• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wojna na półtusze

TG
8 września 2004 (artykuł sprzed 19 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Zakazane - dozwolone
Potwierdzają się nasze wątpliwości o wznoszonej przy ulicy Reja we Wrzeszczu przez podwarszawską firmę Bruno Tassi największej na Pomorzu rozbieralni mięsa. Wiadomość potwierdził nam już wicedyrektor spółki Emil Frąckiewicz.Zaskoczenie taką inwestcją wyraziło ministerstwo rolnictwa, a przedsięwzięcie oprotestował cech wędliniarzy. Frąckiewicz jednak zapewniał, że jest za zdrową konkurencją i wszystkie wymagane zezwolenia na budowę posiada.

Tymczasem dyrektor wydziału architektury Urzędu Miasta, Andrzej Duch, przyznał, że ma jedynie dokumentację sprzed pięciu lat na hurtownię spożywczą. Jej inwestorem miałaby być spółka Kaub Gerhard.

- Jeśli jednak Tassi wystąpi o zmianę przeznaczenia obiektu i podeprze to wymaganymi dokumentami, zgodę z magistratu na rozbieralnię mięsa dostanie - powiedział dyrektor Duch. Na razie jednak nie może znaleźć rejestru wydania dzienników budowy, które mogą stwierdzić legalność obecnej inwestycji. Firma JG od 1999 roku miała bowiem dwa lata na rozpoczęcie stawiania hurtowni. Jeśli tego nie zrobiła - Tassi nie może teraz budować. W urzędzie nie ma też śladu o zamianie inwestorów. Rozbieralnia mięsa to inna działalność niż hurtownia i wymaga zupełnie innej procedury urzędowej.

Przy produkcji uciążliwej dla otoczenia wymaga się m.in. szczegółowych raportów z dziedziny ochrony środowiska oraz obowiązuje społeczna debata w tej sprawie. Dyrektor Duch nie widzi jednak powodu by prace na Reja wstrzymywać, bo od tego jest nadzór budowlany. A jego powiatowy szef Władysław Wróbel kontrolę wczoraj zapowiedział. Podobnie wojewoda Cezary Dąbrowski.

- W szybkim czasie skieruję tam wszystkie służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo w regionie - mówił m.in. o służbach sanitarnych i weterynaryjnych. Zareagował też prezydent Paweł Adamowicz. - Firma Tassi jako inwestor nie jest nam znana i mamy wrażenie, jakby do Gdańska chciała wejść tylnymi drzwiami. Na łamanie prawa nie pozwolę - mówił Adamowicz.

Jego zastępca ds. budowlanych, Wiesław Bielawski twierdzi zaś, że jeśli inwestycja ta jest niezgodna z planami zagospodarowania przestrzennego dla tego regionu, to rozbieralni tam nie będzie. Obecne zakładają na Reja m.in. hurtową działalność detaliczną. Zapisu o produkcji, także tej uciążliwej brak.
Głos WybrzeżaTG

Opinie (56)

  • Bruno Tassi powinno być otwarte !!!

    Uważam że ta hurtownia powinna być otwarta. Jak to się mói biznes is biznes. To że mają konkurencyjne ceny to dobrze może nasze zakłady na pomorzu nauczo się dbać o klijenta, a nie zarabiać na nim. Bruno nie ma takiej polityki chodzi im o zaspokojenie potrzeb klijenta i żeby był zadowolony. A to że będą rozbierać mięso to chyba nic nie przeszkadza. Jakoś jak Centrum Mięsne K&K działało na Reja i rozbierali tam świnie to chyba nikomu nie przeszkadzało. Mysle że każdy mi przyzna rację bo to jest prawda.

    • 0 0

  • DO PREZYDENTA ADAMOWICZA w sprawie rozbieralni na Zielonym Trójkącie

    Panie Prezydencie mam nadzieje, ze Pan sie opamięta i nie dopuści do powstania tego rodzaju zakladu w środku miasta. Zielony trojkąt i tak ma wystarczajaco duzo "atrakcji turystycznych" w postaci śmierdzącego kanału, kominów elektrociepłowni i na dodatek masztu ery, ktory doskonale wkomponował sie do krajobraz osiedla. Mieszkancy Zielonego Trojkąta trzeba działać!! Nie dopuśćmy do tego by mieszkanie na tym osiedlu- liczącym kilka tysięcy ludzi- stało się nie do zniesienia. Proponuję zrobić listę i pozbierać podpisy przeciw tej budowie.

    • 0 0

  • Monopolista to firma majaca powyzej 50% udzialu w rynku, a firma Bruno Tassi takiego udzialu na pewno nie ma, wiec o jakim monopolu mowimy? Prawda jest o tyle okrutna, ze prawo rynku preferuje tego lepszego a nie slabszego i to chyba dla hurtownikow z Trojmiasta jest najsmutniejsze. Jak hipermarkety budowali, ktory zniszczyl setki malych sklepow to bylo dobrze. Roznica tylko w tym ze nikt francuskiej czy niemieckiej firmie nie podskoczy, a Polaka wszyscy zniszczyc chca i boli ich gdy ma.

    • 0 0

  • Ja wolę bar mleczny przy długiej...

    • 0 0

  • fajna wystawa była ostatnio w galerii fotografii koło kościoła Mariackiego nt Krewetki. Fajne czarno białe zdjęcia z baru legendy, gdzie wszyscy bywali. Ja też! Było super!

    • 0 0

  • gdy mieszkalam w Gdansku to zawsze chodzilam na smazona rybke.
    a mojej mamie jak sie nie chcialo obiadu robic to wysylala nasza troke do krewetki na obiadek:)
    tutaj jest w srodku miasta jedna restauracja ze smazonymi rybkami, a ze pracuje poza miastem to jakos mi nie po drodze tam.

    • 0 0

  • Najlepszy jest kurczak z prodiża z chrupiącą skórką mmm ale ostatnimi laty polubiłem ryby, są zdrowsze a polubiłem je podczas pobytu w krajach sródziemnomorskich, tam dużo ryb jedzą.

    • 0 0

  • a zjadlam sobie tego zgrrilowanca, jeszcze nie zalatywal padlina hihihi
    moze dopiero co waznosc stracil:)

    • 0 0

  • Podobno grilują te, które straciły już termin ważności jako świeże nie pachną najpiękniej. ;).
    Ale ja też lubię pieczone kurczaki.
    Podejrzewam,że ta największa rozbieralnia mięsa na Reja to będzie przygotowalnia exportu do Rosji. Tony mięsa tu będa zwozić.

    • 0 0

  • a ja sobie po pracy kupilam zgrilowanego kurczaczka,
    wiaterek przyniosl tak intensywny zapach,
    ze nie moglam sie pokusie oprzec.

    a ta wojna na poltusze jakas afera mi pachnie.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane