- 1 Za rok pojedziemy Obw. Metropolitalną (177 opinii)
- 2 Nadal szukają nurka przy Westerplatte (54 opinie)
- 3 Nowy menadżer Śródmieścia poszukiwany (112 opinii)
- 4 Martwe dziki z Karwin miały ASF (295 opinii)
- 5 Akcja ratunkowa nurka przy Westerplatte (184 opinie)
- 6 Kandydaci z KO do Europarlamentu (164 opinie)
Z kamerą w Browarze Amber
Umieszczenie browaru Amber w żółtym przewodniku Gault&Milau oraz wypuszczenie kolejnego już piwa z limitowanej serii "po godzinach" to argumenty, które zadecydowały o tym, że odwiedziliśmy podgdańskich browarników z kamerą.
Czytaj także: 10. piwo z cyklu "Po godzinach" już za miesiąc
Warzelnia, fermentownia, butelkownia
Proces produkcji piwa rozpoczyna się w warzelni, gdzie panuje dość wysoka temperatura powietrza (37 st. Celsjusza). Proces ten jest podzielony na trzy etapy - zacieranie, które polega na wymieszaniu słodu jęczmiennego lub pszenicznego z wodą, następnie filtrowanie i chmielenie brzeczki. W tym ostatnim etapie gotuje się sprasowany chmiel z piwem od pięciu do siedmiu godzin w zależności od rodzaju piwa.
- Czynników wpływających na smak i zapach piwa jest wiele. Jednak najważniejsze są surowce, czyli słód, chmiel i drożdże. Ważne, żeby były dobrej jakości - mówi Piwowar Roman Kotlewski.
Wystudzona brzeczka przepompowywana jest do fermentowni, gdzie dodaje się do niej drożdże, by rozpocząć proces fermentacji. Najkrócej fermentują piwa górnej fermentacji w wyższych temperaturach, takie jak: pszeniczne czy APA. Natomiast piwa dolnej fermentacji fermentują w niższych temperaturach i trochę dłużej. Po tym zabiegu piwo trafia do zbiorników poziomych, w których w zależności od rodzaju, dojrzewa od 3 tygodni do kilku miesięcy.
Ostatnim przystankiem na mapie produkcji, jest butelkownia. Miejsce w pełni zautomatyzowane, jednak pracuje tutaj kilka osób, które dbają o to, żeby wszystko na linii pracowało w należyty sposób. Do butelkowni przyjeżdżają butelki zwrotne, jak i bezzwrotne. Są tutaj selekcjonowane, myte, sterylizowane i napełniane ponownie. Rozlew jednego rodzaju piwa trwa trzy godziny, a wydajność linii to 16 tys. butelek na godzinę.
Czytaj także: Browar Amber najlepszym browarem średniej wielkości w Polsce
- Pomysł na zrobienie nowego piwa pojawia się w głowie mojej i mojego zmiennika. Gdy już coś wymyślimy, to przystępujemy do prób laboratoryjnych. Jeśli wyniki są zadowalające, przechodzimy do testów produkcyjnych. Promocją piwa zajmuje się już dział marketingu i handlu - mówi Roman Kotlewski.
Tradycja jest najważniejsza
- Jeśli zapomnimy o tradycji i pójdziemy tylko w nowoczesność, to stracimy unikalny charakter produktu. Posiadamy bardzo nowoczesny park maszynowy, jednak trzymamy się tradycji. Od początku istnienia firmy warzymy piwo w ten sam sposób - kończy Roman Kotlewski.
Dzięki utrzymanej tradycji, piwa Browaru Amber znalazły się w elitarnej grupie 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w Polsce, co zostało zaznaczone w żółtym przewodniku Gault&Milau na 2017 rok. Żółty przewodnik "Gault&Millau" to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie.
Miejsca
Opinie (138) 5 zablokowanych
-
2017-07-23 22:26
Gadzety
Dlaczego w Biglowku
- 0 0
-
2017-07-23 22:29
Gadzety
Dlaczego w Bielowku nie ma sklepiku z gadzetami mojego ulubionego ambera !!!
- 6 0
-
2017-07-23 22:51
Czeskie najlepsze.. (2)
Svijany,Radegast,Konrad,Bernard ,Gambrinus,Holba,Litovel...itd
- 2 6
-
2017-07-24 14:26
Czeskie najlepsze to fakt
- 0 0
-
2017-07-24 14:43
Doskonałe piwo robią w Sztumie
Moj ulubiony gatunek to Starogdańskie
- 0 1
-
2017-07-23 22:52
Kiedyś piłem ich piwo o nazwie Pirackie.Było znakomite ale krótko na rynku.Potem żadne ich piwo mi nie smakowało.
- 1 1
-
2017-07-24 05:11
piwo Arka Gdynia
Szkoda, że już go nie robią.
- 0 1
-
2017-07-24 09:06
Z sondy
Wynika że większość z nas jest uzależniona bo wypija tygodniowo ponad 6 jednostek alk.
- 2 1
-
2017-07-24 09:06
Co jeśli piję jedno piwo na dwa tygodnie?
Znowu idiotyczna ankieta.
- 2 1
-
2017-07-24 09:14
Było!
Kossakowski (pewnie już dla was nie pisze) robił już reportaż z Ambera jakoś z 5 lat temu (http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zobacz-jak-sie-warzy-piwo-n58807.html) , a w samym browarze niewiele się od tego czasu zmieniło- powtarzacie się. Nawet Kotlewski ma koszulę w tych samych barwach. Nawiasem mówiąc: materiał Borysa był chyba lepszy.
- 2 1
-
2017-07-24 09:46
kilka lat temu ich piwem się zachwycałem
Ale teraz wolę wypić kormorana niż chmielowe- jest bardziej gorzkie i jest w nim więcej chmielu- co czuć po efektach. Piwo z czarnego bzu niedostępne w mojej okolicy- ujeścisko, a jest bardzo dobre. Żywego nie piję, może dlatego, że 4 zł to taka bariera psychologiczna i wolę już dopłacić i kupić kraftowe. Ogólnie polecam wszystkim spróbowania piwa za więcej niż 6zł, np kupić sobie 2 tańsze i jedno kraftowe, naprawdę czuć różnicę. To jest jak z szynką swojską- zjesz 1 kanapkę i jesteś najedzony, a zjesz 3 kanapki z szynką sklepową i dopychasz słodyczami bo nadal jesteś głodny.
- 3 2
-
2017-07-24 11:56
no cóż
namiot zawsze pozostanie namiotem, jakąkolwiek naklejke byście nie przykleili heheh
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.