• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak powstają lodowe smakołyki

Borys Kossakowski
1 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Zobacz jak się produkuje lody Algida w Baninie pod Gdańskiem.


Cała Europa zajada się lodami, które produkowane są w podgdańskiej fabryce Unilevera. Specjalnością zakładu w Baninie są lody na patyku Magnum z podwójnym karmelem oraz Twister. Choć fabryka pilnie strzeże swoich tajemnic, udało nam się zajrzeć na chwilę za jej bramy, aby zobaczyć jak powstają te smakołyki. Kamera Trojmiasto.pl towarzyszyła studentom Politechniki Gdańskiej, laureatom Ekoloterii organizowanej podczas Technikaliów.



Najlepsze lody to:

To co uderza na pierwszy rzut oka, to czystość i dbałość o bezpieczeństwo. Unilever jest firmą, o standardach której uczą na uniwersytetach. Aby wejść na teren hali produkcyjnej wszyscy musimy się przebrać w strój ochronny od stóp do głów - łącznie z tzw. stoperami do uszu, które chronią przed nadmiernym hałasem.

Fabryka pracuje przez dwadzieścia cztery godziny na dobę, produkując ponad milion lodów dziennie. Rocznie około czterystu milionów lodów. Maszyny nalewają kolorową masę lodową w różnego rodzaju formy. Gotowy produkt trafia do magazynu, który jest właściwie gigantyczną lodówką. Tam każdy lód leży co najmniej 24 godziny, żeby się porządnie schłodził i nabrał należytej konsystencji.

W tym roku uruchomiono w Baninie nowoczesną, bezobsługową oczyszczalnię ścieków, która dba o to, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Maszyneria jest na razie w fazie testów, ale już wykorzystuje się biogaz, który powstaje w wyniku rozkładu odpadów. W przyszłości ma być używany do zasilania kotłów ogrzewających fabrykę.

Studenci, którzy mieli okazję zwiedzać fabrykę w Baninie, zostali wybrani podczas Ekoloterii, organizowanej podczas Technikaliów 2012, święta kultury studenckiej Politechniki Gdańskiej. Celem akcji była zbiórka odpadów, w których zazwyczaj tonie miasto po tego typu masowych imprezach. Unilever za każdy worek śmieci wręczał uczestnikom zabawy loda Magnum. Najbardziej aktywni studenci w nagrodę zostali zaproszeni do Banina.

Miejsca

Opinie (178) ponad 20 zablokowanych

  • lody Gagenz Daz amerykanskie (3)

    20 lat temu wedlug mnei najlepsze fabrycznie pordukowane lody!
    Dzis kiedy zbudowali fililie w Europie chyba we Francji te lody sa byle jakie.
    Jako dzieciak jadlem lody w Sandomiezu na waflu i dodzis nie moge zapomneic tamtego smaku,takie nakladane 2 kulki i przlonoe wypuklym waflem.
    Za komuny Hortex robil dobre lody i torty lodowe,orzechow czekoladowe oraz owocowe.W tamtych czasach czlowiek nie pogardzi lzwyklym kawowym Calypso.
    Lody maja schladzac aj jak jem dzisiejsze lody z chemia to potem musze wypic wiadro wody!
    W Sopocie w lato w upal to potrafi sie ustawic kolejka do lodow z maszyny i wszyscy sa zadowleni ze tak tanio ze takei duze ,ze krecone i ze czekoladowe albo truskawkow -wailiowe.A kiedys byla moda na lody orzechowe:)))
    Do lodow jak dodasz ajer koniak to kazde beda dobre.

    • 1 1

    • oczywiscie wdarl sie blad Hagenez Daz (1)

      • 0 0

      • Chyba Haagen Dazs...

        • 0 0

    • amerykanie nigdy niemieli własnych lodów

      to nie lody amerykańskie tylko Niemieckie Niemieccy emigranci opanowali amerykanski rynek !

      • 0 0

  • (2)

    dzis hiszpanie beda górą

    • 1 2

    • Hiszpanie ? heh ,he jak dojdą wogóle z tymi podaniami pod bramkę Buffona

      futbol nudny i beznadziejny, wygrają Włosi 2:1

      • 0 0

    • Eee tam, ja ich lubię, ale ...

      Balotelli ich wyślizga!

      • 0 0

  • W/g mnie najlepsze lody robi:

    1 - Sąsiadka
    2 - Żona
    3 - Dawny kolega ze studiów:*

    • 13 1

  • Loooody Mewa !!!- to byli czasy !...

    gdynia świętojańska

    • 2 0

  • no i w latach 60- 70 lody u włocha na monciaku w zopotach

    rynce lizać

    • 1 0

  • a lody z MAGDY na Przymorzu

    Tam zawsze były robione na miejscu bez żadnej chemii tylko prawdziwe owoce nawet w zeszłym roku mieli o smaku piwa. Chyba już niewiele cukierni kręci same lody tylko jakiaś zielona budka lub inne badziewie.

    • 1 0

  • Lody

    Prawdziwe lody to są w Arktyce.

    • 2 0

  • jak można kaszubskie lody zażerać ?

    toż to profanacja, najlepsze lody robią panie z Lodmora gdańskiego, marki Calypso, czarny Mudżin na łopakowaniu, te i tylko te, a nie jakieś badziewie kaszubskie

    • 0 5

  • ReEKLAMA ??

    Reklama

    • 2 0

  • A i tak nie ma lepszych...

    niż w Misiu nad Motławą. Robione na miejscu, sklepik malutki, ale całe lato kolejka do rogu ulicy. Karmelowe - najlepsze lody na świecie!!!

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane