- 1 Ugaszono pożar na budowie osiedla (164 opinie)
- 2 Obwodnica Witomina: ogłoszono przetarg na budowę (119 opinii)
- 3 Cmentarzysko traficarów w sopockim lesie (181 opinii)
- 4 Na lotnisku pojawił się kwiatomat (90 opinii)
- 5 Wzięli pod lupę punktualność SKM (70 opinii)
- 6 Cztery opcje do wyboru w pytaniu o płeć (452 opinie)
Trójmiejskie lokale gotowe na przyjęcie gości
Przekonaj się, jak trójmiejskie lokale dostosowały się do wytycznych sanepidu
Odpowiednia odległość między stolikami, dezynfekcja stołów i krzeseł po wizycie każdego gościa, kelnerzy obsługujący w maskach i rękawiczkach czy stosowanie jednorazowych sztućców. Trójmiejskie restauracje, bary i puby skrupulatnie dostosowały się do zasad, które należało spełnić przed ich ponownym otwarciem w poniedziałek, 18 maja. Właściciele lokali z szeroko otwartymi ramionami - i czystym sumieniem - czekają teraz na powrót gości.
Sprawdź listę lokali gastronomicznych w Trójmieście
Wiele osób wciąż ma obawy o swoje zdrowie i unika wychodzenia z domu. Wizyta w restauracji w celu skosztowania wykwintnych potraw czy wypicia drinka w ulubionym lokalu odkładana jest na później. Przedstawiciele branży gastronomicznej mają jednak cichą nadzieję, że mieszkańcy Trójmiasta, zachowując od siebie bezpieczną odległość zaczną w końcu przychodzić do miejsc, w których bywali.
Spełnienie ściśle określonych norm
Pandemia koronawirusa radykalnie zmieniła naszą codzienność. W celu zapobieżenia kolejnym zakażeniom, odpowiednie wytyczne sanitarne zostały wdrożone np. w naszych zakładach pracy, komunikacji miejskiej i sklepach. Nie inaczej było w przypadku restauracji, barów i pubów, które ponownie otworzyły swoje podwoje po okresie "zamrożenia".
Ministerstwo Rozwoju w porozumieniu z Głównym Inspektorem Sanitarnym opracowało szereg ściśle określonych obostrzeń, które bez wyjątku musiały zostać spełnione przed ponownym otwarciem lokali.
Jak to wygląda w praktyce?
Odwiedziliśmy z kamerą wybrane lokale w Gdańsku, Sopocie i Gdyni, aby na własne oczy przekonać się, jak wygląda zastosowanie ministerialnych nakazów w praktyce. Wyniki naszej wizytacji można podsumować krótko. W celu ochrony zdrowia zarówno pracowników, jak i klientów, skrupulatnie zastosowano się do wszystkich zmian. Dzięki temu, właściciele lokali mogą z czystym sumieniem ponownie zaprosić gości pod swój dach.
Czytaj również: Nowe menu, prezenty i promocje. Restauracje wracają po przerwie
- Otworzyliśmy się już w poniedziałek, gdyż na bieżąco śledziliśmy wszystkie wytyczne sanepidu i od razu zastosowaliśmy się do nich. Między innymi rozstawiliśmy stoły z zachowaniem między nimi odległości czterech metrów, stworzyliśmy specjalne strefy dezynfekcji, stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu, a kelnerzy będą nosić maski i rękawiczki. Mamy nadzieję, że dzięki temu nasi goście będą czuć się bezpiecznie. Jesteśmy ogromnie podekscytowani, że wreszcie możemy ponownie się otworzyć. Serdecznie zapraszamy i informujemy, że mamy nowe menu, w którym znalazło się wiele zdrowych pozycji - zachęca Anna Wylężek z restauracji Muszla Gdynia przy pl. Grunwaldzkim 1.
Szerokie zastosowanie artykułów jednorazowych
Większość z dotychczas używanych przez gości przedmiotów będzie przeznaczonych do jednorazowego użytku. Jednorazowe będą np. sztućce, nakrycia na stoły czy karty dań. Tym samym, po każdym użyciu będą one lądować w koszu na śmieci, a kolejni goście będą otrzymywać nowe komplety.
- Ze zdwojoną siłą i motywacją my również otworzyliśmy się już w poniedziałek. Mając na uwadze bezpieczeństwo gości wdrożyliśmy wszelkie, niezbędne obostrzenia. Stoliki i krzesła będą ustawione w odpowiedniej odległości i dezynfekowane po każdej wizycie. Dezynfekowane będą także toalety. W nich, a także przed wejściem do restauracji, pojawiły się dozowniki z płynem dezynfekującym. Kelnerzy będą pracować wyłącznie w maseczkach i rękawiczkach. Ruszamy teraz z nową, letnią kartą dań, w której nie zabraknie, np. pierogów z gęsiną, zupy rybnej czy żeberek. Zapraszamy serdecznie i zapewniamy, że dokładamy wszelkich starań, aby pobyt u nas pozostawił wyłącznie miłe wspomnienia - zachęca Roland Mettel z restauracji M15 przy ul. Mamuszki 15 w Sopocie.
Zaproszenie do odświeżonego wnętrza
Właściciele niektórych lokali wykorzystali miniony okres nie tylko na dostosowanie się do nałożonych obostrzeń, ale również na przeprowadzenie odświeżenia czy kapitalnego remontu wnętrza. Z tego powodu, otwarcie rzemieślniczego browaru i restauracji w podziemiach zabytkowego Central Hotelu w Gdańsku, odbędzie się w piątkowe popołudnie.
- Intensywnie przygotowujemy się i zmieniamy naszą restaurację. Dostosowaliśmy się do wszystkich wytycznych sanepidu. W trosce o bezpieczeństwo gości, m.in. przed i po każdym gościu stoły i krzesła będą dezynfekowane, będziemy używać jednorazowych sztućców i nakryć, a kelnerzy będą obsługiwać ubrani w odzież ochronną. Jesteśmy bardzo pozytywnie nastawieni i czekamy na wszystkich od piątku 22 maja, od godz. 16 - zaprasza Katarzyna Bogucka z browaru PG4 przy ul. Podwale Grodzkie 4 w Gdańsku.
Ludziom brakowało wyjść "na miasto"
Trudno oczekiwać, aby ruch w lokalach szybko wrócił do poziomu sprzed wybuchu pandemii. Z drugiej strony, nasi rozmówcy zgodnie podkreślają, że zainteresowanie nie jest tak słabe, jak można było się spodziewać.
- Wśród naszej załogi panują bardzo pozytywne nastroje. Chcemy, aby goście w naszym lokalu miło spędzili czas i nie czuli dyskomfortu związanego z tą całą sytuacja. W związku z tym nie zrezygnowaliśmy z muzyki granej na żywo w weekendy w naszym ogródku. Poniedziałek był bardzo spokojny, ale w środę mieliśmy prawie komplet gości. Wielu z nich mówiło, że wręcz tęskniło za możliwością powrotu i spędzenia czasu przy naszych stołach. Wcześniej działaliśmy w formie dowozów, ale to przecież nie to samo - relacjonuje Katarzyna Laskowska z restauracji Brovarnia Gdańsk przy ul. Szafarnia 9.
Czytaj również: Ruszają dodatkowe ogródki gastronomiczne w całej Gdyni
- Mieliśmy to szczęście, że już w poniedziałek mieliśmy zajęte kilka stołów, czego - szczerze mówiąc - nie spodziewaliśmy się. Goście byli stęsknieni i ciekawi nowych smaków, które przygotowaliśmy z okazji ponownego otwarcia. Odnotowaliśmy tez spory odzew w naszych mediach społecznościowych. Co rusz spływały do nas pytania, kiedy ponownie otwieramy się. Widać, że stali bywalcy chcą wracać. Na koniec wspomnę, że otworzyliśmy już letnie patio z widokiem na Motławę - uzupełnia Magda Kołada z restauracji Zafishowani przy ul. Tokarskiej 6 w Gdańsku.
Oddech dla lokalnej gospodarki
Na koniec warto wspomnieć o jeszcze jednym aspekcie. Chęć miłego spędzenia wolnego czasu to nie jedyny powód, dla którego warto rozważyć odwiedziny ulubionej restauracji czy baru. Trójmiasto to aglomeracja, w której branża gastronomiczna stanowi istotną gałąź gospodarki. Jej "podcięcie" przełoży się na znaczne zmniejszenie się wpływów z podatków, które odczują wszyscy mieszkańcy.
Wszak pieniądze nie rosną na drzewach, a każda publiczna inwestycja jest przecież finansowana z tego, co niemal każdy z nas - i każdy gastronom - jest zobowiązany zapłacić fiskusowi. Innymi słowy, możliwość złapania głębokiego oddechu przez właścicieli lokali gastronomicznych jest w interesie nas wszystkich.
Miejsca
Opinie (127) ponad 10 zablokowanych
-
2020-05-22 07:03
Ja sie dalej obawiam bliskości innych ludzi wokół mnie. (11)
Takie piętno zostawił na mnie covid i kwarantanna. Tylko na wynos poprosze.
- 37 64
-
2020-05-22 07:17
W sumie słusznie (8)
Zaledwie kilka % populacji według naukowców miało styczność z wirusem. Więc nie, nie zniknie sezonowo, na razie przynajmniej. Jest duża szansa, że w wakacje może się ponownie rozkręcić epidemia
- 7 7
-
2020-05-22 07:26
Jaka epidemia? (6)
Tchorzliwy naród
- 11 11
-
2020-05-22 10:07
powiedz to mieszkańcom Brazylii lub Meksyku... (3)
- 5 3
-
2020-05-22 10:35
porównujesz kraje najuboższe i słaobo rozwijajace się do Polski??!! (2)
Tam jest takie ubóstwo jakiego nigdy w Polsce nie było. Chyba jednak niezbyt znasz się na tym co piszesz.
Favele to jeden wielki syf i gniazdo bidoty.
Pomysl nim coś napiszesz.- 2 2
-
2020-05-23 09:28
A USA , Rosja Włochy, Hiszpania czy Belgia ?
- 0 0
-
2020-05-22 11:01
A co ma bogactwo i biedota do tego?
- 3 2
-
2020-05-22 10:21
epidemia glupoty i strachu (1)
w latach 60-70 odkryto koronavirusy, a Ci sr*ja po gaciach bo w telewizorze powiedzieli, a w necie napisali. Zadnej logiki w sprawdzaniu i przedstawianiu danych.
- 13 5
-
2020-05-22 11:02
O tak, lepiej posłucham głąba z Internetu.
1000 trupów na pewno też się lepiej od tego poczuje.
- 7 2
-
2020-05-22 09:48
A w kuchni , kucharz Ukrainiec bez maski. Kto by w kuchni gdzie niestety jest 60 stopni w masce cały dzień chodził ?
- 7 2
-
2020-05-22 17:36
za dużo paniki
- 0 0
-
2020-05-22 09:44
niki
To sie przenies do jakiejs jaskini
- 3 0
-
2020-05-23 06:59
Hello
Restaurant w Trójmiejscie nie tylko dla Polacy ale również i więcej z nich dla turystów, który pomagali ruszać ekonomia. To nie są restauranty typ kotlet i rosół. Jestem za.
- 1 1
-
2020-05-23 06:36
Ministerstwo śledzia i wódki
Czy ktos tu dba o higienę?
Nie!
Piwo podrozalo.
Barmani bez maseczek i rękawiczek.
Po jednej wizycie mam dość.- 4 0
-
2020-05-23 04:14
Bardzo pieknie i gustownie i dziwi mnie dlaczego
znalazlo sie kilkunastu zgryzliwych krytykow lub zazdrosnikow ktorzy wylewaja zolc tu na forum.
- 2 1
-
2020-05-22 07:10
Czy jest jakaś logika w odmrażanie gospodarki ? (7)
To po co nosić te maski skoro można już chodzić po knajpach ?
Dystans w autobusie, w pracy, w sklepie i wszyscy w maseczkach, a później wszyscy do pubu. Gdzie jest logika?- 46 16
-
2020-05-23 00:51
Po to są absurdalne przepisy
To wszystko po to żebyście roztrząsali absurdalne zalecenia i przez to nie mieli czasu aby dojść do wniosku że ten wirus to ściema , umiera dużo mniej ludzi niż w latach ubiegłych
- 2 0
-
2020-05-22 17:52
Jak ktoś mówił, próbują naprawić to co zepsuli.
- 0 0
-
2020-05-22 08:48
(1)
Tu nie ma logiki. Masz się bać i o nic nie pytać. A jak zbliżysz się bliżej niż dwa metry do kogoś na ulicy, to baba z sanepidu przywali Ci 10.000pln kary, bo może. Oni w tym sanepidzie są jak bolszewicy.
- 12 2
-
2020-05-22 11:05
A i tak było za mało.
Janusz z Grażyną nie zrozumieją, że noszenie maski i dystans chroni innych.
Pewnie wynik tego że za młodu rodzice ich napierdzielali przy każdej okazji i teraz cały system wartości obraca się tylko wokół tego, czy będzie kara...- 0 10
-
2020-05-22 10:27
Logika? (1)
Trudno jej się tu doszukiwać. Przedszkola są otwarte, ale place zabaw juz nie. Dzieci mają siedzieć w zamkniętych pomieszczeniach, zakaz wyjść.
- 3 0
-
2020-05-22 11:03
E, co? Mam przedszkole za oknem.
Dzieciaki latają w najlepsze po podwórku.
- 1 0
-
2020-05-22 09:04
Dystans w Skm
Jaki dystans jak w pociągu Skm wszyscy ściśnięci jak śledzie w beczce na wielu kursach? A Urzad marszałkowski dysponent przewozów ociąga się z przywracaniem dużej częstotliwości ruchu pociągów...
- 8 0
-
2020-05-22 07:06
(3)
Nie pójdę, póki będzie wszystko jednorazowe. I znowu produkujemy góry plastiku i innego śmiecia.
- 87 6
-
2020-05-23 00:48
Niedoinformowanie
Lokal ma obowiazek na zyczenie klienta zaserwowac posilek na jednorazowkach , ale normalnie moze dzialc na ceramice
- 1 0
-
2020-05-22 09:11
Ja tez nie pójde
Obiad za duże pieniądze na plastikowych talerzach,wole zrobić w domu.zjem jak człowiek,nie znosze plastiku
- 6 2
-
2020-05-22 08:00
Ale nigdzie nie ma wymogu, że to musi być jednorazowe. To wymysł tych restauracji. Istnieje wiele miejsc, gdzie zjesz normalnilymi sztućcami i na normalnych talerzach
- 10 0
-
2020-05-22 13:47
(1)
Teraz wyprzedaja wszystkie zamrożone żarcie, które im nie zeszło przez 2 miesiące. Długo, długo nie pójdę.
- 9 2
-
2020-05-23 00:46
Tak rok bedą serwowac mrozonki...
W knajpach oszczędza się przestrzeń magazynową, aby mieć jak najwięcej miejsc na sali, chłodnie przechowują zapasy tylko na kilka dni
- 0 1
-
2020-05-22 07:12
Wcale mi się do knajp nie spieszy. (2)
Mam tani domeczek na peryferiach i zrobię sobie grilla.
- 35 21
-
2020-05-22 07:38
(1)
Grill jest fajny i smaczny,ale raz na jakis dluzszy czas. Tak samo restauracja. Raz na jakis czas tylko dobrze kazdemu zrobu.
- 9 1
-
2020-05-22 17:53
mógłbym grillować codziennie
- 3 1
-
2020-05-22 07:07
(1)
Ja jednak jeszcze poczekam.Rosół i kurczaka z mizerią zjem w domowym zaciszu.
- 40 22
-
2020-05-22 17:44
Ja poczekam na obniżenie cen.
- 0 0
-
2020-05-22 07:24
Czyli trzeba było epidemii (7)
Aby w lokalach dbano o czystość? Ciekawe czy po kuchni dalej biegają szczury i smaży się na starym oleju i podaje przeterminowane napoje :) przypominam że żaden Norweg nie przyjedzie więc pewne triki nie przejdą drodzy restauratorzy :)
- 18 7
-
2020-05-22 07:54
"czy po kuchni dalej biegają szczury i smaży się na starym oleju i podaje przeterminowane napoje" (1)
po co zmyślasz, może jakieś fakty
daj chociażby jeden przykład takiego lokalu- 3 5
-
2020-05-22 17:07
Ma sie oczy to sie widzi. Zgadnij o jakim lokalu mozna mowic, hm?
- 1 1
-
2020-05-22 13:10
Trzeba było epidemii żebyś zaczął myć ręce (1)
- 0 2
-
2020-05-22 17:06
Sam.umyj raczki jak siadasz do komputera zalosny kucharzyno
- 0 2
-
2020-05-22 12:25
Gesslerowa niech sprawdzi hehe beda jaja
- 0 0
-
2020-05-22 07:53
Gdzie ty chodziłeś?
Rozumek. Czasem warto go użyć.
- 3 2
-
2020-05-22 07:39
Ostatnie zdanie to największa bolączką
I największy problem branży gastro.
- 8 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.