• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najsłodszy dzień w roku. Dziś tłusty czwartek

Julia Rzepecka
20 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Pączki vs. donuty:

Tego dnia kolejki przed cukierniami ustawiają się już od samego rana. Tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem, w tym roku wypada 20 lutego. Prawie każdy chce zjeść w tym dniu przynajmniej jednego pączka. Dawniej wierzono, że zapewni to szczęście na cały rok.

Dobre cukiernie w Trójmieście


Ile pączków zjesz w tłusty czwartek?

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek karnawału przed Wielkim Postem. To święto ruchome, które zależy od daty Wielkanocy. W tym roku wypada 20 lutego.

W to najsłodsze święto najpopularniejszym przysmakiem są przede wszystkim pączki. Po tłustym czwartku rozpoczynają się ostatnie dni karnawału, czyli ostatki. Kończą się we wtorek - "śledzikiem", tuż przed Środą Popielcową. Tego dnia po raz ostatni można zjeść tłuste potrawy. Następnego dnia rozpoczyna się Wielki Post, który jest czasem przygotowania do Wielkanocy.

Tłusty czwartek 2022 - kiedy? Tradycja i zwyczaje pączków na Tłusty czwartek



  • Tego dnia najbardziej popularnymi słodkościami są pączki i faworki, znane w niektórych regionach jako "chruściki".
  • Tego dnia najbardziej popularnymi słodkościami są pączki i faworki, znane w niektórych regionach jako "chruściki".
  • Tego dnia najbardziej popularnymi słodkościami są pączki i faworki, znane w niektórych regionach jako "chruściki".

Dawniej na słono



Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce około XVI wieku. Pączki nadziewane dżemami owocowymi (różanymi lub śliwkowymi) zastąpiły wcześniejsze wypieki nadziewane boczkiem lub słoniną. W ostatnie dni zapustne, zwane diabelskimi lub ostatkami, spożywano tłuste dania i bawiono się bez umiaru. Powszechne było jedzenie ciasta nadziewanego słoniną, smażonego na smalcu. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, będzie miał pecha przez cały następny rok.



Do słonej wersji pączka nawiązuje Carmnik Cantyna z Gdyni. Tego szczególnego dnia proponują wyjątkową odmianę karnawałowego przysmaku. To pączki z wołowiną, dżemem z bekonu, czyli dodatkiem do burgerów, i sosem serowym.

Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Prosto z USA



Popularność zyskują też amerykańskie donuty, czyli pączki z dziurką. Często pokryte są kolorowym lukrem, posypką oraz dodatkowymi słodkościami. W Stanach Zjednoczonych zamiast tłustego czwartku obchodzi się jego odpowiednik - we wtorek. Znany jest jako Mardi Gras lub Shrove Tuesday. Mardi Gras to także nazwa festiwali i parad ulicznych, odbywających się w wielu miastach na całym świecie, np. w Nowym Orleanie czy Sydney.

Autobus - pączek kursuje po śródmieściu Gdyni

Najbardziej widowiskowo ostatki obchodzone są w Rio de Janeiro, gdzie odbywa się największy na świecie bal karnawałowy. Rozpoczyna się on w tym roku w piątek, 21 lutego, i trwa przez pięć dni.

  • Stany Zjednoczone słyną m.in. ze swojego zamiłowania do donutów.
  • Stany Zjednoczone słyną m.in. ze swojego zamiłowania do donut'ów.
Do oblężenia przez klientów w tłusty czwartek cukiernie przygotowują się znacznie wcześniej. Pączki sprzedawane są w wielu wariantach: z marmoladą czy dżemem, adwokatem, budyniem, jabłkami lub bez nadzienia. Dekorowane są lukrem lub cukrem pudrem.

- Praca wre od samego rana, mamy zaangażowane wszystkie ręce na pokład - mówił Sylwester Jurczyk z cukierni Rogalik w Gdyni. - W zeszłym roku kolejki ustawiały się u nas już od piątej rano. Zainteresowanie jest bardzo duże.
  • Cukiernia UMAM przygotowała nietypową wersję pączka: ciasto parzone nadziane waniliowym budyniem i karmelowym musem oraz kremem z mango. Na wierzchu ozdobiony czekoladą.
  • Cukiernia UMAM przygotowała nietypową wersję pączka: ciasto parzone nadziane waniliowym budyniem i karmelowym musem oraz kremem z mango. Na wierzchu ozdobiony czekoladą.
  • Cukiernia UMAM przygotowała nietypową wersję pączka: ciasto parzone nadziane waniliowym budyniem i karmelowym musem oraz kremem z mango. Na wierzchu ozdobiony czekoladą.

Gigantyczne kolejki pod gdyńskimi pączkarniami


Wielka kolejka po pączki na Chyloni

Miejsca

Opinie (236) ponad 20 zablokowanych

  • Tylko pamietajcie (2)

    żeby spalić pączka trzeba biegać szybko przez pół godziny. A mamy najwięcej otyłych dzieci w całej UE.

    • 14 13

    • Przygłupów komentujących mamy też najwięcej w uni.

      • 6 3

    • Prawda ale niestety pólgodziny ale co dziennie przez minimum tydzien

      • 0 1

  • Nie jeden...paczusio (1)

    koniecznie trzeba zjesc i to nie jednego oby tylko nie z marketów bo to tania chemia, która właśnie jeszcze bardziej sie odklada w tluszczyk i nam szkodzi
    Nie dajcie sie zwiesc cenom tylko jak kultywowac tradycje to z wlasciwych zrodel kupowac

    • 15 1

    • Ale dlaczego nie jednego? Ja chce tylko jednego!

      • 2 0

  • Tłusty (5)

    Mi zawsze odchodzi apetyt na cokolwiek, kiedy ktoś chce żebym jadła jak na komendę, zwłaszcza coś tak bezwartościowego odżywczo i szkodliwego dla zdrowia. Nie kultywuję głupich tradycji tak samo jak nie skakałabym w przepaść tylko dlatego że inni to robią.
    Zamiast pączka dobre tłuszcze awokado, masło orzechowe lub łosoś.

    • 10 21

    • a może się rąbniesz w głowę ?

      to na pewno Ci pomoże

      • 6 2

    • nie kutywujesz tradycji, nie robisz tego co inni (1)

      tylko pamiętaj, że inni też jedzą awokado, łososia czy masło orzechowe.

      zjedz sobie pączka, może minie ci ból d*py

      • 8 2

      • bo awokado, masło orzechowe i łosoś to nie jest owczy pęd XD

        • 9 0

    • Łosoś też jest

      nafaszerowany chemią

      • 5 2

    • Ale przecież wszystkie fit-rurkowce jedzą awokado, lososie etc. więc gdzie tu oryginalność?

      • 7 0

  • A we wotrek śedzik!

    • 16 1

  • coś nie mam smaka na słodkie, zrobię sobie dziś śledzika

    • 5 1

  • Bardzo mi się spodobały te dawne tradycje. (5)

    Pączek nadziany słoniną boczkiem ,cebulką i ogórkiem . A już tradycja obfitego zapijania ich wódką bardzo mi przypadła do gustu. Takie świętowanie to rozumiem . Gdzieś serwują takie pączki ?

    • 19 3

    • (2)

      Czytanie ze zrozumieniem to jednak sztuka.
      "Do słonej wersji pączka nawiązuje Carmnik Cantyna z Gdyni. Tego szczególnego dnia proponują wyjątkową odmianę karnawałowego przysmaku. To pączki z wołowiną, dżemem z bekonu, czyli dodatkiem do burgerów, i sosem serowym."

      • 1 9

      • Ale ja nie pytałem o pączki a'la burger z wołowina i sosem.

        Czytanie ze zrozumieniem to bardzo wielka sztuka.

        • 13 0

      • Gratuluję zbłaźnienia roku!

        • 6 0

    • W skansenie

      • 0 0

    • Ja licze, ze zgodznie z tradyjcja, u mnie w firmie takie beda.

      • 0 0

  • W tej ankiecie mi skali brakuje (1)

    Cztery lub więcej to ja na śniadanie zjem :D

    • 12 1

    • Ja

      32

      • 1 0

  • (1)

    Goraco nie polecam Piekarni Tradycyjna, paczki zapakowane jak bulki, a wiec albo calkowicie bez lukru, albo poklejone z kazdej strony, kupione o 5:30!, a w smaku jak wczorajsze, strasznie ciężkie, zjedzenie dwoch juz sprawia trudności. Nie wiem jak inne punkty dla Gdynia Leszczynki absolutnie odradzam.

    • 11 0

    • tez nie polecam

      No niestety, wtopa

      • 4 0

  • Donaty to były na Monciaku... kto pamięta? (9)

    Łapka w górę ;)
    A kto nie w dół

    • 35 9

    • Nikt nie pamieta, jakis chory nieistniejacy wymysl...

      • 0 12

    • Byly Byly!

      Byly na dole,vis-à-vis wylotu z Haffnera. ale co tam, obecnie Sopot to jedynie syf i pijanstwo... Masakra, jak moje byle miasto sie stoczylo.

      • 12 1

    • (1)

      sloje nie pamietajo...

      • 6 2

      • Bo o czym tu rozprawiać ?

        O dziadostwie lat minionych i że donat cię cieszył .

        • 2 5

    • Były pyszne. (1)

      Delikatne, posypane cukrem pudrem. Kupowało się z okienka. Jedna z niewielu atrakcji Sopotu dla dziecka przełomu lat 80/90 :)

      • 11 1

      • Dokładnie

        Kiedyś rarytas, dziś już się nie docenia.

        • 4 1

    • stare lata

      do dzis siępamięta

      • 7 0

    • Smak mojego dziecinstwa!
      W papierku, posypane cukrem pudrem. Wydawane przez okienko.

      • 10 0

    • To były jedyne smaczne donaty,niestety wykonczyli ich podobnie jak najlepsze gofry!

      sprzedali deweloperce jak wszystko w trójmieście i zażądali takiego czynszu ze musieli by dopłacać, Inne miejsca podobnie identycznie z lodziarnią co była za obecnym tunelem na monciaku po lewej stronie idąc na molo

      • 2 0

  • (2)

    A ja sobie sama zrobię. Nie kupuję gotowych a zwlaszcza tych biedronkowych 33gr sztuka

    • 16 2

    • STOP jedzeniu gipsu!

      Czy ktoś kontroluje skład tego sh*tu?
      Prawdziwe pączki tylko domowe lubz małych rodzinnych cukierni. Reszta to masowy syf!

      • 4 2

    • są najlepsze i mają bogaty skład, a nie tylko drożdże i woda

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane