• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Z kamerą w Browarze Amber

Arnold Szymczewski
23 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Lody Calypso mają już 60 lat

Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.



Ile piw wypijasz w tygodniu?

Bielkówko to wieś kaszubska licząca 1,3 tys. mieszkańców, oddalona zaledwie 15 km od Trójmiasta. To tutaj mieści się Browar Amber, w którym od 23 lat produkuje się piwo według tradycyjnych receptur. Dziś to jeden z największych i najnowocześniejszych browarów regionalnych w Polsce, a jego roczne maksymalne moce produkcyjne to 200 tys. hl.

Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc

Warzelnia, fermentownia, butelkownia

Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.

- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.

Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.

Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce

- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza

- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Browar Amber w żółtym przewodniku

Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.

Miejsca

Opinie (138) 5 zablokowanych

  • (2)

    Gdy zaczynali obawiałem się, że konkurencja ich zadusi. Teraz szczerze Bielkówkowi gratuluję. Godnie podtrzymuje tradycję pomorskiego browarnictwa. Ale gdyby we Wrzeszczu nadal warzyli pełne, export, kapra i heveliusa byłbym jeszcze szczęśliwszy.

    • 15 0

    • oj ludzie....gdzie Wasza świadomość

      Nic by we Wrzeszczu nie warzyli. Co najwyżej dowoziliby stężoną brzeczkę i na miejscu rozwadniali ( jak od dawna w Dojlidach ) HGB - poczytać proszę acha i o syropach fruktozowo-glukozowych również. Dziękujmy Bogu że Amber jeszcze warzy "normalnie" piwo a nie jak koncerny..... tam tylko takie cuda jak produkt niepasteryzowany z terminem rocznym :-) = to się nazywa mikrofiltracja. TV Wam wmówiło że pasteryzacja jest złem.....a jest czymś dobrym. Filtracja to zło. Stąd piwo po 1,70 w promocji.

      • 2 0

    • Cos w tym jest

      Zastanawiające jest to że amber przetrwał te wszystkie czasy zmian na tynku piwa kiedy inne browary upadały

      • 0 0

  • Ankieta - pow. 6 piw. tygodniowo (2)

    Komisja antyalkoholowa się kłania.

    • 6 7

    • piwo to nie alkohol (1)

      • 2 1

      • Jak byś pił 5-6 piw dziennie to tak..

        • 2 1

  • (2)

    Ja jestem z grupy konsumentów, którzy w taką niedzielę jak dziś przemierzali Gdańsk wzdłuż i wszerz ogladając wszędzie tabliczki "PIWA BRAK". Całkowicie załamani tłukli się autobusem do Firogi albo Sobieszewa i odstali swoje w oczekiwaniu na .....wolny kufel. A gdy wreszcie zamoczyli wąsy w piwie, miało ono smak jakiemu nie dorównuje żaden z dzisiejszych gatunków. Kto to pamięta?

    • 22 0

    • piękne czasy, takie prawdziwe.

      • 3 0

    • JA

      • 1 0

  • Go amber !

    Brawo dla Ambera, dobre piwo od lat. Jakos sprytnie sobie radzi na rynku cały czas

    • 8 0

  • Gościszewo 55 jak dla mnie super!

    • 0 0

  • Pamiętajce V.I.P z biedronki 7.2%

    • 4 0

  • Gdanski browar byl lepszy od tych wszystkich aktualnych browarow.

    • 2 2

  • (3)

    Durna ankieta. A jak pije jedno piwo raz na miesiac to wogole nie pije?

    • 6 0

    • a jak pije 6 dzienie to co? (2)

      • 0 0

      • To daje 180 piw w miesioncu

        • 0 0

      • To wydajesz mięsięcznie 500- na browca

        • 0 0

  • Po godzinach wymiata (1)

    Dla mnie amber dzieli się na dwa okresy przed seria po godzinach- lagerladia i po serii po godzinach dobre piwa w przyzwoitych cenach

    • 2 0

    • sam jestes po godzinach...

      robolu ;P

      • 0 2

  • czasami jedyne wyjście

    to wyjście na piwo!

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane