Fakty i opinie

stat

Pomysły młodych architektów na Bastion św. Elżbiety


Wizje zagospodarowania Bastionu św. Elżbiety zaprezentowali studenci architektury Politechniki Gdańskiej. Mają one zainspirować twórców nowego planu zagospodarowania tego obszaru. Prace nad planem zostały wstrzymane, bowiem urzędnicy uznali, że poprzednie pomysły nie wykorzystywały w pełni potencjału miejsca w samym centrum Gdańska zobacz na mapie Gdańska.



Jak oceniasz pomysły młodych architektów?

są znacznie lepsze od poprzedniego projektu 28%
są ciekawe, ale mogą okazać się niewykonalne np. ze względu na koszty 20%
są przekombinowane 52%
zakończona Łącznie głosów: 170
Poprzedni projekt zabudowy Bastionu św. Elżbiety zaprezentował Janusz Pisarski, właściciel klubu Big Johnny, który mieści się w zabytku. Pokryty trawiastym dachem obiekt miał przypominać fragment dawnego wału ziemnego, a od strony Wałów Jagiellońskich miało pojawić się przeszklenie.

Taka wizja wymagała uchwalenia nowego planu zagospodarowania przestrzennego. Prace nad nim rozpoczęły się niemal dwa lata temu i trwają do dziś.

- Uznaliśmy, że to miejsce ma ogromny potencjał i niekoniecznie powinno być odbudowane w kształcie wycinka bastionu. Dlatego ogłoszono konkurs wśród studentów architektury Politechniki Gdańskiej na opracowanie koncepcji, która będzie przyczynkiem do rozmów z konserwatorem zabytków w sprawie zmian w założeniach planu - tłumaczy Edyta Damszel-Turek, szefowa Biura Rozwoju Gdańska.
Tak prezentuje się koncepcja przygotowana na zlecenie właściciela klubu Big Johnny
Tak prezentuje się koncepcja przygotowana na zlecenie właściciela klubu Big Johnny mat. A1 Studio
- Stworzenie fragmentu przekroju Bastionu to też była odważna i ciekawa wizja - zaznacza Marcin Tymiński, rzecznik Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. - Niemniej czekamy na pomysły konkursowiczów. Konserwator jest otwarty na rozmowy i czeka na propozycje, ale zastrzega, że będzie też stawiał swoje warunki.
Konkurs z pulą nagród wynoszącą 20 tys. zł (część środków została przeznaczona także na projekty parkingów kubaturowych) został zorganizowany przez Wydział Architektury PG oraz Wydział Urbanistyki i Architektury Urzędu Miejskiego w Gdańsku. Wpłynęło osiem prac, a jury postanowiło przyznać dwie nagrody.

Pierwszą nagrodę i 4 tys. zł otrzymała praca, której autorami są Joseba Gordo Soto, Pablo Ucendo ExpósitoAmaia Renteria Sanchez.

W werdykcie sądu konkursowego napisano, że: "w dyskretny, ale konsekwentny sposób wprowadzono nowe elementy architektury w starą strukturę, dzięki czemu nie została ona zdominowana. Interesująco rozwiązane wnętrze stanowi wartość dodaną. Skromne podanie, ale ciekawa idea. Ogród wertykalny na elewacji budynku nawiązuje do charakteru zabytkowego Bastionu. Zaproponowana przestrzeń publiczna charakteryzuje się wysokimi walorami użytkowymi".

Drugą nagrodę i 3 tys. zł otrzymał zespoł w składzie Weronika Wdowik, Mariusz SawińskiŁukasz Łaguna.

"Nietypowa, ekspresyjna, kubistyczna forma. Estetyczna kompozycja. Niezależna struktura konweniująca z otoczeniem. Dzięki zastosowaniu szkła zachowanie lekkości obiektu, pomimo dużych gabarytów. Interesująca propozycja kontrastu współczesnej formy z architekturą zabytkową" - napisali o ich projekcie sędziowie.

W sąsiedztwie Bastionu św Elżbiety odrestaurowywane są kolejne zabytki m.in. budynek przychodni i poczty zlokalizowane na terenach kolejowych. Powstaje także nowe skrzyżowanie z ul. Nowe Podwale Grodzkie.

Ewentualna zmiana założeń planu z pewnością odsunie w czasie jego powstanie, a co za tym idzie rozpoczęcie zagospodarowywania samego Bastionu św. Elżbiety.

Poznaj historię kościoła, którego patronką jest św. Elżbieta

Opinie (51) 1 zablokowana

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.