Fakty i opinie

stat

Przyznano Grand Prix Jarmarku św. Dominika

Nagroda Grand Prix w kategorii "Dobry pomysł" dla stoiska nr 95 "The Candle" Patrycji Marszk z Gdańska przy ul. Straganiarskiej za ekologiczne świece zapachowe.
Nagroda Grand Prix w kategorii "Dobry pomysł" dla stoiska nr 95 "The Candle" Patrycji Marszk z Gdańska przy ul. Straganiarskiej za ekologiczne świece zapachowe. Fot. Łukasz Unterschuetz/trojmiasto.pl

Przed nami trzeci, ostatni tydzień jarmarku. Jedną z atrakcji imprezy jest konkurs dla wystawców organizowany od lat przez Międzynarodowe Targi Gdańskie. W tym roku nagrody przyznano w kategoriach "Dobry pomysł i "Dobry smak". Laureatów ogłoszono wcześniej, przed zakończeniem imprezy, aby mieszkańcy i turyści mogli odwiedzić zwycięskie stoiska, a sami wystawcy mieli okazję pochwalić się wyróżnieniem.



Zakupy na jarmarku:

robię co roku, to mój rytuał 15%
lubię co jakiś czas, z reguły coś ciekawego wypatrzę 17%
robię, ale tylko przy okazji 23%
nie robię, nie lubię kupować na straganach 45%
zakończona Łącznie głosów: 1865
Tegoroczna edycja imprezy różni się od poprzednich. Główna zmiana dotyczy lokalizacji targu staroci, który przeniesiono na Długie Ogrody. Zmian jest jednak nieco więcej: powiększyła się strefa gastronomiczna, pojawiła duża strefa relaksu oraz nowe punkty na mapie jarmarku, jak na przykład park Świętopełka. Jarmark przekroczył granice Motławy, zagościł w nowych miejscach, zmieniając tym samym utarty od lat zakupowy szlak.

Chociaż liczba wystawców delikatnie się skurczyła, oferta handlowa zyskała na jakości. Polepszył się sposób ekspozycji, przybyło drewnianych altanek. Coraz mniej jest tandetnych kramów, coraz więcej dobrego towaru. Asortyment jest szeroki. Nie brakuje biżuterii, odzieży, pamiątek, prac artystów plastyków, rękodzieła i kulinariów.

Tak zmieniał się Jarmark przez lata



Nieprzerwanie od wielu lat w ramach jarmarku odbywa się konkurs dla wystawców, w którym wyłaniane są najbardziej atrakcyjne ekspozycje lub produkty. Zamiany zaszły także w tym obszarze.

- W regulaminie konkursu wprowadziliśmy dwie nowości. Po pierwsze, od tego roku nagrody przyznawane są w kategoriach "Dobry Smak" (za oryginalną recepturę i walory smakowe) i "Dobry Pomysł" (za innowacyjność, wzornictwo, walory użytkowe). Po drugie, laureaci nagrody Grand Prix oprócz statuetki, która ma swoją wagę - też dosłownie - bo to sporych rozmiarów kogut wykuty przez artystów kowali, otrzymają również voucher o wartości 5 tys. złotych do wykorzystania przy zamówieniu stoiska w następnej edycji Jarmarku św. Dominika. Wyniki konkursu ogłaszamy już teraz, żeby odwiedzający mieli szansę nagrodzone i wyróżnione produkty zobaczyć i być może kupić - mówi Joanna Czauderna-Szreter, dyrektor ds. marketingu MTG.

Co dobrego zjemy na Jarmarku św. Dominika



W tym roku 9-osobowe jury, złożone z przedstawicieli lokalnych mediów, pracowników Urzędu Miejskiego, Urzędu Marszałkowskiego oraz członków rad dzielnic nie miało łatwego zadania. Do nagrody można było nominować tylko nowych wystawców lub tych, którzy nie załapali się na nagrodę oraz wyróżnienie w poprzednich edycjach. O ile wybór laureata w pierwszej kategorii poszedł gładko, o tyle ocenę kulinariów zwieńczyły burzliwe obrady.

Ostatecznie w drodze głosowania przyznano: Grand Prix oraz dwa wyróżnienia w kategorii "Dobry pomysł", Grand Prix i jedno wyróżnienie w kategorii "Dobry smak", a także jedno wyróżnienie specjalne.



Grand Prix Jarmarku w kategorii "Dobry pomysł" otrzymało stoisko nr 95 przy Straganiarskiej pod nazwą "The Candle" Patrycji Marszk z Gdańska za ekologiczne świece zapachowe, wytwarzane ręcznie z ekologicznego wosku sojowego, który może służyć również do pielęgnacji ciała. Powstają z oryginalnych kompozycji, są autorskim pomysłem właścicielki. Kuszą pięknym zapachem. Specjalnie na jarmark została przygotowana limitowana edycja z olejkiem bursztynowym i solą morską. Zaletą wieczek (w różnych rozmiarach) są opakowania. Szklane słoiczki po wypaleniu mogą służyć jako pojemniki do przechowywania drobiazgów. Zgodne z trendem "zero waste".

Pierwsze wyróżnienie trafiło do Magami Poland z Warszawy za broszki życia - ręcznie robione broszki z tasiemki rypsowej z elementem odblaskowym, zdobione m.in. kryształami. Mocowane na opatentowaną magnesową zapinkę, dzięki temu można je nosić bez obawy zniszczenia materiału, zarówno na cienkim jedwabiu, jak i grubej wełnie. Broszka, która w ciągu dnia jest elegancką ozdobą kobiecego stroju, po zmroku staje się ostrzegawczym elementem garderoby, który może uratować życie. Broszki dostępne są na stoisku numer 15 przy ul. Grobla III.

Drugie wyróżnienie przyznano Wydawnictwu Adamada z Gdańska (stoisko nr 9 przy ulicy Grobla IV) za książkę "Dobra robota", a także za odwagę i pomysł w promowaniu czytelnictwa wśród najmłodszych. Publikacja autorstwa Elżbiety Pałasz z ilustracjami Joanny Czaplewskiej jest zbiorem opowiadań o przedstawicielach 12 ciekawych zawodów np. nauczycielki języka kaszubskiego czy opiekunki fok.



Grand Prix w Kategorii "Dobry smak" otrzymało stoisko nr 5 na Ołowiance pod nazwą "Smakosz" Grzegorza Sieczkowskiego z Rybnika za kanapkę ze śledziem. Nadmorski street food tworzy opiekana, pszenna bułka z płatem śledzika w oleju pod pierzynką z sałatki szwedzkiej z ogórka i cebuli oraz sosu majonezowo-chrzanowego.

Wyróżnieniem w kategorii "Dobry smak" uhonorowano Spółdzielnię Socjalną "Się kręci" z Tczewa (Przystanek Park Świętopełka, stoisko 219) za lody rzemieślnicze. Naturalne lody wytwarzane są w oparciu o sprawdzone receptury, ze świeżych owoców i mleka krowiego niepasteryzowanego. Dostępne są zarówno w standardowych smakach: truskawka, czekolada, śmietana, a także nietypowych, jak burak z maliną, cydr, mizeria kaszubska, pomidor z bazylią. Lody tworzą ludzie pełni pasji. Część z nich posiada orzeczenia o niepełnosprawności.



W tym roku przyznano dodatkowo wyróżnienie specjalne dla Stacji Ekonomia Społeczna, którą tworzy kilka stoisk na Placu Kobzdeja. Przestrzeń jest dziełem przedsiębiorców społecznych, prowadzących działalność na terenie metropolii Gdańsk-Gdynia-Sopot. Są wśród nich fundacje, spółdzielnie socjalne i firmy, działające non profit. Znajdziemy tu najlepszej jakości wyroby i jedzenie (m.in. kaukaską kuchnię, torby z recyklingu, ceramikę, rzemieślnicze lody). Strefa jest czynna tylko do 11 sierpnia.