Fakty i opinie

stat

Przychodnia przy dworcu zmienia się w hotel Central Gdańsk

Montaż kapsuły czasu na dachu byłej przychodni kolejowej w Gdańsku.


Hotel Central Gdańsk i restauracja PG4 (czyli Podwale Grodzkie 4) powstaną w budynku dawnej przychodni przy dworcu głównym zobacz na mapie Gdańska. W miedzianej iglicy na dachu umieszczona została właśnie kapsuła czasu z informacjami o współczesnym Gdańsku.



Czy w okolicach dworca głównego w Gdańsku brakuje obiektów gastronomicznych?

tak, oferta jest bardzo uboga 37%
tak, ale oferta powinna być zróżnicowana, na każdą kieszeń 39%
tak, powinny też powstać tu puby i dyskoteki 5%
nie wiem, jestem przyzwyczajony do tego co jest teraz 9%
nie, więc lokali wokół dworca spowoduje tylko brak porządku 10%
zakończona Łącznie głosów: 903
Przebudowa budynku przychodni rozpoczęła się wiosną 2014 r. Wcześniej przez kilka lat trwało przygotowanie projektu oraz uzgodnienia z konserwatorem zabytków. Krok po kroku relacjonowaliśmy prace prowadzone w budynku.

Do tej pory przeprowadzona została m.in. rekonstrukcja stropów, uzupełnienie ubytków w ścianach konstrukcyjnych i działowych; dobudowano niewielki (oryginalnie zaprojektowany) fragment budynku od strony południowej, zastrzykami betonu wzmocniono fundamenty.

W grudniu ubiegłego roku na budynku ekipa wykwalifikowanych cieśli układała nową więźbę,a w piwnicach budynku umieszczona została ogromna chłodziarka - część instalacji browarnianej. Od tamtego czasu budynek zyskał dach, wstawiono część okien i wylane zostały posadzki. W tej chwili trwają prace wykończeniowe.

Na próbę kompleksowo urządzony został już jeden z 39 pokoi. W ten sposób architekci dochodzą do najlepszych rozwiązań dla hotelowego wnętrza, obiekt ma być bowiem kategoryzowany jako czterogwiazdkowy.

- Każdy pokój będzie inny, bo każdy z nich ma inny kształt. Zdecydowaliśmy się na stylistykę modern classic, która nawiązuje do historii budynku, ale też zawiera nowoczesne akcenty. Wszystkie elementy wyposażenia pochodzą od polskich producentów i projektantów - mówi Artur Buta z kołobrzeskiej pracowni Art Buta, która odpowiada za wnętrza części hotelowej. - Najciekawsze będą pokoje na najwyższej kondygnacji, z okien rozciągał się będzie fantastyczny widok. Ciekawostką będzie także dwupoziomowy apartament z żeliwnymi kręconymi schodami.
Wnętrza restauracji zaaranżowane zostały przez architektki z Pracowni Projektowej Aleksandry Stankevic-Diakun z Gdańska.

W piwnicach budynku, do których dostaniemy się przez przeszklone foyer od strony torów kolejowych, znajdzie się browar restauracyjny. W czterech tankach warzone ma być piwo w stylu jopejskim, przy udziale fermentacji spontanicznej w otwartych zbiornikach. Ta część nazwana została "Jopen Zone". W pozostałej części browaru stanie osiem tanków, w których będą powstawały mniej wymagające style piwa. Restauracja będzie funkcjonowała w przyziemiu i na parterze budynku. Tutaj serwowane będą śniadania - nie tylko dla gości hotelowych. Szef kuchni, Francuz Philippe Abraham, już opracował restauracyjne menu.

Według zapowiedzi inwestora obiekt pierwszych gości przyjmie w połowie października. 1 sierpnia niemiecki producent instalacji browarnianych rozpocznie swoją część prac.

Kapsuła czasu

To najbardziej nietypowo umieszczona kapsuła. Gazety wydane 23 czerwca, audycja radiowa, informacje o portalu Trojmiasto.pl, aktualne monety, pakiet zdjęć współczesnego Gdańska, a także informacje o władzach miasta i inwestorze umieszczone zostały w szklanej tubie, która z kolei zalutowana została w jednej z dwóch miedzianych iglic, które zdobią kalenicę dachu (tej bliżej siedziby Rady Miasta, nie od strony budynku dworca).


Film prezentowany na uroczystości wmurowania kapsuły czasu w iglicę na dachu byłej przychodni kolejowej.


Czerwiec 2015. Prace w budynku. Konieczna była wymiana dachu i więźby.

Opinie (117) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.