- 1 Szczepionki przeciw grypie już w aptekach (79 opinii)
- 2 Podrzucili umierającego pod SOR. Nowe fakty (90 opinii)
- 3 Przeskocz mukowiscydozę już w tę sobotę (1 opinia)
Dlaczego nie gotujemy w domach? Warto to robić!
W ostatnich latach widzimy znaczący zwrot w naszych nawykach żywieniowych - coraz częściej rezygnujemy z gotowania w domu na rzecz różnorodnych zewnętrznych opcji. Ta zmiana obejmuje nie tylko regularne wizyty w restauracjach czy korzystanie z fast foodów, ale również wzrost popularności usług cateringowych. Niegdyś kuchnia domowa była centrum życia rodzinnego, teraz jednak ustępuje miejsca wydawałoby się wygodniejszym, ale często mniej zdrowym alternatywom.
- Gotowanie jako wyzwanie
- Towar łatwy, ale czy luksusowy?
- Powrót do korzeni
- Wspólne posiłki kluczem do budowania relacji
- Nie idźmy na skróty
Gotowanie jako wyzwanie
Towar łatwy, ale czy luksusowy?
Dodatkowo agresywny marketing i strategie reklamowe skutecznie promują szybkie i łatwe rozwiązania żywieniowe. W tym kontekście jedzenie stało się towarem, a wygoda i szybkość stały się kluczowymi czynnikami wpływającymi na nasze decyzje żywieniowe. Producenci chwytają się różnych technik, żeby zachęcić nas do korzystania z ich usług. Reguła niedostępności opisuje zjawisko, kiedy pożądamy rzeczy ograniczonych ilościowo lub czasowo. Dlatego Burger Drwala pojawia się tak rzadko. Fakt, że kanapkę można kupić tylko teraz, sprawia, że wydaje się produktem niemal luksusowym, a mało kto pamięta, że w listopadzie tradycyjnie na naszych stołach gościła gęsina.
Zjawisko to potwierdza również badanie, które ujawniło niepokojącą tendencję w zakresie rozpoznawania marek przez najmłodszych. W badaniu tym uczestniczyły dzieci, które jeszcze nie nauczyły się swojego nazwiska, ale już rozpoznawały logo McDonald`s. Ta sytuacja rzuca światło na ogromną moc, jaką posiadają strategie marketingowe wielkich korporacji, które skutecznie docierają do świadomości dzieci w bardzo młodym wieku, kształtując ich postrzeganie jedzenia jako szybkiego, łatwo dostępnego i pożądanego produktu. Jest to wyraźny przykład, jak bardzo zmieniają się nasze wzorce żywieniowe pod wpływem zewnętrznych czynników, zaczynając od najmłodszych lat.
Powrót do korzeni
W tym kontekście gotowanie w domu staje się czymś więcej niż tylko przygotowywaniem posiłków - staje się symbolem zdrowego stylu życia, świadomego wyboru i powrotem do korzeni zdrowia. Analizując ten trend, zwróćmy szczególną uwagę na to, jak zmienia się nasz stosunek do jedzenia i jak te zmiany wpływają na nasze zdrowie i dobrostan.
Dieta oparta na przetworzonej żywności często jest uboga w składniki odżywcze niezbędne dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Nikt dzisiaj nie ma wątpliwości, że spożywanie żywności bogatej w tłuszcze trans i inne niezdrowe składniki ma swoje konsekwencje zdrowotne. Badania wykazują, że taki sposób odżywiania zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym chorób sercowo-naczyniowych, otyłości, a nawet niektórych typów raka.
Wspólne posiłki kluczem do budowania relacji
Równie istotnym jak zdrowie fizyczne i psychiczne czynnikiem jest wpływ zmian nawyków żywieniowych na relacje społeczne i rodzinne. Coraz rzadsze wspólne posiłki w najbliższym gronie to nie tylko kwestia braku czasu, lecz także erozja tradycyjnych więzi. Badania wykazały, że wspólne posiłki są kluczowym elementem budowania relacji w rodzinie, pomagając w komunikacji oraz w przekazywaniu wartości i tradycji. Badanie przeprowadzone przez naukowców wskazuje jednoznacznie na to, że regularne spożywanie posiłków w najbliższym gronie ma pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne i emocjonalne dzieci i młodzieży oraz promuje zdrowsze nawyki żywieniowe.
W dzisiejszym świecie pełnym pośpiechu i nieustannych zmian ważne jest, abyśmy zatrzymali się na chwilę i zastanowili nad naszymi wyborami żywieniowymi. Te wybory, choć mogą wydawać się drobnymi codziennymi decyzjami, mają ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na jakość naszych relacji. Wspólne posiłki w gronie rodziny i przyjaciół, przygotowywanie smacznego i zdrowego jedzenia to momenty, które budują nasze wspomnienia i więzi pomiędzy najbliższymi nam osobami. Są to również okazje do przekazywania zdrowych nawyków żywieniowych młodszym pokoleniom, kształtując przyszłość opartą na zdrowiu i radości.
Nie idźmy na skróty
Jako dietetyk i psycholog chciałbym podkreślić, że każdy z nas ma możliwość dokonywania lepszych wyborów związanych z naszym odżywianiem, nawet w świecie pełnym szybkich i łatwych rozwiązań. Zmiana nawyków może wymagać czasu i wysiłku, ale jest to najlepsza inwestycja, która zawsze się zwraca. Jeśli nie znajdziemy czasu na to, żeby zadbać o swoje zdrowie, będziemy zmuszeni znaleźć czas na walkę z chorobą. Odkrywanie radości z gotowania, eksperymentowanie z nowymi składnikami i smakami, może być nie tylko zdrowsze, ale też może przynieść dużo satysfakcji i radości.
O autorze
Michał Malinowski
- dietetyk i psycholog, łączy te dwie specjalności w rożnych proporcjach - od 15 lat trwale zmienia nawyki żywieniowe w gabinecie i online. Autor Lekkiego Bloga i współtwórca audycji radiowej.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-11-21 08:38
codziennie gotuje sam i wbrew pozorom nie jest to trudne (6)
większość przepisów jest taka sama tylko różnią się składniki, po kilku latach mam taką wprawę, że tylko czytam tytuł przepisu, np. indyk w sosie śmietanowo-paprykowym z suszonymi pomidorami, i już wiem co trzeba zrobić max godzina w kuchni i obiad gotowy, w między czasie sobie coś słucham czy oglądam
- 59 3
-
2023-11-21 09:02
(5)
sam - słowo klucz , ja tez gotuje w domu ... żona niestety nie te czasy - teraz kobiety znają swoje prawa, zluzowali przerost ambicji i jest parodia z kobiet a nie kobiety ... i te coś warmińskie co najechało - skupia się na wyglądzie jak ukrainki i nic więcej
- 16 34
-
2023-11-23 12:31
To straszne, kobiety w końcu znają swoje prawa i nie chcą usługiwać panu i władcy, do tego potrafią same na siebie zarobić, więc nie chcą się wiązać z byle kim żeby tylko mieć faceta.
- 9 1
-
2023-11-22 12:35
Kobiety zluzowanie z gotowania
Dają w szyję z koleżankami na mieście.
Zły kierunek- 7 1
-
2023-11-22 12:37
Różnie bywa. Są i takie, które nadal gotują świetnie.
- 4 0
-
2023-11-21 13:13
biedny panicz płacze bo nie stać go na opiekunkę dla siebie
- 14 1
-
2023-11-21 13:08
taki już los menela kanapowca...
- 12 2
-
2023-11-21 08:29
Ja sam gotuje w domu. (14)
Raz że szkoda mi pieniędzy na restauracje a cateringi pudełkowe są również strasznie drogie plus ich opakowania głownie z plastiku, jakoś mam w głowie jak takie śmiecenie wpływa na planetę. A dwa jak już gotuje w domu to tak na 2-3 dni i mam spokój. Często sugeruje się tym co jest w danym tygodniu w promocji w sklepie i robię z tego sobie menu na
Raz że szkoda mi pieniędzy na restauracje a cateringi pudełkowe są również strasznie drogie plus ich opakowania głownie z plastiku, jakoś mam w głowie jak takie śmiecenie wpływa na planetę. A dwa jak już gotuje w domu to tak na 2-3 dni i mam spokój. Często sugeruje się tym co jest w danym tygodniu w promocji w sklepie i robię z tego sobie menu na tydzień. W zeszłym tygodniu zrobiłem zapiekane cukinie z łopatką i warzywami a dwa tygodnie temu gołąbki które przy okazji pomroziłem na 'zaś'. Tym bardziej teraz mi się chce jeszcze bardziej gdy ciemna i zimowa aura za oknem trzyma nas po pracy w domu. Plusem jest również to że wiem jakich składników używam.
- 74 3
-
2023-11-26 17:34
to może pogotujesz i dla mnie bo ja długo pracuję
- 1 0
-
2023-11-24 18:29
nie masz kasy to jesz najtańsze jedzenie
- 0 0
-
2023-11-22 12:41
Menu z promocji Biedronki (2)
Hee, zawsze tak robię, na produktach (owoce, warzywa) z promocji Biedronki układam menu w tygodniu :) . Oni mają tygodniowe promocje na coraz inne produkty, wszystko świeże i jeszcze oszczędzam... Kupuję też w B. łososia filet ale nigdy mięsa i wędlin (te robię samodzielnie).
Z kucharskim pozdrowieniem
kobieta- 5 1
-
2023-11-22 18:50
Kobieto (1)
Wędliny robisz samodzielnie? Ha, ha.
- 0 4
-
2023-11-23 08:28
Czytać ze zrozumieniem nie potrafisz?
Tak, można robić wędliny w domu samodzielnie. Trochę chęci i umiejętności. Ale lepiej się przypdo kogoś w sieci zamiast własne braki nadrobić.
- 8 0
-
2023-11-22 12:26
Szukasz może żony?
- 6 0
-
2023-11-21 08:52
(7)
Wiesz jakich składników używasz. Najtańszych, z promocji.
- 6 29
-
2023-11-21 09:33
Tak cukinia na promocji traci właściwości i jakość.
Co za brednie.
- 25 4
-
2023-11-21 09:11
Bo jak zapłacisz więcej to jakość się automatycznie podnosi (5)
a wszystko co najdroższe jest najwyższej jakości, zgadza się?
- 31 3
-
2023-11-21 10:13
(1)
Serio nie widzisz zależności cena/jakość? Podstawówka wieczorowa?
- 2 14
-
2023-11-21 14:07
Nie wszystko co drogie jest dobrej jakości i odwrotnie
- 13 1
-
2023-11-21 10:10
Szynka za 48 zł /kg naprawdę jest lepsza niż promocyjna za 28 zet (2)
- 8 5
-
2023-11-22 12:36
Natomiast cukinia za 3 złote zwykle jest dokładnie taka sama, jak ta za 8 złotych. To po prostu kwestia przejścia od kupowania tego, na co mam kompulsywnie ochotę teraz, do zakupów, podczas których wybieram to, co aktualnie jest tanie. Nie kupię brukselki, choćby była po 10 groszy, bo nie lubię, ale praktycznie zawsze da się wybrać coś fajnego. Łącznie w ciągu miesiąca wydaję kilkaset (!) złotych mniej.
- 10 0
-
2023-11-21 14:06
Tylko to jest ta sama szynka, gdy ją przecenisz z 48 zł
Cena większości zależna jest od logo na opakowaniu, a nie jakości samego produktu
- 7 2
-
2023-11-21 08:21
To proste, z braku czasu (4)
Cateringi zamawiają osoby samotne lub pary, nie sądzę, że ktoś zamawia catering dla całej rodziny.
A gotowanie? O ile nie nagotowałes na 2 dni albo nie masz czegoś zamrożonego pół-gotowego - to przychodzisz z pracy o 16:30 (scenariusz optymistyczny), pewnie o 17 zbierzesz się do robienia obiadu, o 18 ten obiad zjesz. Trochę późno.- 70 10
-
2023-11-21 11:26
Braku czasu hahah a to dobre ciekawe ile czasu marnujesz na gapienie sie w smarfona co o której do pracy wychodzisz o 10?
- 15 8
-
2023-11-21 10:20
(1)
Zobaczcie co jest w sklepach. Coraz więcej gotowizny. Nawet ziemniaki obrane ugotowane... Czyli wiecie co to oznacza. Pokolenie leni śmierdzących i dwóch lewych rąk w jednym. Druga sprawa,że te cateringi są niesmaczne. Trzecia sprawa to nie wiem jak kobieta/dziewczyna nie może nie umieć gotować...
- 25 43
-
2023-11-21 11:42
Ja nie wiem jak mężczyzna/chłopak może nie umieć gotować...
Jak dla mnie atrakcyjność takiego spada do zera- umiem sama gotować, różnorodnie, zdrowo i smacznie, ale nie będę całe życie przy garach siedzieć- oczekuję że od mojego mężczyzny ja i nasze dzicei dostaniemy obiad
- 39 9
-
2023-11-21 08:55
To gotuj
Na nastepny dzien lub na dwa dni
- 13 11
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.