• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza ryba? Z widokiem na morze

Borys Kossakowski
19 lipca 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 

Plażowe bary rybne

Zapytaliśmy gości plażowych barów rybnych czy ryba z widokiem na morze smakuje lepiej.


Smażona ryba najlepiej smakuje z... widokiem na morze. Pytanie tylko: flądra czy dorsz? A może turbot? Wybraliśmy się z kamerą na plażę, by zasięgnąć języka u turystów.



- Zdecydowanie: filet z dorsza - twierdzi plażowicz z centralnej Polski. - Z flądrą jest za dużo grzebania się z ośćmi.
Z dorszem jednak jest problem, bo ciężko dostać świeżego. Flądra prosto z morza, ale dorsz często z zamrażalnika.

Jeśli ryba to:

- Wybraliśmy zupę rybną, była wyborna - mówią przyjezdni z Bydgoszczy. - Dzisiaj jest niezbyt gorąco, więc zupka była idealna. Ostatnio był taki upał, że nic nie jedliśmy.
Z jedzeniem nie szarżuje też pewien Norweg, który przyjechał z rodziną.

- Na razie tylko przekąska. Frytki. Ale rybę jedliśmy wczoraj w Barze Przystań. Dorsza. Był pierwszorzędny.
Bar Przystań to oczywiście legenda trójmiejskiej gastronomii, ale tam nie zaglądamy. Skupiamy się na barach typowo plażowych, do których można wejść w zasadzie prosto z morza.

Jest godzina 15. To, co przypiecze słońce, zaraz schładza wiatr. Większość gości wybiera napoje. Na stolikach króluje piwo z sokiem.

- Chodzimy od baru do baru i smakujemy - mówią goście z Amsterdamu. - Ryby jeszcze nie próbowaliśmy, ale na pewno spróbujemy.
Czego warto spróbować? W menu panuje standard angielski: "fish and chips", czyli ryba i frytki, ewentualnie pieczone ziemniaki. Do tego surówka. Zaskakuje nas Plaża Rybaki w Sopocie, gdzie na talerzu klientów zobaczyliśmy rybkę z kaszą pęczak i rukolą. Jak smakuje?

- Wybornie - chwali klientka z Warszawy. - Mąż nie dojadł rukoli, bo on z zieleniną ma problem, ale resztę zjadł do czysta. Kasza jest dużo zdrowsza od frytek. To miła odmiana.
A dzieci jedzą rybę?

- Jak nie ma zbyt wielu ości to zjedzą - śmieją się goście ze Śląska.
- Lubię rybę, choć ta akurat jest taka sobie - tylko dzieci stać na taką szczerość. Dziewczynka właśnie rozprawiła się z halibutem. Nad morzem smakuje lepiej? - Tak.
Siadam w jednym z barów. Ceny - przeciętne: flądra po 6,50 za 100 gramów, frytki po 6 zł, surówka - 4 zł. Pani na moich oczach wyciąga z lodówki rybę i waży: 300 gramów. Ile się czeka? Krótko - 15 minut. Danie przychodzi nawet szybciej. Obsmażona na patelni w panierce smakuje świetnie. Lubię jak chrupie pod zębami skórka. Frytki i surówka - przeciętne. Ale słońce, wietrzyk, krzyk mew... Do tego niestety łupie coś z jakichś głośników i grają nieudolnie jakieś flety (nie mam pojęcia skąd), ale co zrobić. Jeśli chcesz ciszy, nie znajdziesz jej na plaży latem.

Pod wieczór, koło 18 znów robi się gęsto. Schodzą się turyści na obiadokolację. Jak jest chłodno, częściej sięgają po zupę rybną - pikantną i rozgrzewającą. Albo rybę i grzane piwo. Plaża powoli pustoszeje. Można zapatrzyć się w dal, w horyzont.

Opinie (186) 1 zablokowana

  • Bardzo mało mówi się... (1)

    o pozytywnym wpływie kwasów omega 3 na organizm które leczą choroby od "kataru po nowotwory", zapobiegają im i mają nieoceniony wpływ na zdrowie. Te nienasycone kwasy tłuszczowe to przede wszystkim ryby morskie. Polecam -od jakiegoś czasu (koło pół roku) biorę regularnie tran - i od tego czasu nie mam nawet katarku.
    Pozdrawiam
    Misiek

    • 15 5

    • Nie takie znowu zdrowe

      Poczytaj jaki syf teraz ryby w sobie maja. Co raz bardziej popularne staje się pozyskiwanie kwasów z alg morskich a nie napakowanych metalami ciężkimi ryb.

      • 10 1

  • Halibut, flądra, śledź = marża 350 % (3)

    Wychodzi po 60-80 zł za kilogram. Chore.
    No, ale złakniony Polak mitów polskiego wybrzeża to kupi. Przecież nie będzie oszczędzać, gdy przez rok oszczędzał, by zabrać rodzinę na plażę.
    Niepohamowana żądza zarobku - tak to wygląda.

    • 41 7

    • Rozumiem że Ty jak coś możesz sprzedać drożej to sprzedaż o połowę taniej

      nikt Ci kupować nie każe

      • 2 0

    • 120zl to tez polskie bandyckie realia (1)

      Dorsz w skupie po 7zl/kg a po namoczeniu w smierdzacym oleju 120zl
      Gdansk miasto PO czyli zlodziei

      • 1 3

      • otwórz własną smażalnię, trylion zarobku w tydzień!

        • 1 1

  • Nie w Trójmiescie (6)

    Mieszkam w Sopocie. A rybkę jadam tylko w Rewie - Bar nadmorski i w Ostrzycach w Rybaczówce. Zdecydowanie najlepsze!

    • 28 3

    • tak (2)

      Rewa - bar nadmorski . Pyszne rybki i smaczne surowki

      • 6 3

      • Moze ryby tak, ale (1)

        zamowilam tam kiedyś talerz krewetek.... Sorry, 6-7 małych robaków, cos pośredniego miedzy koktajlowa a tygrysia, z paczki, obsypane masa zieleniny.... Wszystko za jedyne 37zl....czad normalnie. W Niemczech mieszkałam w miasteczku , gdzue była świetna hiszpańska knajpka, tam półmisek krewetek (1kg) z pieczywkiem kosztowal 24e. Jedzenia było tyle, ze z koleżanka nie mogłyśmy tego opracować...i wszystko świeżutkie.

        • 6 0

        • Zobacz,

          I tu i tam to przeciętnie dwie roboczogodziny...

          • 4 0

    • (1)

      Jedyna roznica to taka ze maja swierzsze mrozonki niz 3 letnie ;)

      Naiwni jestescie :))))

      • 4 0

      • xxx

        jakie ? chyba świeże a nie świerszcze hehe

        • 1 0

    • Popieram

      popieram ta opinie w 100% ja z rodzina jak na rybkę to tylko do Rewy!

      • 2 0

  • W której knajpce najlepsza ryba ? Ale interesują mnie tylko te wzdłuż plaży (7)

    • 3 3

    • bar przystań w Sopocie (3)

      Wszystkie ryby świeże jestem tam stałym klientem

      • 0 13

      • (2)

        Ostatnio idą na ilość a nie na jakość :-(

        • 6 0

        • (1)

          Świeże.....wszystkie mrożone na 100% dostawy z rana mozna zobaczyć co przywożą .

          • 3 0

          • Bar Przystań znam, choć bardzo dawno tam nie byłem.

            Ale jak bywałem to mi smakowało.
            Ostatnio częściej bywam w Brzeźnie.
            Na Hallera jest fajna ryba w jednej z tych pierwszych knajpek jak się idzie od strony tramwaju

            • 0 1

    • piaskownica, Sopot

      • 0 3

    • rybka w skz

      jest taka mala smazalnia w klubie zeglarskim. fladra i dorsz zawsze super usmazona, szkoda tylko ze czasam na jesien jest tam troche zimno bo wieje od morza, ale rybka zawsze super.

      • 1 0

    • Najlepsza

      Najlepszą rybe zjecie w Plażarni wejscie 28 :)

      • 1 0

  • Tylko w domu. (4)

    Bo wiem naprawdę co jem! Zleżałe w zamrażarkach ryby i ich odpady nie wezmę do ust.

    • 18 4

    • jak tylko w domu (3)

      to smutne to troche

      • 0 2

      • (2)

        chyba że ktoś ma dom jak Salvador Dali, w urokliwej zatoczce, z widokiem na morze. a nie hordą Januszy i warszawiaków z Radomia robiących pod siebie na kacu w plazdykowych namiotach z chińszczyzną.

        • 1 1

        • (1)

          No tak, na pewno każdy w Polsce ma taki dom.

          • 0 1

          • vouloir c'est pouvoir, dał nam przykład Bonaparte jak zwyciężać mamy!

            • 0 0

  • Bar Przystań... (1)

    Jeśli nie macie na tyle siły by stać w gigantycznej kolejce na Słońcu ponad godzinę to polecam pobliskie restauracje ;) I nie uwierzycie... tam też są świeże pyszne rybki i to za normalną kasę, w normalnej kolejce ;)
    Na Zupkę nie ma co liczyć , po godz 14 już jej po prostu nie ma ;)

    • 19 3

    • a czym się cechuje normalna kolejka?

      ???

      • 2 1

  • (1)

    polaki cebuleczki

    • 9 8

    • że ryby jedzą?

      ryby sie je na całym świecie, nie tylko w Polsce

      • 3 0

  • Najlepsza ryba to ryba bez tasiemca!

    • 10 1

  • Rok temu bylem w Poroninie(jak co roku) (3)

    Rozmawiam z wlascicielami:

    - wzialbym jakies oscypki, warkocze nad morze, dla znajomych.

    Wlasciciel na to: panie Tomku, niech pan tylko nie nie kupuje na krupowkach. To wszystko przemyslowa chemiczna produkcja, nie majaca nic wspolnego z oryginalnymi produktami :D

    - zamowilem u nich, samemu robione, pyszne. Nawet wytrzymaly 15H podroz polskim busem(z przesiadka w Krakowie i zwiedzaniem).

    I w gorach i nad morzem te same praktyki lupania turystow ;)

    • 29 2

    • Panie Tomku u nich Pan nie kupuj bo złe

      kupuj Pan u nas bo lepsze :)

      • 7 0

    • W Poroninie?

      W Poroninie to Włodzimierz Iljicz a nie osypki

      • 1 1

    • Polecam robienie sera samemu, smakuje wybornie, smak zbliżony najbardziej do oscypka właśnie

      Wystarczy kupić podpuszczkę za kilkanaście zł na allegro.

      15H i dłużej wytrzymują bo są dobrze nasolone, nie wierz że to jakiś cud :) A sól średnio zdrowa.

      • 3 0

  • (1)

    Ceny ryb są skandalicznie wysokie! Węgorz czy łosoś to jakiś rarytas dla bogatych. Tak jakby Polska leżała trzy dni drogi od morza. A potem te cyniczne spoty UE typu "Polacy jedzcie ryby".

    • 27 3

    • ale fajurki i browarki każdemu januszowi i sebixowi kupić mus! w biedrze w koszyku dwa czteropaki, "pani kerowniczko paczkę wicerojów" (nota bene gdyby poprosić o paczkę "wajsrojów", tzn. wymówić ich nazwę poprawnie, pani kerowniczka by nie wiedziała o co chodzi....). za codzienną porcję taniego alku i substancji smolistych, pół kilo łososia byś zjadł. ale priorytety są jakie są, n'est-ce pas? dlaczegoś biedny? boś głupi. dlaczegoś głupi? boś biedny.

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane