- 1 Nie wiedzą, kto leży w tych grobach (78 opinii)
- 2 Rezerwiści idą na ćwiczenia. Kto najpierw? (507 opinii)
- 3 Był senator skazany na więzienie (287 opinii)
- 4 Mała uliczka, duży problem (231 opinii)
- 5 Nowe podziemne zbiorniki w Akwarium (139 opinii)
- 6 Zbiórka na leczenie psów z pseudohodowli (137 opinii)
Zobacz jak powstaje wielkanocny mazurek
Zobacz, jak powstaje wielkanocny mazurek.
Święta wielkanocne już za dwa dni. Wypiekiem, który bezsprzecznie kojarzy się z Wielkanocą, jest mazurek.
Zobacz także: Cukiernie w Trójmieście
Postanowiliśmy na własne oczy zobaczyć, w jaki sposób powstaje ten świąteczny smakołyk w wykonaniu najlepszych cukierników. W tym celu odwiedziliśmy z kamerą cukiernię "Muszelka", mieszczącą się przy ulicy Pańskiej w Gdańsku. To jedna z najstarszych cukierni w mieście, działa nieprzerwanie od 1949 roku.
Tradycyjny mazurek składa się przede wszystkim z kruchego ciasta, marmolady oraz tzw. pomady, składającej się przede wszystkim z cukru i wody. Jak wyglądają kolejne etapy wytwarzania ciasta?
- Wszystko zaczyna się oczywiście od ręcznego wyrobienia ciasta. Po jego rozwałkowaniu, wycinamy z niego odpowiednie kształty, np. jaja czy prostokąty. Tak przygotowane kawałki ciasta, czyli tzw. blaty, wkładamy na kilkanaście minut do pieca - mówi Dariusz Czerwiński, jeden z cukierników - Po wyjęciu z pieca, przekładamy kilka blatów na przemian z marmoladą. Mazurek nabiera wtedy właściwych kształtów. Następnie z powrotem wkładamy ciasto do pieca.
Po ponownej wizycie w piecu, mazurek jest już prawie gotowy. Na końcu pozostaje kwestia udekorowania ciasta. W tym celu używa się przede wszystkim wspomnianej wcześniej pomady, czyli po prostu gęstego lukru, który można zabarwić na wiele kolorów. Poza pomadą stosuje się również czekoladę, owoce, migdały a nawet gałązki bukszpanu. W zasadzie, jedynym ograniczeniem jest tutaj fantazja cukiernika. I oczywiście gusta klientów.
Które z ciast wielkanocnych cieszą się największym zainteresowaniem nabywców? - Największe zapotrzebowanie jest na serniki, babki drożdżowe, makowce i oczywiście mazurki. Warto jednak wspomnieć, że tuż przed Wielkanocą sprzedają się praktycznie wszystkie ciasta - wyjaśnia Paweł Książkiewicz, właściciel cukierni "Muszelka".
Mazurek uchodzi za jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskiej kuchni. Jednak receptura tego wyjątkowo słodkiego wypieku przywędrowała nad Wisłę najprawdopodobniej z Turcji, a właściwie ówczesnego Imperium Osmańskiego. Wbrew pozorom, nazwa ciasta ma niewiele wspólnego z regionem Mazur. Jaka jest więc etymologia tego świątecznego smakołyku?
Nazwa pochodzi wprawdzie od Mazurów, ale rozumianych nie jako mieszkańców krainy tysiąca jezior, a pobliskiego Mazowsza. Takim właśnie mianem nazywano mieszkańców Mazowsza jeszcze przed II wojną światową i to w tym regionie mazurek był niegdyś szczególnie popularny. Wyjątkowo słodkie ciasto, dla wielu nawet za słodkie, było traktowane jako wynagrodzenie za zachowanie postu poprzedzającego najważniejsze chrześcijańskie święto.
Miejsca
Opinie (47) 3 zablokowane
-
2022-04-09 16:49
Ciasto
Kiedyś zrobiłam na Wielkanoc ciasto marchewkowe w kształcie marchewki, pokryłam ją własnoręcznie zrobiona masa w kolorze pomaranczowym(wyszła trochę bardziej czerwona)i się goście śmieli ze to jakaś wątroba.Cha cha cha
- 0 0
-
2017-04-11 19:09
200
- 0 0
-
2015-04-03 11:42
(5)
Te święta mi już bokiem wyłażą.
Ciągle przynieś, wynieś, podaj, pozamiataj. :/- 12 14
-
2015-04-03 14:52
to lekcje odrób (4)
- 9 1
-
2015-04-03 15:00
(3)
Za dorosła na lekcje jestem. 23 lata mam. Po za tym po co takie mecyje na dwa dni świętowania? Już bardziej wolę Wigilię niż Wielkanoc.
- 0 12
-
2015-04-03 17:00
(2)
to może sama podejmij inicjatywę i coś zrób, wtedy nikt nie będzie tobą dyrygował
- 6 0
-
2015-04-03 17:02
(1)
Tiaaaa. ''Mamo, pomoc Ci w czymś -NIEEEE!''
A później ''Perła zrob to siamto owamto...''- 1 5
-
2016-03-26 13:35
masz 23 lata i mieszkasz z rodzicami nie umiejąc i nie robiąc nic ??
wróże świetlista przyszłość.
- 0 0
-
2015-04-03 10:03
A te mazurki do kupienia w marketach to jak powstają? (2)
- 18 3
-
2015-04-03 14:36
Chemia (1)
chemia + chemia + chemia + chemia + chemia i na koniec nazwa "MAZUREK TRADYCYJNY"
- 6 2
-
2016-03-26 13:34
zapomniałeś o szczypcie chemii do smaku
- 0 0
-
2016-03-26 12:09
deklinacja
A nie "jak zrobić mazurek wielkanocny'?
- 0 0
-
2015-04-05 08:42
cukier , cukier i jeszcze cukru trochę, tyle kalorii !!! Moje koleżanki w pracy wpie...lają na potęgę z kawką!! Potem mnie pytają jak to możliwe 156 cm wzrostu i waga 89 kg?!
- 0 0
-
2015-04-05 08:25
Ręcznie?
bo uwierzę , że ciasto się wyrabia ręczni
- 0 0
-
2015-04-04 16:43
Jak (3)
popatrze na filmik to az odechciewa sie jedzenia mazurka KObieta dekoruje mazurek Jakos na dloniach nie widze rekawiczek jednorazowych a pazury lakierem wymalowane no klekajcie narody gdzie tu SZEF!!! Ludu Moj LUDU teraz wiesz co zjadasz .Wszystko robie sama bo chociaz czysto .higienicznie. Pani stroicielki mazurka czy chwilke temu nie zgasiła papierosa? albo nie wrocila WC ?! no to bleee i fuj !!!!!!!!!
- 1 2
-
2015-04-04 23:26
te Muki a Ty jak świnia, jak nie widzisz to wszystko zeżresz. Mądry człowiek zwraca uwagę na takie rzeczy. To nie kwestia bycia francuskim pieskiem a rozsądku. Nie wiem tylko czy Twój umysł to ogarnia
- 0 0
-
2015-04-04 18:41
(1)
francuski piesek się znalazł...
- 0 0
-
2015-04-04 21:22
to
ta dekoratorka to Twoja kobitka to wyjasnia wszystko
- 0 0
-
2015-04-04 18:28
u nas nigdy nie było mazurka (1)
to jakaś tradycja przyszła z Polski
- 1 0
-
2015-04-04 21:25
A TY
z Afryki !?
- 0 0
-
2015-04-03 10:27
Mazurek to straszne badziewie. (3)
- 8 35
-
2015-04-04 16:48
dobry mazurek
jest pyszny a skoro tak piszesz to laik jestes i nie masz nawet zoltego pojecia Piszesz chyba tylko z nudow Jak sie nudzisz poszperaj w ksiazkach w necie ,moze znajdziesz przepis i zrobisz mazurka az sam sie zachwycisz i moze talent nowy w sobie odkryjesz
- 3 0
-
2015-04-03 11:30
mazurek to biała smierc tylko pokolorowana!!
nadaje sie tylko do oglądania
- 3 13
-
2015-04-03 10:54
co Ty q.. wiesz o Mazurku
- 15 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.