• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza ryba? Z widokiem na morze

Borys Kossakowski
19 lipca 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 

Plażowe bary rybne

Zapytaliśmy gości plażowych barów rybnych czy ryba z widokiem na morze smakuje lepiej.


Smażona ryba najlepiej smakuje z... widokiem na morze. Pytanie tylko: flądra czy dorsz? A może turbot? Wybraliśmy się z kamerą na plażę, by zasięgnąć języka u turystów.



- Zdecydowanie: filet z dorsza - twierdzi plażowicz z centralnej Polski. - Z flądrą jest za dużo grzebania się z ośćmi.
Z dorszem jednak jest problem, bo ciężko dostać świeżego. Flądra prosto z morza, ale dorsz często z zamrażalnika.

Jeśli ryba to:

- Wybraliśmy zupę rybną, była wyborna - mówią przyjezdni z Bydgoszczy. - Dzisiaj jest niezbyt gorąco, więc zupka była idealna. Ostatnio był taki upał, że nic nie jedliśmy.
Z jedzeniem nie szarżuje też pewien Norweg, który przyjechał z rodziną.

- Na razie tylko przekąska. Frytki. Ale rybę jedliśmy wczoraj w Barze Przystań. Dorsza. Był pierwszorzędny.
Bar Przystań to oczywiście legenda trójmiejskiej gastronomii, ale tam nie zaglądamy. Skupiamy się na barach typowo plażowych, do których można wejść w zasadzie prosto z morza.

Jest godzina 15. To, co przypiecze słońce, zaraz schładza wiatr. Większość gości wybiera napoje. Na stolikach króluje piwo z sokiem.

- Chodzimy od baru do baru i smakujemy - mówią goście z Amsterdamu. - Ryby jeszcze nie próbowaliśmy, ale na pewno spróbujemy.
Czego warto spróbować? W menu panuje standard angielski: "fish and chips", czyli ryba i frytki, ewentualnie pieczone ziemniaki. Do tego surówka. Zaskakuje nas Plaża Rybaki w Sopocie, gdzie na talerzu klientów zobaczyliśmy rybkę z kaszą pęczak i rukolą. Jak smakuje?

- Wybornie - chwali klientka z Warszawy. - Mąż nie dojadł rukoli, bo on z zieleniną ma problem, ale resztę zjadł do czysta. Kasza jest dużo zdrowsza od frytek. To miła odmiana.
A dzieci jedzą rybę?

- Jak nie ma zbyt wielu ości to zjedzą - śmieją się goście ze Śląska.
- Lubię rybę, choć ta akurat jest taka sobie - tylko dzieci stać na taką szczerość. Dziewczynka właśnie rozprawiła się z halibutem. Nad morzem smakuje lepiej? - Tak.
Siadam w jednym z barów. Ceny - przeciętne: flądra po 6,50 za 100 gramów, frytki po 6 zł, surówka - 4 zł. Pani na moich oczach wyciąga z lodówki rybę i waży: 300 gramów. Ile się czeka? Krótko - 15 minut. Danie przychodzi nawet szybciej. Obsmażona na patelni w panierce smakuje świetnie. Lubię jak chrupie pod zębami skórka. Frytki i surówka - przeciętne. Ale słońce, wietrzyk, krzyk mew... Do tego niestety łupie coś z jakichś głośników i grają nieudolnie jakieś flety (nie mam pojęcia skąd), ale co zrobić. Jeśli chcesz ciszy, nie znajdziesz jej na plaży latem.

Pod wieczór, koło 18 znów robi się gęsto. Schodzą się turyści na obiadokolację. Jak jest chłodno, częściej sięgają po zupę rybną - pikantną i rozgrzewającą. Albo rybę i grzane piwo. Plaża powoli pustoszeje. Można zapatrzyć się w dal, w horyzont.

Opinie (186) 1 zablokowana

  • Najlepsze swieze ryby hm w Oliwie w lesie ,restauracja i hodowla pstragow! (2)

    Super smaczne ryby ,fajne miejsce,wszystko swieze i smaczne.Odpowiednie surowki do ryby maja ,duzy wybor piwa w butelkach ,ryby morskie i slodkowodne.Mila obsluga,szybko zaserwowane prosto z grila lub patelni.Pyszny tatar z lososia jak i z pstraga ,wedzone rybki na wynos.Polecam.

    • 3 3

    • I dostajesz na talerz kilogram ryby, której nie zjesz, ale zapłacić musisz. (1)

      Dziękuję za taki interes.

      • 0 1

      • to ile dostaniesz na talezu ryby ustalasz z kucharzem i placisz wedlug wagi

        Troszeczke polotu zycze.

        • 0 0

  • Rybka ryyybka

    Najlepsza rybakowka tuchom , rewelacja tanio smacznie zupa palce lizac , pstrag na talezu ogromny mozna kupic na wynos ,garmaz wspanialy ...Jak brde w okolicy to wpadamy ,,,,julita/leszek

    • 0 1

  • a KLIPPER w Jelitkowie?

    100% lepszy od baru Przystań

    • 1 1

  • Bar PRZETWÓRNIA w Kuznicy

    Polecam Bar Przetwórnia w Kuznicy, obok nowego portu, maja swoje ryby z przetworni obok wiec mistrzostwo swiata- wszystko świeże no i fajny klimat z widokiem na zatokę :)

    • 0 3

  • Sądządzac po opiniach macie dużo racji i co do jakości i ceny,
    i tak w okresie letnim jest zakaz połowu dorsza ( na Bałtyku) a zatem świeżego dorsza nie ma.
    Bary nadmorskie ( te małe)muszą zarobić w okresie letnim więc ceny są jakie są.Zysk przesłania wszystko i to jest problem korzystających z tych barów.

    • 2 1

  • Żywa ryba to dobra ryba.

    Najlepsza ryba, to żywa ryba. Dlatego warto przestać je w końcu zabijać i jeszcze to zabijanie promować budując dookoła tego wstydliwego zjawiska etos kultury gastronomicznej.

    • 0 1

  • w lesie niedaleko Krojant w drodze na Chojnice,hodowla pstraga...wedza tez

    • 0 0

  • Tylko sala klubowa

    przy hotelu Mera, wejście wprost z plaży, ryby świeże i pachnące, najlepszy łosoś w sosie aioli:) rewelacja, dla dzieci, które nie jadają ryb polecam pierś z kurczaka w lnie i płatkach migdałów. Największy niejadek zje z przyjemnością. Dania przepyszne, a miejsce wyjątkowo urokliwe. Gorąco polecam

    • 0 0

  • Ryba ryba

    Ja kupuje swieze halybuty od znajomego rybaka z nocnego polowu.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane