• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smakosze z Gdyni na start

Michał Sielski
21 września 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Dobre jedzenie nie tylko smakuje, ale też świetnie wygląda. Dobre jedzenie nie tylko smakuje, ale też świetnie wygląda.

Do niedzielnego wieczoru w gdyńskich restauracjach spróbować można mini dań za 5 zł, serwowanych z okazji kolejnego Weekendu Kulinarnego. Nie zabraknie specjałów kuchni włoskiej, francuskiej, amerykańskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy wietnamskiej.



Lubisz próbować egzotycznych potraw?

Na szlaku kulinarnym znajdziemy w Gdyni 25 restauracji. To właśnie w nich będzie można spróbować specjałów nie tylko naszej, nadmorskiej, ale także zagranicznych kuchni. Opłacać może się też rajd po gdyńskich restauracjach - nie tylko z powodu kulinarnych atrakcji.

Czytaj także: Koniec lata zaczyna się w Gdyni.

- Na tych, którzy postanowią skosztować potraw w jak największej liczbie restauracji - co udokumentują specjalnymi naklejkami z nazwą odwiedzonego lokalu - czekają atrakcyjne nagrody, jak np. zagraniczne wycieczki "Szwecja od Kuchni" - mówi Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje czwartą odsłonę gdyńskiego weekendu kulinarnego.

W tym roku gdyński szlak kulinarny rozciągnie się dosłownie po horyzont. Specjały kuchni polskiej i szwedzkiej szykuje także Stena Line, która zaprasza na specjalny rejs, który zaczyna się w sobotni wieczór.

- Na promie Stena Spirit będą spotkania z szefami kuchni i pokazy kulinarne. Będzie też można spróbować "Kwintetu gdyńskiego", w którego skład wejdą m.in. trypane bulwy z boczkiem i cebulą, pieczony filet z dorsza w cieście czy szarlotka na ciepło z sosem waniliowym - mówi Agnieszka Zembrzycka-Kwiatkowska, rzecznik Stena Line.

W niedzielę kulminacja smaków w Centrum Gemini. W godz. 12-16 Włoska Niedziela i pokazy gotowania na żywo, podczas których będzie można wypytać o sekrety sztuki mistrzów kuchni, a na koniec skosztować przygotowanych przed naszymi oczami potraw. O godz. 16 rozstrzygnięcie konkursów na Gdyński Przysmak, Rajd po Gdyńskich Restauracjach i wręczenie nagród.

Więcej informacji na stronie Kulinarna Gdynia, a poniżej szczegółowa rozpiska godzin, w których serwowane będą mini dania w poszczególnych restauracjach.

Trojmiasto.pl ma swoją redakcję w Gdyni!
Dzięki temu będziemy jeszcze bliżej mieszkańców Gdyni i ich problemów.
Pracujemy na trzecim piętrze Transatlantyka, przy
Placu Kaszubskim 17/307 zobacz na mapie Gdyni.
Piszcie do nas na adres
gdynia@trojmiasto.pl, dzwońcie pod nr 58 321 95 50 lub po prostu przychodźcie.

Wydarzenia

Weekend Kulinarny (3 opinie)

(3 opinie)

Miejsca

Opinie (35) 3 zablokowane

  • (3)

    osobiście się nie wybieram, bo sądzę, że udział w takiej akcji to trochę tak jak przyjść do restauracji z kuponem z groupona - obciach

    • 14 50

    • Ale to przecież tylko 2-3 godziny dziennie w każdej restauracji- tak wynika z rozpiski. więc można śmiało iść w innej porze i obciachu nie będzie.

      • 2 0

    • Jak żałosnym trzeba być aby dodawać ideologie do jedzenia w restauracji.

      Szanowna osobo - jedzenie to jedzenie a czy smakuje prezesowi czy bezrobotnemu - to bez znaczenia.

      • 6 2

    • idą tropem Twojego rozumowania ... czyli z promocji w hipermarketach też nie korzystasz a Biedaronkę mijasz z kilometra ? czy to tylko taka chwilowa wybiórcza hipokryzja w celu prowokacji ?

      • 4 2

  • Pozdrawiam tych

    Co lubią dobrze i smacznie zjeść :)

    • 28 3

  • Ja tam (3)

    wolę hamburgery i kebaby ze świętojańskiej

    • 7 18

    • kebaby...

      hehe ścierwo udające kebab...z toną tłuszczu ...smacznego

      • 4 1

    • w Polsce nie ma prawdziwych kebabów. Jest coś na ten styl ale to nie kebab... jak zjesz prawdziwego kebaba to to samo stwierdzisz , a jak popracujesz w firmie przygotowującej mięsko do kebebowni to nawet psa tym truć nie będziesz

      • 0 0

    • Kiebab z kieczapem - proszę raz.

      • 0 0

  • (1)

    Tego wieczora mieszam - wiadomo nie warto, bo zwala z nóg... ale raz się żyje: śmietana, żurawina, prawdziwki, kawa, lody, ogórki kiszone, śledzie, owoce morza... będzie o tym głośno.

    • 10 3

    • Chyba w kiblu

      • 2 0

  • nie idz!!!!! zjedz fryki mcd

    • 4 10

  • Śledź po gdyńsku w sosie farmazonowym (2)

    moim typem do zwycięstwa.

    • 13 15

    • A na deser Amber Budyń (z nalewką bursztynową)

      z nutką nonszalancji.

      • 2 0

    • I kompot z porzyczek z zomorelami...

      • 0 0

  • ojej, znowu się zaczyna typowe polskie narzekactwo. a to chyba fajnie, że będzie można smacznie i tanio zjeść, a jak szczęście dopisze to i coś wygrać przy okazji

    • 20 3

  • Świetna zabawa, byłem już 3 razy i idę ponownie, dla restauracji to okazja do pokazania się nowym klientom

    jak ktoś nie czuje klimatu święta restauracji - znaczy że tam bywa od imienin cioci do komunii kuyzna. Takie weekendy są na całym świecie i wszyscy się tam świetnie przy tym bawią. Przy okazji trzeba się trochę nachodzić, ale na szczęście wszystkie lokale są dosyć blisko siebie.

    • 19 4

  • my stoczniowcy z grabówka nie szlajamy się po knajpach. my w niedziele odpijamy pół litra w domu.

    • 13 8

  • śledzie w galarecie (1)

    • 4 4

    • lepsze niż kalosze w zalewie motławowej

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane