• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Zmiany na molo Południowym w Gdyni. Inwestycja za 8 mln zł

Piotr Weltrowski
5 października 2022, godz. 07:00 
  • Tak ma wyglądać przestrzeń przy Wydziale Nawigacji Uniwersytetu Morskiego.
  • Tak ma wyglądać przestrzeń przy Wydziale Nawigacji Uniwersytetu Morskiego.

Blisko 8,5 mln zł kosztować mają prace modernizacyjne przy budynku Wydziału Nawigacji Uniwersytetu Morskiego znajdującego się na molo PołudniowymMapka w Gdyni. Inwestycja zakłada przebudowę infrastruktury podziemnej, rozbudowę parkingu, ale też rekultywację terenów zielonych i nowe nasadzenia wraz z elementami małej architektury w części parkowo-rekreacyjnej.



Często bywasz na molo Południowym w Gdyni?

Budynki Wydziału Nawigacyjnego Uniwersytetu Morskiego w Gdyni mieszczą się w reprezentacyjnej części miasta, w rejonie Skweru Kościuszki, na molo Południowym. Niedaleko zresztą cumuje znana wszystkim szkolna jednostka uczelni, czyli Dar Młodzieży. Kawałek dalej znajduje się zaś Akwarium Gdyńskie.

To miejsce ogólnodostępne i bardzo często odwiedzane zarówno przez mieszkańców Gdyni, jak i turystów. Dlatego też efekty uczelnianej inwestycji odczują nie tylko studenci.

- Prace obejmą plac reprezentacyjny przed gmachem głównym Wydziału Nawigacyjnego Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, czyli obszar o powierzchni 11 090 m kw. Zagospodarowanie terenu przy budynku jest inwestycją, która poprawi bezpieczeństwo studentów, pracowników i doktorantów, a jednocześnie wpłynie na wizerunek obiektu w oczach mieszkańców miasta oraz przyjeżdżających gości - informują przedstawiciele uczelni.
  • Tak aktualnie wygląda teren przed wydziałem uczelni na molo Południowym.
  • Tak aktualnie wygląda teren przed wydziałem uczelni na molo Południowym.
  • Tak aktualnie wygląda teren przed wydziałem uczelni na molo Południowym.
W ramach inwestycji przewidziano m.in. demontaż elementów obecnej małej architektury, rozbiórkę zniszczonych nawierzchni, renowację i wymianę istniejących ciągów komunikacyjnych oraz zrekultywowanie terenów zielonych. W zagospodarowaniu przewidziano "funkcję parkowo-rekreacyjną", z reprezentacyjną strefą wejściową do budynku wydziału.

Co przewiduje projekt zmian?
  • Na wprost wejścia głównego zaprojektowano plac z elementami zieleni ozdobnej.
  • Od strony północno-zachodniej będzie umiejscowiony poszerzony parking wraz z częścią zieleni, małą architekturą oraz ciągami dla pieszych.
  • W części, gdzie mieści się przejazd pod budynkiem, powstaną miejsca parkingowe dla rowerów.
  • Od strony południowej zaprojektowano dekoracyjny plac z zielenią ozdobną.
  • Od strony zachodniej mieścić się będzie strefa rekreacyjna w postaci istniejącego zadrzewienia, nawierzchni tarasowej oraz piaszczystej.
  • Od południa zaprojektowano również zieleń ozdobną.

Obok parkingu, przy bocznym wejściu do centralnej części budynku, zaplanowane zostały nowe nasadzenia - ozdobne krzewy i trawy, byliny oraz trawniki. Pojawią się tu również elementy małej architektury, takie jak ławki, donice, murki, kosze na śmieci, maszty flagowe. Projektowane zagospodarowanie zyska także nowe oświetlenie i nawierzchnie.

Łączny koszt inwestycji wynosi 8 400 900 zł. Prace mają potrwać do połowy grudnia tego roku.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (188)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane