O nas

Technikum Gastronomiczne kształci w zawodzie:
- technik żywienia i usług gastronomicznych
Uczniowie podczas nauki w naszym technikum zdobywają wiedzę i umiejętności profesjonalnego przygotowania potraw, planowania żywienia różnych grup ludności, obsługi konsumenta i prawidłowej obróbki technologicznej żywności. Oprócz przedmiotów ogólnokształcących dominują przedmioty typowo gastronomiczne (ćwiczenia, zajęcia praktyczne) obejmujące całą sztukę kulinarną. Wiedza teoretyczna i zagadnienia związane z dietetyką wykładane są przez wyspecjalizowaną kadrę pedagogiczną w kierunku technologii i żywienia człowieka. Absolwenci mogą zostać zatrudnieni przez wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, itp. Kucharz może być zatrudniony również w szpitalach, sanatoriach, szkołach. Może prowadzić własną działalność gospodarczą.