- 1 Mała uliczka, duży problem (185 opinii)
- 2 Rezerwiści idą na ćwiczenia. Kto najpierw? (460 opinii)
- 3 Zbiórka na leczenie psów z pseudohodowli (95 opinii)
- 4 Nowe podziemne zbiorniki w Akwarium (124 opinie)
- 5 Był senator skazany na więzienie (82 opinie)
- 6 Odliczanie sekund na skrzyżowaniach. Za czy przeciw? (287 opinii)
Z kamerą w Browarze Amber
Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.
Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc
Warzelnia, fermentownia, butelkownia
Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.
- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.
Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.
Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce
- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza
- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.
Miejsca
Opinie (138) 5 zablokowanych
-
2017-07-23 15:24
(2)
Gdy zaczynali obawiałem się, że konkurencja ich zadusi. Teraz szczerze Bielkówkowi gratuluję. Godnie podtrzymuje tradycję pomorskiego browarnictwa. Ale gdyby we Wrzeszczu nadal warzyli pełne, export, kapra i heveliusa byłbym jeszcze szczęśliwszy.
- 15 0
-
2017-07-23 17:22
oj ludzie....gdzie Wasza świadomość
Nic by we Wrzeszczu nie warzyli. Co najwyżej dowoziliby stężoną brzeczkę i na miejscu rozwadniali ( jak od dawna w Dojlidach ) HGB - poczytać proszę acha i o syropach fruktozowo-glukozowych również. Dziękujmy Bogu że Amber jeszcze warzy "normalnie" piwo a nie jak koncerny..... tam tylko takie cuda jak produkt niepasteryzowany z terminem rocznym :-) = to się nazywa mikrofiltracja. TV Wam wmówiło że pasteryzacja jest złem.....a jest czymś dobrym. Filtracja to zło. Stąd piwo po 1,70 w promocji.
- 2 0
-
2017-07-23 20:32
Cos w tym jest
Zastanawiające jest to że amber przetrwał te wszystkie czasy zmian na tynku piwa kiedy inne browary upadały
- 0 0
-
2017-07-23 15:30
Ankieta - pow. 6 piw. tygodniowo (2)
Komisja antyalkoholowa się kłania.
- 6 7
-
2017-07-23 16:39
piwo to nie alkohol (1)
- 2 1
-
2017-07-23 17:25
Jak byś pił 5-6 piw dziennie to tak..
- 2 1
-
2017-07-23 15:31
(2)
Ja jestem z grupy konsumentów, którzy w taką niedzielę jak dziś przemierzali Gdańsk wzdłuż i wszerz ogladając wszędzie tabliczki "PIWA BRAK". Całkowicie załamani tłukli się autobusem do Firogi albo Sobieszewa i odstali swoje w oczekiwaniu na .....wolny kufel. A gdy wreszcie zamoczyli wąsy w piwie, miało ono smak jakiemu nie dorównuje żaden z dzisiejszych gatunków. Kto to pamięta?
- 22 0
-
2017-07-23 17:22
piękne czasy, takie prawdziwe.
- 3 0
-
2017-07-24 12:02
JA
- 1 0
-
2017-07-23 16:27
Go amber !
Brawo dla Ambera, dobre piwo od lat. Jakos sprytnie sobie radzi na rynku cały czas
- 8 0
-
2017-07-23 17:26
Gościszewo 55 jak dla mnie super!
- 0 0
-
2017-07-23 18:46
Pamiętajce V.I.P z biedronki 7.2%
- 4 0
-
2017-07-23 19:33
Gdanski browar byl lepszy od tych wszystkich aktualnych browarow.
- 2 2
-
2017-07-23 20:13
(3)
Durna ankieta. A jak pije jedno piwo raz na miesiac to wogole nie pije?
- 6 0
-
2017-07-23 23:06
a jak pije 6 dzienie to co? (2)
- 0 0
-
2017-07-23 23:10
To daje 180 piw w miesioncu
- 0 0
-
2017-07-24 09:18
To wydajesz mięsięcznie 500- na browca
- 0 0
-
2017-07-23 20:27
Po godzinach wymiata (1)
Dla mnie amber dzieli się na dwa okresy przed seria po godzinach- lagerladia i po serii po godzinach dobre piwa w przyzwoitych cenach
- 2 0
-
2017-07-23 20:59
sam jestes po godzinach...
robolu ;P
- 0 2
-
2017-07-23 22:00
czasami jedyne wyjście
to wyjście na piwo!
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.