• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

"Zielona poczekalnia" pośrodku pętli w Oliwie

Michał Brancewicz
1 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (229)
Wnętrze pętli tramwajowej w Oliwie zostanie zagospodarowane z korzyścią dla pasażerów. Wnętrze pętli tramwajowej w Oliwie zostanie zagospodarowane z korzyścią dla pasażerów.

Pusty teren o powierzchni 3,5 tys. m kw. wewnątrz pętli w OliwieMapka zostanie zagospodarowany na potrzeby pasażerów i naukowców. W planach miasta i Politechniki Gdańskiej jest stworzenie tam "zielonej poczekalni" - miejsca, które poprawi komfort i bezpieczeństwo pasażerów oraz posłuży do badań nad przepływem energii i wody. Prace ruszą już latem, a o tym, co ostatecznie powstanie, zadecydują m.in. wyniki naszej ankiety.



Co powinno powstać w przestrzeni wewnątrz pętli tramwajowej w Oliwie?

Jeszcze kilka lata temu rozważana była likwidacja pętli w Oliwie. Ostatecznie zapadła decyzja o jej modernizacji, co mają zagwarantować zapisy w miejscowym planie z 2018 roku. Z kolei obok pętli możliwa jest budowa nowych obiektów usługowych w miejscu parterowych budek.

Teraz, z inicjatywy naukowców Politechniki Gdańskiej, pojawił się pomysł, by z jednej strony uatrakcyjnić teren wewnątrz samego torowiska, a z drugiej stworzyć miejsce do ciekawych badań. Tym bardziej, że ma on powierzchnię ok. 3,5 tys. m kw., a stoi tam zaledwie kilka drzew i słupy trakcyjne.

Tylko jedno wejście i wyjście



- Choć głównym założeniem tego projektu są cele naukowo-badawcze, to ma on również szerokie zastosowanie praktyczne i użytkowe - podkreśla Joanna Tobolewicz, pełnomocnik prezydenta miasta Gdańska ds. energetyki. - "Zielona poczekalnia" znacząco uatrakcyjni pasażerom czas oczekiwania na tramwaj czy autobus. Umożliwi im też bezpieczny dostęp do rozległego terenu zielonego, a o jego docelowym zagospodarowaniu będą mogli zdecydować sami mieszkańcy korzystający z pętli na co dzień.
Propozycji zagospodarowania terenu jest kilka. Teren mógłby stać się miejscem relaksu z leżakami i zielenią, urządzonym skwerem z ławkami i informacją dla pasażerów, ogrodem deszczowym lub otwartą "galerią" służącą czasowym ekspozycjom artystycznym czy wydarzeniom organizowanym na świeżym powietrzu.

Obecnie na terenie wewnątrz torowiska znajduje się tylko kilka drzew i słupy trakcyjne. Obecnie na terenie wewnątrz torowiska znajduje się tylko kilka drzew i słupy trakcyjne.
Koncepcja "zielonej poczekalni" zakłada stworzenie jednego wejścia na wewnętrzny teren, a dzięki odpowiednim nasadzeniom nie będzie możliwości przechodzenia na skróty przez torowisko w dowolnym miejscu.

Samowystarczalne miejsca na terenie miasta



A jaką korzyść z tego projektu będą czerpać naukowcy?

- Podczas pandemii nasze miasta przeszły rewolucję i są teraz miastami hybrydowymi, funkcjonującymi w dużej mierze "zdalnie" - mówi dr Joanna Bach-Głowińska z Wydziału Architektury PG, koordynatorka projektu. - Niezbędne jest zatem wprowadzenie do nich rozwiązań zupełnie innych od stosowanych do tej pory. Jednym z nich jest domykanie przepływu energii i wody, ale też np. żywności, w zamkniętych i współzależnych obiegach rozproszonych w różnych częściach dzielnicy czy miasta. Pętla w Oliwie będzie "otwarciem" dla tego projektu w Gdańsku. Dzięki niemu miasto będzie mogło sprawdzać nowatorskie, ekologiczne rozwiązania i technologie na żywym organizmie, jednocześnie poprawiając komfort życia oraz bezpieczeństwo mieszkańców żyjących na co dzień w "hybrydowym" mieście.
"Zielona poczekalnia" znajduje się obecnie w fazie projektowej, ale jej realizacja planowana jest już na czerwiec 2021 roku. Projekt badawczy jest finansowany przez Narodowe Centrum Nauki w ramach międzynarodowego projektu CRUNCH1.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (229)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

Najczęściej czytane