• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycja i przyszłość na talerzu. Zbliża się Noc Restauracji

Łukasz Stafiej
26 maja 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
W Nocy Restauracji udział weźmie kilkanaście restauracji. Nocne menu będzie serwowane od godz. 19 do godz. 2. W Nocy Restauracji udział weźmie kilkanaście restauracji. Nocne menu będzie serwowane od godz. 19 do godz. 2.

Motyw przewodni tegorocznej Nocy Restauracji w Gdańsku to połączenie kulinarnej tradycji z kuchnią przyszłości. W imprezie 29 maja weźmie udział kilkanaście restauracji, których szefowie kuchni przygotowali specjalne, nocne menu.



Impreza odbędzie się w Gdańsku po raz trzeci. Dwie poprzednie edycje cieszyły się sporym zainteresowaniem - mieszkańcom Trójmiasta spodobał się pomysł, aby spotkać się wieczorem przy stole i dobrym posiłku. Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest połączenie tradycji z przyszłością.

- Kuchnia tradycyjna odnosić się może do historii miasta, regionu czy kraju pochodzenia serwowanych dań. W temat wpisują się dawne przepisy, zapomniane receptury, wielowiekowe tradycje kulinarne, a także dania naszych babć, które wspominamy z czasów młodości - wyjaśnia Piotr Benowski z firmy Landbrand, organizatora imprezy. - Kuchnia przyszłości to z kolei pole popisu dla szefów kuchni specjalizujących się w kuchennych eksperymentach, podążających za najnowszymi trendami i poszukujących nowych połączeń smaków. Oprócz nieczęsto spotykanych połączeń składników, gości zaskoczy nowoczesna technika kulinarna, na przykład wykorzystanie ciekłego azotu czy kuchnia molekularna.

W imprezie weźmie udział kilkanaście restauracji, m.in.: Bohemia, Cała Naprzód, Czekoladowy Młyn, DaMario Ristorante, Dom Sushi, Restauracja Filharmonia, Grand Cru, Inspiracja w Pałacu Kościeszy, Kokieteria, Lao Thai, Long Island, Mon Balzac, Szafarnia 10Zappio. W każdej z nich dostępne będzie specjalne, nocne menu oraz popisowe "nocne danie".

Niemal w każdym lokalu odbędzie się pokaz live cooking. Niemal w każdym lokalu odbędzie się pokaz live cooking.
Będzie można spróbować m.in. jagnięciny z kalafiorem, pietruszką i sosem miętowym (49 zł, Restauracja Filharmonia); łosia z fasolowym brownie i głogiem (48 zł, Zappio); schabu z dzika sous vide z kaszanką z pesto z czosnku niedźwiedziego i karmelizowaną marchewką (38 zł, Kokieteria); sandacza sous vide z rabarbarem w cukrze fiołkowym (39 zł, Cała Naprzód); sushi z krabem soft shell smażonym w tempurze, chilli oraz papayą, obtoczony w kawiorze z ryby latającej (34zł, Dom Sushi) czy tajskiego kocioła shabu shabu (41 zł, Loa Thai).

- Wszystkie zaproszone restauracje charakteryzują się autorskim podejściem do sztuki kulinarnej. Gotują w nich doświadczeni, kreatywni szefowie kuchni, korzystający z jakościowych, sezonowych, często lokalnych produktów, a tworzone przez nich kreacje zasługują na miano małych kulinarnych dzieł sztuki - tłumaczy Benowski.

W większości restauracji degustacjom towarzyszyć będą pokazy live cooking serwowanych potraw. Nocne menu zacznie obowiązywać o godz. 19 do godz. 2 lub ostatniego klienta. Lista restauracji biorących udział w imprezie wciąż jest aktualizowana.

Więcej informacji można znaleźć tutaj.

Wydarzenia

Miejsca

Opinie (24) 8 zablokowanych

  • Fajna sprawa.

    Byłem rok temu - faktycznie inaczej niż zwykle w znanych mi restauracjach.

    • 9 15

  • Oryginalnie, tradycja i przyszłość!!?? (2)

    Jem o 2:00 jestem oryginał, ciekawe jaka to tradycja, ale może to jest przyszłość? Nie ma to nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem!

    • 15 7

    • Leki odstawiłeś?

      Gdzie ktoś pisze coś o zdrowym odżywianiu? Co ma piernik do wiatraka? A poza tym, umżesz po późno zjedzonej kolacji czy co?

      • 5 1

    • Idz do mc Donalda i zobacz co jedzą nasze dzieci i ile ich tam jest! To jest moze tradycja ?!:/

      • 1 0

  • Dramat. (3)

    W nocy to się śpi... Patologia.

    • 23 22

    • Powiedz to lekarzowi jak na nocny dyżur podejdziesz. Napewno przyzna ci rację.

      • 3 4

    • To spij :-)

      • 1 0

    • A ja planuję

      fetę o 4 rano wtedy goście nie przeszkadzają

      • 0 0

  • Kolejna impreza dla wampirów. (1)

    Jedzenie i chodzenie po muzeach nocą, choć za dnia świecą pustką. Plus odstanie swojego w kolejkach...

    • 15 4

    • lepsze to niz siedziec z pilotem na kanapie

      • 0 0

  • Noc "pół ceny za połowę porcji na w połowie przeterminowanych składnikach". (4)

    Pierwsza edycja była świetnym wydarzeniem, ale dziś wszyscy kombinują, jak przyciągnąć głupiego klienta i go jeszcze przyciąć. Ja to omijam, tak samo jak knajpy, które traktują ludzi jak idiotów. Kłamstwo ma krótkie nogi, pamiętajcie o tym szanowni restauratorzy.

    • 21 5

    • Skad wiesz ze kombinują ? Kto? (1)

      • 0 0

      • Gdzie oszukują ?!

        • 0 0

    • Prowadzę restauracje , pracuje gdy jesteście w domach albo na spacerach z dziećmi (1)

      zatrudniam ludzi, płace pensje i podatki, spłacam kredyt ...nikogo nie oszukuje.
      skad ten jad?:(:(:( jak ma sie chcieć w tym kraju ?

      • 2 0

      • Kuchnia przeszłości = przeterminowane żarcie

        • 0 0

  • Życzę wam srogiej kontroli ile pracowników jest na "lewo" lub na "pół etatu".

    Kontrole i kary... To jest program mojej partii. Brak wam kasy w budżecie??? To zróbcie porządek ze złodziejami pracodawcami!!

    • 19 2

  • Dlaczego mam iść do restauracji w nocy?!

    • 19 3

  • Bo korposzczurek ma w domu wielką kuchnię ale tylko na pokaz!!

    Musi zjeść kolację to będzie miał okazje zaoszczędzić kilka groszy.

    • 4 1

  • Czekolada i mięso!?

    • 1 0

  • Ja też zobaczę :) wyjdę z domu i zobaczę co tam dobrego! :)

    • 1 4

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane