Słony Spichlerz

Planowane otwarcie: sierpień 2018
adres
80-748 Gdańsk, Chmielna 10

znajduje się w Deo Plaza

e-mail
i...@slonyspichlerz.pl pokaż Zabezpieczenie anty-spamowe
 

rodzaj kuchni:   międzynarodowa
udogodnienia:   płatności kartą, ogródek letni, klimatyzacja, śniadania

Napisali o nas

  • Wyspa Spichrzów: Słony Spichlerz pełen restauracji
    Wyspa Spichrzów: Słony Spichlerz pełen restauracji 15 stycznia 2018 (153 opinie) Hala restauracyjna w stylu warszawskiej Hali Koszyki, co najmniej dziesięć samodzielnych restauracji i klub rozrywkowo-muzyczny na dachu zostaną otwarte, częściowo w lecie tego...

O nas

W wyjątkowej przestrzeni Deo Plaza na gdańskiej Wyspie Spichrzów, w odnowionym, zabytkowym budynku spichlerza Deo Gloria zostanie zrealizowany nowy koncept restauracyjny pod nazwą Słony Spichlerz.

Deo Plaza będzie miejscem, w którym koncentruje się wszystko, co w Gdańsku jest najważniejsze – informuje Zbigniew Nowak, właściciel Deo Plazy. Zależy nam, aby obiekt przyciągał nie tylko nową perspektywą na Długie Pobrzeże, ale również bogatą ofertą gastronomiczną. Do Słonego Spichlerza zaprosimy mieszkańców i turystów, którzy w jednym miejscu będą mogli skosztować najwspanialszych lokalnych tradycji – swoje lokale będą tu mieli uznani trójmiejscy restauratorzy, którzy zaoferują m.in. przekąski i lekkie potrawy. Jednym z głównych magnesów Wyspy Spichrzów będzie wyjątkowa gastronomia, która w ramach Słonego Spichlerza znajdzie swoją niepowtarzalną formę.

Lokal oferować będzie najciekawsze propozycje, przygotowane przez szefów kuchni 11 rozpoznawalnych restauracji. Główną ideą Słonego Spichlerza jest chęć stworzenia gastronomicznego serca w Gdańsku, w starannie zaaranżowanym wnętrzu, z doskonałą lokalizacją i wysoką jakością dań. Restaurant Market ma oferować możliwość odbycia kulinarnej podróży po zróżnicowanych smakach w najbardziej atrakcyjnym obiekcie Gdańska. Słony Spichlerz skierowany jest do osób szukających korzystnej cenowo, a jednocześnie atrakcyjnej smakowo oferty.
Całość projektu skupia się na tworzeniu nowej jakości w trójmiejskiej i nie tylko gastronomii. Po raz pierwszy łączymy w jednym miejscu wielu doświadczonych restauratorów i szefów kuchni oraz wypracowane przez nich autorskie smaki – informuje Krzysztof Jancen – współodpowiedzialny za kreację i wdrażanie koncepcji obiektu.

Słony Spichlerz to kreacja popularnego, miejskiego miejsca spotkań, w którym każdy czuje się swobodnie i z chęcią do niego powróci. Restaurant Market zaprosi od rana na śniadania z różnych stron świata, w ciągu dnia na lunche i obiady, kończąc na serwowaniu kolacji do późnych godzin nocnych, szczególnie w weekendy. Największym atutem miejsca jest zróżnicowanie smaków – planujemy miks kuchni m.in śródziemnomorskiej, azjatyckiej, kreatywnej, polskiej, meksykańskiej, wegetariańsko-wegańskiej. W Słonym Spichlerzu znajdą się także bogate w lokalne przysmaki tapas bary – dodaje Krzysztof Jancen.

Operatorzy konceptu stawiają także na wyjątkowe wnętrze, które ma pomieścić łącznie ponad 300 osób z uwzględnieniem ogródków – letniego i całorocznego na przestrzeni ok 1000 m2. W trzech salach Słonego Spichlerza odnajdziemy inspiracje nie tylko nadmorskim położeniem Gdańska, ale poczujemy niepowtarzalną atmosferę historycznej lokalizacji. Tu nowoczesność spotyka się z tradycją. Odnowiony spichlerz to perła inwestycji Deo Plaza. Część konceptu zostanie zrealizowana w przylegającym do spichlerza budynku Deo Hotel. Aranżacja wnętrz została powierzona projektantom z warszawskiej pracowni Belotto Design. Hale typu foodhall to obecnie dominujący trend w światowej gastronomii - podkreśla Marco Belotto - autor projektu wnętrz. Inspiracją dla tworzonych przestrzeni były najbardziej modne tego typu miejsca na świecie, zaczynając od El Nacional Barcelona, Chelsea Market w Nowym Yorku, Victor Hugo Market w Toulouse, kończąc na Mercato Centrale we Florencji i warszawskich Koszykach. Zależało mi, by w projektowanej przestrzeni dominowały stare, ceglane mury wzbogacone o współczesną tkankę z klimatem i kolorytem regionu, morskimi symbolami i unikalnym designem. Podczas projektowania Belotto Design postawiło na zupełnie nową jakość, tak by przestrzeń wyznaczała trendy, a nie powielała schematy. W tym celu podeszliśmy z olbrzymią dbałością do każdego detalu, począwszy od krzesła, kończąc na dedykowanych grafikach wielkoformatowych czy unikalnych neonach. Obecnie Wyspa Spichrzów z jej flagowym spichlerzem Deo przechodzi spektakularną zmianę. Belotto Design wykreowało wnętrza, które łączą zabytkowe budynki ze współczesną wizją miasta. Są one przede wszystkim ukłonem w stronę mieszkańców i turystów, dla których ta część Gdańska to jeden z najważniejszych punktów na jego mapie.

W celu realizacji Słonego Spichlerza inwestorzy zdecydowali się na nawiązanie współpracy z firmą Chef Patron i Rafałem Wronką. Chef Patron od lat zajmuje się współtworzeniem miejsc, które mocno zaznaczyły się na kulinarno-rozrywkowej mapie Polski. Założycielem oraz prezesem Chef Patron jest Rafał Wronka, Szef Kuchni, który swoją przygodę z gastronomią rozpoczął 15 lat temu. Znaczą cześć historii zawodowej spędził za granicą Polski, gdzie zdobywał doświadczenie pod okiem najlepszych szefów kuchni. Po powrocie do kraju objął stanowisko Executive Chef w jednej z najpopularniejszych grup tworzących lokale gastronomiczno-rozrywkowe - Grupie Warszawa. Pracował również na stanowisku dyrektora kulinarnego sieci hoteli PURO. Obecnie, wspólnie ze swoim zespołem będzie pełnił stanowisko generalnego menadżera w Słonym Spichlerzu.
Tak wiele wspaniałych restauracji w jednym miejscu to sprawa wyjątkowa. Ale, aby całość funkcjonowała na najwyższym poziomie to już skomplikowana gra szczegółów. Firma Chef Patron będzie bezpośrednio współpracowała z każdą z restauracji, dbając o detale, tak, aby każda z nich była perfekcyjnym dopełnieniem Słonego Spichlerza. To trochę jak prowadzenie drużyny piłkarskiej pełnej gwiazd, gdzie każdy ma coś istotnego do zaoferowania, ale my musimy zebrać to w spektakularną całość – mówi Wronka.