Fakty i opinie

stat

Z kamerą w Browarze Amber

Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.



Ile piw wypijasz w tygodniu?

nie pije piwa

21%

2-4

31%

4-6

12%

powyżej 6

36%
Bielkówko to wieś kaszubska licząca 1,3 tys. mieszkańców, oddalona zaledwie 15 km od Trójmiasta. To tutaj mieści się Browar Amber, w którym od 23 lat produkuje się piwo według tradycyjnych receptur. Dziś to jeden z największych i najnowocześniejszych browarów regionalnych w Polsce, a jego roczne maksymalne moce produkcyjne to 200 tys. hl.

Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc

Warzelnia, fermentownia, butelkownia

Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.

- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.

Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.

Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce

- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza

- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Browar Amber w żółtym przewodniku

Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.

Opinie (138) 5 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.