• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tu powstawały pierwsze powojenne gdańskie pączki

Marzena Klimowicz-Sikorska
27 lutego 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

Pierwsze powojenne pączki powstały we Wrzeszczu. Dziś receptura jest nieco udoskonalona.


W Trójmieście działają piekarnie z tradycjami, które zatrudniają nawet kilkudziesięciu piekarzy i cukierników. Pellowski, Szydłowski, Kaliszczak - te nazwiska znają wszyscy. Przed tłustym czwartkiem odwiedziliśmy jednak cukiernię, która jest malutka, choć jej tradycje sięgają kwietnia 1945 r.



Pączki robione przez gospodynie z Rokitnicy.

Historia cukierni "Paradowski" przy ul. Wajdeloty 11 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu sięga ostatnich miesięcy II wojny światowej, kiedy to Stefan Paradowski, ojciec Andrzeja Paradowskiego, obecnego właściciela cukierni, założył w tym miejscu piekarnię.

Zobacz jak powstają pączki

- Był to pierwszy taki zakład w Gdańsku w tamtych czasach. Co więcej, do dziś funkcjonujemy pod tym samym adresem - mówi Andrzej Paradowski. - Pomysł na to, by zająć się produkcją ciastek przyszedł z czasem, bo najpierw trzeba było zaspokoić podstawowe potrzeby mieszkańców - dodaje.

Przez tyle lat udawało mu się opierać konkurencji, jaką stanowią supermarkety.

Gdzie kupujesz pączki w tłusty czwartek?

- Pączek kupowany hipermarkecie z prawdziwym pączkiem ma niewiele wspólnego. Jest robiony w piecu, a nie smażony na tłuszczu, do tego ma w sobie mnóstwo konserwantów i jajka z proszku. My stawiamy na jakość i świeżość - zaznacza. - Wszyscy kiedyś robiliśmy te same pączki, na tej samej recepturze. Tyle że jedni dodawali więcej spirytusu, inni żółtek. Potem przez lata każdy sam udoskonalał swoją recepturę. Sukces naszych pączków opiera się głównie na żelaznej technologii z jednej strony, a z drugiej - nie żałujemy składników, głównie żółtek i dodatków, które wzbogacają smak i powodują, że pączek jest aromatyczny.

Zobacz także: cukiernie i piekarnie w Trójmieście

Mimo że od lat jego wyroby cieszą się uznaniem nie tylko mieszkańców Wrzeszcza, w ten tłusty czwartek nie zrobi 10 tys. pączków, jak zwykle, ale o połowę mniej.

- Jesteśmy od kilku miesięcy na placu budowy, w środę, dzień przed tłustym czwartkiem koparka zaczęła rozbijanie chodnika. Nie wiem, czy nawet stali klienci będą w stanie do nas dotrzeć. Skutki remontu, skądinąd bardzo potrzebnego, odczuwam bardzo boleśnie - przyznaje.

Przeczytaj też o remontach na Dolnym Wrzeszczu.

Miejsca

Opinie (184) 9 zablokowanych

  • Pązcki

    Chciała bym zjeść ale nie mogę bo jestem chora na celiakie od 40 lat , zjem coś nie takiego to zaraz jestem chora . Smacznego dla tych którzy mogą ...

    • 1 0

  • Te nazwiska

    nic mi nie mówią , dlaczego wypowiadacie się za wszystkich ?????

    • 0 2

  • w ocenie kosuenckiej pączka (ostatnie miejsce)

    Dziesiąte na dziesięć ocenianych - ostatnie miejsce w ocenie konsumenckiej. To świadczy o zaprzepaszczeniu tradycji przez obecnych właścicieli. Przykre, ale prawdziwe

    • 0 0

  • Świetne

    pączki i nie tylko. Tu kupowałam słodkości dla swoich, dziś dorosłych, dzieci...

    • 1 0

  • Pączki w marketach to tragedia!

    Zamrożone ciasto nie dokońca rozmrożone i bez smaku - tak bywa i co z tego, że cena niższa

    • 4 0

  • piekarnio cukiernia (1)

    Takie ciastka jak były u "PARADOWSKIEGO' to nigdy więcej nigdzie nie jadlam.
    Codziennie przed pójściem do szkoły,maslana bułeczka, a polekcjach tortowe ciasteczko. Ale to było bardzo dawno!

    • 2 0

    • Jak codziennie a raczej dwa razy dziennie to ile wazylas? I kasę miałaś.

      • 0 0

  • Heveliusz

    W hewelku jeszcze pare lat temu byly super ale cukiernia sie zamknela sami tez krecili lody kasate.

    • 1 0

  • .. tylko w przyszłym roku nie kupujcie u Lidla za 0,44gr

    ... w smaku papier toaletowy!!!!

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane