• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia molekularna w Hotelu Królewskim

rb
3 maja 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 

Kucharz Królowej Belgii zaprezentował swoje umiejętności w Gdańsku.



Jean Bos, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, mistrz kucharski Belgii i Francji, zaprezentował w gdańskim Hotelu Królewskim nowoczesne techniki gotowania i przyrządzania potraw.



Czy miałaś/eś okazję spróbować potraw kuchni molekularnej?

Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni hotelu, prowadził pokaz wraz z Jeanem Bosem, laureatem Oscara Kulinarnego w 2008 roku. Zaprezentowali tajniki kuchni molekularnej - nowego trendu w polskiej gastronomii. Kuchnia molekularna to połączenie naukowych osiągnięć na temat żywienia oraz kreatywności kucharza - może on np. stworzyć lody o smaku jajecznicy czy sos w piance. Wbrew pozorom przygotowane w ten sposób potrawy są bardzo zdrowe.

Także dlatego cieszy się sporą popularnością w całej Europie. Najsłynniejsza restauracja tego typu, prowadzona w Hiszpanii przez fizyka Ferrana Adrię w zeszłym roku miała dwa miliony klientów.

Potrawy schłodzone w ciekłym azocie zamiast zamrażarki, lasery, smaki przenoszone za pomocą ultradźwięków - to tylko niektóre z zadziwiających wydarzeń, które w kuchni molekularnej nie są naukowymi eksperymentami, a po prostu... gotowaniem.

Mistrzowie kuchni przygotowali również pokaz caravingu, czyli tworzenia z owoców i warzyw niesamowitych kształtów, które częściej niż potrawami stają się ozdobą stołów. Wymyślne łabędzie czy kwiaty przygotowane zgodnie z tajską tradycją są także coraz bardziej popularne w europejskich restauracjach.
rb

Opinie (81) ponad 10 zablokowanych

  • wegetarianskie opcje

    Luka w kuchni molekularnej to brak calych wegetarianskich kart dan w restauracjach.

    • 0 0

  • Trochę mało jak na takiego mistrza...

    Metoda gotowania w niskich temperaturach to metoda ,,sous vide" i jest elementem kuchni molekularnej a nie nią samą geniusze. Trochę nie wyszedł kawior z marchewki, ogólnie jakoś słabo to wyszło. Spodziewałem się czegoś więcej na takim poziomie, jaki prezentuje hotel królewski...?

    • 0 1

  • szkoda tych baranów co pisza takie głupoty (3)

    nie maja pojecia o gotowaniu ,rozwój kulinarny zatrzymał sie na mc Donalds i kfc oraz kebabie a piszą takie bzdury jak by byli wielkimi znawcami kuchni molekularnej.Nie maja o niczym pojecia a pisza takie głupoty.Pełen szacun dla szefa kuchni ze wogóle cos takiego zorganizował.moze przy nastepnej okazji ci wszyscy znawcy (ci wyzej)wybiora sie na taki pokaz to moze sie czegos nauczą.

    • 6 2

    • o czyjim pojęciu ty mówisz (2)

      kolego jeśli masz troszeczkę pojęcia o gotowaniu to wiesz chyba że gotowanie ryb w niskiej temp. to nie 60 pare stopni tylko 45 stopni ,widząc na filmiku ten kawior to w restauracji nigdy bym go nie wypuścił na salę nie mówiąc o pokazie. Sprzęt który używają czysta prowizorka jak i cały pokaz .Dla zainteresowanych polecam stronki elBulli lub chociaż you tube żeby zobaczyć jak wygląda kuchnia molekularna.

      • 1 7

      • cheba pan ma 12 lat!!! (1)

        Lepjej pisac taki komentarz na Pani Domu!! Nic ni gotuj na 45 stopni kolega

        • 2 2

        • oczywiście masz racje

          gotuj rybę w 64 przez "kilka godzin" i życze ci powodzenia

          • 1 0

  • beznadzieja (5)

    nam nadzieję że portalu trójmiasto nie czytają ludzie, którzy mają pojęcie o kuchni molekularnej. Jeśli miał być to pokaz tej kuchni to pełna żenada .

    • 3 11

    • Kolejny znawca (4)

      Ciekawe gdzie zdobyłaś/eś takie doświadczenie w tej dziedzinie? Może kolejny pokaz Ty poprowadź - chętnie pomogę!

      • 7 2

      • nie jestem znawcą (2)

        ale interesuje się tym i byłem w restauracji która serwuje dania z kuchni molekularnej Alinea Restaurant i to jest kuchnia molekularna, lub to co serwują w restauracji elBulli. Byłem również u Jeana Bosa w Bydgoszczy i niestety wielka żenada, naprawdę osoba która umie dodawać i odejmować nie uważa się za wybitnego matematyka, tak samo osoba ,która robiła "pokaz " oraz szef kuchni który nie za bardzo wie o co w tym camon ni powinni się wypowiadać w sferach czarnej magi dla nich .Naprawdę w Polsce mamy kilku świetnych kucharzy,którzy mają pojęcie o kuchni molekularnej ale niestety ale....

        • 0 4

        • do XXX (1)

          Tylko weź pod uwagę że to był pokaz tylko kilku technik wykożystywanych w kuchni molekularnej - trwał ok 2.5h - w tym czasie i w takich warunkach (pokaz na sali restauracyjnej) nie za bardzo można się rozwinąć. Pokaz był charytatywny i miał za zadanie przybliżyć to zagadnienie obecnym tam gastronomom a nie ich nauczyć. Znam również innych ludzi zajmujących się tym tematem, nawet jeden z kolegów pracuje w El Buli! Ja osobiście nie jestem zwolennikiem takiej kuchni, choć kilka technik bardzo mi się podoba i ma sens w wykożystaniu w tradycyjnych potrawach! Filmik to tylko parominutowa zajawka i nie pokazuje tego co żeczywiście było tam wykonywane!
          Pozdrawiam

          • 6 0

          • ale o czym my mówimy

            o pokazie czy o prowizorce?

            • 0 1

      • nie jestem znawcą

        • 0 0

  • fAJNA SPRAWA

    Ja tez nie jestem znawcą,i nie jestem związany z gastronomią,ale pokaz wywarł na nas super wrażenie.

    • 4 2

  • ...nie jestem znawcą

    ale zawsze chętnie popatrze na coś nowego,tym bardziej na żywo,pokaz byl bardzo fajny i im więcej takich pokazow tym lepiej.
    Tam nikt nikomu nie kazal budowć calej karty na bazie kuchni molekularnej,to nie program Geslerowej.
    A jak ktoś jeździ szybkim samochodem nie znaczy od razu,ze jest mistrzem formuly.A impreza była super,tylko nie wycelowana w bufonów a w ludzi z pasją .

    • 4 1

  • Dzięki za zaproszenie (1)

    Szacun dla Jeana,Wojtka i ekipy z Królewskiego.Kto nie był niech żałuje.
    Napinacze kulinarni i wielcy znawcy gastronomii -smakosze kebaba piszą tu
    takie banialuki że ho... ho...TOTALNY CIEMNOGRÓD

    • 10 3

    • już po tym jak się podpisałeś

      widać co reprezentujesz. brak słów

      • 0 5

  • (1)

    ten 2 minutowy filmik w żaden sposób nie przekazuje tego co się tam działo podczas 3 godzinnego pokazu. Jest bardzo chaotyczny trzeba było tam byc żeby móc się wypowiedziec na temat tej prezentacji. Na mnie osobiście zrobiło to duże wrażenie i myśle że jest to super dodatek do nowoczesnej kuchni. A przede wszystkim liczą się chęci i zamiłowanie do prac kulinarnych. Fajnie że w końcu ktoś pokazał o co chodzi w tej kuchni molekularnej.
    Dziękujemy za zaproszenie.

    • 8 1

    • mało widziałaś koleżanko

      • 0 4

  • Pokaz kuchni molekularnej

    Dla ciekawych i chętnych rozwoju nawet w domowej kuchni polecam nowatorskie rozwiązania kuchni molekularnej. Nie jest to zabawa dla leniwych ale po pokazie w "Królewskim" można się lekko zainspirować i zrobić coś zaskakującego smakowo i wizualnie. Jestem za wszystkim co jest tradycyjne ale kto się nie rozwija-to się cofa. Jest fajny dodatek i nie trzeba tego traktować jako kanon czy wzór-osobiście jest-OK!!!

    • 6 1

  • Restauracja z górnej półki :) (16)

    Buhahaha szef kuchni nie potrafi się wysłowić - wsłuchajcie się w jego słowa :) bk z niego!

    • 4 17

    • hm ,,kijanka" (14)

      jaki nick taki rozum!!!
      Ciekawe co ty byś wydukała jak by cię nagle posadzili przed kamerą i zaczeli zadawać pytania? My jesteśmy kucharzami a nie gwiazdami TV!!!
      Więc zmiataj na dno sadzawki i poczekaj aż się zmienisz z kijanki w dorosłą formę, pewnie w ropuchę!

      • 11 1

      • A co wy się denerwujecie... (13)

        ...przecież kijanka ma racje-koleś nie potrafi słowa skleić i pieprzy głupoty, które gdzieś tam przed chwileczką wyczytał.
        Zresztą na bystrego to on wogóle nie wygląda...hehehehe, no ale który kucharz jest bystry-gotowanie nie jest sztuka, jak to niektórzy próbują za wszelką cenę udowodnić...

        • 2 10

        • Wolę już być kucharzem niż takim kretynem jak ty, wsioku wiesiu (11)

          • 8 1

          • Po Twojej wypowiedzi widać kto tu jest wsiokiem i stałym bywalcem budki z piwem... (10)

            ...obydwoje ewenemwntów z powyższych opinii porównując na własnym doświadczeniu o schabowym i budce z piwem.
            Nie pozdrawiam głupoli.

            • 0 10

            • A ty kim jesteś że pozwalasz sobie na krytykę kucharzy! (9)

              Co do ich bystrości to zapewniam cię że są o wiele bardziej bystrzy od ciebie, masz o sobie tak wielkie mniemanie że innych traktujesz z góry!? Wielu z nas kucharzy doszło w życiu do czegoś, ale widzę że ty masz kompleksy!
              Nie znasz naszego zawodu i zagadnień z nim związanych więc nie wypowiadaj się na ten temat bo dajesz tym świadectwo swojej inteligencjii a nie naszej!
              Jestem kucharzem już ponad 20 lat i wcale się tego nie wstydzę! Co do mojej bystrości to zapewniam że jest na odpowiednim poziomie w przeciwieństwie do twojej!!!

              • 9 1

              • Na twoje niestety znam wielu kucharzy i nie są to kucharze z "twojej" półki zapewne, (8)

                ale kucharze z klasą i niestety nie znam żadnej uczelni wyższej kształcącej kucharzy więc nie możesz się do mnie porównywać nawet ze swoim doświadczeniem (prawdo-podobnie 20sto-letnim włączając w to pewnie jakieś praktyki ze szkoły zawodowej...)
                Nie interesuje mnie do czego wielu z was kuchtów doszło i nie to było punktem mojej wypowiedzi i zapewniam, że nie mam twoich kompleksów, które starasz mi się przypisać (lub pewnie jesteś tym śmiesznym "niby-kucharzem" z tego pokazu i dlatego tak sam siebie bronisz, chociaż nie wiem przed czym), ale zapewne jesteś zbyt mało piśmienny, aby to zauważyć, czytać ze zrozumieniem.
                Tym bardziej gdybyś umiał czytać, to zauważyłbyś, że nikogo nie obraziłem, ale ty zacząłeś od wyzwisk-twoje prawo wypowiedzi na nie szczęście dla ciebie świadczące o twojej inteligencji i bystrości. Nie winie ciebie ani tego kolesia-to nie wasza wina, ale taką wybraliście drogę nie mogąc zapewne dojść w życiu do czegoś innego wybierając najłatwiejszy zawód świata i robiąc z tego wielkie halo.
                Życzę powodzenia w dalszym "pichceniu" swojego własnego ego.
                I nie denerwuj sie tak bo sie jeszcze poparzysz-może tym ciekłym azotem nie daj Boże.

                • 0 9

              • Wiesław (3)

                Gdybyś Ty umiał czytać swoje wypowiedzi i innych to byś wiedział ze ich obrażasz co widać po Twoich słowach-"koleś nie potrafi słowa skleić i pieprzy głupoty, które gdzieś tam przed chwileczką wyczytał.
                Zresztą na bystrego to on w ogóle nie wygląda...hehehehe, no ale który kucharz jest bystry"

                • 8 2

              • Dajcie sobie na luz ludzie (2)

                z małego świata, gdyż przejmujecie sie za bardzo sobą i to nie ja mam problemy lecz wy-a ja tylko wyrażam swoje opinie do których skłonił mnie reportaż, a do czego równiez mam prawo! Takie samo jak wy. Zresztą cięzko odmówic mi takowej opinii oglądając ten filmik-nie czujcie sie przykro z jego powodu-to nie wasza wina! Mogliście wybrac kogoś bardziej reprezentatywnego-i tyle!
                Odpowiedzialnośc na was ciązy wielka gdyz igracie z ludzkimi żołądkami-to prawda-najwieksza i jedyna-kto tego nie rozumie ten nie wie-ja zdaje sobie z tego sprawę...-prawdopodobnie jako jeden z nielicznych.
                No nic-ale widze że tu same grono wzjamnie sie popierających, a ja nie mam zamiaru wiecej wam tłumaczyć bo nie przebije waszej prostoty i małomiasteczkowości. nie jest mi przykro z tego powodu, ale utwierdza mnie to bardziej w mojej opinii.
                Tak jak powiedziałem-znam wielu kucharzy-skąd i jak to jest moja sprawa-niestety ten Pan sie nie nadaje napewno, aby was reprezentowac-to tego tzreba prezencji-niestety...niestety dla niego.
                #majcie się tam cieplutko w waszych kuchenkach kucharze i nie trujcie sie nawzajem to może i ta życzliwość-niezyczliwośc sie zmieni.

                • 1 10

              • Do Wiesława

                jeśli zaś chodzi o twój tekst ,, no ale który kucharz jest bystry-gotowanie nie jest sztuka, jak to niektórzy próbują za wszelką cenę udowodnić" Zamieściłem kilka fotek z kilkoma moimi pracami - to też forma podawania owoców.

                • 7 0

              • "Ludzie z małego świata"- to skąd Ty jestes z Marsa? bo myślałam, że nasz planeta jest tylko jedna!
                Odpowiedzialność kucharzy jest zdecydowanie większa niż Ci się wydaje. Współczuje kucharzom których znasz skoro się w ten sposób wypowiadasz o tym zawodzie. Jeżeli uważasz, że ten człowiek jest nie reprezentatywny to się dziwię-nie masz pojęcia co ten człowiek osiągnął i komentujesz jego wypowiedzi oraz to jaki jest. Sam pewnie jesteś jednym z tych którzy jedynie potrafią krytykować innych ale w swoim życiu gówno mają i gówno osiągnęli-pewnie z tego tez powodu nie podajesz swego zawodu. Patrząc na Twe wypowiedzi po pierwsze stwierdzam, że pomimo tego iż masz czas na ułożenie wypowiedzi wypowiadasz się bez namysłu i nie składnie-cytują "#majcie się tam cieplutko w waszych kuchenkach kucharze"- w waszych kuchenkach- po prostu żenada:/- a komentujesz wypowiedź os postawionej przed kamerą po drugie zachowujesz się jak nadęty bufon który zazdrości innym, że osiągnęli coś w życiu. Zamiast komentować bierz się do roboty! Może w Twoim nudnym świecie ktoś Cię doceni!

                • 9 1

              • do Wiesława (3)

                Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu - Rektorem jest kucharz z zawodu doktor Dawid Tauber i jest jeszcze kilka takich w Polsce! Co do wyzwisk, nie widzę ich w moim poście - ktoś coś pisze o czytaniu ze zrozumieniem? A co do pokazów. Owszem wykonywałem je również, nie ma mnie jednak na tym filmiku. Prowadziłem w tym czasie pokaz carvingu - dekoracyjnych rzeźb z warzyw i owoców. Co do najłatwiejszego zawodu świata - chętnie zaproszę cie na dzień do kuchni abyś przekonał się o łatwości naszej pracy. Co do kompleksów - to też nie trafiłeś! To, co jest na tym filmiku to tylko ułamek tego pokazu, który przeznaczony był wyłącznie dla pracowników gastronomii (obecni byli: właściciele restauracji, kucharze, nauczyciele i uczniowie) nie tylko z Pomorza, Pokaz cieszył się dużym zainteresowaniem ludzi znających temat - obecnych było ponad 80 osób! Ponadto pokaz był bezpłatny. Widzisz wielu z nas ma swoje firmy, restauracje kilku nawet własne hotele! Co do wykształcenia, to nasz zawód wymaga tego abyśmy się cały czas kształcili, no chyba, że ktoś nie ma ambicji i woli pracować w barach czy fastfoodach? Twoja wypowiedź ,,no ale który kucharz jest bystry-gotowanie nie jest sztuka" jest obraźliwa i niesprawiedliwa - ale to akurat świadczy o tobie!!! A z twoich słów ,, niestety nie znam żadnej uczelni wyższej kształcącej kucharzy, więc nie możesz się do mnie porównywać nawet ze swoim doświadczeniem" wyraźnie widać, jakim jesteś człowieczkiem - zakompleksionym ludkiem z manią wyższości!!!
                Nie znasz nas osobiście, więc nie wypowiadaj się w ten sposób!!!
                Wielu z nas ma więcej taktu i smaku, choć wielu nie ma skończonych fakultetów. ALE POWIEM SZCZEŻE, JAK LUDZIE Z TWOIM WYKSZTAŁCENIEM NAPEWNO BAAAARDZO WYSOKIM - ZACHOWUJĄ SIĘ TAK I Z GÓRY TRAKTUJĄ INNYCH UWAŻAJĄC SIĘ ZA INTELIGENTÓW LEPSZYCH OD INNYCH!!! TO PROSZĘ DZIECI O JEDNO - LEPIEJ SKOŃCZCIE EDUKACJE NA PRZEDSZKOLU I BĄDŹCIE NORMALNI I ŻYCZLIWI!!!!

                • 11 1

              • Obecny na pokazie... (2)

                widzę, że musiałes troszke spędzic na pisaniu, co zapewne zajeło wiekszosc twojej umiejetności bytowania i inteligencji.
                Ja napisałem swoje zdanie na temat pana, który udzielił wywiadu kręcąc słowa i majac braki w wypowiedzi-niestety taka prawda. Co do szkó to faktycznie-nie sprawdzałem-może faktycznie są jakies-jak to napisałes jeszcze kilka w Polsce, ale sorki-to chyba szkoły potworzone tylko z wymogu-nic wiecej.
                I naprawde uwazaj-nie poparz sie-no i ciesz sie tym "trudnym zawodem" skoro nic więcej ci nie zostało...

                • 0 10

              • Wiesław

                Wiesz z pisaniem nie mam problemów, piszę często felietony i artykóły, ale o czymś czego ty nie zrozumiesz.
                Nie martw się o mnie ja robię to co lubię i co sprawia mi przyjemność! A na pewno nie szufladkuję ludzi wg. zawodów, stanowisk czy wykształcenia!!!!
                Jesteś dziwnym lecz chorym , sfrustrowanym człowiekiem, nie widzącym nic ponad czubek swojego nosa!
                A co do kolegów z filmiku to bardzo szanowani i lubiani kucharze w naszym środowisku! Zastanów się zanim zaczniesz wypisować krzywdzące innych opinie! Świat to nie tylko ty! Są też na nim inni i nie ważne czy są prezesam, aktorami, kucharzami, murarzami czy politykami!!! Ważne aby być dla siebie życzliwym i starać się zrozumieć innych!!!
                Świat bez egoistów, frustratów i innych zgryźliwców był by piękniejszy!

                • 8 1

              • Ciekawa jestem drogi Wiesławie jaki Ty wykonujesz zawód?? Może się pochwalisz żeby ludzi mogli porównać Twój zawód do kucharzy. Ja chętnie to zrobię. Kucharz- jest to jeden najbardziej nie docenionych zawodów. Sam nie masz pojęcia jak Ci ludzie pracują a masz czelność ich krytykowac. Jest to ciężka praca bez znaczenia czy jest się szefem kuchni czy uczniem. Kazdy z nich ma na sobie ogromna odpowiedzialność.

                • 9 1

        • ty wiesiek

          gotowanie jest sztuka, ale ty znając tylko schabowego i kiełbasę z grilla spod budki z piwem co o tym możesz o tym wiedzieć 3m się a schaboszczaka spróbuj z frytkami... i co zmiana

          • 9 2

    • ciekawa jestem jak byś TY wypowiadała się przed kamerą, pewnie wcale po 1 bo nikt by nie chciał Cię kręcić a po 2 strach by Ci na to nie pozwolił! A co do restauracji to faktycznie z górnej półki.

      • 10 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane