Fakty i opinie

stat

Kulinarne inspiracje na targach w Amber Expo

V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO.

Targi food-to-go, które do czwartku potrwają w Amber Expo zobacz na mapie Gdańska są miejscem spotkań właścicieli lokali gastronomicznych, menadżerów, kucharzy czy kelnerów. To piąta edycja tej imprezy, w której tym razem bierze udział ok. 100 wystawców.



- Targi z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem. W tym roku liczba wystawców dobiła do setki. Są to głównie producenci i dystrybutorzy produktów spożywczych oraz wyposażenia dla gastronomii, m.in. barów, kawiarni czy restauracji - ocenia Ewa Woch, organizatorka targów.

Pierwszego dnia imprezy w hali Amber Expo można było spotkać m.in. mistrza cukiernictwa Tomasza Dekera czy promujących wegańskie dania bezglutenowe Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka, reprezentujących Atelier Smaku. Drugiego dnia targi odwiedzi finalistka programu "MasterChef" - Diana Volokhova.

- Odżywanie to styl życia. To coś więcej niż moda. W dzisiejszych czasach niezwykle ważne jest to, co jemy. Staramy się jeść zdrowiej, bardziej wysublimowane dania. Tak również jest w przypadku słodkości. Patrzymy na pyszności z najwyższej półki. Zdecydowanie cieszy fakt, że ludzie ponownie zaczęli piec w domach. Coraz więcej osób bawi się tym i zaczyna traktować pieczenie jak swoją pasję - wyjaśnił Tomasz Deker, mistrz cukiernictwa.

Tomasz Deker podczas tworzenia czekoladowych pralin.
Tomasz Deker podczas tworzenia czekoladowych pralin. mat. prasowe
Organizatorzy targów podzielili powierzchnię wystawienniczą Amber Expo na trzy gastronomiczne strefy: kuchni regionalnej, deserowych inspiracji oraz kuchni bezglutenowej. Z racji rosnącej popularności tej ostatniej, podczas imprezy odbyła się dyskusja na ten temat.

- Najlepszym lekarstwem dla ludzi jest to, co i jak jadamy. Od dawien dawna wiadomo, że jeżeli chorujemy to musimy coś zmienić w naszej diecie. To jest podstawa. Wydaje mi się, że bezglutenowej kuchni wegańskiej społeczeństwo po prostu potrzebuje. Kiedy tworzyliśmy menu takiej kuchni, naszym pierwszym wyzwaniem było stworzenie pierogów ruskich. Zadanie udało się pokonać. Potem było już tylko łatwiej. Zaczęliśmy robić m.in. bigos, smalec czy pasztety - tłumaczą Jola Słoma oraz Mirek Trymbulak z Atelier Smaku.

Drugiego dnia imprezy, czyli w czwartek 5 lutego, targi będzie można odwiedzić w godz. 10-15:30.

Tak wyglądały targi

Opinie (10) 5 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.