Fakty i opinie

Tu powstawały pierwsze powojenne gdańskie pączki

Pierwsze powojenne pączki powstały we Wrzeszczu. Dziś receptura jest nieco udoskonalona.


W Trójmieście działają piekarnie z tradycjami, które zatrudniają nawet kilkudziesięciu piekarzy i cukierników. Pellowski, Szydłowski, Kaliszczak - te nazwiska znają wszyscy. Przed tłustym czwartkiem odwiedziliśmy jednak cukiernię, która jest malutka, choć jej tradycje sięgają kwietnia 1945 r.



Pączki robione przez gospodynie z Rokitnicy.

Pączki robione przez gospodynie z Rokitnicy.

Historia cukierni "Paradowski" przy ul. Wajdeloty 11 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu sięga ostatnich miesięcy II wojny światowej, kiedy to Stefan Paradowski, ojciec Andrzeja Paradowskiego, obecnego właściciela cukierni, założył w tym miejscu piekarnię.

Zobacz jak powstają pączki

- Był to pierwszy taki zakład w Gdańsku w tamtych czasach. Co więcej, do dziś funkcjonujemy pod tym samym adresem - mówi Andrzej Paradowski. - Pomysł na to, by zająć się produkcją ciastek przyszedł z czasem, bo najpierw trzeba było zaspokoić podstawowe potrzeby mieszkańców - dodaje.

Przez tyle lat udawało mu się opierać konkurencji, jaką stanowią supermarkety.

Gdzie kupujesz pączki w tłusty czwartek?

od lat w tej samej cukierni 27%
w osiedlowym sklepie 12%
w supermarkecie 6%
w różnych miejscach, nie widzę wielkiej różnicy w ofercie 33%
nie kupuję, bo nie jadam pączków 12%
nie kupuję, bo sam(a) robię 10%
zakończona Łącznie głosów: 858
- Pączek kupowany hipermarkecie z prawdziwym pączkiem ma niewiele wspólnego. Jest robiony w piecu, a nie smażony na tłuszczu, do tego ma w sobie mnóstwo konserwantów i jajka z proszku. My stawiamy na jakość i świeżość - zaznacza. - Wszyscy kiedyś robiliśmy te same pączki, na tej samej recepturze. Tyle że jedni dodawali więcej spirytusu, inni żółtek. Potem przez lata każdy sam udoskonalał swoją recepturę. Sukces naszych pączków opiera się głównie na żelaznej technologii z jednej strony, a z drugiej - nie żałujemy składników, głównie żółtek i dodatków, które wzbogacają smak i powodują, że pączek jest aromatyczny.

Zobacz także: cukiernie i piekarnie w Trójmieście

Mimo że od lat jego wyroby cieszą się uznaniem nie tylko mieszkańców Wrzeszcza, w ten tłusty czwartek nie zrobi 10 tys. pączków, jak zwykle, ale o połowę mniej.

- Jesteśmy od kilku miesięcy na placu budowy, w środę, dzień przed tłustym czwartkiem koparka zaczęła rozbijanie chodnika. Nie wiem, czy nawet stali klienci będą w stanie do nas dotrzeć. Skutki remontu, skądinąd bardzo potrzebnego, odczuwam bardzo boleśnie - przyznaje.

Przeczytaj też o remontach na Dolnym Wrzeszczu.

Opinie (182) 9 zablokowanych

  • Uwielbiam pączki

    Szkoda że jada się je tylko raz w roku.

    • 36 117

  • :)

    Życzę milego dnia i smacznych pączków!ja nie moge jeść nic co jest slodkie wiec zjedzcie za mnie :)

    • 49 7

  • pójdzie wam w biedra...

    a jutro będą super artykuły: jak się odchudzić...hahhaa

    • 76 10

  • Przed laty wracając ze szkoły kupowałem w tej cukierni rurki z (prawdziwą) bitą śmietaną. Do domu miałem półtorej rurki, szedłem od dworca. Gdzie mieszkałem?

    • 54 10

  • Czyli tradycyjne zadanie na dziś

    Zjeść pączka i spróbować się nie oblizać

    • 36 4

  • ? raz w roku? W inne dni nie sprzedają? Nie można usmażyć sobie? Nie rozumiem :D

    • 61 8

  • Bomba kaloryczna...

    uuuuwielbam takie bombardowanie

    • 21 5

  • w tunelu?

    • 36 2

  • nie wiem gdzie mieszkałeś ale myślę ze do dziś lubisz rurki z bitą śmietaną.

    • 27 4

  • Gdzie w Gdyni warto kupić pączki i faworki ?

    Mieszkam tu od 3 miesięcy i tego jeszcze nie wiem .

    • 8 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.