• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tam, gdzie banan dojrzewa. Wizyta w dojrzewalni bananów

Borys Kossakowski
5 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Jak to się robi? Dojrzewalnia bananów


Banan to idealny owoc na drugie śniadanie. Smaczny, pożywny, a do tego rośnie we własnym "opakowaniu". Żeby klient w Europie mógł cieszyć się z żółtych, dojrzałych owoców, trzeba je zerwać, gdy są jeszcze zielone. Jak więc dojrzewają banany?



Bylina, nie owoc

Banany docierają do nas głównie z krajów Ameryki Południowej, m.in. z Ekwadoru i Kolumbii, ale hodowane są także w Azji i Afryce. Odmiana, którą znamy, to Cavendish i pochodzi z Chin. W latach 60. zastąpił on odmianę Gros Michel, która niemal zupełnie wyginęła z powodu tzw. choroby panamskiej.

Najbardziej lubię banany:

Podobno Gros Michel był dużo smaczniejszy, niż Cavendish. Miał ponadto dużo grubszą skórkę i świetnie znosił nawet długotrwały transport. Cavendish jest bardziej delikatny, więc należy go zerwać zanim dojrzeje. Do ładowni statków trafiają owoce zupełnie zielone (w terminologii bananowej jest to kolor numer 2).

Przy okazji warto wyjaśnić, że banan w zasadzie nie jest owocem. Botanicy klasyfikują go jako bylinę - podobnie jak ziemniaka. Na potrzeby naszego tekstu będziemy je jednak umownie nazywać "owocami".

Jak ogórek

Banan w kolorze 2, po przełamaniu pachnie zupełnie jak świeży ogórek. W smaku jest jednak cierpki i nie nadaje się do jedzenia. Tym bardziej, że język, nomen-omen, także cierpnie, gdy tylko dotknie niedojrzałego miąższu. Banany transportowane są w chłodniach, w których panuje temperatura około 14 stopni Celsjusza. "Owoce" pakowane są próżniowo w worki foliowe - brak dostępu powietrza i chłód sprawiają, że proces dojrzewania zostaje zatrzymany.

Banany transportowane są w chłodniach, w których panuje temperatura około 14 stopni
Dojrzewanie rozpoczyna się dopiero po dotarciu do... dojrzewalni. W Polsce znajduje się kilka takich obiektów, jednym z nich jest gdyńska Quiza, którą odwiedziliśmy z kamerą. W dojrzewalni worki foliowe są rozcinane, a banany trafiają do komór dojrzewania zazwyczaj na około 5-6 dni.

- W pierwszym etapie "owoce" są wentylowane powietrzem atmosferycznym przez 24 godziny - mówi Bartosz Szatkowski, dyrektor zarządzający Quiza. - W komorze podnosi się temperaturę do 18 stopni Celsjusza. Dzięki intensywnej wymianie powietrza wszystkie owoce w kartonach osiągają taką samą temperaturę.
Idealna "piątka"

Następnie atmosfera w komorach wymieniana jest na mieszankę gazową azotowo-etylenową, w proporcji 96 do 4. Etylen to naturalny gaz, który wydzielają wszystkie owoce w trakcie dojrzewania. To sygnał dla bananów, że czas "zmienić kolor". Najpierw na "trójkę" (bardziej zielony niż żółty), a po kilku dniach na "czwórkę" (bardziej żółty niż zielony). Proces dojrzewania może być - w razie potrzeby - przyspieszany lub opóźniany i teoretycznie może trwać od 4 do 8 dni, w zależności od stosowanych temperatur.

Banany o kolorze 4 trafiają do sklepów, gdzie na półkach dalej powoli dojrzewają do idealnej piątki (żółta skórka, zielone końcówki). Po takie owoce najchętniej sięgają klienci, gdyż "piątki" mogą jeszcze poleżeć w domu, w oczekiwaniu na konsumpcję. Kolor nr 6 - cały żółty, to informacja, że należy się pospieszyć z konsumpcją (a tym bardziej ze sprzedażą). Siódemka - żółty z czarnymi (cukrowymi) plamami to banan sprzedawany po obniżonej cenie, choć przez niektórych preferowany ze względu na bardzo słodki smak.

Banan będzie smakował jak jabłko?

Na koniec zła wiadomość. W opinii specjalistów dni odmiany Cavendish również są policzone, gdyż po plantacjach roznosi się kolejna zaraza, która niszczy uprawy. Specjaliści od wielu lat szukają mutacji odpornej na choroby, ale efekty ich pracy nie są doceniane przez klientów amerykańskich i europejskich. W ostatnich czasach udało się wyhodować banana odpornego na nową chorobę, miał jednak on jedną wadę. Smakował jak jabłko.

Miejsca

  • Quiza Gdynia, Rdestowa 49

Opinie (62) ponad 10 zablokowanych

  • Tam, gdzie banan dojrzewa. Wizyta w dojrzewalni bananów (3)

    Copywriter płakał jak tytułował...

    • 45 17

    • Fakt, banany kiedyś miały smak i zapach.

      • 8 1

    • nowa matura...

      • 5 5

    • rasistowski artykol

      • 4 0

  • pracowałem kiedyś w dojrzewalni bananów (12)

    To ciężka, niebezpieczna i odpowiedzialna praca.

    • 34 15

    • trzeba bylo sie uczyc... (3)

      a tak zmien prace albo wez kredyt

      • 8 21

      • Wszedzie pracowałeś jak piszesz - ale chyba po jednym dniu boś gamoń i nikt cie nie chciał dłużej (2)

        • 16 1

        • Szpilek ty do prostowania bananow sie jedynie nadajesz

          • 16 1

        • To folksdojcz, nie zadawaj sie z nim.

          • 3 3

    • :) (1)

      Tez tam pracowalem, ale Ciebie nie widzialem.
      Ale w sumie moja praca polegala na dojrzewaniu bananow a nie na niebezpieczenstwie odpowiedzialnosci.
      :)

      • 10 5

      • pracowałem na dziale dojrzewalni, takie Ziutki jak Ty pracowały pewnie przy prostowaniu bananów.

        • 4 15

    • hahahaha no nie mogę..

      co za czubek z tego szpilka. Wszędzie pracował, wszędzie był i wszystkich zna. Szkoda tylko, że po drodze zapodział gdzieś swój rozum.

      • 27 1

    • Szpilkowe rewolucje :-D

      Ja najbardziej lubię koktajl ze skórek bananów .Podam przepis. Trzy skórki od banana wrzucamy do wysokiego naczynia , dodajemy 2 łyżki miodu , wszystko miksujemy za pomocą blendera .Dolewamy szklankę kefiru , ponownie miksujemy około 1 minuty na koniec wlewamy łyżkę stołową octu winnego i jeszcze chwilkę miksujemy. Koktajl wstawiamy na 3 godzinki do lodówki .Smacznego.

      • 5 12

    • popracowac to popracujesz nad problemami (1)

      jak wrzuce twoj domowy adres na ogół ....
      chcesz tego?

      • 5 1

      • jasne dawaj!

        • 5 0

    • Do Szpilka

      Szpilek jestem Twoim fanem.

      • 0 0

    • Weź lewatywę

      Niebezpieczna? Bo co banan ci może spaść na łeb?

      • 0 0

  • dlaczego w sklepach są często zgniłe choć jeszcze zielone banany?

    chyba oszczędzają na dojrzewalni lub choćby na szybkim rozpakowaniu z folii

    • 28 1

  • (4)

    Kurcze banany. Teraz jest upalnie to można robić smaczne koktajle. Znam przepis na smaczny koktajl z dojrzałych bananów , cebuli, i laski wanilii. Obieramy dwa dojrzałe banany , jedną cebulę , nożem wydrążamy z laski wanilii miąższ .Wszystko wrzucamy do wysokiego naczynia , miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.Wlewamy szklankę mleka koziego i ponownie miksujemy .Spróbujcie sami , taki koktajl to idealny sposób na orzeźwienie .Smacznego Polecam Szpilek .

    • 6 24

    • jeszcze jedna prowokacja na www.trojmiasto.pl (3)

      i wrzucam twoj domowy adres na ogol...
      zrozumiales?

      • 8 1

      • Wrzucaj nawet mój numer buta , kod pocztowy i numer telefonu na co czekasz?

        • 6 0

      • Przecież jemu trójmiasto.pl płaci za trollowanie. Więcej odsłon dzięki takiemu, a tylu się nabiera. (1)

        • 3 0

        • zeby to jeszcze zabawne bylo

          a poziom tych wpisow to kompletna nedza.

          • 0 0

  • Banan dojrzewa (3)

    jak wyjdzie od bogatych rodziców na prawdziwe życie, odcięty od kasy

    • 25 2

    • tacy to giną, nigdy nie dojrzali

      • 5 0

    • (1)

      Wiesz to z własnego doświadczenia ?

      • 1 10

      • z Twojego

        • 5 0

  • Kilku milionerów ma pod sobą sprzedaż banana na świecie (2)

    Ludzie za dolara dziennie -chyba nawet nie , zbierają je . Wszyscy zbulwersowani są tym co sie dzieje w Korei, a to to co to jest.

    • 20 2

    • reklama bananów

      a w kraju dojrzewają truskawki. W tym roku wyjątkowo tanie (podobno dzięki Putinowi). Niedługo będą papierówki, potem czereśnie, czarna/czerwona porzeczka i gruszki konferencje...............

      • 9 0

    • w Korei sa plantacje bananów - a to ciekawe

      • 0 0

  • Tak dalej :P (2)

    Bardzo ciekawy reportaż :)

    • 15 2

    • Kolejny będzie o dojrzewaniu serów...

      Zapewnie równie ciekawy...

      • 2 1

    • -co Pana do mnie sprowadza?

      - panie doktorze, kazali mi pisać o dojrzewaniu bananów. Rozumie Pan?! 5lat studiów dziennikarskich, 3 staże w redakcjach a potem piszę o dojrzewaniu bananów. już nie mogę!

      • 4 1

  • Szpilka wzięli do dojrzewalni bananów (4)

    a potem wywalili, bo za dużo wyżerał. Odpowiedzialnie wyjadał tylko te za bardzo wygięte, ale i tak go wywalili.
    Od tamtego czasu Szpilek próbuje zabłysnąć na pewnym portalu, ale źle wygięte banany wciąż oddziałują negatywnie na jego mózg odkręcając zwoje w drugą stronę.

    • 30 2

    • (1)

      Co szydzisz łotrze ?Jak banany za darmo dla twoich dzieci dawałem to szczęśliwy byłeś i wtedy szpilek był dobry a teraz jak bananów brak to obgadujesz mnie na forum .Masz tupet .

      • 4 9

      • szpilek co ty za leki bierzesz, że tak ci mózg zjadają?

        i jeszcze napisz kiedy zdiagnozowano u ciebie schizofrenię paranoidalną?

        • 4 0

    • Zostaw Szpilka w spokoju. Dostaje kasę za trollowanie. To jego praca. (1)

      • 2 1

      • nie dostaje!

        • 1 1

  • Czarne !

    Najlepsze są czarne banany. Ale bez podtekstów proszę...hehe

    • 18 2

  • gdzie te dojrzałe żółte banany ?

    w sklepach matowe, zielono-żółtawe i bardzo poplamione

    • 19 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane