- 1 Ugaszono pożar na budowie osiedla (171 opinii)
- 2 Cmentarzysko traficarów w sopockim lesie (191 opinii)
- 3 Podsuwają pomysły na kary dla śmieciarzy (53 opinie)
- 4 Obwodnica Witomina: ogłoszono przetarg na budowę (154 opinie)
- 5 Cztery opcje do wyboru w pytaniu o płeć (485 opinii)
- 6 Na lotnisku pojawił się kwiatomat (100 opinii)
Z kamerą w Browarze Amber
Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.
Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc
Warzelnia, fermentownia, butelkownia
Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.
- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.
Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.
Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce
- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza
- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.
Miejsca
Opinie (138) 5 zablokowanych
-
2017-07-23 12:04
(3)
Dobre piwo nie jest złe. Niemcy robią bardzo dobre piwo. Małe browary z Bawarii są świetne.
- 36 60
-
2018-05-24 21:37
potwierdzam,np piwo wędzone w Bambergu pychaaa
- 0 0
-
2017-07-23 21:19
Mam gdzieś niemieckie produkty
Ps. Passata b5 też nie mam- 9 3
-
2017-07-23 12:47
Dostałeś minusy od znawców :) super piwko od mnichów.
- 9 2
-
2017-07-23 12:21
Jeden z nielicznych polskich browarow (7)
dobrze, ze w naszej okolicy.
- 70 8
-
2017-07-24 14:44
Jest jeszcze dobry browar w Sztumie (1)
Polecam
- 0 0
-
2018-05-24 10:18
i w Kłoscierzynie
- 0 0
-
2017-07-23 12:56
(4)
Nielicznych? Hmm
A Artezan, Pinta, Kormoran, Browar na Jurze, Ciechan, Browar Spółdzielczy, Piwne Podziemie, Czarnków, Browar Jagiełło, Jabłonowo, Witawa, Faktoria, Browar Profesja, AleBrowar, Doctor Brew, Koreb, Browar Łańcut i wiele innych...?
Masz jeszcze jakieś wątpliwości? :)- 12 11
-
2017-07-24 10:38
Jakoś nie słyszałem o żadnym oprócz Ciechana, ale w innym kontekście :)
- 1 0
-
2017-07-23 13:16
A ile bylo w 1989r? (2)
Masz jeszcze jakies watpliwosci?
- 13 6
-
2017-07-23 14:07
No, inaczej niż w 1835. Nie mam wątpliwości. :-P
- 7 6
-
2017-07-23 13:21
Mamy rok 2017, niebawem 2018, a Ty nadal żyjesz w 89'? Oj Janusz, wyjdź czasem ze swojej kamunałki i zobacz jak zmienił się świat. :D
- 13 11
-
2017-10-28 21:52
O piwie
Amber nie jest złym piwem, bardzo je lubię, ale Perła jest znacznie lepsza według mnie.
- 0 2
-
2017-07-23 12:26
Kto wymyślił ankietę? (2)
Ja pije 1 w tygodniu. I co mam wybrać?
- 27 3
-
2017-07-24 22:34
ja piję 4 i też mam problem ;)
- 0 0
-
2017-07-24 09:15
Wybierz 5 kolejnych w tygodniu i delektuj się kacem
- 0 0
-
2017-07-24 11:57
każde niemieckie z lidla jest o niebo lepsze, taka prawda (1)
- 0 9
-
2017-07-24 21:37
To chyba nigdy nie słyszałeś o polskim crafcie!! Piwa niemieckie to były dobre jakieś 15 lat temu , jak u nas była posucha.
- 0 0
-
2017-07-24 16:51
Fajnie
Fajna ta praca redaktora można sobie browarka walnąć w pracy na wycieczki pojezdzić
- 2 0
-
2017-07-23 12:11
(8)
Ambery w biedronce jakoś inaczej smakują...
- 58 5
-
2017-07-24 15:27
Tematy biezace
Ambery i nie tylko wszystkie piwa w Biedronce. Inaczej smakuja bo sa rozdrabniane inny sklad.
- 0 0
-
2017-07-23 12:47
To mit, trafiają tam te same partie co do innych sklepów (2)
Prawdopodobnie piwo z biedy jest lepszej jakości niż gdzie indziej gdyż piwo psuje się od długiego stania na półkach w nieodpowiedniej temperaturze i oświetleniu. W biedzie stoi najkrócej.
- 18 5
-
2017-07-23 14:29
(1)
Tyle że w tzw zwykłym sklepie kupisz w butelce zwrotnej a w biedrze nie.....może i zawartość inna jest
- 5 5
-
2017-07-23 22:31
w
Zawartośc butelki ta sama. Potwietrdzam
- 3 5
-
2017-07-23 14:40
Bo piwo musiiiiiiiiiii ! Stać w lodówce a nie na półce! (1)
- 14 0
-
2017-07-23 14:51
W piwnicy
- 7 0
-
2017-07-23 13:00
(1)
Dobre piwo zaczyna się powyżej 4 zł, niestety, taka prawda. Za 2 zł nie kupisz sztosa, możesz co najwyżej napić się wody.
- 12 9
-
2017-07-23 14:21
a jeżeli piwo kosztuje normalnie w detalu 4.99 ale w biedrze jest promocja i kosztuje 3,99.
czy to oznacza, że już jest niedobre? mireczek znawca browarków. Ogólnie picie alkoholu jest dla słabych ludzi, tak samo jak palenie papierosów. Ale każdy ma swoje życie i swój organizm, to jego sprawa jak je psuje
- 12 9
-
2017-07-24 15:09
Piwa z Bielkówka
Najlepsze były z kija przy stadionie na jesiennej imprezie. Cena spokojna i przednia jakość.
- 0 0
-
2017-07-23 22:51
Czeskie najlepsze.. (2)
Svijany,Radegast,Konrad,Bernard ,Gambrinus,Holba,Litovel...itd
- 2 6
-
2017-07-24 14:43
Doskonałe piwo robią w Sztumie
Moj ulubiony gatunek to Starogdańskie
- 0 1
-
2017-07-24 14:26
Czeskie najlepsze to fakt
- 0 0
-
2017-07-23 12:01
Jak dla mnie Żywe to najlepsze piwo! (25)
- 109 26
-
2017-07-23 15:33
Syf jakich mało! (1)
- 3 18
-
2017-07-24 14:04
a tu jesteś, myślałem, że już cię nie zabaczymy
ale jak zwykle na posterunku
- 2 0
-
2017-07-23 14:46
Tak, nie ma jak Żywe (1)
Dla mnie najlepsze piwo ze wszystkich, jakie kiedykolwiek piłem. Choć wiadomo, gusty są różne i znam osoby, którym Żywe nie podchodzi.
- 15 2
-
2017-07-24 14:03
warnijskie jest lepsze z Kormorana, wielozbożowe, mętne, pyszne
ale chyba już go Kormoran nie robi, za drogie było
ale ja tylko to piłem,
jak nie było warnijskiego to wtedy Żywe
ale to możę być tylko kwestia indywidualnej preferencji- 2 0
-
2017-07-24 14:00
w tej półce cenowej też bym je wybrał
- 1 0
-
2017-07-23 12:44
(16)
Niewiele piłeś.. Amber przy piwach kraftowych smakuje jak (z pewnymi wyjątkami) koncerniak. Porównaj na rate beer com.
- 5 59
-
2017-07-23 13:11
Wkurzają mnie już tacy piwosze-neofici (12)
co to całe życie walili harnasie za 1,99 i inne tatry, a teraz nagle koneserzy piw kraftowych.
Pół biedy, jak ustawiasz się na piwo w plenerze. Teraz każdy monopolowy musi mieć w lodówkach jakieś ciachany palone, kormorany niskosłodzone i inne żywe bezglutenowe, nabierze sobie taki 6 różnych do siatki i zadowolony nie truje czterech liter. Ale nie daj boże kup sobie piwo jakiegoś większego browaru. Nie mówię to o obiektywnie tragicznych harnasiach, żubrach czy innych tyskich, ale normalnych piwkach typu perła czy Łomża, co to przyjemnie obalić latem bez kontemplacji bukietu smakowego. Zaraz się zaczyna:
- hurrr durrr co ty pijesz, koncernowe siki, wali tekturo, za tyle samo mogłeś mieć ekokraftowy CIEMNY PRZENICZNY LAGER PILS PALONY JASNY PEŁNY z BROWARU KOCZKODAN, mmm, pacz jakie to dobre, wyliżem jeszcze butelke po wypicu!!!!!!!
Nieważne, że 5 lat temu sami spuszczali się nad „perło export”, bo okazało się, że istnieje poniżej 4 zł coś nie wali żółcią jak harnaś i nie chce się rzygać wypiciu 7.
Prawdziwa jazda zaczyna się przy próbie ustawienia w jakiejś knajpie. Lokale z wyborem mniejszym niż 15 gatunków piw kratowych albo belgijskich czy niemieckich odpadają. Rzut oka na kartę wystarczy, i już trzoda:
- o, nie ma południowosakosńskiego stouta 16894 IPA uberchmielone 69 IBU z browaru Himmler, wychodzimy, co mie tu jakimś sikiem pizner urkłel chco otruć!
Koniec końców po sprawdzeniu wszystkich lokali z jedzeniem lądujesz w jakimś speluno pubie ze słabą muzyką i wyborem 10 0000 piw o kretyńskich nazwach typu „atomowy morświn”, „natarcie pszenicy” albo o nazwach na zasadzie „super długa nazwa procesu technologicznego+nazwa wioski, z której jest browar”
-pacz, to je super lokal, to je wybór, mmm, ukraińskie piwo pszeniczne środkowej fermentacji wysokohmielone palone otwartej ekstaktacji w niedomknietej kadzi browaru Jabolon, w schłodzonym kuflu, tak jak mówił Kopyr na blogu, boże, jakie to dobre, mmm…
I żłopie tą zupę o konsystencji ekskrementów, co to do niczego nie podobna. To tyle żali na dziś, gorzej jak spotka się dwóch takich januszy koneserów piwa i dyskutujo całe spotkanie, ale to już temat na inną opowieć, jak chcecie, to napisze…- 124 15
-
2017-07-23 13:57
Perełka jest super :) (1)
- 16 9
-
2017-07-24 13:59
Perła Export
Nie jest zła :)
- 2 2
-
2017-07-24 10:15
Ortografia
Znasz się na piwach i nie wiesz jak się pisze pszenica !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- 1 1
-
2017-07-24 09:18
Chcemy
Napisz
- 2 1
-
2017-07-24 09:11
Ja piję żywieckie z biedy, to też siki?
- 2 1
-
2017-07-23 22:07
ALe kopiujesz trollu te same teksty pod każdym artykułem o piwach.
- 7 3
-
2017-07-23 18:27
W kółko i na okrągło, pod każdym artykułem, w którym wspomina się o piwie
jakiś cep wkleja ten sam, kopiowany tekst.
- 14 4
-
2017-07-23 16:16
koniecznie napisz
bo dobrze się to czyta
- 5 0
-
2017-07-23 14:17
ale piwo koczkodan to szanuj. one powstaje z koczkodanich odchodów i dlatego w trakcie spożycia czuc specyficzna nutkę zapachową (1)
a i samo rozpływa się w ustach...
p.s. gratki za wpis, a dokładniej za skopiowanie z wykopu ;)- 25 1
-
2017-07-23 14:43
usuń konto gimbeuszu
- 3 10
-
2017-07-23 14:02
Nieśmieszny i powtarzalny trefniś, to jednak żenada...
- 7 16
-
2017-07-23 13:27
W sedno.
- 30 2
-
2017-07-23 20:35
Na prawdę? (1)
A znasz w ogole pojęcie słowa koncern I pojęcie rzemiosła ?
Mogę Ci przytoczyć przynajmniej 30 przykładów piw jak to mówisz kraftowych które są niepijalne- 3 0
-
2017-07-24 09:12
Dawaj. Nauczymy się co pomijać w kondumpcji.
- 2 0
-
2017-07-23 14:16
nie zapominij jeszcze dodac wpisu mędrka w temacie o serach, że to jadasz takie co dojrzeawją od czasów napoleona, a banany to
- 2 4
-
2017-07-23 20:51
... zdecydowanie dla mnie tylko żywe !
- 5 0
-
2017-07-23 20:33
Dla mnie Grand
Super porter z ambera
- 9 1
-
2017-07-23 15:44
K. piwa nawet nie stało
pomyje.
- 2 23
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.