• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak powstają lodowe smakołyki

Borys Kossakowski
1 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.


Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.



Najlepsze lody to:

To co uderza na pierwszy rzut oka, to czystość i dbałość o bezpieczeństwo. Unilever jest firmą, o standardach której uczą na uniwersytetach. Aby wejść na teren hali produkcyjnej wszyscy musimy się przebrać w strój ochronny od stóp do głów - łącznie z tzw. stoperami do uszu, które chronią przed nadmiernym hałasem.

Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.

W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.

Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.

Miejsca

Opinie (178) ponad 20 zablokowanych

  • Lody Kwaśniaka, Gdynia Grabówek (2)

    niepowtarzalna receptura od pokoleń, niepowtarzalna konsystencja i niepowtarzalny smak!
    Szkoda że lokal trochę z poprzedniej epoki,
    za to lody perfekcyjne!

    • 7 1

    • Dzięki

      Dzięki chyba tam się przejdę :D

      • 0 0

    • to fakt :) też przez wiele lat kupowaliśmy tam, chociaż przyznam że już od dawna nie byliśmy (nie wiem czemu, może też trochę irytujące było to czekanie - obsługa jednej osoby trwała zazwyczaj 5-10 minut bo się Kwaśniakowi nie spieszyło;)
      czas będzie znowu wpaść w odwiedziny :)

      • 0 0

  • a lody eskimos koło rynku

    • 8 1

  • tak mam znajoma po 20 latach pracy zarabia 1300 zl.obuz pracy bez urlopow i chorobowych wykorzystuja ludzi jak sie da

    • 12 3

  • Ranking

    Kolejnosc przypadkowa
    - Soprano
    - Miś
    - Eskimos
    - Grycanki

    Z lodówy w sklepie - raczej te powyżej 10 zeta, Grycan, Zielona Budka, Z Lidla takie z syropem toffi itp ok 8zł.
    Do sklepowych airkoniak i jazda na maxa

    • 4 6

  • niezła sciema kiedys były najlepsze lody to Calipso z Lodmoru!!

    taksamo było ze lody 250ml wazyły 250gram!!Teraz gdy mamy smieciowe jedzenie dzieki normom UE lody podaje sie nie wgramach a litrach bo tak łatwiej oszukac i najbardziej smieciowe lody maja np litr a zaza zaledwie 400gram.Podaje przyklady za programem konsumenckim w TVN Który własnie otym mówił jak lody wybierac!!Pamietam jak Lodmor ostrzegał przed pdrubkami jego lodów które wielkoscia miały taka sama ale wazyły opołowe mniej!Kiedy mielismy lody BAMBINO!!BYŁY TEZ JAK WSZYSTKO PRAWDZIWE LODZIARNIE NIEOSZUKIWANO BO I POCO.!!!Teraz wszyscy oszukuja na maxa lody na gałki czy krecone pompowane powietrzem itp.

    • 4 1

  • co tu duzo pisac o dobrych lodach jak gdansk to brudna i zapyziala dzura a jak deszcz pada 15 min to zaraz jest powodz (1)

    tu od brudu isyfu wsztstko sie kleji, nawet na euro 2012 nie potrafili dobrze posprzatac miasta i okolicy wszedzie pelnosyfu. wczoraj jak troche deszczu spadlo to zaraz potop a zima dalej sypia na ulice bloto tzw pseudo sol i pseudo piach co zatyka kanalizacje burzowo - deszczowa i syf oraz smrod i zgnilizne przez caly rok.
    w takim brudzie i smrodzie jak mozna zrobic dobre i smakowite lody skoro tu nikt nie potrafi posprzatac miasta.

    • 11 3

    • to wracaj na zmywak do Anglii , tam przynajmniej będzie czysto

      • 1 0

  • lody na śmietanie,kto poliże temu ...e
    ot co :)

    • 2 3

  • lody kiedys to byly w Eskimos we Wrzeszczu i Wloch na Monte Casino (1)

    W Grand Hotelu robili kiedys swoje lody waniliowe z prawdziwa wanilia ,przybierane owocami i bita smietana.
    Dzis zjesc dobre ne ichemiczne lody to jak trafic 6 w lotka!

    • 5 0

    • Eskimos Wrzeszcz!!!

      Najlepsze lody!!! PRzynajmniej kiedyś były. Próbowałam wielu rodzajów za granica rownież ale zawsze bede uważać ze te z Eskimosa SA najlepsze!!! Jak byłam dziewczynka to zawsze stałam w gigantycznych kolejkach aby kupić 10 galek. Kiedyś nie były takie drogie!!!!

      • 1 0

  • milano

    w Sopocie,u Włocha,ale w latach 70tych.teraz spsiały.

    • 6 0

  • kiedyś

    u Włocha w Sopocie,ale w latach 70tych-teraz spsiały.

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane