Fakty i opinie

Najsmaczniejsze targi w Trójmieście

Najnowszy artukuł na ten temat

Stoliczku, nakryj się. Ciekawostki targów gastronomicznych

Do środy na AWFiS odbywają się targi gastronomiczne FOOD-to-GO.

Od wtorku do środy w Gdańsku odbywają się targi dla gastronomików "Food to Go". Podejrzeliśmy, co być może wkrótce pojawi się w trójmiejskich restauracjach.



Często jadasz poza domem?

tak, zdecydowanie za często 12%
raczej tak, ale nie jest to dla mnie jakiś problem 24%
bardzo sporadycznie 57%
nie, poza domem jadam tylko, gdy ktoś mnie zaprosi 7%
zakończona Łącznie głosów: 923
Kaszubi nie gęsi, swój "oscypek" mają, choć może nie każdy zdawał sobie z tego sprawę. I to m.in. oscypek z krowiego, a nie owczego mleka prezentują podczas drugiej edycji targów gastronomicznych FOOD-to-GO Kaszubki ze Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego.

- Mamy też rozmaite nalewki, smalec kaszubski, nasze wypieki i oczywiście tabakę - mówi pani Zyta ze stowarzyszenia.

Poza stoiskami z kuchnią regionalną nie zabrakło też tych z jedzeniem najchętniej serwowanym w restauracjach, a więc z kebabami, kanapkami i lodami.

Oczywiście dania to nie wszystko. Na targach prezentowany jest też sprzęt do szybkiego przyrządzania dań i pokazy gotowania.

Targi FOOD-to-GO potrwają do 8 lutego, do godz. 15.30.

Opinie (103) 7 zablokowanych

  • (4)

    Food-to-Go? a co to znaczy?

    • 68 4

    • zeżryj by iść (1)

      jakoś tak

      • 40 1

      • Blisko. :) A trochę bliżej "jedzenie na wynos".

        Sformułowanie z dawnych czasów, ale jeszcze używane.

        • 4 5

    • Jesz i od razu wydalasz

      • 25 1

    • Czy to wazne

      • 1 3

  • Schrupal bym jakies cicho... (1)

    • 11 5

    • Schrupal bym jakies cicho...

      To znaczy nie mlaskając zbyt głośno z ukontentowania ? :-))

      • 3 1

  • Dobrze (8)

    że nie napisali o tych targach dwa dni po. Wskazówka: o imprezie, targach itp. informuje się przed, a nie po albo w trakcie...

    • 156 2

    • Norma

      na tej stronie to norma. Jak już piszą o jakiejś imprezie to dzień/ dwa przed lub właśnie w trakcie. Kiedy to bilety są już wyprzedane ( i nie chodzi mi tu akurat o powyższe targi) Tak jakby chcieli się pochwalić, że w ogóle załapali się na jakieś targi.

      • 19 2

    • trudno jest pokazać film z inmprezy (2)

      która zacznie się za 3 dni , prawda? ;)

      • 3 17

      • to lepiej pisać o imprezach po fakcie tylko po to żeby pokazać jakiś krótki filmik? a na co komu filmik? wolałabym zobaczyć na żywo

        • 12 0

      • jak napisali ten artykuł czyli o 6.00 rano to nie było żadnego filmu, więc mogli napisać artykuł parę dni temu i dodać film dziś, albo napisać drugi artykuł zawierający film

        • 3 0

    • :)

      informacje o każdej fajnej imprezie na TROJMIASTO są podawane w trakcie albo już po imprezie , jeszcze nie spotkałem się z informacją przed.........17lutego jest super impreza prolog rajdu lotos baltic cup , oczywiscie informacji zeroooo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DZiadostwo ten portral !!!!!!!!!!

      • 10 0

    • DO TROJMIASTA.pl

      DLACZEGO O KAZDYM CIEKAWYM WYDARZENIU PISZECIE JUZ W JEGO TRAKCIE/ZAKONCZENIU????????????????? TO JUZ NIE PIERWSZY RAZ, MOZE WARTO ZROBIC JAKAS RUBRYKE: WARTO ZOBACZYC ALBO MY (TROJMIASTO.PL) TAM BEDZIEMY. No chyba ze u Was to wszystko na ostatnia chwile jest robione.
      Pozdrawiam

      • 18 0

    • kochany portal

      fajnei jestem kucharzem z chęcią bym sie wybrał ale dopieo przeczytałem o fakcie po fakcie dizekujemy panom z portalu wiocha!

      • 3 0

    • Dziś juz Czwartek a to dalej wisi

      • 0 0

  • polskie targi... (5)

    tylko nazwa jakas inna

    • 66 1

    • taka niby modna i niby prestiżowa (3)

      tylko ktoś ciągle myli pastiż z prestiżem

      • 5 2

      • ??? (1)

        A co to takiego "pastiż" ?

        • 1 1

        • nie wiadomo co, ale na pewno nie prestiż;)

          • 3 0

      • chyba prodiż z prestiżem

        • 0 1

    • Bo to po kaszubsku:-)

      • 2 2

  • Lubię smaczny smażony makaron z Tajlandii (2)

    • 9 5

    • O zgrozo brzmi ciekawie ale czy jest smaczny taki makaron

      • 1 2

    • Lubię placki!

      • 4 1

  • Przebojem najbliższego roku będzie leczo a"la biedronka. (5)

    Parówki kroimy w talarki,gotujemy makaron,odcedzamy,dodajemy pokrojone parówki i zalewamy keczupem,podgrzewamy na małym ogniu.Smacznego.

    • 46 5

    • (1)

      A ile trzeba gotować ten makaron?

      • 5 2

      • Tyle ile podano na opakowaniu makaronu.
        I zależy czy lubimy twardszy - to krócej a jak rozciapciany - to troche dłużej.

        • 6 2

    • wersja exklusiv na niedzielę z oliwkami

      • 4 1

    • leczo a la akademik (1)

      Parówki kroimy w talarki, wkładamy do miski razem z zupką "chińską" zalewamy wrzątkiem, odważniejsi mogą dodać keczupu, bogatsi tartego żółtego sera
      mniam...

      • 4 1

      • ooo...exklusiv

        a jaki aperitf?

        • 0 0

  • goralski oscypek gora

    pewnie baca na halach rak nie myje przez tydziec. to bakterie super sie kumaja z owczym mlekiem. i wychodzi z tego unikat specyjal polski podwedzanywbacoweczce w czasie spozywania polskiego winka owocowego.

    • 6 10

  • Wasze ulubione piwo to...? (15)

    Moje to Gościszewo Naturalne.

    • 11 4

    • Amber naturalne !!!

      • 6 2

    • Czarna kobra

      o!

      • 1 3

    • Te które sobie sam zrobię.

      Reszta to nie piwa ale wyroby piwopodobne,tzw.siki św.Weroniki.

      • 1 2

    • Bosss jest boski

      Czarny Boss z Browaru Witnica

      • 1 1

    • (8)

      Ja lubię Żywiec...

      • 0 14

      • (3)

        pomyje hajnekena mmmm mniam

        • 2 3

        • Jak już to Heinekena.. (2)

          Żywiec to stara Polska marka z 1856 roku... Dopiero w 1994 roku głównym udziałowcem w przedsiębiorstwie Browary Żywiec S.A. został holenderski koncern Heineken International... więc o pomyjach tego drugiego nie ma mowy.
          Ale nie każdy musi gustować w tej marce. Żywiec dostępny i doceniany jest w wielu krajach na świecie, piłem go nawet w Australii i Nowej Zelandii.

          • 0 8

          • ...to teraz , zastanów się trochę , koncern kupuje mniejszy browar z uznaną marką (produktem) w danym kraju jak i na świecie , kupuje bo jest to jego konkurencja na rynku na który chce wkroczyć ze swoim rodzimym produktem , mając doświadczenie z obserwacji ( zniszczenie Browaru Elbląskiego i Gdańskiego ) widzi , ze bezpośrednia likwidacja zaraz po kupnie grozi "wielkim smrodem" , więc co robi , psuje reputacje produktu rodzimego browaru zmieniając smak i jakość danego produktu (tak by był gorszy od własnego produktu tu Hajnekena) , ludzie się zrażają , marka powoli sama umiera a tym samym konkurencja ze strony danego produktu i tak o to hajneken czyli ekstrakt piwny z wodą i gazem uznawany jest za lepsze piwo niż Żywiec no a Żywiec uznany jest przez wszystkich za najlepsze polskie piwo od lat , "i tak to się robi w Czikago" jak mawiają.

            • 5 0

          • Był doceniany,lecz to już historia.

            • 1 0

      • Nie zgadzacie się..., (3)

        że lubię Zywiec? Przeciez wiem, co lubię:))))

        • 0 8

        • nie,zastanawiamy sie jak mozna lubić ten syf (2)

          napij się Perły może zmądrzejesz :)

          • 4 0

          • (1)

            Piłem wiele gatunków piwa i nadal smakuje mi tylko Żywiec... Perła, podobnie jak Lech itp, są lurowate...

            • 0 5

            • Perła lurowata?nie bluźnij

              • 4 1

    • Amber Naturalne, Ciechan Wyborowy i Piwo na Miodze Gryczanym.

      • 4 0

    • "Młotek sołtysa"

      lub "Uderzenie cepa"

      • 0 1

  • Cholernie obszerny artykuł (1)

    trzeba przyznać

    • 39 2

    • Ciężko pisać z hamburgerem w jednej ręce i oscypkiem w drugiej

      • 6 1

  • Nie istnieje coś takiego jak "oscypek z krowiego mleka". (3)

    Oscypek jest nazwą zastrzeżoną i oznacza ser przygotowany WYŁĄCZNIE z mleka owczego.

    • 45 5

    • dokładnie- nazwę OSCYPEK weźcie w cudzysłów! (1)

      bo to jeszcze górale zgłoszą jako nadużycie ich nazwy zastrzeżonej...

      • 13 1

      • serek górski :)

        • 4 0

    • Oscypek NIE jest wyłącznie z mleka owczego

      Przy rejestracji oscypka określono jego parametry, w tym maksymalną zawartość domieszki mleka krów rasy czerwonej na 40%. Oscypki z samego mleka owczego za mocno by się kruszyły, dlatego dodaje się trochę mleka krowiego. Choć masz racje, że z samego mleka krowiego nie ma oscypków, co najwyżej "serki góralskie", czy jeszcze inaczej zwane.

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.