ,ryby morskie i slodkowodne.Mila obsluga,szybko zaserwowane prosto z grila lub patelni.Pyszny tatar z lososia jak i z pstraga ,wedzone rybki na wynos.Polecam.

    • 3 3

    • I dostajesz na talerz kilogram ryby, której nie zjesz, ale zapłacić musisz. (1)

      Dziękuję za taki interes.

      • 0 1

      • to ile dostaniesz na talezu ryby ustalasz z kucharzem i placisz wedlug wagi

        Troszeczke polotu zycze.

        • 0 0

  • Roznica w cenie (13)

    ryba + frytki/kartofle, surowka, kawa/cola dla 2osob:

    Hel - 100zl
    Jastarnia - 50zl

    Jak w Trojmiescie to nie wiem, nie jadam tutaj :) Kiedys dorsz podobno byl najgorsza ryba i nikt jej nie jadl ;)

    • 61 5

    • nigdy dorsz nie był najgorszą rybą...

      • 0 0

    • kartofle? (3)

      Widać ze pisał to centuś z Poznania

      • 7 10

      • to by napisał pyry

        • 4 1

      • (1)

        Kartofle to prawidłowa nazwa.Trzeba pamietać,ze chreczkosieje kartofli jako takich nie znali bo to dla nich był rarytas.Ziemniak to taki dizajn od slowa kartofel

        • 14 1

        • patatoes

          doladnie ;)

          • 6 0

    • Najsmieszniejsze ze akurat widze reklame '' Ikea '' (4)

      Filt mintaj , frytki, sos tatarski ---11,90...Wiec skad na helu czy w jastarni takie kosmiczne ceny ?

      • 19 2

      • To jedź na wczasy do Ikei (2)

        zamiast na Hel skoro nie widzisz różnicy :)

        • 7 5

        • co ma wspolnego Hel z cena za kawalek ryby ktora jest za 100 zeta ? (1)

          nie rob z kawalka ryby i patologicznej ceny za nia jakiejs atrakcji . Kawalek ryby to tylko kawalek ryby i cena musi byc podobna bez wzgledu czy jem ja na Helu czy w Ikei. Czy jak jestes na Helu to za litr paliwa tez placisz 100 zl ?........bo z twojego chorego toku myslenia wynika ze ciastko w Gdansku ktore jest za np. 3 zl to na Helu powinno byc za 300 zl. ...puknij sie w glowe !.

          • 11 4

          • poczytaj sobie co to jest wolny rynek

            zanim zaczniesz pisać o czymś czego nie rozumiesz, rynek sam wyreguluje ceny bo jak nie będzie kupujących to ceny spadom, a ty nie będziesz mówił komuś za ile obojętnie co ma sprzedawać, no i w różnych miejscach czynsze opłaty też są różne, czy wszędzie wszystko powinno tyle samo kosztować. Bież leżak i idż do Ikei na parking się opalać:)

            • 8 4

      • Jak to skąd? Z polskiej pazerności.

        • 13 2

    • Przystan

      2 zdechle rozciapane kawalki ryby kilka frytek surówki i 2 cole czas oczekiwania ponad godzine tylko 100 zl masakra

      • 13 0

    • To w Gdańsku na początku Hallera

      nie pamiętam jak to się nazywa ale jest ogródek co po schodkach się wchodzi do niego.

      Tam 300g ryby z frytkami, surówką, 2 piwa i jakaś tam zupa - 46 zł (dla jednej osoby)

      • 7 3

    • Sprawdź w Norwegii

      Tam dopiero smakuje...

      • 10 2

  • Żywa ryba to dobra ryba.

    Najlepsza ryba, to żywa ryba. Dlatego warto przestać je w końcu zabijać i jeszcze to zabijanie promować budując dookoła tego wstydliwego zjawiska etos kultury gastronomicznej.

    • 0 1

  • zagroda Rybacka (2)

    • 6 5

    • (1)

      Właściciel?

      • 2 1

      • no raczej

        nikt poza właścicielem i jego kochanką nie pochwali tego badziewia

        • 0 1

  • swieza ryba tylko w Mechelinkach i Rewie (2)

    Tam na pewno zjecie swieza rybkę dorsz fladra polecam prosto z morza od rybaka smazona na miejscu Rewa na zakręcie 90 stopni badz u Sikorskich przy samej plaży niedaleko pętli autobusowej natomiast w Mechelinkach do plaży na rozjezdzie w prawo i od razu po pierwszy po lewej polecam smacznego

    • 10 4

    • Zjem tam dorsza w lipcu? (1)

      Właściciele to bandyci, czy ściemniacze?

      • 5 0

      • czemu nie jedno i drugie?

        • 0 0

  • Tylko w domu. (4)

    Bo wiem naprawdę co jem! Zleżałe w zamrażarkach ryby i ich odpady nie wezmę do ust.

    • 18 4

    • jak tylko w domu (3)

      to smutne to troche

      • 0 2

      • (2)

        chyba że ktoś ma dom jak Salvador Dali, w urokliwej zatoczce, z widokiem na morze. a nie hordą Januszy i warszawiaków z Radomia robiących pod siebie na kacu w plazdykowych namiotach z chińszczyzną.

        • 1 1

        • (1)

          No tak, na pewno każdy w Polsce ma taki dom.

          • 0 1

          • vouloir c'est pouvoir, dał nam przykład Bonaparte jak zwyciężać mamy!

            • 0 0

  • Jeśli ryba to (7)

    Nie z Bałtyku, wole już sklepowe z oceanów i wód arktycznych

    • 32 81

    • Świeża rybka ! (2)

      Tylko w Gdyni na Skwerku Kościuszki " Bar Na Kutrze" naprzeciwko Oceanarium .

      Ryba prosto z sieci od rybaków z Orłowa .

      Polecam .

      Nie ma tam tematu z " lodówki "

      Kto był to ...

      Będzie tam zawsze gościem .

      • 6 19

      • mrożone ścierwo

        nigdy juz tam nic nie zjem i nie polecam , smród,plastik i mrozonki

        • 3 1

      • Zapach odrzuca,

        A jest tam bieżąca woda?

        • 11 2

    • błękitka? (2)

      • 7 1

      • Panga! (1)

        • 5 2

        • Pudel

          z Guadelupy

          • 6 0

    • lowisz sam, czy wierzysz w napisy na pudelkach?

      • 22 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane