Słony Spichlerz - popup już otwarty

adres
80-748 Gdańsk, Chmielna 10 pokaż na mapie

znajduje się w

e-mail
i...@slonyspichlerz.pl pokaż
godziny otwarcia
pn-czw12:00 - 22:00
pt-sob11:00 - 23:00
nd11:00 - 22:00
 

rodzaj kuchni:   międzynarodowa
udogodnienia:   płatności kartą, ogródek letni, klimatyzacja, śniadania

Napisali o nas

O nas

Póki nie został otwarty właściwy budynek, mamy otwarty namiot-pawilon.

Deo Plaza będzie miejscem, w którym koncentruje się wszystko, co w Gdańsku jest najważniejsze – informuje Zbigniew Nowak, właściciel Deo Plazy. Zależy nam, aby obiekt przyciągał nie tylko nową perspektywą na Długie Pobrzeże, ale również bogatą ofertą gastronomiczną. Do Słonego Spichlerza zaprosimy mieszkańców i turystów, którzy w jednym miejscu będą mogli skosztować najwspanialszych lokalnych tradycji – swoje lokale będą tu mieli uznani trójmiejscy restauratorzy, którzy zaoferują m.in. przekąski i lekkie potrawy. Jednym z głównych magnesów Wyspy Spichrzów będzie wyjątkowa gastronomia, która w ramach Słonego Spichlerza znajdzie swoją niepowtarzalną formę.

Lokal oferować będzie najciekawsze propozycje, przygotowane przez szefów kuchni 11 rozpoznawalnych restauracji. Główną ideą Słonego Spichlerza jest chęć stworzenia gastronomicznego serca w Gdańsku, w starannie zaaranżowanym wnętrzu, z doskonałą lokalizacją i wysoką jakością dań. Restaurant Market ma oferować możliwość odbycia kulinarnej podróży po zróżnicowanych smakach w najbardziej atrakcyjnym obiekcie Gdańska. Słony Spichlerz skierowany jest do osób szukających korzystnej cenowo, a jednocześnie atrakcyjnej smakowo oferty.
Całość projektu skupia się na tworzeniu nowej jakości w trójmiejskiej i nie tylko gastronomii. Po raz pierwszy łączymy w jednym miejscu wielu doświadczonych restauratorów i szefów kuchni oraz wypracowane przez nich autorskie smaki – informuje Krzysztof Jancen – współodpowiedzialny za kreację i wdrażanie koncepcji obiektu.

Słony Spichlerz to kreacja popularnego, miejskiego miejsca spotkań, w którym każdy czuje się swobodnie i z chęcią do niego powróci. Restaurant Market zaprosi od rana na śniadania z różnych stron świata, w ciągu dnia na lunche i obiady, kończąc na serwowaniu kolacji do późnych godzin nocnych, szczególnie w weekendy. Największym atutem miejsca jest zróżnicowanie smaków – planujemy miks kuchni m.in śródziemnomorskiej, azjatyckiej, kreatywnej, polskiej, meksykańskiej, wegetariańsko-wegańskiej. W Słonym Spichlerzu znajdą się także bogate w lokalne przysmaki tapas bary – dodaje Krzysztof Jancen.

Operatorzy konceptu stawiają także na wyjątkowe wnętrze, które ma pomieścić łącznie ponad 300 osób z uwzględnieniem ogródków – letniego i całorocznego na przestrzeni ok 1000 m2. W trzech salach Słonego Spichlerza odnajdziemy inspiracje nie tylko nadmorskim położeniem Gdańska, ale poczujemy niepowtarzalną atmosferę historycznej lokalizacji. Tu nowoczesność spotyka się z tradycją. Odnowiony spichlerz to perła inwestycji Deo Plaza. Część konceptu zostanie zrealizowana w przylegającym do spichlerza budynku Deo Hotel. Aranżacja wnętrz została powierzona projektantom z warszawskiej pracowni Belotto Design. Hale typu foodhall to obecnie dominujący trend w światowej gastronomii - podkreśla Marco Belotto - autor projektu wnętrz. Inspiracją dla tworzonych przestrzeni były najbardziej modne tego typu miejsca na świecie, zaczynając od El Nacional Barcelona, Chelsea Market w Nowym Yorku, Victor Hugo Market w Toulouse, kończąc na Mercato Centrale we Florencji i warszawskich Koszykach. Zależało mi, by w projektowanej przestrzeni dominowały stare, ceglane mury wzbogacone o współczesną tkankę z klimatem i kolorytem regionu, morskimi symbolami i unikalnym designem. Podczas projektowania Belotto Design postawiło na zupełnie nową jakość, tak by przestrzeń wyznaczała trendy, a nie powielała schematy. W tym celu podeszliśmy z olbrzymią dbałością do każdego detalu, począwszy od krzesła, kończąc na dedykowanych grafikach wielkoformatowych czy unikalnych neonach. Obecnie Wyspa Spichrzów z jej flagowym spichlerzem Deo przechodzi spektakularną zmianę. Belotto Design wykreowało wnętrza, które łączą zabytkowe budynki ze współczesną wizją miasta. Są one przede wszystkim ukłonem w stronę mieszkańców i turystów, dla których ta część Gdańska to jeden z najważniejszych punktów na jego mapie.

W celu realizacji Słonego Spichlerza inwestorzy zdecydowali się na nawiązanie współpracy z firmą Chef Patron i Rafałem Wronką. Chef Patron od lat zajmuje się współtworzeniem miejsc, które mocno zaznaczyły się na kulinarno-rozrywkowej mapie Polski. Założycielem oraz prezesem Chef Patron jest Rafał Wronka, Szef Kuchni, który swoją przygodę z gastronomią rozpoczął 15 lat temu. Znaczą cześć historii zawodowej spędził za granicą Polski, gdzie zdobywał doświadczenie pod okiem najlepszych szefów kuchni. Po powrocie do kraju objął stanowisko Executive Chef w jednej z najpopularniejszych grup tworzących lokale gastronomiczno-rozrywkowe - Grupie Warszawa. Pracował również na stanowisku dyrektora kulinarnego sieci hoteli PURO. Obecnie, wspólnie ze swoim zespołem będzie pełnił stanowisko generalnego menadżera w Słonym Spichlerzu.
Tak wiele wspaniałych restauracji w jednym miejscu to sprawa wyjątkowa. Ale, aby całość funkcjonowała na najwyższym poziomie to już skomplikowana gra szczegółów. Firma Chef Patron będzie bezpośrednio współpracowała z każdą z restauracji, dbając o detale, tak, aby każda z nich była perfekcyjnym dopełnieniem Słonego Spichlerza. To trochę jak prowadzenie drużyny piłkarskiej pełnej gwiazd, gdzie każdy ma coś istotnego do zaoferowania, ale my musimy zebrać to w spektakularną całość – mówi Wronka.

Opinie + dodaj ocenę


2.7

w kategorii

Restauracje

  • obsługa:
    5
     
  • menu:
    3
     
  • jakość potraw:
    1
     
  • klimat i wystrój:
    3
     
  • przystępność cen:
    1
     
  • ocena ogólna:
    3
     
średnia ocena (max 6)
2.7
 

Zamowilem steka

Stek niejadalny. Nie da sie ugrysc. Podeszwa

  • Wacek (mężczyzna, 31-40 lat)
  • Termin skorzystania z usługi: sierpień 2018
  • Polecam innym: nie mam zdania
  • Status: pierwsza wizyta
  • Charakter wizyty: biznesowy
  • popieram opinię 2 / nie zgadzam się 0

4.2

w kategorii

Restauracje

  • obsługa:
    5
     
  • menu:
    5
     
  • jakość potraw:
    3
     
  • klimat i wystrój:
    6
     
  • przystępność cen:
    2
     
  • ocena ogólna:
    4
     
średnia ocena (max 6)
4.2
 

Źle nie jest ale ceny ...

Karta skromna ale b ciekawa. Wybraliśmy śledzia z sałatką ziemniaczaną, frytki ze szprotek oraz skórki ziemniaczane z wieprzowina oraz drink na rumie i lemoniadę. Napoje podano sprawnie ,były mega ale porcje były skromne i rzeczywiście przeważał lód,choć pewnie autor drinków uzasadnia to chęcią utrzymania temperatury. Nie rozumiem też czemu drinki podano w plastiku. Wyglądał jak szkło ale jednak był to mało eko wybór. Duży minus....,czas podania dań. 41min od zamówienia. To są dania przekąskowe... W lokalu byliśmy tylko my i dwie Panie. Jedzenie wyglądało smacznie. Rybki były super. Sos idealnie komponuje smak. Skórki z ziemniaka okazały się niemalże pełnymi połówkami średniego ziemniaka , wyglądały apetycznie,choć farsz okazał się mało smaczny, mało wyrazisty. Obie porcje odpowiednie. Śledź z sałatką. No tu ktoś dosyć dosłownie zrozumiał słowo śledź,bo na stole pojawiał się jeden płat śledzia. Hmmm, czyli zrozumiał źle ,bo danie powinno nosić nazwę płat śledzia. Sama ryba była mało smaczna. Wymoczona, płat miał strukturę jakby był mrożony. Sałatka poprawna,ale bez szału. Chętnie pojawię się drugi raz celem ugruntowania opinii.

  • Seb Seb (mężczyzna, pow. 40 lat)
  • Termin skorzystania z usługi: sierpień 2018
  • Polecam innym: nie mam zdania
  • Status: pierwsza wizyta
  • Charakter wizyty: rodzinny / z dziećmi
  • popieram opinię 0 / nie zgadzam się 0

4.0

w kategorii

Restauracje

  • obsługa:
    5
     
  • menu:
    4
     
  • jakość potraw:
    -
     
  • klimat i wystrój:
    5
     
  • przystępność cen:
    4
     
  • ocena ogólna:
    2
     
średnia ocena (max 6)
4.0
 

Nie polecam.

Obsługa amatorska ale bardzo uprzejma i sprawna.Gratuluję dobrego nastroju barmanom.Niestety ludzie nie sa banda naiwniaków. Drinki zbudowane z kostek lodu, zabarwione alkocholem i mało ciekawe-. to ma krótkie nogi ,.Zapraszam do Corezze-na solidne szkolenie. Nie polecamy tego miejsca.

  • joannazawisza (kobieta, pow. 40 lat)
  • Termin skorzystania z usługi: lipiec 2018
  • Polecam innym: nie
  • Charakter wizyty: we dwoje
  • popieram opinię 0 / nie zgadzam się 0
wyznacz trasę » przejdź do pełnej mapy »
    • obsługa:
      5.0
       
    • menu:
      4.0
       
    • jakość potraw:
      2.0
       
    • klimat i wystrój:
      4.7
       
    • przystępność cen:
      2.3
       
    • ocena ogólna:
      3.0
       
    średnia ocena (max 6)
    3.6