- 1 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (125 opinii)
- 2 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (699 opinii)
- 3 Rejsy sezonowe: dokąd popłyniemy? (133 opinie)
- 4 Pod prąd uciekał przed policją (237 opinii)
- 5 Rozbój w kolejce SKM. Interwencja SOK (99 opinii)
- 6 35 mln zł na remont gmachu Straży Granicznej (59 opinii)
Jak oszczędzić na jedzeniu? Nie marnować go. Dziś Światowy Dzień Żywności
Około 200 g dobrego jedzenia dziennie wyrzucamy do śmieci. Niby niewiele, ale gdy pomnożymy to przez liczbę dni i przeliczymy na pieniądze, to robi się z tego duża sprawa. Sprawa, która dotyka naszego portfela. A wiadomo, że w czasie postępującej inflacji każda zaoszczędzona złotówka jest na wagę złota. Warto pamiętać o tym także dzisiaj, w Światowym Dniu Żywności.
Statystyki mówią, że codziennie wyrzucamy do śmieci od kilkudziesięciu groszy do kilku złotych.
To oznacza, że rocznie w domowym koszu ląduje jedzenie o wartości nawet kilku tysięcy złotych.
Proste zasady cięcia kosztów i niemarnowania
Jak się przed tym wystrzegać i co robić? Przypomina o tym Bank Żywności w Trójmieście i przekonuje, że nie ma w tym wielkiej filozofii. Trzeba się trochę wysilić, by nie działać impulsywnie, a w rezultacie nie wyrzucać jedzenia i oszczędzać. Przede wszystkim planujmy zakupy.
- Zrób listę.
- Tańsze nie znaczy lepsze. Lepiej kupić mniej droższego produktu lepszej jakości, niż dać się skusić cenie i jeść coś, co nam nie smakuje.
- Zjedz coś przed wyjściem do sklepu. Z pustym żołądkiem na 99 proc. kupisz za dużo.
- Kupuj tyle, ile zużyjesz.
Kolejną istotną sprawą jest gotowanie. Tutaj też warto zrobić plan.
- Zaplanuj posiłki, np. na tydzień. Pozbędziesz się odwiecznego problemu "co jutro na obiad", łatwiej zrobisz listę zakupów i spędzisz mniej czasu, myśląc o gotowaniu jako o przykrym obowiązku.
- Gotuj to, co lubisz.
- Nie gotuj tego samego obiadu na tydzień.
- Nakładaj na talerz mniejsze porcje. Lepiej wziąć dokładkę. Ryzyko, że niedojedzone resztki trafią do kosza, będzie mniejsze.
Inflacja we wrześniu wyniosła 17,2 proc.
To, czego nie zdołamy zjeść albo co przygotowaliśmy w większej ilości, trzeba odpowiednio zabezpieczyć, dlatego bardzo ważne jest przechowywanie.
- Zamrażaj. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i będziesz mieć rezerwowy obiad.
- Pakuj próżniowo.
- Regularnie sprawdzaj, co masz w lodówce i spiżarce. Zużywaj najpierw produkty z krótszą datą.
- Koniec terminu to nie koniec świata. Pamiętaj, że "najlepiej spożyć przed" oznacza, że po wskazanej dacie na 99,99 proc. produkt jest dalej dobry i zdatny do spożycia.
Ze zdecydowanej większości jedzenia, które zostało np. z obiadu, można zrobić użytek i zabrać się za jego przerabianie.
- Reaguj szybko. Z wczorajszego obiadu zostały ziemniaki? Dziś na obiad zrób kopytka!
- Inspiracji zero waste szukaj u babci. Kiedyś stary twaróg przetwarzało się na pyszny smażony ser, a czerstwy chleb zamieniał się w świetne grzanki, knedelki czy tradycyjną śląską wodzionkę. Warto kontynuować tę tradycję.
- A jeśli już musisz wyrzucić: segreguj i wyrzucaj do pojemnika na odpady bio.
Rocznie: 5 mln ton jedzenia w koszu
Jak wskazuje Bank Żywności w Trójmieście, co roku w Polsce marnuje się 5 mln ton żywności, z czego aż 3 mln ton w naszych domach. Mamy więc wpływ na to, by zmienić te statystyki. A jeśli zaczniemy działać już teraz, różnice odczujemy na pewno.
- Wysokie ceny jedzenia to jest coś, co nas dotyka, i wtedy szukamy rozwiązań. To motywacja, by skorzystać z rad, które są bardzo proste. Myślę, że to jest coś, co z nami zostanie. To trochę jak mycie rak w covidzie, co spowodowało spadek liczby zakażeń chorobami brudnych rąk. To okazja, by wyrobić sobie zdrowe nawyki, które, mam nadzieję, z nami zostaną - komentuje Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-10-16 09:12
(23)
Brawa za artykuł. Ja wg. tych zasad stosuje się od ponad 20 lat. Nigdy nie wrzuciłem jedzenia bo mam do niego szacunek a każdej która to robi mówię: Karma wraca! Obyś nigdy nie musiał (-ała) szukać jedzenia po śmietnikach
- 127 17
-
2022-10-17 06:07
Racja (1)
Trzeba mieć pewne zasady, czyli kupować mniej i nie marnować. Prawdą jest, że wiele osób wyrzuca jedzenie, ale wynika to z tego, że mają kasę i ich na to stać. Ponad połowa polskiego społeczeństwa cierpi na nadwagę i otyłość, a to nie bierze się z biedy ...
- 0 1
-
2022-10-17 19:24
Z byle jakiego jedzenia
Dobre, drogie jedzenie nie tuczy. Przetworzone, tanie g pełne cukru i tłuszczów typu trans owszem, tuczy. Otyłość jest skorelowana ze słabymi zarobkami
- 1 0
-
2022-10-16 12:37
Szacunek do żarcia?
- 1 5
-
2022-10-16 12:38
(5)
Na prawdę nigdy ci się nie zdarzyło, że miałeś zielony chleb albo spleśniałe warzywa lub owoce? Oczywiście, że trzeba się starać nie wyrzucać, ale zawsze się dziwiłam ludziom oburzającym się, że ktoś chleb wyrzucił - no jasne, lepiej miał zjeść spleśniały?
- 16 1
-
2022-10-16 15:36
? (3)
domniemam, że niejednokrotnie wyrzuciłaś chleb. Wiesz, przy zakupach, to trochę trzeba oszacować, ile potrzeba a nie kupować 5 bochenków, bo promocja.
- 0 4
-
2022-10-16 16:22
(1)
Jak mieszkałam z facetem, to on zawsze się wkurzał jak czegoś zabrakło, więc kupowało się nadmiar na zapas i potem wyrzucało. Na szczęście pozbyłam się faceta, sama jestem w stanie przewidzieć ile zjem, więc już prawie nic nie wyrzucam. Najgorzej mają rodziny z rozkapryszonymi dziećmi, znam przypadki, że dla każdego dziecka się szykuje co innego na obiad, na drugi dzień już oczywiście tego nie chce i jedzenie idzie do kosza.
- 7 3
-
2022-10-16 17:01
Jak z moim kotem
- 5 0
-
2022-10-16 16:16
Od kiedy jestem sama to nic nie wyrzucam, ale jak mieszkałam z facetem, tl om zawsze się wkurzał jak czegoś zabrakło, więc
- 0 2
-
2022-10-16 13:49
Pewnie, że nie
Ale lepiej tak robić żeby nie zdążył się popsuć. Zawsze można jak jest za dużo albo pomrozić albo wysuszyć na bułkę tartą
- 7 0
-
2022-10-16 11:23
A gdy będziesz szukał(-a)...
...to już nic nie znajdziesz po tym artykule.
- 2 0
-
2022-10-16 10:45
Karma to wroci jak bedziesz rzygał na nawietrzną. (3)
Jesteśmy w Polsce, a nie w Bombaju czy innym Tybecie i tu nalezy mowić "zło",krzywda itp a nie zadna karma. Może w tamtych krajach to słowo ma sens w odniesieniu do złoczyńcy,ale u nas brzmi nielogicznie i groteskowo i znaczy pokarm,np dla zwierząt.
- 15 13
-
2022-10-16 14:36
U nas żyją też buddyści i oni też są u siebie. Kmiot
- 5 3
-
2022-10-16 11:34
Nie będziesz kmiocie innym mówił jak mają się wysławiać (1)
- 8 10
-
2022-10-17 02:01
Bedę ! Zrozumiano?
- 0 1
-
2022-10-16 09:24
"Karma wraca"... Buddysta? (6)
- 10 8
-
2022-10-16 10:11
Nawet nie buddyści widzą, że wraca. (5)
I to z pozoru w niezwiązany sposób. Spójrz na Lisa, po 4 wylewach.
- 14 8
-
2022-10-16 11:33
Jesteś ateistą? (4)
- 2 2
-
2022-10-16 14:38
Nie (3)
- 1 2
-
2022-10-16 14:47
Czyli buddysta / hinduista skoro wierzysz w karmę? (2)
- 1 1
-
2022-10-16 15:06
Tak (1)
- 0 1
-
2022-10-16 15:16
Czyli jak jem burgera to jem święte zwierzę?
- 1 3
-
2022-10-16 09:22
Ale niektórzy lubią szukać jedzenia po śmietnikach :) (1)
- 20 3
-
2022-10-16 10:17
freeganie - to prawda
w sumie mają racje, choć jest to kłopotliwe z wielu względów
- 16 2
-
2022-10-16 09:46
(4)
Nigdy nie wyrzucam jedzenia,chleba nawet kromki bym nie wyrzucila,tak nauczyla mnie mama,szacunku do chleba,obiady gotuje na 2 dni zmieniam tylko surowke
- 34 4
-
2022-10-16 12:51
Nigdy w życiu ci chleb nie spleśniał? nie wierzę
- 11 5
-
2022-10-16 10:33
(2)
Też tak robię od ponad 20 lat. Pozdrawiam
- 5 2
-
2022-10-16 10:45
Na co udało ci się zaoszczędzić przez te 20 lat? (1)
Czego się przez to dorobiłaś?
- 5 11
-
2022-10-17 10:01
Głupie pytanie to nie z oszczędności a z szacunku do jedzenie ośle
- 5 0
-
2022-10-16 09:24
Główna rada - jakość ponad ilość. (2)
Jeśli nas stać to nie kupujmy najtańszych produktów. Różnice oddamy potem w zdrowiu. Żadnego pieczywa z dyskontów - lepiej kupić w dobrej piekarnii.
Żadnych produktów wysokoprzetworzonych. Ograniczyć spożycie wędlin/serów pakowanych. Kupować mniej, ale droższe.
Nie kupować mięsa w plastiku - to straszny syf jest.
Warzywa i owoce są obecnie relatywnie tanie - spożywać ich więcej.- 24 12
-
2022-10-17 18:14
(1)
Dobre pieczywo to się piecze w domu a nie kupuje. A zamiast wędlin polecam z kolei pieczony w domu schabik albo łopatkę. 3x taniej niż ze sklepu. Ludzie, zacznijcie myśleć.
- 3 1
-
2022-10-17 20:38
Tylko gdzie kupić dobre mięso,a nie padlinę szprycowaną?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.