Fakty i opinie

Studenckie wizje zagospodarowania skweru Walentynowicz

Jak zagospodarować okolice skweru Walentynowicz w Wrzeszczu, aby uwzględnić w nim m.in. przestrzeń dla lokalnej rady dzielnicy i jednocześnie stworzyć atrakcyjną przestrzeń dla mieszkańców? Z takim zadaniem musieli zmierzyć się studenci Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej. Przygotowane projekty, choć mają nikłe szanse na realizację, były przyczynkiem do dyskusji na temat potrzebnych zmian w tej części Wrzeszcza.



Czy skwer Walentynowicz to dobre miejsce na dzielnicowy budynek administracji?

tak, jego lokalizacja jest idealna pod taką funkcję 21%
tak, ale pod warunkiem poprawy dostępności pieszej 14%
nie, istnieją inne, lepsze lokalizacje 41%
nie, obecna lokalizacja takich placówek jest idealna 24%
zakończona Łącznie głosów: 262
To już kolejne podejście do tematu zagospodarowania terenu u zbiegu ul. Waryńskiego i al. Grunwaldzkiej, zwanego obecnie jako skwer Anny Walentynowicz.

Obszar ten od czasów powojennej odbudowy nie może doczekać się pełnego, docelowego zagospodarowania, a wszystkie dotychczasowe działania mają charakter prowizoryczny i doraźny.

Pierwotnie w ramach tzw. Grunwaldzkiej Dzielnicy Mieszkaniowej, czyli projektu nowej zabudowy w centralnej części Wrzeszcza, nawiązującej do słynnej warszawskiej Marszałkowskiej Dzielnicy Mieszkaniowej, przewidywano w tym miejscu kino.

Cristal, delikatesy i Pedet - neonowy Wrzeszcz

Koncepcja architektoniczna kina na obecnym skwerze Walentynowicz.
Koncepcja architektoniczna kina na obecnym skwerze Walentynowicz. źr. zbiory P. Smolnicki

Zamiast kina wieczna prowizorka



Do jego realizacji ostatecznie nie doszło, a w kolejnych latach powstał parking naziemny, pawilony handlowe oraz skwer, który pierwotnie miał pełnić funkcję placu przed kinem.

W 2011 r. z inicjatywy stowarzyszenia im. Stanisława Brzozowskiego rozpoczęto konsultacje z mieszkańcami nad przekształceniem tego terenu. W efekcie współpracy z Biurem Rozwoju Gdańska udało się wypracować kilka koncepcji, które jednak nie doczekały się realizacji.

Cztery lata później wbrew wszystkim wariantom i bez jakichkolwiek konsultacji społecznych na skwerze ustawiono pomnik Anny Walentynowicz. Jednocześnie całkowicie zlikwidowano zieleń od strony al. Grunwaldzkiej, aby wyeksponować nową rzeźbę.

W 2017 r. włodarze miasta podjęli decyzję o kolejnej zmianie aranżacji terenu (w oparciu o warsztaty z 2015 r.), co miało w założeniu być "rekompensatą" za wybetonowanie skweru w obrębie pomnika - zmniejszono parking i wytyczono nowe alejki. Pojawił się też niewielki plac zabaw.

Studenci proponują nową siedzibę dla rady dzielnicy



Trudno obecny wygląd tego terenu uznać za satysfakcjonujący. Parking naziemny z pewnością nie jest reprezentacyjną funkcją w takim miejscu, podobnie jak parterowy pawilon handlowy, który tylko częściowo jest wynajęty (jego właścicielem, podobnie jak parkingu, pozostaje miasto).

W ramach współpracy Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej oraz Rady Dzielnicy Wrzeszcz Górny zrodził się pomysł, aby studentom V semestru studiów inżynierskich w Katedrze Projektowania Środowiskowego zaproponować stworzenie nowej koncepcji zagospodarowania dla tego terenu w oparciu o metodę "Design Thinking", czyli próby wpisania się w potrzeby głównych użytkowników.

Celem nadrzędnym było uwzględnienie w nowej kubaturze przestrzeni dla rady dzielnicy (obecnie jej siedziba mieści się na tzw. Wysepce), ale również zaproponowanie innych funkcji towarzyszących np. sali konferencyjnej, przestrzeni dla dzieci, kawiarni czy ogólnodostępnej zieleni przed, a nawet na dachu budynków.

Szkoły wyższe w Trójmieście


Wizja studencka z niewielką szansą na realizację



Należy przy tym podkreślić, że wszystkie prace mają charakter wyłącznie wizji studenckich w ramach ćwiczeń przygotowujących absolwentów do pracy architekta - miasto nie planuje obecnie realizacji tego typu obiektu.

- Często w rozmowach z mieszkańcami pojawia się problem braku przestrzeni wystawienniczej we Wrzeszczu. Nie mamy miejsca, gdzie można w sposób niekomercyjny i zarazem ogólnodostępny przedstawić swoje dzieła. Skwer Walentynowicz ma ogromny potencjał do pełnienia takiej funkcji - mówił podczas debaty inaugurującej wystawę prac studenckich w centrum handlowym Manhattan Piotr Smolnicki, członek zarządu Dzielnicy Wrzeszcz Górny.
Jaką formę powinien mieć potencjalny budynek w tym miejscu?

- Niekonieczne są tutaj monumentalne formy. Jeżeli mieszkaniec będzie oprowadzał swoich znajomych po Wrzeszczu, to powinien być dumny z takiego budynku, ale niekoniecznie z powodu jakiejś wyróżniającej się formy architektonicznej, lecz również z unikalnego projektu społecznego, który się z nim wiąże i który przyciąga ludzi - przekonuje dr hab. inż. arch. Katarzyna Zielonko-Jung z Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej.
- Jeżeli zabudowa ta ma być połączona z szerszym projektem społecznym, budowa okazałego ratusza, lokalnej dominanty może ten cel zaburzyć pod kątem psychospołecznym i marketingowym. Koncepcje zabudowy, które nie przytłaczają, wydają się być bardziej pomocne w spełnieniu swojej roli i zakładanego celu - ocenia Łukasz Tomczak, dyrektor zarządzających GCH Manhattan.
Wizualizacja przejścia na wysokości skweru wykonana na potrzeby projektu do Budżetu Obywatelskiego.
Wizualizacja przejścia na wysokości skweru wykonana na potrzeby projektu do Budżetu Obywatelskiego. mat. prasowe

Przejścia przez Grunwaldzką niezbędne dla rozwoju dzielnicy



W dyskusji zwrócono też uwagę na problem braku przejść przez al. Grunwaldzką. W przypadku skweru Walentynowicz niemożność pokonania alei sprawia, że jest to teren o ograniczonej dostępności, co stoi niejako w sprzeczności z proponowaną lokalną funkcją społeczną, wymagającą łatwości dotarcia przede wszystkim pieszo.

- W koncepcjach z przełomu lat 40. i 50. XX wieku było kilka poprzecznych osi w stosunku do al. Grunwaldzkiej. Te pomysły nie zostały do końca zrealizowane, a następnie cała ta idea została w sposób brutalny przecięta al. Grunwaldzką, przez którą zlikwidowano większość przejść [na wysokości ul. Sobótki i skweru Walentynowicz również istniało w przyszłości przejście dla pieszych - dop. red.]. One są niezbędne, aby móc wypełnić ten układ przestrzenny budynkami i obiektami powiązanymi całą siecią przestrzeni publicznych - przekonuje dr hab. inż. arch., prof. PG Jakub Szczepański, prodziekan ds. nauki na Wydziale Architektury PG.
Temat braku przejść został również poruszony przez osoby z publiczności, które proponowały kładkę nad aleją lub przeniesienie całej infrastruktury drogowo-tramwajowej pod ziemię, wykorzystując przy tym naturalne ukształtowanie terenu.

Przypomniano też pomysł zgłoszony do Budżetu Obywatelskiego na odtworzenie przejścia na wysokości skweru, który ostatecznie został odrzucony w toku weryfikacji przez urzędników.

- Przeszkodą była różnica poziomu ułożenia szyn względem jezdni. Tory tramwajowe po ostatniej przebudowę są osadzone głębiej niż układ drogowy, co uniemożliwia wyznaczenie przejścia bez kosztownej korekty układu torowego - wyjaśnia przedstawiciel rady dzielnicy.
Wystawa prac studenckich będzie trwała przez najbliższe dwa tygodnie w GCH Manhattan (al. Grunwaldzka 82). Wstęp wolny - w godzinach pracy centrum handlowego. Zwiedzający mogą wyrazić opinie na temat prezentowanych prac poprzez internetową ankietę.

Materiał archiwalny z 2015 r.

Nieruchomości we Wrzeszczu - ogłoszenia

Opinie (121) ponad 10 zablokowanych

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.