Fakty i opinie

stat

Biurowiec przy Infoboksie. Konkurs architektoniczny rozstrzygnięty

Pojawiły się wyniki konkursu na zabudowę działek przy skrzyżowaniu ul. 10 Lutego i Świętojańskiej w Gdyni. Biurowiec, który stanie przy Infoboksie będzie miał siedem pięter. Na parterze i najwyższym piętrze powstanie restauracja, a na dachu taras widokowy.



Co sądzisz o zwycięskiej pracy?

podoba mi się, czekam na realizację 45%
mam mieszane uczucia, czekam na powstanie inwestycji 16%
nie podoba mi się 39%
zakończona Łącznie głosów: 1617
Przypomnijmy:

  1. Do firmy AB Inwestor należą działki, na których znajduje się skwer przed Infoboksem.
  2. Gdynia dysponuje terenem znajdującym się m.in. tuż przy ul. 10 Lutego.
  3. Deweloper chce zabudować pierzeję przy ul. 10 Lutego.
  4. By to zrobić, złożył wniosek do miasta o zamianę działek.
  5. Decyzję podejmą za kilka tygodni radni.
  6. Jeśli decyzja będzie pozytywna, wieża z tarasem widokowym zostanie rozebrana.
  7. Dojdzie także do zabudowy części terenów zielonych na skwerze.
  8. W ostatnim czasie odbyła się prezentacja nowego pomysłu na teren przy Infoboksie.

W środę został rozstrzygnięty zorganizowany przez właściciela działki, firmę AB Inwestor, konkurs architektoniczny na zabudowę terenu. W siedmioosobowym składzie jury znalazło się dwóch architektów z Politechniki Gdańskiej, dwóch przedstawicieli Gdyni, prezes AB Inwestor oraz dwóch pełnomocników organizatora.

Cztery firmy w konkursie



Deweloper i władze Gdyni postanowili, że poinformowanie o rozstrzygnięciu odbędzie się bez dodatkowej konferencji dla mediów. Nie zaproszono też mieszkańców, którzy mogliby dyskutować o zaprezentowanych koncepcjach.

Do konkursu prace zgłosiły cztery firmy: pracownia 3MA, Studio Kwadrat, pracownia Wolski Architekci oraz pracownia BJK Architekci.

Wygrała pracownia 3MA z Gdyni proponująca siedmiopiętrowy biurowiec z ogólnodostępnym tarasem na dachu oraz dwiema restauracjami na parterze i siódmym piętrze. Na górę mieszkańców ma zawieźć winda.

Opływowe kształty i nawiązanie do modernizmu



Opływowe kształty i kolorystyka marmuru w odcieniach bieli i jasnej szarości mają nawiązywać do modernizmu i jednocześnie nie przytłaczać innych budynków. Architekci zapewniają, że w biurowcu nie będzie dominowało szkło.

- Zastosowaliśmy motywy wykończeniowe w postaci okładzin z płyt z betonu architektonicznego o fakturze i kolorystyce marmuru, a także detale w postaci okładzin elewacyjnych z płyt miedziano - mosiężnych w kolorze złotym - mówi Krzysztof Machiński z właściciel pracowni 3MA.
Wieża widokowa zostanie przeniesiona w kierunku ul. Świętojańskiej. Zaplanowano zlokalizowanie na niej paneli wegetacyjnych.

Inwestor: zabudowa gwarancją wpisania w zabytkowy śródmieścia



- W moim przekonaniu zwyciężyła praca najbardziej "gdyńska" ze wszystkich zaproponowanych. Jasna elewacja połączona z typowymi dla modernizmu zaokrągleniami daje gwarancję wpisania się nowo projektowanej zabudowy w zabytkowy charakter śródmieścia Gdyni - mówi Andrzej Boczek, syn właściciela firmy AB Inwestor.
Suma powierzchni użytkowej biur i lokali usługowych wyniesie ponad 2,8 tys. m kw.

Do przeprowadzenia inwestycji w kształcie zaproponowanym przez dewelopera potrzebna jest zamiana działek z miastem. Zgodzić się muszą na nią radni miasta. Mieli to zrobić po zapoznaniu się z wynikami konkursu.

Głosowanie zostanie przeprowadzone prawdopodobnie na majowej sesji rady miasta.

Opinie (297) ponad 10 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.