Fakty i opinie

Z kamerą w Browarze Amber

Najnowszy artukuł na ten temat

Lody Calypso mają już 60 lat

Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.



Ile piw wypijasz w tygodniu?

nie pije piwa 21%
2-4 31%
4-6 12%
powyżej 6 36%
zakończona Łącznie głosów: 1791
Bielkówko to wieś kaszubska licząca 1,3 tys. mieszkańców, oddalona zaledwie 15 km od Trójmiasta. To tutaj mieści się Browar Amber, w którym od 23 lat produkuje się piwo według tradycyjnych receptur. Dziś to jeden z największych i najnowocześniejszych browarów regionalnych w Polsce, a jego roczne maksymalne moce produkcyjne to 200 tys. hl.

Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc

Warzelnia, fermentownia, butelkownia

Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.

- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.

Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.

Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce

- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza

- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Browar Amber w żółtym przewodniku

Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.

Opinie (138) 5 zablokowanych

  • Jak dla mnie Żywe to najlepsze piwo! (25)

    • 109 26

    • (16)

      Niewiele piłeś.. Amber przy piwach kraftowych smakuje jak (z pewnymi wyjątkami) koncerniak. Porównaj na rate beer com.

      • 5 59

      • Wkurzają mnie już tacy piwosze-neofici (12)

        co to całe życie walili harnasie za 1,99 i inne tatry, a teraz nagle koneserzy piw kraftowych.

        Pół biedy, jak ustawiasz się na piwo w plenerze. Teraz każdy monopolowy musi mieć w lodówkach jakieś ciachany palone, kormorany niskosłodzone i inne żywe bezglutenowe, nabierze sobie taki 6 różnych do siatki i zadowolony nie truje czterech liter. Ale nie daj boże kup sobie piwo jakiegoś większego browaru. Nie mówię to o obiektywnie tragicznych harnasiach, żubrach czy innych tyskich, ale normalnych piwkach typu perła czy Łomża, co to przyjemnie obalić latem bez kontemplacji bukietu smakowego. Zaraz się zaczyna:

        - hurrr durrr co ty pijesz, koncernowe siki, wali tekturo, za tyle samo mogłeś mieć ekokraftowy CIEMNY PRZENICZNY LAGER PILS PALONY JASNY PEŁNY z BROWARU KOCZKODAN, mmm, pacz jakie to dobre, wyliżem jeszcze butelke po wypicu!!!!!!!

        Nieważne, że 5 lat temu sami spuszczali się nad „perło export”, bo okazało się, że istnieje poniżej 4 zł coś nie wali żółcią jak harnaś i nie chce się rzygać wypiciu 7.

        Prawdziwa jazda zaczyna się przy próbie ustawienia w jakiejś knajpie. Lokale z wyborem mniejszym niż 15 gatunków piw kratowych albo belgijskich czy niemieckich odpadają. Rzut oka na kartę wystarczy, i już trzoda:

        - o, nie ma południowosakosńskiego stouta 16894 IPA uberchmielone 69 IBU z browaru Himmler, wychodzimy, co mie tu jakimś sikiem pizner urkłel chco otruć!
        Koniec końców po sprawdzeniu wszystkich lokali z jedzeniem lądujesz w jakimś speluno pubie ze słabą muzyką i wyborem 10 0000 piw o kretyńskich nazwach typu „atomowy morświn”, „natarcie pszenicy” albo o nazwach na zasadzie „super długa nazwa procesu technologicznego+nazwa wioski, z której jest browar”

        -pacz, to je super lokal, to je wybór, mmm, ukraińskie piwo pszeniczne środkowej fermentacji wysokohmielone palone otwartej ekstaktacji w niedomknietej kadzi browaru Jabolon, w schłodzonym kuflu, tak jak mówił Kopyr na blogu, boże, jakie to dobre, mmm…

        I żłopie tą zupę o konsystencji ekskrementów, co to do niczego nie podobna. To tyle żali na dziś, gorzej jak spotka się dwóch takich januszy koneserów piwa i dyskutujo całe spotkanie, ale to już temat na inną opowieć, jak chcecie, to napisze…

        • 124 15

        • W sedno.

          • 30 2

        • Perełka jest super :) (1)

          • 16 9

          • Perła Export

            Nie jest zła :)

            • 2 2

        • Nieśmieszny i powtarzalny trefniś, to jednak żenada...

          • 7 16

        • ale piwo koczkodan to szanuj. one powstaje z koczkodanich odchodów i dlatego w trakcie spożycia czuc specyficzna nutkę zapachową (1)

          a i samo rozpływa się w ustach...

          p.s. gratki za wpis, a dokładniej za skopiowanie z wykopu ;)

          • 25 1

          • usuń konto gimbeuszu

            • 3 10

        • koniecznie napisz

          bo dobrze się to czyta

          • 5 0

        • W kółko i na okrągło, pod każdym artykułem, w którym wspomina się o piwie

          jakiś cep wkleja ten sam, kopiowany tekst.

          • 14 4

        • ALe kopiujesz trollu te same teksty pod każdym artykułem o piwach.

          • 7 3

        • Ja piję żywieckie z biedy, to też siki?

          • 2 1

        • Chcemy

          Napisz

          • 2 1

        • Ortografia

          Znasz się na piwach i nie wiesz jak się pisze pszenica !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

          • 1 1

      • nie zapominij jeszcze dodac wpisu mędrka w temacie o serach, że to jadasz takie co dojrzeawją od czasów napoleona, a banany to

        • 2 4

      • Na prawdę? (1)

        A znasz w ogole pojęcie słowa koncern I pojęcie rzemiosła ?
        Mogę Ci przytoczyć przynajmniej 30 przykładów piw jak to mówisz kraftowych które są niepijalne

        • 3 0

        • Dawaj. Nauczymy się co pomijać w kondumpcji.

          • 2 0

    • Tak, nie ma jak Żywe (1)

      Dla mnie najlepsze piwo ze wszystkich, jakie kiedykolwiek piłem. Choć wiadomo, gusty są różne i znam osoby, którym Żywe nie podchodzi.

      • 15 2

      • warnijskie jest lepsze z Kormorana, wielozbożowe, mętne, pyszne

        ale chyba już go Kormoran nie robi, za drogie było
        ale ja tylko to piłem,
        jak nie było warnijskiego to wtedy Żywe
        ale to możę być tylko kwestia indywidualnej preferencji

        • 2 0

    • Syf jakich mało! (1)

      • 3 18

      • a tu jesteś, myślałem, że już cię nie zabaczymy

        ale jak zwykle na posterunku

        • 2 0

    • K. piwa nawet nie stało

      pomyje.

      • 2 23

    • Dla mnie Grand

      Super porter z ambera

      • 9 1

    • ... zdecydowanie dla mnie tylko żywe !

      • 5 0

    • w tej półce cenowej też bym je wybrał

      • 1 0

  • (3)

    Dobre piwo nie jest złe. Niemcy robią bardzo dobre piwo. Małe browary z Bawarii są świetne.

    • 36 60

    • Dostałeś minusy od znawców :) super piwko od mnichów.

      • 9 2

    • Mam gdzieś niemieckie produkty
      Ps. Passata b5 też nie mam

      • 9 3

    • potwierdzam,np piwo wędzone w Bambergu pychaaa

      • 0 0

  • Amber (7)

    To nowy browar, a czemu padl jesli mozna tak nazwac heweliusz i cala reszta podobnych firm?

    Amber spoko, choc kiedys sam amber zwykly kojarzyl sie dla zurmenow i pijaczyn. Teraz to juz spoko wytwory, smakosze tylko wszystko w umiarze

    • 63 4

    • (6)

      Browar gdański już dawno zamknięty, osiedle stoi.
      Nasze pyszne Gdańskie,Heweliusz czy Kaper Królewski strawił i zarnotrawił Hajneken do spółki z EB

      • 35 0

      • Po prostu doprowadzili do upadłości

        • 22 3

      • Nie Heineken tylko Grupa Żywiec (4)

        • 24 2

        • Dlatego nie piję jednego i drugiego szajsu (1)

          • 22 2

          • Tylko specjal?

            ;-)

            • 1 7

        • A Grupa Zywiec do kogo nalezy?

          • 4 1

        • Dobrze napisał heineken

          Grupa Żywiec to prawdopodobnie jedyny browar na świecie, który został wykupiony przez Heinekena i pozostał przy swojej nazwie. Praktycznie wszystkie browary z całego swiata, których właścicielem jest Heineken maja wybite na puszkach/butelkach jako producenta Haineken Company

          • 11 1

  • Piwko (1)

    Najlepsze to to kolejne ;)

    • 60 1

    • Najlepsze przed Tobą

      • 0 4

  • (8)

    Ambery w biedronce jakoś inaczej smakują...

    • 58 5

    • To mit, trafiają tam te same partie co do innych sklepów (2)

      Prawdopodobnie piwo z biedy jest lepszej jakości niż gdzie indziej gdyż piwo psuje się od długiego stania na półkach w nieodpowiedniej temperaturze i oświetleniu. W biedzie stoi najkrócej.

      • 18 5

      • (1)

        Tyle że w tzw zwykłym sklepie kupisz w butelce zwrotnej a w biedrze nie.....może i zawartość inna jest

        • 5 5

        • w

          Zawartośc butelki ta sama. Potwietrdzam

          • 3 5

    • (1)

      Dobre piwo zaczyna się powyżej 4 zł, niestety, taka prawda. Za 2 zł nie kupisz sztosa, możesz co najwyżej napić się wody.

      • 12 9

      • a jeżeli piwo kosztuje normalnie w detalu 4.99 ale w biedrze jest promocja i kosztuje 3,99.

        czy to oznacza, że już jest niedobre? mireczek znawca browarków. Ogólnie picie alkoholu jest dla słabych ludzi, tak samo jak palenie papierosów. Ale każdy ma swoje życie i swój organizm, to jego sprawa jak je psuje

        • 12 9

    • Bo piwo musiiiiiiiiiii ! Stać w lodówce a nie na półce! (1)

      • 14 0

      • W piwnicy

        • 7 0

    • Tematy biezace

      Ambery i nie tylko wszystkie piwa w Biedronce. Inaczej smakuja bo sa rozdrabniane inny sklad.

      • 0 0

  • Mała poprawka do mteriału.

    W butelkowni piwa się nie produkuje tylko butelkuje. Poza tym materiał fajny, można by następnym nakręcić o rodzajach piwa(i różnicach między nimi) warzonych w browarze Amber.

    • 46 1

  • Butelki bezzwrotne (3)

    Wszystko fajnie, piwo pyszne, ale butelki powinny być wszystkie zwrotne!

    • 111 7

    • Po co jak bycie eko nie jest już cool...

      • 4 10

    • także plastykowe

      ale to już w gestii Ministerstwa Niszczenia Środowiska

      • 14 4

    • Wręcz przeciwnie

      Butelki bezzwrotne to same zalety. Dopóki nie będę mógł oddać butelek w dowolnym sklepie bez paragonu i otrzymać za nie gotówkę, wybieram tylko bezzwrotne.

      • 27 5

  • Pijcie dużo piwa, a dna moczanowa sama przyjdzie... (1)

    Piwko, tylko jedno przy sobocie po robocie;))

    • 6 78

    • Chyba dodałeś za dużo żółci bydlęcej do wpisu ;)

      • 20 1

  • Jeden z nielicznych polskich browarow (7)

    dobrze, ze w naszej okolicy.

    • 70 8

    • (4)

      Nielicznych? Hmm

      A Artezan, Pinta, Kormoran, Browar na Jurze, Ciechan, Browar Spółdzielczy, Piwne Podziemie, Czarnków, Browar Jagiełło, Jabłonowo, Witawa, Faktoria, Browar Profesja, AleBrowar, Doctor Brew, Koreb, Browar Łańcut i wiele innych...?

      Masz jeszcze jakieś wątpliwości? :)

      • 12 11

      • A ile bylo w 1989r? (2)

        Masz jeszcze jakies watpliwosci?

        • 13 6

        • Mamy rok 2017, niebawem 2018, a Ty nadal żyjesz w 89'? Oj Janusz, wyjdź czasem ze swojej kamunałki i zobacz jak zmienił się świat. :D

          • 13 11

        • No, inaczej niż w 1835. Nie mam wątpliwości. :-P

          • 7 6

      • Jakoś nie słyszałem o żadnym oprócz Ciechana, ale w innym kontekście :)

        • 1 0

    • Jest jeszcze dobry browar w Sztumie (1)

      Polecam

      • 0 0

      • i w Kłoscierzynie

        • 0 0

  • szkoda, ze nie napisaliście jakie mają piwa i czym się wyróżniają (13)

    • 31 4

    • (3)

      APA - nuty żywiczne, cytrusowe, amerykańskie chmiele, średnia goryczka
      IPL - India Pale Lager, trochę ziołowe, mętne, goryczka z polskiego chmielu i nuty chmieli amerykańskich
      Grand porter - palone, ciemne, czekoladowe, dla miłośników porterów
      Seria po godzinach - warta uwagi
      Stout - palone, az w wedzonosc, kawowe. Barwa czarna, piana drobna, utrzymujaca sie. W smaku kawowe, wytrawne, lekkie. Bardzo w stylu. Goryczka srednia, srednio palone. Wysycenie wysokie, mogloby byc mniejsze. Dobry stout.

      Madagaskar - mocno cytrusowe, bergamotka, mętne, nuty wręcz tropikalne, pijalne, dobre na upalny dzień, podawać schłodzone

      • 12 0

      • dzieki ale to było do autora (2)

        ale skoro napisałeś, to może tak ocenisz jak ci smakują i które polecasz?

        • 7 0

        • Harde (1)

          2,4zł po promocji 2zł. Na liczniku 7,2% więc dobrze wydane pieniądze.

          • 10 6

          • wiesz dla mnie % sa kompletnie nieważne - ważny jest SMAK

            • 5 1

    • (2)

      Z browaru Amber piłem Koźlaka, Johanessa, złote lwy, czarny bez, grand imperial Porter i żywe. Najbardziej mi zasmakowal Koźlak.

      • 9 0

      • Spróbuj jeszcze Po Godzinach, nie pozałujesz...

        • 2 2

      • Remus

        Spróbuj Remusa sporo tego sprzedaje się pod trojmiastem więc musi być dobre. W mieście ciężko dostępne. Pewnie zanim dojedzie do Trójmiasta już chłop z ciężarówki ma wszystko sprzedane.

        • 11 0

    • I jeszcze chyba...Harde? ;-) (4)

      • 9 2

      • (2)

        Remusem też się nie pochwalili... ciekawe dlaczego. xd

        • 9 1

        • a co z nim (1)

          • 5 0

          • Pyszny

            • 7 0

      • Amber Cox z witaminą C

        I cena się zgadzala - 2zł. Żadna zima nie ruszyła pod sklepem.

        • 5 0

    • Amber Cox z witaminą C

      Tego już nie skosztujesz. Dawało odporność pod sklepem w mroźne dni. Cena do zaakceptowania bo 2zł puszka.

      • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.