• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak powstają lodowe smakołyki

Borys Kossakowski
1 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.


Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.



Najlepsze lody to:

To co uderza na pierwszy rzut oka, to czystość i dbałość o bezpieczeństwo. Unilever jest firmą, o standardach której uczą na uniwersytetach. Aby wejść na teren hali produkcyjnej wszyscy musimy się przebrać w strój ochronny od stóp do głów - łącznie z tzw. stoperami do uszu, które chronią przed nadmiernym hałasem.

Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.

W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.

Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.

Miejsca

Opinie (178) ponad 20 zablokowanych

  • Ewa

    Prawdziwe włoskie LODY, robione przez Włochów. Mieszkam w Niemczech, w moim mieście są trzy lodziarnie.

    • 0 0

  • Drewniane patyczki do lodów

    http://kfactory.pl/ - drewniane patyczki do lodów- rewelacyjna jakość za rozsądną cenę

    • 0 0

  • Miammmmmmm

    Nie smakuje to nie wpitalac nie czujecie smietankowej radosci WSTYD!!!

    • 0 0

  • A ja lubię lody serii NOBLISSIMA z LIDLa (2)

    Są dużo lepsze od wszelkich Carte d'Or i innych, piankowych lodów. To jest konkret - naprawdę śmietankowe lody. Polecam, nie są zbyt drogie - 7 zł za litr. Za te cenę to rewelacja.

    • 3 3

    • jakość! (1)

      Carte d'Or są drogie ale z najwyższej jakości składników... dla mnie to jest ważne !!! pracowałam przy ich produkcji i jestem tego pewna!!! tanich śmieci produkowanych w warunkach niehigienicznych nie tykam... cena mówi sama za siebie!!!

      • 0 0

      • cena

        fakty są takie ze w tych czasach cena nie mowi czesto sama za siebie, poprostu znane marki narzucają sobie wysokie zyski bo chcą sie bardziej dorobic, a te lody z Lidla są także z najwyższej jakosci składników, nawet lepszych od znanych marek z tego co czytalem, pozdrawiam

        • 0 0

  • najlepsze sa lody

    z wiadra w algidzie ")

    • 0 0

  • Obsługa

    Miła obsługa u babci Barbary ;)

    • 0 0

  • lody

    ktoś tam niżej napisał, że haagen dazs i grycan, a potem długo nic - zgadzma się, z tym że u mnie grycan na 1!

    • 0 0

  • PANIE DYREKTORZE

    Z tego co wiem to magnum double jest z podwóją czekoladą a nie podwójnym karmelem...????????????????????????

    • 0 2

  • A może ktoś się zainteresuje (4)

    jak tam ludzie zapier....ją na UMOWĘ ZLECONKO za parę groszy i ciągle tylko ogłoszenia ,,pracowników produkcji do zakładu w Baninie'' ?!. Obóz pracy i tyle, kolejny moloch nabijający kasę panom prezesom, kierownikom i innym przydupasom kosztem ludzi!!!

    • 4 1

    • pracownik (1)

      Ja tam pracuje 8 lat i nie słyszałam by kogoś kiedykolwiek zatrudnili na umowę zlecenie... dają tylko umowę o pracę... a co do kasy to jak komuś nie pasuje to po prostu niech się nie zatrudnia... nikt na siłę nie jest tam zatrudniany , tylko podpisuje umowę zgadzając się na takie warunki zatrudnienia!!!

      • 0 1

      • To wytłumacz mi

        dlaczego stamtąd ludzie ciągle odchodzą, przychoodzą nowi i tak w kółko ? Ich ogłoszenia o pracę są już chyba na każdej stronce odnośnie pracy i to od ładnych paru lat. Z mojego doświadczenia wynika, ze jak gdzieś jest dobrze to wystarczy 1-2 ogłoszenia i ludzie jak się przyjmą to już zostają.

        • 0 0

    • (1)

      umowa akurat o prace, ale to jedyna zaleta. Ale ludzie akurat dziwni tam pracuja, z okolicznych wsi kobiety, dla ktorych ta praca jest chyba calym zyciem, bo jak przyjdzie np. mloda studentka do pracy, to jest obiektem plotek i sie wysmiewaja wszyscy z niej, ludzie zwalniaja sie stamtad nie przez ciezka prace, ale wlasnie przez atmosfere, chociaz praca do latwych nie nalezy.

      • 2 0

      • No widzisz, tak samo jest ponoć

        w Delphi.

        • 0 0

  • ,,lody produkowane przez duze koncerny to odpadki"-sama prawda.. (1)

    ciekawe czy ludzie sobie zdają sprawę jaką chemią są futrowane lody sponsorowanego artykułu. Grycan jako jeden z niewielu ma w składzie swoich lodów masło i jajka. Tańsze od algidowskich cartedorów a smak o niebo lepszy. Poza tym wydaje mi się że z lodami to jak z innymi produktami Unilevera czy innych wielkich koncernów- chemia np.w Niemczech a chemia w Polsce to zupełnie inna para kaloszy, przykładem mogą być proszki do prania czy w sumie jakikolwiek inny produkt tego typu.

    • 5 3

    • Tylko szkoda że te proszki produkowane w jednej fabryce w
      Polsce na wszystkie kraje tylko zmiena się opakowanie...

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane