• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rusza weekend kulinarny w Gdyni

neo
26 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 

Specjalne ceny posiłków w 20 restauracjach, okazjonalne menu, konkursy, gotowanie na żywo, pokazy filmów, a nawet warsztaty przygotowujące do zdrowego odżywiania - rusza szósty gdyński Weekend Kulinarny.



Wybierasz się na Weekend Kulinarny?

To już kolejna odsłona święta łasuchów. Od piątku do niedzieli weźmie w niej udział 20 restauracji, skupionych w gdyńskim Szlaku Kulinarnym. Dzięki temu będzie można skosztować kuchni z niemal wszystkich stron świata i nie zrujnować sobie budżetu. W restauracjach w określonych porach (szczegóły w ramce poniżej) będą bowiem dostępne niewielkie potrawy w cenie 5 zł.

- To doskonały pomysł na zwiedzenie miasta od strony smaku i zapachu. Porcje nie będą duże, więc z pewnością uda się spróbować kilku kuchni z różnych stron świata - zachęca Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która koordynuje tę akcję.

Wśród restauracji biorących udział w Weekendzie Kulinarnym są serwujące kuchnię indyjską, włoską, francuską, amerykańską, kuchnię fusion oraz oczywiście autorskie polskie dania. Będzie też tradycyjny rajd po restauracjach. Wystarczy zebrać trzy naklejki z różnych restauracji, by wziąć udział w losowaniu nagród.

W piątek o godz. 11 w Hali Targowej zobacz na mapie Gdyni rozpocznie się natomiast spacer kulinarny, który zakończy się pokazem gotowania na żywo - oczywiście wyłącznie z produktów kupionych w hali. Gotowanie na żywo będzie też można obejrzeć w niedzielę o godz. 13 w Restauracji Coco zobacz na mapie Gdyni. Janusz Arrasz poprowadzi też warsztaty, dotyczące zdrowego żywienia, pokazując jak przygotować zdrowe, ale też smaczne posiłki.

W Infoboksie zobacz na mapie Gdyni odbędą się natomiast darmowe pokazy filmów o tematyce kulinarnej. Wśród nich m.in. film dokumentalny "Kucharze historii" o wojskowych kucharzach, komedię "Faceci od kuchni" z pejzażami Paryża w tle oraz "Julie i Julia" z Meryl StreepAmy Adams w rolach głównych.

Zobacz ubiegłoroczny Weekend Kulinarny w Gdyni.

neo

Wydarzenia

Weekend Kulinarny (6 opinii)

(6 opinii)

Opinie (58) 1 zablokowana

  • Czy będą "Kuchenne Owulacje" bądź "PięĆdziesiąt gram mąki w podróży"? (1)

    • 2 3

    • geslerowa już ślini palce i włosy, by je do potraw wkładać

      już jedzie :P

      • 0 0

  • Weekend kulinarny

    to fajna sprawa.
    Co roku jest wesoło :)

    • 5 1

  • Da Vinci - co jest grane ??? (5)

    Czy ktoś wie co się stało z restauracją Da Vinci ?
    Zmienił się właściciel czy co ? Kiedyś to była perła kulinarna gdzie można było zjeść przepyszne rzeczy gdzie indziej niedostępne : raki, jagnięcinę, świeże owoce morza w genialnych aranżacjach. Zawsze zabierałem tu gości zagranicznych którzy też byli zachwyceni. Obsługa cudowna czytająca w myślach, znająca się na winach potrafiąc doradzić i gotowa na każde skinienie.
    A teraz ?
    Menu na poziomie przeciętnego bistro ( pierś z kurczaka, stek i dorsz z patelni ), obsługa do bani - jakaś sfochowana niunia unikająca wzroku klienta aby czasem klient nic nie chciał, na menu czeka się kwadrans i w ogóle obsługa sprawia wrażeniejakby całe doświadczenie zawodowe zdobywała w smażalni ryb lub mc donalds...

    • 8 1

    • (4)

      Podpbnoe jak restauracja LaVita. Kiedyś pyszne jedzenie, super obsługa i tłumy ludzi. Teraz pustka. Nie wiedziałem dlaczego dopuki nie otrzymalem zamowionego dania. Okropne. Zostawilismy pelne talerze. Bylismy tylko my, 4 osoby z obslugi plus kucharz bawili sie telefonami i śmiali glosno wiec po 10min oczekiwania na rachunek musiałem podejść do nich i wtedy się ockneli. Nie polecam.

      • 2 1

      • (2)

        Mi jakiś czas temu w La Vicie przytrafiło sie coś takiego.
        Sobotni wieczór z przyjaciółmi. Biesiadujemu i piejmy piwko od 19.00.
        Koło 22.00 kelnerka mimo że nie dokończylśmy jeszcze deserów i drinków dawała nam wyraźnie do zrozumienia że zas brać rachunek i znikać.
        Mieliśmy to gdzieś bo nasz stolik zamówił już jadła i picia za parę stów.
        Zatem ta idiotka zaczeła nam gasić światło i stała jak słup z wk**rwioną miną że mamy czelność zostać kwadrans dłużej. No to sobie postała jeszcz40 minut i dostała 0,00 PLN napiwku. A gdyby nie wkurzałą to by dostała z 50 PLN.
        Czy na kelnerów biorą debili z IQ małpy ?

        • 5 6

        • ...

          widocznie Ty i Twoje towarzystwo było albo nawalone albo ty masz IQ kurzu z podłogi (nie porównałam Cię do małpy bo nie obrażam Zwierząt) Wiedz że kelnerzy i kelnerki to nie ludzie z niskim IQ. Do rzeczy - jak restauracja/bar/knajpa/sklep/ jest czynne do 22:00 i nie ma napisane na drzwiach "do ostatniego klienta lub dłużej" to przed tą godziną grzecznie płacisz i wychodzisz. Proste?

          • 6 1

        • burak

          A pomyslales, ze moze kelnerce zaraz ucieknie ostatni autobus? 22 to 22 i kulturalny czlowiek powinien umiec sie zastosowac do zadad, ktore wisza na drzwiach...

          • 4 0

      • cozzi

        Polecam

        • 0 0

  • Sztuczka (2)

    Życzę właścicielowi długich lat prosperity.
    Kto tam nie jadł to nie wie co znaczy orgazm podniebienia.

    • 10 3

    • szkoda, że ceny takie a nie inne... :(

      • 0 0

    • filharmonia

      Jeszcze lepsza.

      • 0 0

  • yhm (1)

    To będzie lista restauracji czy nie???

    • 4 1

    • weekend kulinarny

      • 0 0

  • świetnie,polecam.

    Kochana Gdynia

    • 4 0

  • Zdrowo ???

    Chyba nie macie w rodzinie czy gdzieś tam ludzi karmiących głodnych czyt.czychających na kasę za odgrzewane ,przerabiane,na nowo przyprawiane,odświeżane i dosmaczane przeterminowane produkty w cenie naj..naj...no może nie 300 % przebitej,ale 250 % to norma SMACZNEGO !!!

    • 4 3

  • Ritz (1)

    a ja byłam dzisiaj na obiedzie u Pani Barbary Ritz w Gdańsku ( Szafarnia 6).
    Lubie sprawdzić na sobie jak się sprawy maja - poziom na prawdę dobry - myślę że warto wpadać tam na spokojne delektowanie się smakiem , czasem , miejscem , życiem .

    • 2 2

    • Ale z Cibie smakosz...
      A przez resztę miesiąca kiełba z biedry i pasztet.

      • 5 0

  • ciekawe

    zaciekawił mnie śledź z cebulą

    • 1 0

  • dobry pomysł

    Szlak kulinarny to świetny pomysł. Właśnie na nim odkryłam dwie perełki do których powracam

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane