- 1 Mała uliczka, duży problem (185 opinii)
- 2 Rezerwiści idą na ćwiczenia. Kto najpierw? (460 opinii)
- 3 Zbiórka na leczenie psów z pseudohodowli (94 opinie)
- 4 Nowe podziemne zbiorniki w Akwarium (124 opinie)
- 5 Odliczanie sekund na skrzyżowaniach. Za czy przeciw? (287 opinii)
- 6 Był senator skazany na więzienie (78 opinii)
Za dużo jedzenia w święta? Podziel, przerób, zabezpiecz
Z dwudniowej sałatki zrób pastę, z suszu - marmoladę, a część jedzenia rozdaj gościom. Zasada naczelna - nie wyrzucaj. Nadmiar świątecznego jedzenia to kłopot w niejednym domu, dlatego Bank Żywności w Trójmieście podpowiada, jak sensownie i z szacunkiem podejść w tych dniach do świątecznych potraw, których nie zjemy.
- Tak naprawdę nie potrzebujemy w tej sytuacji żadnych lifehacków, wykorzystajmy swój rozsądek - radzi Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście.
By zrobić użytek z nadprogramowego jedzenia w święta warto wziąć pod uwagę kilka opcji.
Rozdaj gościom
Jeśli święta spędzamy w gościach lub też gościmy u siebie rodzinę czy znajomych, warto pomyśleć o obdarowaniu ich jedzeniem czy to po wigilii, czy po świątecznym obiedzie. Często rodzajów potraw i ciast jest równie dużo lub więcej niż gości przy stole. Po wspólnym świątecznym biesiadowaniu możemy rozdzielić między gości to, co zostało na stole.
- W tej sytuacji z jednej strony mamy pewność, że jedzenie zostało dobrze przygotowane, a z drugiej wszystko zostanie w rodzinie i nie zmarnuje się - mówi Jaroń.
Lodówka, zamrażarka, ale nie balkon!
Nadprogramowe świąteczne jedzenie czasami trudno zmieścić w lodówce czy zamrażarce. Wiele osób decyduje się przechować żywność na balkonie czy parapecie. To duży błąd. Wahania temperatur mogą spowodować, psucie się jedzenia, czego efektem może być zatrucie pokarmowe. W święta nie są to wcale odosobnione przypadki. Dlatego jeśli możemy, to zamrażajmy albo trzymajmy w lodówce to, co przygotujemy. Co mrozić?
Będzie nowy sklep społeczny w Gdańsku
- Możemy mrozić to, co nie ma majonezu. Czyli warzywa do sałatki tak, ale już sałatkę z majonezem nie. Nie możemy zamrozić tego, co jest w galarecie, ale pieczone mięso czy smażoną rybę jak najbardziej. Bigos też jak najbardziej, ciasto również - dodaje Jaroń.
Tutaj istotna wskazówka jest taka, że im tłustsza potrawa, tym mniej nadaje się do mrożenia. Ważną rzeczą jest również to by rozmrażać produkty w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej.
Prosta i szybka pasteryzacja
Jedzenie, które nam zostało można też w prosty sposób zapasteryzować. I nie musi być to skomplikowana operacja:
- Bigos czy zupę najpierw podgrzewamy, potem umieszczamy w wyparzonym słoiku, a następnie, jeszcze ciepłe, wkładamy do ciepłego piekarnika nagrzanego do 80 stopni i pasteryzujemy pół godziny. Słoiki się wtedy szczelnie zamykają. To oszczędność miejsca i czasu - jeśli za jakiś czas chcemy coś na szybko zjeść, podgrzewamy zawartość słoika i danie gotowe - mówi Jaroń.
Co i jak przerobić? Trzy nieśmiertelne przepisy
2. Bajaderka z resztek ciasta. Możemy przygotować nowy deser. Do zeschniętego ciasta, czy kawałków ciast dodajemy mleka czy śmietanki, może być też alkohol. Blendujemy i całość przekładamy do foremki - możemy też polać czekoladą. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Resztki ciasta można też użyć zamiast herbatników do przygotowania tiramisu.
3. Konfitura owocowa z owoców z kompotu z suszu. Owoce podgrzać, zblendować i przyprawić np. przyprawą korzenną, a następnie zapasteryzować. Tak przygotowaną konfiturę można później dodać do herbaty albo na jej bazie zrobić bezalkoholowego grzańca.
Zostaw jedzenie w lodówce społecznej
Przy okazji jedzeniowego przesytu w święta warto skorzystać z opcji oddania potraw, których mamy w nadmiarze, do lodówki społecznej. W Trójmieście jest ich ok. 10. Należy je dobrze zapakować i opisać: co to jest i kiedy dokładnie zostało przygotowane. Dobrym zwyczajem jest też wskazanie ewentualnych alergenów, które mogą wystąpić w posiłku.
Ogólnodostępne lodówki, w których można zostawić jedzenie działają m.in. przy kościele św. Mikołaja, na ul. Opata Jacka Rybińskiego 10, Myśliwskiej 25 czy przy ul. Hynka 73.
Jadłodzielnie na mapie Trójmiasta - miejsca, gdzie można zostawić jedzenie dla potrzebujących
Gdzie oddać jedzenie? (9 opinii)
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-12-25 18:20
Normalna (4)
Robię tyle jedzenia,aby wystarczająco było na 3 dni,jak zostaną minimalne resztki to daję dla bezdomnych kotów
- 35 28
-
2022-12-25 22:51
Koty nie powinny jeść czegoś takiego (2)
Psy ok, ale koty nie
- 3 9
-
2022-12-26 00:41
No to nie zjedzą (1)
Koty nie są głupie
- 1 7
-
2022-12-26 02:41
som
- 4 4
-
2022-12-25 22:09
W artykule każą rozdać gościom
Więc się stosuj do tego co ci każą
- 2 11
-
2022-12-25 19:04
(4)
Ja się podzieliłam .Trochę zostawiłam resztę zamroziłam.Ryby bigos ciasto wędliny .
- 19 7
-
2022-12-26 07:28
Zamroziłaś przyrządzone ryby - powiedz, że żartujesz!!
- 4 0
-
2022-12-25 21:48
ja tez podzielilem (2)
czesc zjadlem, czesc do kibla
- 8 5
-
2022-12-25 23:20
to co zjadłeś, tez trafi "do kibla" (1)
w sumie więc żadna różnica
- 9 0
-
2022-12-26 00:15
okey
- 0 2
-
2022-12-25 15:41
jeszcze swieta trwają (6)
a juz o przerabianiu zostawianiu itd itp miesiąc gorączki zakupów żeby w święta myśleć co z tym zrobic chyba nie o to powinno w swiętowaniu chodzić ?
- 59 8
-
2022-12-25 22:30
dobrze, że piszą teraz
lepiej już teraz o tym pomyśleć, niż żeby jedzenie za parę dni wylądowało na śmietniku.
- 1 3
-
2022-12-25 18:26
za duzo zarcia to maja w telewizjach sniadaniowych
niech oni sie podziela
- 19 1
-
2022-12-25 16:41
No ale kiedy chcesz usłyszeć rady, co zrobić z sałatką z Wigilii? (3)
Za miesiąc?
- 7 14
-
2022-12-25 18:01
w ogole jej nie oczekuje. (2)
co to za mentalnosc zeby radzic bez zapytania
- 11 5
-
2022-12-25 22:32
to nie czytaj (1)
jeśli nie interesuje cię to.
Dla wielu to może być cenna wskazówka. Bez pytania:)- 2 4
-
2022-12-26 02:42
po prostu przestancie manipulowac ludzmi w sprawach, w ktorych ich mozg ma wymyslic swoje rozwiazanie
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.