- 1 Rezerwiści idą na ćwiczenia. Kto najpierw? (507 opinii)
- 2 Nie wiedzą, kto leży w tych grobach (78 opinii)
- 3 Był senator skazany na więzienie (283 opinie)
- 4 Mała uliczka, duży problem (231 opinii)
- 5 Nowe podziemne zbiorniki w Akwarium (139 opinii)
- 6 Zbiórka na leczenie psów z pseudohodowli (135 opinii)
Wyróżnione stoiska na Jarmarku św. Dominika
Połowa Jarmarku św. Dominika za nami. Jak co roku przyznano nagrody i wyróżnienia dla najlepszych stoisk. Po raz pierwszy laureatów wybrano szybciej, aby goście i turyści zdążyli ich odwiedzić, a docenieni wystawcy mogli chwalić się sukcesem przez ostatni tydzień imprezy.
Jarmark ma wiele twarzy. I choć lokalizacja wydarzenia od lat jest niezmienna, to zmieniają się stragany, wystawcy i oferowane przez nich towary. To prawdziwa karuzela produktów, smaków i zapachów. Kupimy tu wszystko - od przysłowiowego mydła do powidła. Znajdziemy kolorowe wianki ze sztucznych kwiatów, biżuterię ze srebra, tytanu, bursztynu, a nawet z porcelany z recyklingu, wyroby rzemieślnicze, wytwory sztuki użytkowej, ręcznie robione maskotki, pamiątki z Gdańska, ubrania, wyroby ze szkła, skóry i futra, torby płócienne i filcowe, szyte na miejscu worki, szale z jedwabiu, ręcznie wytwarzane obrusy, dekoracje do domu. Długo by wymieniać...
W tym roku komisja złożona z przedstawicieli Międzynarodowych Targów Gdańskich, pracowników Urzędu Miejskiego oraz reprezentantów lokalnych mediów pod przywództwem Piotra Dzika, radnego miasta i restauratora, przyznała dwa Grand Prix i dwa wyróżnienia.
Czytaj więcej o Jarmarku św. Dominika
W kategorii "Rzemiosło" Grand Prix trafiło do małżeństwa - Tyśki Lewandowskiej i Piotra Łańcuckiego, oferujących dzieła Pracowni Twórczej Avocado oraz firmy 4Rest (stoisko nr 44 przy ul. Grobla III).
Znajdziemy tu projektowane na zamówienie trójwymiarowe mapy morskie, a także meble eko i akcesoria z drewna, jak np. zegary ścienne, lampy, a nawet męskie muchy. Produkty powstają przy użyciu techniki upcyklingu - z wykorzystaniem odpadów, materiałów zużytych, które dostają drugie życie. Artyści prowadzą w Gdańsku pracownię, warsztat oraz showroom, a także sprzedaż internetową.
- Na Jarmarku św. Dominika wystawiamy się już drugi raz. W tym roku zainwestowaliśmy w większe stoisko i to była dobra decyzja. Jesteśmy zadowoleni, ruch jest spory, ludzie oglądają, kupują - czego chcieć więcej? - cieszy się Tyśka Lewandowska, właścicielka Avocado.
Wyróżnienie w kategorii "Produkt rzemieślniczy" przyznano serii kosmetyków naturalnych i pielęgnacyjnych z kwasem, olejem i pyłem bursztynowym, których wytwórcą jest firma Ambersmell z Rumi (stoisko nr 42 przy Straganiarskiej).
- Pierwszy raz wystawiamy się na Jarmarku i jest nam miło, że nasze stoisko cieszy się sporym zainteresowaniem. Oferujemy kosmetyki z naturalnym kwasem bursztynowym, pozyskanym z bursztynu bałtyckiego, a także z olejkami z kokosa, paczuli i kardamonu, ekstraktami kawy, trawy cytrynowej i nagietka. Są to kosmetyki bez parabenów, silikonów, olei mineralnych, syntetycznych barwników i zapachów - mówi Barbara Jankowska.
Grand Prix w kategorii Produkt spożywczy powędrowało do Żuławskich Smaków (stoisko nr 7 na Targu Węglowym) - Zrzeszenia rolników i drobnych producentów z Żuław i okolic za regionalne specjały: sery długodojrzewające, kajmak z solą morską, nalewki i miody pitne.
Niesycone miody pitne wyrabiane są według tradycyjnej receptury, nie są poddawane obróbce termicznej, przez co zachowują naturalne właściwości miodów pszczelich, z których są wytwarzane. To specjalność Destylarni Piasecki. Tradycyjny kajmak bez dodatku tłuszczów trans zawdzięcza brązowy kolor naturalnej karmelizacji cukru i produkowany jest przez rodzinną manufakturę Polder w Bobrowie.
- Naszym flagowym produktem na Jarmarku są długodojrzewające sery - trzymiesięczny "Brylant", sześciomiesięczny "Szeneker" i tradycyjny ser żuławski "Werderkäse", wyrabiany według XVII-wiecznej receptury, która została odtworzona przez zespół pasjonatów sztuki serowarskiej oraz historyków regionu z Żuławskiego Domu Sera w Żelichowie-Cyganku. Produkowany jest przez Spółdzielnię Mleczarską w Skarszewach - opowiada Joanna Zarębska.
Nagroda Grand Prix została przyznana nie tylko za oryginalne produkty, ale też za przemyślany wygląd stosika spójny z ofertą gastronomiczną. Stragan stylizowany jest na dom podcieniowy, został zaprojektowany i wybudowany specjalnie na Jarmark.
Wyróżnienie dla produktu spożywczego otrzymała firma Z innej parafii z Gdańska za świeżo wyciskany sok z trzciny cukrowej (stoisko nr 25 przy Grobli III).
Orzeźwiający sok wyciskany na oczach klientów z łodyg trzciny cukrowej powstaje za pomocą specjalnej maszyny sprowadzonej z Azji. Jest to specjalna prasa, która zgniata łodygę na drobną miazgę i działa jak wyciskarka do soku.
- Sok ma właściwości zdrowotne, uzupełnia poziom energii i cukrów utraconych podczas intensywnych treningów fizycznych, jest bogaty w elektrolity, poprawia wydajność organizmu i opóźnia wystąpienie uczucia zmęczenia. Pomysł przywiozłem z Azji, trzcinę sprowadziłem z Kolumbii, jest to nowość na naszym rynku lokalnym - przyznaje Michał Drygalski z Gdańska.
Jarmark trwa do 19 sierpnia. Ostatniego dnia odbędzie się ceremonia zakończenia, podczas której laureaci otrzymają statuetki i dyplomy.
Wydarzenia
Opinie (145) 9 zablokowanych
-
2018-08-10 17:40
Nie doczytalem ile ??????????? sianka za .. (1)
Za ten soczek z grobli - z trzciny :)
- 10 1
-
2018-08-11 11:12
soczek z moczu bezdomnych
to z trzciny motławskiej :) nasączonej wcześniej moczem bezdomnych mniam polecam 1
- 0 3
-
2018-08-10 17:40
A możeby tak zamiast oscypka sprzedawać śledzika?
- 27 1
-
2018-08-10 18:19
Gust jurorów...
Żenada...ot znawcy...
- 10 3
-
2018-08-10 18:38
(1)
Najlepsze stoiska byly tych Januszy, ktorzy parkowali na Dlugim Targu czy na chodnikach. Dla nich nagroda budynia czyli tydzien w jednej celi ze spaslakiem-szambonurkiem w ramach programu cela+.
- 11 5
-
2018-08-10 20:59
Spaślak szambonurek odwiedził dzisiaj sobieszewo! A jaki świecący był! Niczym ruski order !!!!
- 3 2
-
2018-08-10 22:19
źle oznaczony Krym na mapie 3D - nie kupuję
- 2 4
-
2018-08-10 22:35
Smierdzi zjelczalym budyniem.
- 3 3
-
2018-08-10 23:23
Żuławskie Samaki bardziej przypomina kabaret a nie stoisko (1)
Nietrzeźwi pracownicy nie będący w stanie trafić napojem z butelki do kubka podczas obsługi. Wulgarni nie mili i w dodatku kapelanie pijani brudni i śmierdzący. Jeśli ktoś szuka zaczepki i atmosfery niczym na melinie to polecam, całej reszcie gorąco odradzam.
- 7 3
-
2018-08-11 14:11
Świetna obsługa piękne dziewczyny, nikogogo pijanego ani brudnej nie widziałam, dziwny komentarz
- 1 0
-
2018-08-11 08:41
Pajda Plus Cebulka.... powiem wam coś i nie jest to żart.
Smalec to najzdrowszy tłuszcz, zdrowszy nawet od oliwy z oliwek.
Polecam zbadać temat.- 6 1
-
2018-08-11 10:10
Jestem rozczarowana...
Jestem bardzo rozczarowana asortymentem dostępny m na Jarmarku.Smutne ale prawdziwe.
- 7 2
-
2018-08-11 12:15
Drożyzna
i wieśniactwo. Cepeliada. COŚ się zepsuło. Lata temu było znacznie lepiej i ciekawiej. Teraz żenada
- 8 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.