• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sopot: nawet 60 tys. zł za ogródek piwny

piw
28 czerwca 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Hotel w centrum Sopotu zyska nowe piętro
Tak ogródki na Placu Przyjaciół Sopotu prezentowały się przed jego remontem, jak zaprezentują się teraz? Przekonamy się na początku lipca. Tak ogródki na Placu Przyjaciół Sopotu prezentowały się przed jego remontem, jak zaprezentują się teraz? Przekonamy się na początku lipca.

Na Placu Przyjaciół Sopotu staną w tym roku trzy 100-metrowe ogródki piwne. Zakończył się właśnie przetarg na ich dzierżawę. Rekordzista płacić będzie około 60 tys. zł miesięcznie.



Dziwią cię ceny za dzierżawę ogródków?

W tym roku - ze względu na remont placu zobacz na mapie Sopotu, który zakończy się w najbliższy piątek - ogródki pojawią się później niż zwykle, bo dopiero po 1 lipca. Na placu będą rozstawione do końca września. W kolejnych dwóch latach rozstawiane będą mogły być już od 1 maja.

Cena wyjściowa najmy każdego z nich wynosiła 25 tys. zł (plus VAT), ale najhojniejsi zaoferowali znacznie więcej. Rekordzista zadeklarował, że będzie płacić miastu miesięcznie 58,6 tys. zł netto. Pozostałe dwa ogródki będą dzierżawione za 31,9 i nieco ponad 40 tys. zł miesięcznie (netto).

- Łącznie zgłosiło się sześciu oferentów. Umowy ze zwycięzcami przetargu - wszystkie zawarte na trzy najbliższe lata - zostaną podpisane do końca czerwca - mówi Magdalena Jachim, rzecznik sopockiego magistratu.
piw

Opinie (166) ponad 10 zablokowanych

  • (3)

    to jego kelnerki na pewno będą miały solidną pensję... :)

    • 209 3

    • (2)

      niecałe 1000 zł netto

      • 38 0

      • na dobę

        • 5 1

      • Tak, ale w samym założeniu tylko.....

        A napiwki? Polacy powoli się tego uczą.
        Zresztą ja, za czasów studenckich, dorabiałem max. 800 zł.

        • 5 0

  • tak to jest (22)

    jak sie buli za dzierzawe tyle kasy, to potem trzeba dolewac wody do browara i kasowac 10 zl

    • 310 6

    • nie pasuje (14)

      to nie kupuj leszczu! Niestety monciak, nie dla pustych kierman. Typowe, dużo biadoli, a nigdy nie prowadził biznesu!

      • 18 92

      • Sam jestes leszczu jak placisz 10 zl za wode z domieszka piwa i zolci bydlecej

        Jestem gotow zaplacic 20 zl, ale za dobre piwo, jesli jest tego warte. W tym wypadku jest to zwyczajne naciaganie klientow a lokalizacja nie ma tu nic do znaczenia, a z twojego wpisu, ze jesli placisz duzo za dzierzawe, to masz prawo robic z piwa siki, ale pij je sobie sam.

        • 92 3

      • Nie, nie pasuje leszczu... (12)

        jak się dolewa wody do piwa. Biznes to po Polsku okradanie klienta...
        Wielki biznesmenie...

        • 56 5

        • Panie sprytny.. (11)

          tak z ciekawości, widziałeś kiedyś instalacje nalewaka do piwa? Chciałbym zobaczyć, jakim to sprytnym sposobem dolejesz tej wody do kega.. Pochwal sie jak już to zrobisz, ok? Dużo "chamów oszustów restauratorów" podziękuje Ci za podanie sposobu, bo póki co, są tak tępi, że nie potrafią się wbić z kranówą do tego systemu pod niemałym ciśnieniem..

          • 18 21

          • (3)

            no sorry... pewnie browary już takie piwo dostarczają. człowieku nie rób z siebie idioty...

            • 30 2

            • (2)

              Moment, to browary takie dostarczają, czy restauratorzy rozwadniają? Zdecyduj się, bo póki co, z siebie robisz idiotę... człowieku..

              • 10 19

              • Masz chyba problemy ze zrozumieniem. Ironii też nie łykasz... Bym i tak się nie spodziewał...

                • 15 3

              • ale Cie pojechał !!

                Artur po rozum do apteki !

                • 1 0

          • ja tylko wiem że zamiast CO2....

            spożywczego dodaje się zanieczyszczony techniczny a napełnienie butli która ma ważne dokumenty na spożywczy gaz jest w naszym kraju bez zbędnych pytań możliwa no i już parę dziesiąt złotych do przodu.
            stąd masz wytłumaczenie innego smaku piwa z kegu

            • 22 0

          • To ja ci powiem jakim sposobem. (2)

            Barman podstawia pod nalewak szklankę z nalaną juz wodą do takiego poziomu że jak trzyma szklankę to wszystko zasłania dłoń,jakieś 3-4 cm wody.

            • 10 4

            • Chyba w niecałym 1 procencie meliniarskich knajp. Przecież wszystkie piwa są nalewane na widoku, a szklanki stoją do góry nogami zawsze.

              • 7 3

            • z tym trzymaniem za dół kubka to też tak robiłem , przechodziło jak ta lala , zwłaszcza z leniami co im trzeba przynieść do stolika , drinki to dopiero raj , nawet nie wiecie , że cena drinka to 2/3 cena lodu 1/3 alkoholu i napoju :) , więc bierzcie zaawsze duuuzo lodu :)

              • 0 0

          • A o rozdzielaczu to słyszał?

            • 4 0

          • zamów piwko do stolika , a zamów piwko i stój przy nalewaku , różnica ?!? sam poznasz , hehehe nie da się wody dolać ...

            • 2 0

          • Oni nie mieszają tego w kedze

            Tylko w tym kraniku...

            • 0 0

    • (3)

      przestan wypisywac glupoty!!nie wiem z kad wymyslasz takie idiotyzmy..piwo z nalewaka poprostu inaczej smakuje od np butelkowego!!!i nie przez twoja dolewana wode,tylko przez np zawartosc gazu!!!wejdz keidys na bar i napisz tu potem jak mozna to zrobic?po za nalaniem wody z kranu... a piwo kosztuje 10 zl bo gdybys nie zauwazyl SOPOT jest jednym z drozszych miast w PL ,wiec czego ty oczekujesz?

      • 6 33

      • no popatrz, jedno z najdroższych miast w Polsce, a jednak cena tego samego piwa w sklepie jest od kilku lat taka sama (2)

        i naucz się ortografii, może przeznacz kasę z napiwków na edukację

        • 22 1

        • (1)

          Czy ja wiem? Wystarczy przejść się na dół Monciaka do sklepu po lewej stronie, żeby zamiast przykładowego 3.50 za piwo zapłacić 5zł.

          • 2 0

          • ...po PRAWEJ... oczywiście :)

            • 0 1

    • Hehe

      Hehe, bo piwa z beczki sie nie pije;)
      Nawet jeśli jesteś skolonny zapacic 20zl to i tak dostaniesz piwo z butelki.

      • 2 3

    • nikt sie nie będzie bawił w dolewanie wody do beczki, bo po prostu zamawia się inne piwo. Za dychę sprzedajesz Heńka, a lejesz z beki Ambera. I tak to własnie działa.

      • 5 0

    • :) szukam znajomego

      zna ktos moze Tomka, ktory pracowal kilka lat temu w tym ogrodku?

      • 0 0

  • Skoro Pana(ia) dzierzawce stac bedzie na zaplate 30-60 tys. zl miesiecznie za..., to (2)

    pensja pracownika wzrosnie zapewne do tysiaka na miesiac !!! :-)

    • 125 7

    • chyba spadnie do 500zł (1)

      • 6 2

      • dziwię się, że w Polsce nie zatrudniają jeszcze kelnerów i barmanów

        na tzn umowę o współpracy, czyli na własnej działalności. Przecież to takie popularne w naszym kraju, pracownik sam się rozlicza, nie ma żadnych praw, urlopy zazwyczaj 2 tyg, jak ci sie nie podoba to Ci mowi z dnia na dzień baj baj i nie masz zasiłku, nie podlegasz "ochronnym" przepisom jak na umowie o pracę, a potem wszyscty płaczą ŻE ZUS NIE MA KASY, BO POZA OKRADANIEM NAS NIE MAJĄ TEŻ WPŁYWÓW JAK PRZY UMOWIE O PRACĘ.

        • 4 1

  • no żebyś się nie zdziwił... (1)

    normalne pieniądze, jak koszty są duże to i wydaki się tnie. Tyle, że tipy to ich zarobek, ale to loteria.

    • 7 16

    • Wszystkie

      napiwki , mają trafiać do szefa , i tak duzo zarabiaja , jak sie komus nie podoba to won !!!, 10 czeka na jego miejsce , takie to teraz piekne czasy !!!

      • 4 6

  • no i wtedy piwo jest za 10 zł o smaku kranóÓwki ... (10)

    ... no ale zobaczymy .

    • 98 3

    • dobra dobra (8)

      nie stać Cie i tyle, lipa co?

      • 2 22

      • o jeleń:D...lubisz być walony w poroże ha ha ha ha

        • 9 2

      • stać , ale nie lubię przepłacać za piwo wątpliwej jakości ... (3)

        i dodam że zoabczymy jak bedzie w tych nowych ogródkach mam nadziej że tak jak powinno być

        • 9 1

        • masakra (2)

          jak bedzie browar po 8 zeta nawet , to koles musi sprzedac 10 na godzine zeby miec 60000 przychodu, gruba kasa musi tam isc dziennie...

          • 0 0

          • na pewno nie będzie mniej niż 8, bo 8 to już było w zeszłym roku.

            • 0 0

          • Lans z wawki przyjedzie to nabije kasy

            • 3 0

      • (1)

        proszę napisz, że nie jesteś z Trójmiasta. A jak jestem to trochę wstyd :/

        • 1 0

        • miało być jesteś.

          • 1 0

      • dobra dobra

        chyba każdego stać na dziesięć zeta ale nie o to tu sie rozchodzi ale moze inni tacy jak ty lubia byc waleni w du..pe jak wszedzie ile ci zaśpiewaja to placisz to gratuluje

        • 0 0

    • Polacy

      to taka nacja , że musi kogoś oszukać , inaczej jest chory , sopockie piwo =szczyny !!!!

      • 7 1

  • Czasem nawet i tipy sa zabierane kelnerom (14)

    Dlatego zawsze jak daje napiwek daje do reki, a nie zostawiam na stole, chociaz i to nie gwarantuje, ze napiwek trafi do tego do kogo powinien.

    • 42 8

    • pff (1)

      Ciekawe gdzie i kto się godzi na zabieranie tipów, jakiś kompletny frajer chyba...

      • 1 7

      • A kto powiedzial, ze sie godzi

        z gory "wielki szef" mowi, ze napiwki zostaja u niego i tyle, jak ktos nie chce pracy to mowi "nie, dziekuje", ale wiadomo jak jest i niektorzy biora co wpadnie i godza sie na tego typu praktyki.

        • 10 1

    • Jako (6)

      szef ogródka , wszystkie tipy trafiają do mnie , i tak za dużo płacę kelnerom , mają 800 pln , netto i starczy , my pracodawcy musimy trzymac sie razem !!

      • 9 9

      • Kroso (5)

        Pomijając fakt, że najzwyczajniej w świecie okradasz obsługę (gość zostawia pieniądze właśnie dla niej), to sprawiasz, że obsługa się nie stara o napiwki, bo po co? Jak się nie stara to siada obsługa, a jak obsługa kiepska to goście wybierają inne miejsce, w dodatku informują znajomych, że u Ciebie nie ciekawie. Czarny PR roznosi się w tak małym kurorcie dość szybko. Mam znajomych w Sopockiej gastronomii i przyjeżdżając do Sopotu wiem gdzie nie chodzić. A, że pracują w Hotelach to informują turystów co omijać z daleka :]
        Druga sprawa, to fakt, że pracowników w tym roku jest więcej niż miejsc pracy, ale - i to bardzo ważne "ale" - dobrych pracowników w tym fachu wcale tak wiele nie ma.
        Warto też zaznaczyć, że jeśli management lokalu dysponuje napiwkami to dobrzy pracownicy, znający swoją rynkową wartość omijają takie miejsca. Wbrew pozorom wąskim świecie trójmiejskiej gastronomii, wśród doświadczonych kelnerów, barmanów takie informacje są regularnie przekazywane. I pomimo, że nie znam nikogo, kto by pracował na przykład w sopockiej "Ristorante Tesoro", to wiem, że management rozdziela napiwki nie tylko między obsługujących, ale także między kuchnie, zaplecze i samych siebie. Bardzo nieładny zwyczaj, ale wiedząc to, i będąc gościem tej całkiem przyzwoitej restauracji nigdy nie zostawiam tam napiwku.
        Pozdrowienia dla wszystkich "wielkich szefóf" ;d

        • 5 2

        • magaśa...trochę luzu...

          kroso napisał dla beki, a Ty łykasz :)
          wszystko tak na poważnie bierzesz? współczuję.

          • 5 1

        • (3)

          :) Ktoś tu nie zrozumiał :)

          • 3 1

          • (2)

            spokojnie, wiem co to sarkazm, ale zwracam uwagę tylko na pewną mentalność ;)

            • 1 0

            • (1)

              Sarkazm sarkazmem, ale weź magaśa załóż swoją firmę i rozdawaj kasę na prawo i lewo. Bo chyba tak według ciebie powinien robić szef. Płacić pracownikom 200% tego co sam zarobi. Punkt widzenia niestety ale zależy od punktu siedzenia ;)

              • 2 4

              • nie każe nikomu rozdawać swoich pieniędzy, tylko nie dysponować cudzymi :]

                • 0 0

    • (2)

      ja tylko sie zastanawiam kto daje te napiwki jak kazdy tu w komentarzach marudzi na cene i smak piwa.
      i tak najlepsze jest piwko na plazy ze spozywczaka :D

      • 11 0

      • łapa w górę ode mnie:) popieram

        • 2 0

      • A butelki zakopać

        • 1 1

    • masz rację, jak pracowałam w galerii 63 to dokładnie tak było. Może i wlasciciel ma (1)

      wysokie koszta ale uważam, że napiwki powinny być dla mnie.

      • 2 1

      • Nie zgadzam się. Znam obsługę.

        • 0 0

  • i znowu sik z żółcią bydlęcą (niewiadomo dlaczego nazywany piwem) będzie kosztował 10 zł (7)

    jakie zarobki obsługi? 6 zł/h??

    by żyło się lepiej!!

    • 84 3

    • (2)

      Ok, za tą żółć i dolewanie wody uważam, że powinni wywieszać ostrzeżenia "uwaga, piwo o mniejszym stężeniu niż butelkowane" oraz "piwo zawiera żółć bydlęcą" (ciekawe, czy jakiś alergik nie mógłby ich pozwać).

      Ale za 6 zł/h to sami pracownicy godzą się pracować, więc niech pracują. Jeśli się wyżej cenią - niech zdobędą dodatkowe kwalifikacje, skończą porządne(!) studia (nie przyjemne, ale dające pracę) albo przynajmniej (jeśli "nie dostali się") lepsze technikum. A jak pracują w niewymagającej (kwalifikacji) robocie to wymagać dobrej kasy nie mogą. Takie życie - żeby dostawać kasę trzeba być potrzebny (albo politykiem lub urzędnikiem), żeby być potrzebnym trzeba się na coś przydać, coś umieć

      • 10 7

      • godzą się pracować za tak śmieszne pieniądze, bo wyobraź sobie, że niektórzy nie mogą sobie pozwolić na to, aby nic nie robić

        i takich osób jest sporo, z góry wiedzę, że to wyzysk, no ale tak się robi biznes....wóz albo przewóz

        • 7 1

      • 2

        jedź na pustynie bez prowiantua ja ci sprzedam butelke wody za 100 złoty wporządku? To ze tepa strzało nie ma pracy to nie powód zeby z nich robic niewolników. Jak byś nie miał co żreć to też byś przyszedł nawet za pięć zeta. To jest wykorzystywanie sytuacji sumienie cie nie boli

        • 0 0

    • To

      wspaniałe piwo w tym międzynarodowym sławnym "kurorcie" , jest stanowczo za tanie , powinno kosztowac co najmniej 20 pln , podniosło by to rangę Zoppotu !!

      • 3 2

    • 6zł to standard, za pisu pracowałem za 5zł/h więc jaka różnica? Wg ciebie taka, że to przecież wina tuska. (1)

      chore myślenie...A poza tym tusk podniosł vat do 23%, a w uk też - z 17 do 20%. Kryzys jest na świecie i żaden rząd nie zdziała cudów, już wolę wyższy vat niż drugą grecję i ponowne rządy pis

      • 4 8

      • 6 zł?

        • 2 0

    • Żółć bydlęca

      to urban legend. Tego się zwyczajnie nie opłaca dodawać to napojów piwopodobnych.

      • 0 0

  • Ankieta - mistrzostwo swiata (1)

    Autorowi juz nie starczylo weny, aby dodac trzecia opcje :)

    • 58 3

    • ciesz się, że są AŻ dwie! ciśnienie spada, równie dobrze mogło tam znaleźć się tylko: mam to gdzieś :P

      • 0 0

  • Nie piwne tylko piwopodobne ! (12)

    Pewnie będzie wybór między Żywcem, Warką i innym Tyskim. Te płyny są tym dla piwa, czym McDonald's dla normalnej żywnośći. Prawdziwy gdańszczanin-patriota BOJKOTUJE WYROBY Żywca (Heineken), który wykupił i zamknął browar w Gdańsku !!!!!

    • 106 7

    • Faktycznie (3)

      zaczynam bojkot. Ale powiem Ci, że dzieje się podobnie z wieloma zakładami, kupić i zamknąć. Po co mieć konkurencję dla swoich szczyn

      • 21 1

      • (2)

        Wszystko fajnie ale warto się zastanowić dlaczego tak się dzieje. Żeby kupić i zamknąć konkurencję, to trzeba mieć kasę. Żeby mieć kasę to trzeba odnieść sukces w biznesie. Żeby odnieść sukces to trzeba dużo dobrego sprzedawać, a do tego trzeba mieć dobry produkt. Ergo, jeśli przychodzi zła konkurencja i nas zamyka, to dlatego że oferowała klientom lepszy produkt i odniosła sukces. Zamiast więc bojkotować kupuj nie to najlepsze a to co syfiaste i w ten sposób pomagaj słabszym.

        • 0 3

        • kupuję to co najlepsze czyli praktycznie każde piwo z małego browaru

          poza tym polecam również produkcję domową:) to dopiero naturalny produkt:)

          • 2 0

        • Aby wygrać z konkurencją nie trzeba mieć dobrego produktu.

          W Polsce szczególnie wystarczy mieć dobry marketing a zakompleksione polaki kupią wszystko i będą przekonani, że Pana Boga złapali za nogi.

          • 2 0

    • Piwko spod znaku gdańskiego astronoma było b.dobre

      choc uważam że dobrze się stało że zakład zniknął z centrum gdańska wrzeszcza. W lato nie dało się wytrzymać z powodu smrodu unoszącego się dookoła. Jedynie żałuję że nie przeniesiono produkcji poza obszar miejski.

      • 20 3

    • (1)

      w tym że zywiec chciał produkować tylkopan Adamowicz chciał od nich żeby spłacali nie swoje długi wiec żywiec powieidział co mysli

      • 5 5

      • chciał produkować ???? czym ?? pierwsze co zrobili to wywieźli w nocy całą zautomatyzowaną , najnowocześniejszą w Polsce, linie produkcji !!! tak chcieli produkować jak teraz Grecy chcą reform

        • 5 0

    • (1)

      a co ma browar w Gdańsku do ogródka w Sopocie.

      • 3 4

      • Jak nie rozumie co się sprzedaje w ogódkach piwopodobnych.....

        to pozostawiam to bez komentarza. Trzeba było uważać w szkole na lekcjach.

        • 0 0

    • Piwopodobne , racja, 1 litr piwa beczkowego kosztuje 1 zł 70 gr, a za pomyje Hajnekena (woda + ekstrakt to nie jest piwo !!! ) - dziękujemy

      • 2 0

    • popieram!

      • 1 0

    • brawo zgoda! Wyroby Browaropodobne

      Tylko browar najpierw został sprzedany EB i ktoś to podpisał. Już dawno uknułem ten termin wyrób Browaropodobny, trzeba go używać, ale piw prawdziwych ostatnio wysyp i to jest dobra tendencja, klienci to zrozumieli.

      • 2 0

  • (6)

    no... Warszafka czytali dokładnie ?

    wsiadać w swoje służbowe octavie z kratką i pruć do sopotu
    siadać i dużo tam zamawiać żeby się panu najemcy te koszty zwróciły i na jakiegoś Lexusika jeszcze starczyło...

    • 82 3

    • Ja juz ogrodeczek przygotowalem dla kochanych warszawskich turystow (4)

      na zapleczu chlopaki juz mieszaja browca z woda, a zona rozmraza kotley, ktore zostaly nam z zeszlego roku. Przeciez nic sie nie moze znarnowac!
      Do 1 lipca zdazymy wszystko przygotowac, zapraszamy stolyco!

      • 20 5

      • to sie nie ciesz tak za wczasu bo sanepid czuwa i z kryminału nie wyjdziesz jak bedziesz krecił (3)

        • 2 9

        • i ty przyjdz - dla ciebie tez starczy! wody ci u nas dostatek, morze przeciez obok :)

          • 10 2

        • sanepid czuwa heh

          widać że nigdy w takim wakacyjnym barze nie pracowałeś

          • 10 1

        • sanepid czuwa... hehehe... zwłaszcza nad barami nad Motławą , ale przestaje czuwać jak inspektor dostaje odpowiedni prezent :), takie życie w Polsce

          • 2 0

    • Sanepid

      i ich czuwanie , cha!!!cha!!!cha!!! , oni dopiero robia żniwa na ogródkach !!!!!!!

      • 12 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane